İçeriğe atla

Gürhan Tümer

Gürhan Tümer (d. 1944, Bayraklı - ö. 20 Eylül 2013), mimarlık alanında Türk öğretim üyesi ve yazardı.

İlkokulu İzmir'de Bayraklı İlkokulu'nda, ortaokulu Saint Joseph Fransız Koleji'nde okuduktan sonra İstanbul'a taşındı. İstanbul'da Saint Joseph Fransız Lisesi'nde 1961'de lise ikinci sınıftayken kazandığı AFS bursuyla Chicago yakınlarındaki Libertyville High School'dan mezun oldu. 1963 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni 1970 yılında tamamladı. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne asistan olarak girdikten sonra, Fransız Hükûmeti'nin verdiği bir bursla bir yıl Paris'te, Vincennes Üniversitesi'nde bulundu. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 1977 yılında doktora tezini verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin kurulması üzerine, kurumun Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde akademik hayatını sürdürdü. 1988 yılında doçentliğini, 1995 yılında profesörlüğünü aldı. 1991 yılından ölümüne kadar Ege Mimarlık Dergisi'nde aktif olarak görev aldı.[1] İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın kurucu üyeleri arasındaydı. Eşi Sumru Tümer de kendisi gibi mimardır.[2]

Yapıtları

  • Mimarlığın Özü ve Sözü (1980)
  • Mimarlık-Edebiyat İlişkileri Üzerine Bir Deneme (1982)
  • İnsan-Mekan İlişkileri ve Kafka (1984)
  • Asılan Cemil (1984)
  • Kut Han (1985)
  • Adem Güzel'in Yazarlığı (1987)
  • Bir Başka Mimarlık (1993)
  • Aynalı Binalar, Nöbetçi Mimarlar (1996)
  • Cumhuriyet Döneminde Yabancı Mimarlar Sorunu (1998)
  • Ve Mimarlık (2004)
  • Yazılı Yerler (2005)
  • Mea Architectura Mea Culpa (2006)
  • Hiçbir Şey Yapmamak (2006)

Ödülleri

  • Mimarlar Odası'nın 9. Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülleri programında Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü

Kaynakça

  1. ^ "Gökmen, Hikmet. Gürhan Tümer ile Söyleşi. Ege Mimarlık. 2004/2-50. Erişim tarihi: 10 Mart 2015" (PDF). 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 
  2. ^ "Tunçağ, Muzaffer. Prof. Dr. Gürhan Tümer üzerine. Gözlem. 11 Ekim 2013. Erişim tarihi: 10 Mart 2015". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Saba Tümer</span> Türk gazeteci ve sunucu

Saba Tümer, Türk sunucu ve gazeteci.

Cemil Şeboy, Türk mimar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Üniversitesi</span>

İzmir Üniversitesi, İzmir'in 6. üniversitesiydi. Üniversite, 2007 yılında Doğanata Grubu'nun önderliğinde Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) tarafından kurulmuş olup 2008-2009 öğretim yılında eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlamıştı. Üniversitenin binası, Üçkuyular mevkiinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

Muhlis Türkmen, Türk mimar. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde profesördür.

Yılmaz Sanlı Türk mimar. Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip Tekel Genel Müdürlük Binası'nın mimarıdır.

Türkiye’de mimarlık eğitimi Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi sonucu kurulan ardıl devletlerden birisi olarak, 1923’te Türkiye devletinin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte, Türkiye’deki mimarlık eğitiminin geçirdiği süreçleri inceler.

<span class="mw-page-title-main">Folkart Towers</span> İzmir, Türkiyede ikiz gökdelenler

Folkart Towers, 200 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın 5., Türkiye'nin en yüksek 2. ikiz kulesidir. İzmir'in Bayraklı ilçesinin Adalet mahallesinde Manas Bulvarı üzerinde eski Tekel Tütün Depolarının olduğu arazi üzerindedir.

Sahak Berç Turan, Ermeni asıllı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Adnan Çoker, Türk ressam ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.