İçeriğe atla

Güzel Mavi Tuna

Kapağı

Türkçede yaygın olarak Mavi Tuna veya Güzel Mavi Tuna adıyla bilinen Güzel Mavi Tuna'da (Alm. An der schönen blauen Donau), Opera no.314, Avusturyalı besteci Johann Strauss II'nin 1866 yılında koro için yazdığı valstir. İsmini Tuna Nehri'nden almaktadır. Beste ilk defa 13 Şubat 1867 tarihinde Wiener Männergesangsverein (Viyana Erkekler Koro Derneği) tarafından seslendirilmiştir. Klasik batı müziği repertuvarındaki ünlü parçalardan biri olmuştur.

Koro derneğinin başkanı Joseph Weyl orijinal güfteye sözler eklemiştir.[1]

Strauss daha sonra daha fazla müzik ekledi ve Weyl bazı sözleri değiştirmek zorunda kaldı.[2] Aynı yıl Strauss Paris'teki Dünya Fuarı için yapıtını tamamen orkestra formuna uyarladı ve uyarlama büyük beğeni topladı. Uyarlama bugün daha fazla seslendirilmektedir. Vals için daha sonra Franz von Gernerth tarafından Donau so blau (Tuna ne kadar mavi) adı altında alternatif sözler yazılmıştır.

Viyana'yı çağrıştıran bu duygusal parça Avusturya'nın gayriresmî ulusal marşı olarak bilinir. Viyana Yılbaşı Konseri'nin geleneksel istek parçasıdır. Österreichischer Rundfunk'un yurt dışı programlarında Güzel Mavi Tuna'nın ilk birkaç ölçüsü haber müziği olarak kullanılır. Her yılbaşı arifesi, valsin devlete bağlı tüm televizyon ve radyo kanallarında tam geceyarısı yayını yapılır.

Strauss'un üvey kızı Alice von Meyszner-Strauss, hayran olduğu besteci Johannes Brahms'dan imzasını isteyince, Brahms imzaya Güzel Mavi Tuna'nın ilk ölçülerini yazar ve Leider nicht von Johannes Brahms (Maalesef Johannes Brahms'dan değil) sözlerini ekler.[3]

Valsin 2001: Bir Uzay Destanı filmindeki kullanımı nedeniyle bilinirliliği daha da artmıştır.

Enstrümantasyon

Güzel Mavi Tuna aşağıdaki çalgılar için notaya geçirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Palmer, Alan: "Twilight of the Habsburgs: The Life and Times of Emperor Francis Joseph", sayfa 180. ISBN 0871136651. Atlantic Monthly Press. New York 1997.
  2. ^ "Cheltenham Symphony Orchestra: program notes". 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2011. 
  3. ^ Geiringer, Karl: "Brahms: His Life and Work", sayfa 151. ISBN 1406755826. New York 2007

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Béla Bartók</span> Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi (1881-1945)

Béla Viktor János Bartók Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Haydn</span> Avusturyalı klasik müzik bestecisi

Franz Joseph Haydn Avusturyalı klasik müzik bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. "Baba Haydn" olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser verdi. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'ın ve tenor Johann Evangelist Haydn'ın ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Strauss II</span>

Johann Strauss II, 19. yüzyıl Avusturyalı Klasik Batı Müziği bestecisi. Vals Kralı olarak ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zentralfriedhof</span> 1874 yılında hizmete açılmış, 2,5 milyon m² ile Avrupanın ikinci büyük mezarlığı

Zentralfriedhof (Viyana) 1874 yılında hizmete açılmış olan, Hamburg´da bulunan Ohlsdorf Mezarlığı'ndan sonra 2,5 milyon m² ile Avrupa'nın en büyük mezarlığıdır. İçinde birçok farklı dinden ve mezhepten toplam 3 milyon kişi yatmaktadır ve günde ortalama 20-25 defin işlemi gerçekleşmektedir. Mezarlık ilk açıldığında farklı mezhep ve dinden kişilerin mezarlığa kabul edilmesi Katolik Kilisesi'nin tutucu kesimleri tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Şehirde yaşayan herhangi bir kitlenin tepkisiyle karşılaşılmamak için mezarlığın kalanından ayrılmış bir Yahudi mezarlığı bölümünün oluşturulmasına ve mezarlığın sade bir seramoniyle Kardinal Joseph Othmar Rauscher tarafından açılmasına izin verilmiştir. Protestanlık, Müslümanlık ve Ortodoksluk gibi farklı dinlerden kişiler için ayrı bölümlere de sahi olan mezarlığın iki tarihi Yahudi bölümü Nazi'ler tarafından zarar gördüyse de 60.000 kadar mezar ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Clara Schumann</span> Alman piyanist ve besteci

Clara Josephine Wieck, Romantik Dönem'in önde gelen Alman piyanist ve bestecilerinden. Romantik Alman besteci Robert Schumann ile evliliğinden sonra Clara Schumann adını kullanmıştır, ancak evliliğinden önce Clara Wieck olarak da kayda değer bir üne sahipti.

