İçeriğe atla

Güven (sosyoloji)

Ülkelere göre güven endeksi

Güvenin sosyal bağlamda birkaç çağrışımı vardır. Güven tanımları tipik olarak şu unsurlarla karakterize edilen bir duruma işaret eder: bir taraf (güvenen) başka bir tarafın (güvenilen) eylemlerine güvenmeye isteklidir; durum geleceğe yöneliktir. Buna ek olarak, güvenen kişi (gönüllü olarak veya zorla) güvenilen tarafından gerçekleştirilen eylemler üzerindeki kontrolü terk eder. Sonuç olarak güvenen, ötekinin eylemlerinin sonucu hakkında emin değildir. Güvenilen umulduğu ve kendisinden beklenildiği gibi davranmazsa bu belirsizlik durumu başarısızlık veya güvenene zarar verme riskini içerir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sol</span> 1978-1994 yılları arasında etkin olmuş silahlı sol grup

Devrimci Sol ya da kısaca DEV-SOL, 1978-1994 yılları arasında faaliyet göstermiş silahlı sol grup.

Mümin (mü'min), iman eden veya güvenen anlamında Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir.

Oyun teorisi veya Oyun kuramı, istatistik, sosyal bilimler, biyoloji, mühendislik, siyasi bilimler, bilgisayar bilimleri kullanılan meşhur teoridir. Oyun teorisi, bireyin başarısının diğerlerinin seçimlerine dayalı olduğu seçimler yapması olan bazı stratejik durumların matematiksel olarak davranış biçimlerini yakalamaya çalışır. İlk başlarda bir bireyin kazancının ötekinin zararına olduğu yarışmaları çözümlemek için geliştirilmişse bile, daha sonradan birçok kısıta dayanan çok geniş bir etkileşim alanını incelemeye başlamıştır. Bugün:

Oyun teorisi, sosyal kelimesinin geniş anlamda insan ve insan-dışı oyuncuları kapsayacak biçimde tanımlandığı, sosyal bilimlerin rasyonel yönü için bir birleşik alan kuramı veya bir tür şemsiyedir.

Toplumsallaşma, sosyalizasyon ya da sosyalleşme, toplumun mevcut değer ve normlarının bireylere öğretilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Bu süreç içerisinde birey ferdi olduğu toplum içerisinde nasıl davranacağını öğrenir. Aynı zamanda, bireyin sahip olduğu ya da toplum tarafından verilen rollerin ve sahip olunan statülerin gerektirdiği davranış biçimlerini, toplumun kendilerinden beklentilerini öğrenir. Toplumsallaşma sürecinde birey kendi toplumunun bir üyesi olmayı, toplumu tarafından kabul gören davranış örüntülerini, insanın davranışlarına yön veren, bunları belirleyip şekillendiren temel toplumsal ve kültürel değerleri (normları) öğrenir. Öğrenmekle de kalmayıp bunları içselleştirip kendisine mal eder ve bu değer ve normlar doğrultusunda davranmaya başlar. Daha öz bir anlatımla, birey toplumu ile bütünleşir ve toplumunun bir parçası haline gelir.

Karma, Sanskrit dilinde “yapmak, eylemek, bir fiilde bulunmak” anlamındaki “kri” sözcüğünden türetilmiştir. Karma sözcüğü farklı sözcüklerle birlikte kullanılarak; karma yasası, karmik plan ve karmik telafi gibi farklı anlamlara gelen terimlerin oluşturulmasında kullanılmıştır. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Taoizm, Sihizm ve teozofide kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Reasürans</span>

Reasürans, sigorta şirketlerinin üstlerindeki riskleri tekrar sigortalatarak kendilerini güvence altına alması.

<span class="mw-page-title-main">Publius Septimius Geta</span>

Publius Septimius Geta 209 - 211 arasında Septimius Severus ve Caracalla ile birlikte 3'lü yönetimde Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Sözleşme</span> birden fazla tarafça gönüllü olarak akdedilen yasal bir nesneye sahip anlaşma (açıkça yazılı veya sözlü olabilir)

Sözleşme ya da Kontrat, iki ya da daha fazla kişi arasında yapılan ve koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlere denir. Tarafların birbirine uygun irade açıklamalarıyla yapılan bir hukuki işlem olan sözleşmenin, genel olarak belirli bir biçimde yapılması zorunlu değildir ama bazı tür sözleşmelerin belirli biçimde yapılması yasalarda öngörülmüştür. Örneğin, taşınmaz malların satış sözleşmesinin resmi biçimde yapılması zorunludur. Sözleşmenin yazılı biçimde yapılması anlaşmazlık durumunda kanıtlamayı kolaylaştırmak için de yararlıdır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Ankara saldırısı</span>

