İçeriğe atla

Güvercinlik, Sırbistan

Güvercinlik
Kasaba
Голубац
Güvercinlik Kalesi’nin güneyi ve Tuna
Güvercinlik arması
Arma
Sırbistan üzerinde Güvercinlik
Güvercinlik
Güvercinlik
Güvercinlik’in Sırbistan'daki konumu
ÜlkeSırbistan Sırbistan
BölgeGüney ve Doğu Sırbistan
İlçeBraniçevo
İdare
 • Belediye başkanıZoran Pajkic
Yüzölçümü
 • Kasaba368 km²
Nüfus
 (2011[1])
 • Kasaba8.161
 • Kent
1.655
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu(+381) 12
Plaka koduPO

Güvercinlik (Sırpça: Голубац / Golubac; Macarca: Galambóc; Almanca: Taubenberg) Sırbistan’ın kuzeydoğu kesiminde Tuna kıyısında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Tuna’nın sağ kanat kıyısında bulunan tarihî kasaba, aynı zamanda Sırbistan-Romanya sınır hattını oluşturan çizgi üzerindedir. İdari olarak Güney ve Doğu Sırbistan bölgesi içindeki Braniçevo İlçesi’nin sınırları içinde yer alır.

Tarih

Kasaba, Roma ve erken Bizans zamanında “Cuppae” olarak geçer (1-6. yüzyıllar) ve sonrasında yer adı MS 554/5 yılında “Columbria” olarak değişmiştir.[2]

Tarihî dönemde Güvercilik, Tuna kıyısındaki önemli kalelerden birisi olarak ün salmıştır. Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine geçtikten sonra, imparatorluk ordusu için önemli bir stratejik nokta olmuştur. Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi, eserinde Güvercinlik Kalesi'ni ve etrafını anlatır. Kaleden de bahsedilen kısımda Tuna'nın akışı, gemi ulaşımı ve civara dair ihtiyaçlardan söz edilmiştir:

“Mezkûr nehr-i serî‘ü's-seyr Alacahisâr dağları ve Rodnik kasabası ve Çaçka kasabası ve şehr-i Öziçe dağlarından gelüp cem‘ olarak bu mahalden ubûr edüp nehr-i Tuna kenârında kal‘a-i Güvercinlik ile kal‘a-i Köylüc mâbeyninde nehr-i azîm Tuna'ya mahlût olup nehr-i Tuna dahi büyük olur, ammâ bu mahalde bu nehr üzere bir göz bir cisr-i azîm olsa hayrât-ı azîm olur, zîrâ dîvâne akup her bâr ağaç cisri götürüp âyende vü revende gemilerle ubûr ederken gâyetü'l-gâye usret çekerler.”[3]
Sözü edilen hızlı akan nehir, Alacahisar dağları ve Rodnik kasabası ve Çaçka kasabası ve Öziçe şehri dağlarından gelip toplanarak bu mahalden geçip Tuna nehri kenarında Güvercinlik Kalesi ile Köylüc Kalesi arasında azim nehir Tuna’ya karışıp Tuna nehri de büyük olur, ama bu mahalde bu nehir üstüne bir göz bir büyük köprü olsa büyük hayrat olur, zira delice akıp sürekli ağaç köprüyü götürüp gelen ve giden gemilerle geçerken zorluk çekerler.

Nüfus Yapısı

2011 yılı genel sayım sonuçlarına göre Güvercinlik nüfusu 1.655'tir. Güvercinlik Belediyesi'nin toplam nüfusu ise 8.161'dir.[1]

Turizm

Güvercinlik'in yer aldığı alan Demirkapı'nın bulunduğu bölgedir. Burası millî parka sahip bir av alanı olması bakımından turizm faaliyetlerinden öne çıkar. Demirkapı'nın içinde yer aldığı Tuna, birçok turistik etkinlk için uygundur.

