İçeriğe atla

Güzeloluk Camii

Koordinatlar: 36°47′41″K 34°04′54″D / 36.79472°K 34.08167°D / 36.79472; 34.08167
Güzeloluk Camii
Güzeloluk Camisinden
Harita
Temel bilgiler
KonumGüzeloluk, Erdemli
Mersin
Koordinatlar36°47′41″K 34°04′54″D / 36.79472°K 34.08167°D / 36.79472; 34.08167
İnançİslam
Açılış1873
DurumEtkin
Mimari
Mimar(lar)Todiri Usta
Mimari türCami
Özellikler
Minare sayısıBir

Güzeloluk Camiii, Mersin ili kırsalında bulunan bir 19. yüzyıl camisidir. Erdemli ilçesi yaylalarından Güzeloluk köyünde ve 36°47′41″K 34°04′54″D / 36.79472°K 34.08167°D / 36.79472; 34.08167 koordinatlarında yer alır.

Cami, Erdemli kırsalındaki ender Osmanlı dönemi mimari eserleri arasındadır. Her ne kadar camideki resmî plakette köy halkı tarafından yaptırıldığı belirtilse de, akademik incelemelere göre Böcüoğlu İbrahim adında bir kişi tarafından 1873 yılında yaptırılmıştır.[1] Minaresi 1908 yılında yaptırılmış ancak bir yıldırım sebebiyle hasar gördüğü için 1970 yılında yenilenmiştir.

Mimari

Yapı, bir köy camisi için hayli geniş ve gösterişlidir. Toplam alanı 688 metrekare ve iç alanı 253 metrekaredir. Bu hacmin 400 kişi için yeterli olduğu belirtilmiştir. Kullanılan inşaat malzemesi kesme taştır. Camiyi ilginç kılan şey iç düzenin farklılığıdır. Mimar bir Osmanlı Ermeni ustası olan Todiri usta ve çırağı Nikolos'tur. Süslemeler kilise süslemelerini andırmaktadır.

Araştırmacı Mustafa Erim'in verdiği bilgiye göre, cami dikdörtgen planlı olup kuzeybatısındaki minaresi tek şerefelidir. Cami düz ahşap tavanlı olup çatısı çinko ile kaplıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "TAY". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2017. 
  2. ^ "Mersin İmece Haber'de Mustafa Erim makalesi". 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (Tokat)</span> Tokatta cami, imaret ve medreseden oluşan Osmanlı dönemi külliyesi

Hatuniye Camii, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in Tokat'ta annesi Gülbahar Hatun adına yaptırmış olduğu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Camii</span>

Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeloluk, Erdemli</span> Erdemli mahallesi

Güzeloluk , Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Merkez, Bahçe (Yankesenli), kireçocağı(kılıçlı), çayırlık, burunkuyu, karatesbih ve çadırkent olmak üzere yedi mahaleden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şakirin Camii</span> İstanbul, Üsküdardaki bir cami

Şakirin Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Karacaahmet Mezarlığı girişinde yer alan; 7 Mayıs 2009 gününde hizmete açılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa Camii (Erzurum)</span>

Erzurum Lala Mustafa Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum İli merkez ilçesi Yakutiye'de Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış Erzurum ’daki ilk Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfikiye Camii</span>

Tevfikiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi, Arnavutköy semti sahilyolunda yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. “Arnavutköy Camii” ve “Akıntı Burnu Camii” olarak da bilinmektedir. Mülkiyeti Vakıflar İdaresine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emirzeli</span> Erdemlide antik şehir

Emirzeli (İmirzeli) Mersin ilinde bir ören yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kent Tarihi Müzesi</span> müze

Mersin Kent Tarihi Müzesi veya Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi, Mersin kent merkezinde Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim tarafından kurulmuş özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Muğdat Camii</span> Mersindeki 20. yüzyıl yapımı camii

Muğdat Camisi Mersin'in en büyük camisidir. Cami adını sahabelerden Mikdâd bin Amr 'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kongre ve Sergi Sarayı</span> Mersin kent merkezindeki kongre ve sergi merkezi

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı Mersin kent merkezinde yer alan bir kongre ve sergi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Karakız Göleti</span>

Karakız Göleti Mersin ili Erdemli ilçesi kırsal alanında yer alan yapay bir gölettir. 36°51′K 34°23′D koordinatlarındaki gölet Tömük Çayı üst çığırındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çatıören</span> Türkiyenin güneyinde SİT alanı

Çatıören Mersin ilinde yer alan bir SİT alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Türbesi</span>

Paşa Türbesi Mersin ili Erdemli ilçesi kırsal alanında bulunan bir türbedir. İldeki en eski Türk eserlerinden biridir. Türbe Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu kuzeyinde ve deniz sahiline yakın bir noktada 36°28′36″K 34°10′15″D koordinatlarında yer alır. Bu nokta Ayaş ve Kızkalesi beldelerinin arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırkkaşık Bedesteni</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bedesten

Kırkkaşık Bedesteni, Mersin İli'nin,Tarsus ilçesinde yer alan bir bedestendir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Eski Camii</span> Mersin kent içinde yer alan Osmanlı dönemi camisi

Mersin Eski Camii, Mersin kent içinde yer alan bir Osmanlı dönemi camisidir. Çarşı içinde Uray caddesi üzerinde Mersin Büyükşehir Belediye binasının 400 metre kadar doğusunda ve 36°48′K 34°38′D koordinatlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müftü Camii (Mersin)</span> Mersin kent merkezinde bulunan tarihî camii

Müftü Camisi Mersin kent merkezinde bulunan eski bir camidir. Cami Efrenk Çayının doğusunda ve 36°47′18″K 34°36′57″D koordinatlarında yer alır. Bu sebepten çaya bazen de Müftü Çayı denilir.

<span class="mw-page-title-main">Veyselli kaya kabartmaları</span> Mersin, Erdemli kırsalındaki bir grup Roma dönemi kaya kabartması

Veyselli kaya kabartmaları, Mersin ilinin Erdemli ilçesi kırsalında yer alan bir grup kaya kabartmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hebilli Kalesi</span>

Hebilli Kelsi Mersin ilinde yer alan bir kale kalıntısıdır.