2007 Ankara saldırısı, Türkiye'nin Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı önünde, 22 Mayıs 2007 günü 18.30 sıralarında meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Patlamada 8'i Türk, 1'i Pakistan vatandaşı olmak üzere 9 kişi öldü, 110'dan fazla kişi de yaralandı. Saldırıyı, PKK mensubu Güven Akkuş'un gerçekleştirdiği tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">Müzik teknolojisi</span>

Müzik teknolojisi terimi, müzik sanatıyla ilgili olan tüm teknolojik konuları kapsayan bir terim olmakla birlikte, özellikle çalma, kaydetme, besteleme, depolama ve performans gibi etkinliklerin elektronik donanımlar ve bilgisayar yazılımları aracılığı ile gerçekleştirilmesi eylemini ifade eder. Bugün pek çok üniversite ve okulda eğitimi verilen müzik teknolojisi, müzik üretiminin ve müzik performansının teknolojik ve yaratıcı tarafı ile ilgilenmektedir. Bununla birlikte akustik, müzik sosyolojisi ve psikolojisi ile müzik endüstrisi gibi konular da müzik teknolojisinin ilgi alanına girmektedir.

Nedencilik veya Kozalizm, kişinin eylemlerine rehberlik edecek olan şuurlu bir bilinçten ziyade inançlar, arzular veya niyetler gibi önceki zihinsel durumların sonucu olacak davranış ve eylemlerde bulunur.

Uluslararası hukukta diplomatik tanıma, bir devletin başka bir devlet veya yönetimin, statüsünü veya bir eylemini, kabul ettiği, dahilî ve uluslararası sonuçlar doğuran, tek taraflı bir politik eylemdir. Diplomatik tanıma de facto veya de jure olabilir, genelde tanıyan hükûmetin bir resmî açıklaması yoluyla bu gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Emanet</span> maddi mal veya eşyanın güvenilir bir kişiye muhafazası veya korunması amacıyla bırakılması

Emanet veya eminlik, maddi mal veya eşyanın güvenilir bir kişiye muhafazası veya korunması amacıyla bırakılmasıdır. Emanet maddi olabileceği gibi, manevi de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel rüşt yaşı</span>

Cinsel rüşt yaşı, bir kişinin yasal olarak cinsel eylemlerinin bilincinde sayıldığı ve bu eylemlere rıza gösterebildiğinin yasal olarak kabul edildiği en küçük yaştır. Rüşt yaşı, cezai ehliyet yaşı, evlenme yaşı ve seçme yaşı gibi diğer yaş sınırlarından farklı olabilir. Cinsel rüşt yaşı için ülkelere göre yasalar farklılık gösterir: genellikle 15 ile 18 arasında olacak şekilde belirlenmesine karşın, 13'e kadar düşebildiği ve 20'ye kadar çıkabildiği ülkeler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pride Darbesi</span>

Pride Darbesi, birinci evresi tamamlanmış olan İngiliz İç Savaşı sırasında 6 Aralık 1648 günü Albay Thomas Pride komutasındaki Yeni Ordu birliklerinin Oliver Cromwell yanlısı olmayan millevekillerini zorla Uzun Parlamento'dan çıkartması olayıdır. İngiliz tarihindeki başarılı tek askeri darbe olarak bilinir.

Bu madde asıl adı utilitarianism olan yararcı ahlak prensibi hakkındadır. Egoizm ya da pragmatizm ile karıştırılmamalıdır.

Askerî harekât, gelişmekte olan bir duruma tepki olarak bir devlet veya devlet dışı bir aktör tarafında gerçekleştirilen koordine edilmiş askerî bir eylemdir. Bu eylemler, durumu harekâtı gerçekleştiren taraf veya devletin lehine çözmek için askerî bir plan olarak tasarlanmıştır. Harekâtlar, muharebe veya savaş dışı nitelikte olabilir ve ulusal güvenlik amacıyla bir kod adı ile belirtilir. Askerî harekâtlar genelde, operasyonel hedeflerinden ziyade genel olarak kabul görmüş yaygın kullanım adlarıyla bilinir.

Ortak mülkiyet, bir kuruluşun, işletmenin veya topluluğun varlıklarını, tek tek üyelerin veya üye gruplarının adlarını ortak mülkiyet olarak değil, bölünmez bir şekilde tutmayı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 939 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 939 sayılı kararı, Kıbrıs'taki duruma ilişkin tüm kararların yeniden teyit edildiği ve adadaki anlaşmazlığı çözmeye yönelik önlemleri içeren karardır. Bu kararda Konsey, Kıbrıs sorununu çevreleyen barış sürecini ele aldı ve güven artırıcı önlemlerin uygulanmasını tartıştı. Karar, 14'e karşı sıfır oyla kabul edilirken, Ruanda toplantıya katılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Şövalyesi</span>

Kılıç Şövalyesi, tarot destelerini içeren Latin oyun kartlarında kullanılan bir karttır. Minor Arcana'nın bir parçasıdır.