İçeriğe atla

Gürol Irzık

Gürol Irzık
Doğumu3 Haziran 1955 (69 yaşında)
Denizli
Alma materRobert Koleji
Boğaziçi Üniversitesi
Indiana Üniversitesi
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAnalitik
KurumuIndiana Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
TezCausal Modeling in the Social Sciences: Foundations and Applications to Philosophy (Sosyal Bilimlerde Nedensel Modelleme: Temelleri ve Felsefeye Uygulanmaları)[1]
İlgi alanlarıSosyal bilimler felsefesi

Gürol Irzık (doğum 3 Haziran 1955, Denizli), Türk filozof ve akademisyendir.

Hayatı

1955'te Denizli'de doğdu. 1973'te Robert Koleji'nden, 1977'de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1979'da aynı üniversitede matematik üzerine yüksek lisans, 1986'da Indiana Üniversitesi, Bloomington'da sosyal bilimler felsefesi üzerine doktora yaptı. 1985-87 yılları arasında Indiana Üniversitesi'nde, 1987-2009 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yaptı. 2009'dan beri Sabancı Üniversitesi'nde görev yapan Irzık, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi, Polonya Bilimler Akademisi, Auckland Üniversitesi, Duke Üniversitesi ve Vassar College'da misafir olarak görev yapmıştır.[2]

Irzık; Avrupa Kültür Parlamentosu[3] ve Türkiye Bilimler Akademisi eski üyesi, Bilim Akademisi[4] mevcut üyesidir.

20. yüzyılın en önemli bilim felsefecilerinden biri olan Thomas Kuhn, Irzık'ın Grünberg ile birlikte yazdığı "Carnap and Kuhn: Arch Enemies or Close Allies?" başlıklı makalesini daha önce okumuş olsaydı "muhtemelen hiçbir zaman Bilimsel Devrimlerin Yapısı'nı yazmayacağını" belirtmiş,[5] her iki yazara da övgü mektubu göndermiştir.[6]

Kitapları

Yazar

  • Science, Philosophy, Education and Culture, 2005 (R. Nola ile birlikte)

Editör

  • Bilgi Toplumuna Geçiş, 2002 (I. Tekeli ve diğerleri ile birlikte)
  • Human Rights Issues in Textbooks: The Turkish Case, History Foundation of Turkey Publications, 2004 (D. T. Ceylan ile birlikte)
  • Arda Denkel'in Ardından, 2005 (İlhan İnan ile birlikte)
  • How are We Educated?, History Foundation of Turkey Publications, 2005 (D. T. Ceylan ile birlikte)
  • Logic and Philosophy of the Sciences, The Proc. of the 21st World Congress of Philosophy, 2007 (S. Voss ve diğerleri ile birlikte)
  • Bilim Etiği El Kitabı, 2008 (A. Erzan ve diğerleri ile birlikte)

Kaynakça

  1. ^ Irzık, Gürol (1986). Causal modeling in the social sciences: foundations and applications to philosophy (Tez). 9 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 
  2. ^ "Gürol Irzık". Sabancı Üniversitesi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 
  3. ^ "Members" (İngilizce). European Cultural Parliament. 2018. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Asli Üyeler". Bilim Akademisi. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 
  5. ^ Thomas S. Kuhn (2000). James Conant, John Haugeland (Ed.). The Road Since Structure (İngilizce). The University of Chicago Press. s. 306. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2022. 
  6. ^ "Teo Grünberg'le Söyleşi (Raşel ve David Grünberg'le Birlikte)" (PDF). METU. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arda Denkel</span> Türk filozof

Arda Denkel, Türk filozoftur.

Teo Grünberg, Türk filozof, mantıkçı ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Imre Lakatos</span>

İmre Lakatos, bilimsel gelişmeye ilişkin araştırma programlarıyla ün kazanmış olan çağdaş bilim felsefecisi. Lakatos, aynı zamanda klasik bilim anlayışına yönelik itirazlarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim felsefesi</span>

Bilim felsefesi, epistemoloji, ontoloji, etik ve estetik gibi felsefenin temel alt bölümlerinden birisidir.

