İçeriğe atla

Gürkan Genç

Gürkan Genç
Doğum15 Ocak 1979 (45 yaşında)
Resmî sitehttp://gurkangenc.com

Gürkan Genç, (15 Ocak 1979, Ankara) Türk bisikletçi ve gezgin. 12.500 kilometre olan Türkiye-Japonya turunu daha önce tamamlamış[1] ve 9 Eylül 2012 tarihinde yola çıktığı dünya turuna devam etmektedir.

Artvin'in Arhavi ilçesinden Ankara'ya göçen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Üniversiteye kadarki eğitimini Ankara'da tamamladı.[2] Sonrasında Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon-Sinema bölümünü bitirdi ve bir süre televizyon kurumlarında mesleğini sürdürdü. Bu sırada bisiklet sporuna merak salan Gürkan Genç ilk bisikletini 2009 yılının Şubat ayında sadece şehiriçinde kullanmak için aldı ve iş yerine bisikletiyle gitmeye başladı. Eylül ayında yaptığı ilk uzun mesafe Amasra-İstanbul turundan sonra çocukluk hayalini gerçekleştirmek üzere Türkiye(Samsun) -Japonya (Tokyo) turunu yapmaya karar verdi. Doğa için Pedalla adı altında 3 Nisan 2010'da Türkiye (Samsun)'den yola çıkan Gürkan Genç, 10 ülke, 950 şehir, kasaba ve köy gezdi, 12.500 kilometre pedal çevirdi ve 9 Mart 2011 tarihinde turunu tamamladı. Bu turda Gürkan Genç, Kuzey Asya'nın tamamını, Orta Asya Türk Devletlerini, İpek Yolu'nun tamamını, Türkmenistan'da Karakum Çölü'nü, Moğolistan'da Gobi Çölü'nü, Tacikistan'da en yüksek geçitlerden biri olan 4.650 metrelik Pamir ve toplamda 37.000 metrelik Walkhan Vadisi tırmanışını bisikletiyle tek başına geçmeyi başaran ilk Türk oldu. Turunu tamamladıktan sonra, 2011-2012 yıllarında 38 üniversite, 48 anaokulu, ilköğretim ve lise okulunda, 29 özel ve devlet kurumda sunum yaparak deneyimlerini 25.000 gençle paylaştı. 4 fotoğraf sergisi açtı. 2 kısa film hazırlayıp festivallere yolladı.

Gelecek için Pedalla projesi kapsamında 9 Eylül 2012 tarihinde 7 kıta, 84 ülke, 120.000 kilometreyi pedallamak, dünyanın en büyük 5 çölü, en yüksek 5 araç geçiş noktasından geçip Everest ana kamp alanı tırmanışını gerçekleştirmek üzere yola çıkan Genç yoluna devam etmektedir.[3]

Gürkan Genç'in Turlarında Geçmiş Olduğu Ülkeler

Japonya Turu

Dünya Turu

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Bisikletle Türkiye'den Japonya'ya". Milliyet. 2011. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2013. 
  2. ^ Gürkan Genç. "Gürkan Genç kim". gurkangenc.com. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2023. 
  3. ^ "-30 derecede pedala kuvvet". Radikal. 2013. 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet sporu</span> Bisiklete binmek (ulaşım, spor, egzersiz, dinlenme...)

Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan</span> Orta Asyada tarihî ve coğrafi bölge

Türkistan, Orta Asya'da batıda Hazar Denizi ve Aşağı İdil'den başlamak üzere doğuda Moğolistan'daki Altay Dağları'na, güneyde Kopet-Hindukuş-Kunlun dağlarına, kuzeyde Aral ve Balkaş göllerinin ötesinde Kırgız bozkırına kadar uzanan yüzölçümü 6.000.000 km²'den geniş coğrafî ve tarihî bölge. Nüfusu 2001 yılı itibarıyla 43.210.802'dur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Eddy Merckx</span> Belçikalı bisikletçi (d. 1945)