Resimler

Kaynakça

  1. ^ a b 2011 Sırbistan Genel Nüfus Sayımı İlk Sonuçları 25 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpça) (İngilizce)
  2. ^ Notitia Dignitatum, the Synekdêmos and Prokopios’s Buildings IV.v.-vii, x (İngilizce)
  3. ^ Evliya Çelebi Seyahatnamesi, 5. Kitap, YKY Yayınları, İstanbul 2001, s. 190.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

Şapçı, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Rodop vilayetinin (nomos) Gümülcine'den sonra ikinci büyük şehridir. Konum itibarıyla, Dedeağaç-Gümülcine yolunun ortasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1806-1812 yılları arasında yapılmış savaş

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adakale</span>

Adakale, 1968 yılında Demirkapı Barajı'nın suları altında kalana kadar Tuna Nehri üzerinde, bugünkü Romanya topraklarında yer alan ve üzerinde Türk nüfusun yaşadığı ada. Eski adı Caroline Adası, Rumence adı Yeni Orşova'dır.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kili</span>

Kili, Ukrayna' nın güneybatısında, Odessa Oblastı' nda bulunan Kiliya Rayonunun merkez şehridir. Tuna Nehri deltasında, tarihi Besarabya topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karlofça</span>

Karlofça, Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın içinde yer alan tarihî bir kasaba ve belediye merkezidir. İdari olarak Voyvodina içinde, Güney Baçka İlçesi sınırlarındadır. 26 Ocak 1699'da burada imzalanan Karlofça Antlaşması'yla tarihî önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Alpleri</span>

Svabya Alpleri Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan, güneybatıdan kuzeydoğuya kadar 220 km ve 40 ile 70 km genişliğinde olan bir platodur. Svabya bölgesinden sonra adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Ferecik</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dedeağaç belediyesine bağlı kent ve eski belediye

Ferecik Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Evros ilinin güneyinde, çok yakınındaki Meriç nehrinin ve deltasının paralelinde ve batı şeridinde yer alan yerleşim. 2001 nüfusu 9,839. Via Egnatia yolu ile Dedeağaç (Alexandroupolis) - Kavala ve Selanik'e bağlanır. Türkiye'nin sınır kasabası Enez'e kuzey-kuzeybatı yönünde 20 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Demirkapı (Tuna)</span>

Demirkapı Tuna Nehri’ndeki bir boğazdır. Tarihî dönemden beri bilinen ve kullanılan meşhur bir nehir boğazıdır. Boğaz, Sırbistan ve Romanya sınır hattının bir kısmını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar coğrafyası</span>

Balkanlar coğrafyası, Balkan bölgesinin çeşitlilik oluşturan coğrafi yapısıdır. Bu yapı içinde deniz etkisindeki alanlar, dağlık bölgeler, koruma alanları, düzlükler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kalesi</span> Sava ve Tuna nehrinin birleştiği bölgede yer alan tarihi ve kültürel bir yapı

Belgrad Kalesi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir kaledir. Kale, Stari Grad belediyesinde Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde yer almakta olup eski kale ile Kalemegdan Parkı'ndan oluşmaktadır. MÖ 279 yılında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Semendire Kalesi</span> Sırbistanda bir kale

Semendire Kalesi, Sırbistan'ın Semendire şehrinde yer alan tahkimattır. 1427-1430 arasında Sırp Despotluğu'nun yöneticisi Despot Đurađ Branković tarafından yaptırıldı. 15. yüzyılın sonunda şehri ele geçiren Osmanlılar tarafından güçlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik Kalesi</span> Sırbistanda kale

Güvercinlik Kalesi, Sırbistan'ın Güvercinlik kasabasının yakınlarında bulunan bir Orta Çağ kalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1437-1444)</span>

1437-1444 Osmanlı-Macar Savaşı, 1437 ve 1444 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve 12 Haziran 1444 tarihinde Edirne-Segedin Antlaşması'nın imzalanmasıyla biten savaş.

<span class="mw-page-title-main">Evliya Çelebi Seyahatnamesi'ndeki isimler listesi</span>

Bu sayfada Evliya Çelebi'nin Seyahatname isimli eserinde geçen kişi, devlet, yer isimleri ile bilim, sanat ve kültür terimleri listelenecektir. Evliya Çelebi'nin seyahat ettiği yerlere ait yerel isimler ve kişiler ise günümüzün il ve ilçe düzeninde gösterilmiştir. Günümüzde Türkiye dışında kalan yerler ise ülke ve bağlı olduğu birinci seviye idari bölüme göre sıralanmıştır.