Alfred Nobel'in Anısına Ekonomi Bilimlerinde The Sveriges Riksbank Ödülü veya sıklıkla söylendiği şekilde Nobel Ekonomi Ödülü, ekonomi alanında yapılan önemli katkılara verilen bir ödül. Genel olarak, dünyanın en prestijli bilim ödüllerinden biri olarak kabul edilir. 1895'te Alfred Nobel'in vasiyetiyle kurulan Nobel Ödülleri'nden biri değildir ama sıklıkla onlarla özdeşleşmiştir. Ekonomi Ödülü, Nobel Vakfı'nca refere edilip İsveç'in merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300. yıl dönümü olan 1968 yılında, Alfred Nobel'in 1895'teki vasiyetinin anısına, kurulmuş ve finanse edilmiştir. Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahipleri gibi, Ekonomi Ödülü sahipleri de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçilir ve Nobel Komitelerine benzer olarak bir Ödül Komitesi vardır. Ödül ilk kez, 1969'da Hollandalı ve Norveçli ekonomistler Jan Tinbergen ve Ragnar Frisch'e "ekonomik süreçlerin analizi için, dinamik modeller geliştirip uyguladıkları" gerekçesiyle verildi.

Paul Hoyningen-Huene, dünyaca ünlü fotoğrafçı George Hoyningen-Huene'nin büyük yeğeni olan Alman bir filozoftur.

Üstün Ergüder, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Ayşe Buğra, Türk ekonomist, akademisyen, sosyal bilimci ve yazar.

Mehmet Ali Alpar, Türk astrofizikçi ve Bilim Akademisi kurucu başkanı. Nötron yıldızları ve pulsarlar üzerine çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi ve felsefesi</span> Bir akademik disiplin

Bilim tarihi ve felsefesi, Bilim felsefesi ve Bilim tarihi'ni kapsayan bir akademik disiplin'dir. Alandaki birçok bilim insanı öncelikle tarihçi veya filozof olarak eğitilmiş olsa da, birçok önde gelen üniversitede HPS'nin akademik derece veren bölümleri mevcuttur. Bilim felsefesi ve bilim tarihi'nin kendine ait disiplinleri olsa da Bilim tarihi ve felsefesi başlı başına ayrı bir disiplindir.

Ernest Nagel Amerikalı bir bilim filozofuydu. Rudolf Carnap, Hans Reichenbach ve Carl Hempel ile birlikte, bazen mantıksal pozitivist hareketin en önemli figürlerinden biri olarak görülmektedir. 1961 tarihli Bilimin Yapısı adlı kitabı, bilimsel açıklama mantığında temel bir çalışma olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ardem Patapoutian</span> Amerikalı moleküler biyolog ve araştırmacı

Artem Pataputyan, Lübnan Ermenisi asıllı Amerikalı moleküler biyolog, nörobiyolog ve bilim insanı. Pataputyan, David Julius ile birlikte "ısı ve temas reseptörlerinin keşfi" nedeniyle 2021 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Osman Alp Eden bir Türk matematikçi, bilim insanı ve matematik profesörüdür. İstanbul, Türkiye'deki Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'nden emeklidir.

Lynn Nadel, Arizona Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Amerikalı bir psikologdur. Nadel hafıza konusunda uzmanlaşmıştır ve hipokampusun hafıza oluşumundaki rolünü araştırmıştır. John O'Keefe ile birlikte hipokampüsün uzayın bölümlerinin bilişsel haritalarını öğrendiği ve depoladığı teorisini savunan ve 1978'de yayınlanan Bilişsel Harita Olarak Hipokampus isimli etkili kitabın yazarlarından biridir. Morris Moscovitch ile birlikte hipokampusun her zaman epizodik hafızanın depolanması ve geri çağrılması ile ilgili olduğu ancak semantik hafızanın neokortekste kurulabileceği şeklindeki çoklu iz teorisini geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Goldhaber</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2011)

Maurice Goldhaber, 1957'de nötrinoların negatif sarmallığa sahip olduğunu belirleyen Amerikalı fizikçidir.

John A. Dupré, İngiliz bilim filozofudur. Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi Egenis'in direktörü ve Exeter Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Dupré'nin başlıca çalışma alanı biyoloji felsefesi, sosyal bilimler felsefesi ve genel bilim felsefesidir. Dupré, Nancy Cartwright, Ian Hacking, Patrick Suppes ve Peter Galison ile birlikte genellikle bilim felsefesinin "Stanford Okulu" olarak gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Michał Heller</span>

Michał Kazimierz Heller, Polonya'nın Kraków kentindeki Pontifical University of John Paul II üniversitesinde felsefe profesörüdür ve Vatikan Gözlemevi'nde yardımcı üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Ian Hacking</span>

Ian MacDougall Hacking, bilim felsefesinde uzmanlaşmış Kanadalı bir filozoftur. Kariyeri boyunca Killam Beşeri Bilimler Ödülü ve Balzan Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı ve Kanada Nişanı, Kanada Kraliyet Cemiyeti ve İngiliz Akademisi gibi birçok prestijli grubun üyesi oldu.