Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.
Bumba, yelkenli teknelerde yelkenin alt kenarının bağlı olduğu uzun direktir.
Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgâra artık fırtına denir.
Rüzgâr sörfü genellikle iki ile beş metre arasında yüzer bir tahta ve hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir yelken sporu dur. Yelken grubu tahtaya her yönde serbestçe dönebilen esnek bir mafsal ile bağlıdır. Dümen ile yönlendirilen bir yelkenli den farklı olarak rüzgâr sörfü direk ve yelkeni döndürülerek, eğilerek ve tahtasının üzerine basılarak yönlendirilir.
Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.
Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.
Ceviz, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir. Düğümden sarkan halat kolları inceltilerek halatın bedenindeki diğer kolların arasında dikilebilir.
Açevella Gönderi, "giz" yahut sadece "gönder" olarak adlandırılan, denizcilikte kullanılan bir terimdir. Optimist direk takımının bir üyesidir. Optimist yelkenin kesiminden dolayı yelkeni germek amaçlı görev alır. Gönderin bir ucu, en üst köşe olan Pik köşesinde bulunan ipe takılır. Diğer ucu ise Direk üzerinde bulunan Gönder baskı sistemine takılır. Makaralar sistemiyle Gönder yukarı doğru gerilir. Gönder fazla basılırsa, bağlantı köşesinden Pik köşesine doğru yelken katlanma yapar. Gönder az basılırsa, direğin yani tepe bağının olduğu yerde Bumbaya paralel olarak yelken katlanma yapar. Yarışçılar Gönder ayarını rüzgara göre yapar. Yelken, rüzgâr ile dolduğunda, katlanma yapmıyor ise doğru yapılmış demektir.
Çapraz çift düğüm Camadan düğümünün karşı köşelerden başlayıp, çıktığı yerde girenin ters tarafından çıkan benzeri bir düğümdür. Kesinlikle güvenilmez, eğlence ya da kandırma amaçlı kullanılır.
4=0 düğümü, bir ipe dört düğüm atıp iki ucundan çekince ipin düğümsüz kalmasıyla şaşırtır. Aslında son iki hamle ilk iki işlemi geri almıştır.
Cerrah bağı Camadan düğümünün biraz değişik şeklidir.
Çifte sancak bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.
Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.
Gerdel cevizi, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir.
Fener cevizi, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir.
Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.
Gerçek Aşık Düğümü Halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.
Ayakkabı bağı bağcıklı ayakkabıların ön tarafında gide gele ayakkabıyı sıkıca ayağa uyduran bağcık ipinin gevşemesini önlemek için uçlarını birbirine hem güzel görünümlü hem de güvenilir bir şekilde bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. Fiyonk düğüm de denir.
Bir yelkenli geminin direği, gemiye omurga hattı boyunca dikey olarak yerleştirilmiş çubuklardan oluşur. Direğin yelkenleri, çubukları, bumbaları taşımak ve seyir fenerleri, gözetleme mevkisi, kumanda konumu, radyo anteni, işaret feneri için gerekli yüksekliği sağlamak gibi görevleri vardır. Büyük gemilerin boyutu ve biçimi geminin tarzına göre değişen birden çok direği bulunur. Neredeyse bütün yelkenli direkleri halatlarla sabitlenmiştir.
Bumba aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Bumba, yelkenli teknelerde yelkenin alt kenarının bağlı olduğu uzun direk
- Bumba (hayvan), Theraphosidae familyasına bağlı bir örümcek cinsidir
- "Bumba" ile başlayan bütün sayfalar