İçeriğe atla

Güzel sanatlarda Türk kadını

İlk Türk ressamları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 19. yüzyılın ortalarında ortaya çıktı. (Ancak 19. yüzyıldan önce birkaç minyatürcü vardı. 19. yüzyılda sanat eğitimi sadece erkek ressamlara verildi.) Ancak resmi özel derslerle öğrenen birkaç kadın ressam da ortaya çıktı. İlk Türk kadın ressam Müfide Kadri'dir.[1] (1889-1912) İlk kız sanat akademisi, 1914'te karma eğitim alan Sanayi'i Nefise idi.[2] Türkiye Cumhuriyeti döneminde devlet tarafından sanat eğitimi teşvik edilmiş ve okulların müfredatına 1930'dan itibaren resim dersleri eklenmiştir.

Hülya Vurnal İkizgül
Hale Asaf

Ressamlar

Bu, soyadına göre alfabetik sıraya göre sıralanmış Türk kadın ressamların listesidir.

Seramikçiler

  • Füreya Koral (1910–1997) Türkiye'de duvar panolarıyla tanınan seramik sanatçılarının öncülerindendi, ancak Koral çini, heykelcik, tabak gibi çeşitli mecralarda çalıştı ve ayrıca ev eşyaları yarattı.

Multidisipliner sanatlar

Bu, Türkiye'den çeşitli sanat disiplinlerinde çalışan kadın sanatçıların soyadına göre alfabetik sırayla listelenmiş bir listesidir.

  • Tomur Atagök (1939) ressam, müzikolog, yazar ve profesör.
  • Ayşe Ören (1980) mimar, tasarımcı, heykeltıraş ve daha fazlası, teknoloji ve sanatın kesişimine odaklandı.
  • Setenay Özbek (1961) yazar, ressam ve yönetmen.
  • Gencay Kasapçı (1933–2017) fresk, cam sanatı ve mozaik alanlarında uzmanlaşmış ressam.
  • Sevil Soyer (1950) resim, cam üfleme, performans sanatı ve daha fazlası.
  • Canan Tolon (1955) baskı, resim, çizim, heykel ve yerleştirme
  • Jale Yılmabaşar (1939) ressam ve seramikçi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ ["Melekler mekanı page (Türkçe)". 26 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021.  Melekler mekanı page (Türkçe)]
  2. ^ a b "Türk Kadın Ressamlar kimlerdir?". HAYATIMIZ OKUL. 2009. 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

Süleyman Seyyid (1842-1913), Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ressam Halil Paşa</span>

Halil Paşa, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kılıçkan</span> Türk bezeme sanatçısı ve yazar

Hüseyin Kılıçkan, Türk bezeme sanatçısı, yazar ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Alev Koral</span> Türk seslendirme sanatçısı, sinema ve tiyatro oyuncusu

Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev Emre, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Dağ</span>

Şevket Dağ, Türk ressam ve siyasetçi.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Kocamemi</span>

Ahmet Zeki Kocamemi, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

Ferik Tevfik Paşa Türk asker, ressam. İlk Türk ressamlarındandır. Osmanlı'da Batılı anlamda resim sanatını başlatan öncü isimlerin en başında anılabilecek Ferik Tevfik Paşa sarayda yetişmiştir. "Asker ressamlar" olarak anılan, Ferik İbrahim Paşa, Tevfik Paşa, Servili Ahmet Emin ve Osman Hamdi, Osmanlı'da Batı anlam ve tekniğindeki resim sanatının ilk temsilcileri, bir bakımdan da klasikleri olmuştur.

Belkıs Mustafa İlk Türk kadın ressamlardan biri ve aynı zamanda İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden diploma alan ilk Türk kadını. İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin 3 numaralı öğrencisi olan Belkıs Mustafa aslen Makedonya kökenli bir aileden gelmektedir. 1896 yılında İstanbul'da doğmuştur ve 1914'te girdiği güzel sanatlar okulundan 1917'de diploma alan ilk Türk kadını olma özelliğine sahiptir. Başarılı ve yetenekli bir öğrenci olmasından dolayı mezun olduğu yıl Maarif Vekâleti tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilmiştir. Burada Berlin Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü tamamlamış ve dönemin önemli isimlerinden Lovis Corinth'in atölyesinde çalışmıştır. İlerleyen dönemlerinde Münih, Amsterdam, Floransa, Roma ve Venedik gibi şehirlerde kalarak Avrupa sanatını yakından incelemiş; Hollandalı Rembrandt'a büyük ilgi duymuştur.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.

Müzdan Arel, Osmanlı ve cumhuriyet döneminin ilk kadın ressamlarındandır.