Édouard Louis Joseph, Baron Merckx, daha iyi Eddy Merckx olarak bilinir, rekabetçi bisiklet tarihinin en başarılı bisikletçisi olarak görülen Belçikalı eski profesyonel yol bisikleti ve pist bisikleti yarışçısı. Eşsiz onbir; Büyük Turlar, 5 Anıtın tümü, 3 Dünya Şampiyonası, Paris-Tours dışındaki büyük bir günlük yarışların tamamı ve pistte büyük başarılar zaferleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Bisiklet Turu</span> Avrupada büyük ün kazanmış Fransa çıkışlı sportif bir aktivite

Fransa Bisiklet Turu, her yıl Fransa'da düzenlenen yol bisikleti çok etaplı yarış turudur. İtalya Bisiklet Turu ve İspanya Bisiklet Turu ile birlikte Avrupa'nın Büyük Turlar olarak adlandırılan üç büyük turundan birisi ve bisiklet sporunun en prestijli yarışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

Türk Kurultayı, Türk devlet ve toplulukları arasındaki dostluk, kardeşlik ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, 1993'ten beri düzenlenen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Asya İşbirliği Diyaloğu</span> Hükûmetlerarası kuruluş

Asya Birliği ya da Asya Dayanışma Birliği, Asya ülkeleri arasında iş birliği sağlamak ve ASEAN, SAARC ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi ayrı bölgesel örgütlerin entegrasyonuna yardımcı olmak amacıyla 2002 yılında kurulan uluslararası örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shimano</span>

Shimano, Inc., Japonya merkezli bisiklet bileşenleri(vites ve tüm aktarma organları), olta takımı ve kürek ekipmanı üreticisidir. 2005 yılına kadar golf malzemeleri ve 2008 yılına kadar snowboard malzemeleri üretti. Merkezi Sakai, Japonya'da bulunan şirketin konsolide 32 ve konsolide olmayan 11 iştiraki bulunmaktadır. Shimano'nun ana üretim tesisleri Japonya Osaka, Çin Kunshan Malezya; ve Singapur’dadır. Avrupada 1, Kuzey Amerikada 2 olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Yolu</span>

Kurtuluş Yolu, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı Tütün İskelesi'nden Amasya'ya yolculuk ettiği Samsun sınırları içerisindeki güzergâh.

2022 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri ikinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya tarihi</span>

Orta Asya tarihi, Orta Asya coğrafyasında gerçekleşen olayların tarihidir. Tarihi boyunca Türk, Moğol, Tunguz, İrani, Sinitik, Slav ve Arap gibi birçok etniği barındırmıştır. İslam, Tengricilik, Budizm ve Hristiyanlık gibi birçok din varlık göstermiştir. İlk insan yerleşimlerinden günümüze kadar geçen olayları kapsar. Tarihi boyunca Hiung Nunglar'dan, Göktürk İmparatorluğuna ve Moğol İmparatorluğu gibi büyük İmparatorluklara ev sahipliği yaptı. Rusya ve Çin sömürgesinde kaldı. 1991 yılında SSCB'nin yıkılması ile birlikte modern devletler kuruldu.

2014 Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, 15-16 Şubat 2014 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul kentinde düzelenen bir güreş yarışmasıdır. 2014 yılında 42’incisi düzenlenen Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası İstanbul Ahmet Cömert Spor Salonunda gerçekleştirildi.

2013 Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, 09-10 Şubat 2013 tarihleri arasında Türkiye'nin Ankara kentinde düzelenen bir güreş yarışmasıdır. 2013 yılında 41'incisi düzenlenen Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası Ankara Atatürk Spor Kompleksinde gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">2013 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2013 Asya Güreş Şampiyonası, 18-22 Nisan 2013 tarihlerinde Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Asya Güreş Şampiyonası</span>

2012 Asya Güreş Şampiyonası, 18-22 Nisan 2013 tarihlerinde Güney Kore'nin Gumi kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.