Yalçın Tura,, Türk besteci.

Oratoryo, 16. yüzyılın ikinci yarısında Roma'da ortaya çıkan, hem kiliseyle hem de tiyatroyla ilgili müzik türü. Lirik, epik ve dramatik türleri olan oratoryonun motet'le çile ile (paston), kantat ve kimi zaman da operayla yakınlığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Filarmoni Orkestrası</span>

Viyana Filarmoni Orkestrası, Avusturya'da bulunan ve dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen orkestradır.

Senfoni, genellikle orkestralar için bestelenmiş uzun müzik yapıtıdır. "Senfoni" belirli bir biçimi ifade etmez. Her ne kadar çoğu senfoni, ilki sonat biçiminde olan dört bölümden oluşan titremsel (tonal) çalışmalardan olsa ve müzik kuramcıları sıklıkla "klasik" senfoninin yapısını böyle tanımlasa da, bu biçimin klasik ustaları kabul edilen Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig van Beethoven'ın bestelediği bazı senfoniler bile bu kalıba uymaz.

<span class="mw-page-title-main">Carl Philipp Emanuel Bach</span>

Carl Philipp Emanuel Bach, Alman besteci.

<span class="mw-page-title-main">Anton Webern</span> Avusturyalı besteci

Anton Von Webern, Avusturyalı bestecidir.

Viyana Kanı Johann Strauss II tarafından bestelenmiş müzik parçalarının kullanılması suretiyle "Adolf Müller" tarafından aranjmanı yapılmış Viyana opereti janrında 3 perdelik Almanca operetdır. Eserin librettosu "Victor Léon" ve "Leo Stein" tarafından hazırlanmıştır. Operetin prömiyer temsili 26 Ekim 1899'da Viyanada "Carltheater"'da, nerede ise Johann Strauss'un ölümünden 5 ay sonra, yapılmıştır. Eserde zaman ve mekan 1814-1815'te Viyana'da Viyana Kongresi toplantısı sırasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Strauss</span> Alman Romantik Dönem bestecisi

Richard Georg Strauss, edebi alt yapıya sahip uzun senfonik şiirleri ve operaları ile ünlü Alman Romantik Dönem bestecisi. Ayrıca Strauss önemli bir orkestra şefi ve tiyatro yönetmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Singspiel</span> opera türü

Singspiel, bir tür Almanca müzikli dram olarak geliştirilmiş ve günümüzde bir opera janrı olarak kabul edilmiştir. Nitelik olarak içeriği müziksel ensambl şarkıları, tek "aryalar", "ikili", "üçlü" vb şarkılar, "ballad"lar arasında konuşma dialogları bulundurur. "Singspiel" janrından geliştirilen operet janrı da bu öğeleri içermektedir. Bazı opera otoritelerine göre "singspiel" janrı ile diğer "opera janrları" arasındaki ana fark operalarda "resitatif"lerin bazen önemli olarak yer almaları ve dramatik zirvelere yetişmek için "singspiel"lerde müziğin özel bir önemi olmamasına karşılık operalarda müziğin ana rol oynamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ferruccio Busoni</span>

Ferruccio Busoni, İtalyan besteci, piyanist, piyano ve kompozisyon öğretmeni ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Zemlinsky</span> Avusturyalı besteci, orkestra şefi ve öğretmen (1871-1942)

Alexander (von) Zemlinsky, Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Şarkı Derneği</span>

Viyana Şarkı Derneği, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Müzik Dostları Derneği’nde konserler veren ve yaklaşık 230 üyesi olan bir korodur.

<span class="mw-page-title-main">Johann Strauss I</span>

Johann Strauss I,, Avusturyalı romantik akımın bestecilerindendir. Özellikle de valsleriyle ünlüdür. En ünlü valsi, "Lorelei Rhine Klänge op. 154."tür. En ünlü eserinin adı "Radetzky Marşı"dır ve Josef Wenzel Radetzky von Radetz'e ithafen yazılmıştır; bu marş, Viyana Filarmoni Orkestrası'nın geleneksel olarak düzenlediği Yılbaşı Konserinin kapanış eseridir.