İçeriğe atla

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi

Gürcistan Bilimler Akademisi, Tiflis

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA) (Gürcüceსაქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემია), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.[1]

Tarih

GUBA, Şubat 1941'de Tiflis'te kuruldu. Akademinin kurucu akademisyenleri Giorgi Akhvlediani (dilbilim), Ivane Beritashvili (fizyoloji), Arnold Chikobava (Ibero-Kafkas dilleri), Giorgi Chubinashvili (sanat), Simon Janashia (tarih), Alexander Janelidze (jeoloji), Korneli Kekelidze (filoloji), Niko Ketskhoveli (botanik), Tarasi Kvaratskhelia (subtropikal kültürler), Niko Muskhelishvili (matematik, mekanik; Akademi'nin ilk Başkanı), Ilia Vekua (matematik; Akademi'nin ikinci Başkanı), Akaki Shanidze (dilbilim), Alexander Tvalchrelidze (mineraloji), Dimitri Uznadze (psikoloji), Kiriak Zavriev (yapıcı mekanik) ve Philip Zaitsev (zooloji)'dir.

Akademinin diğer önemli üyeleri arasında Ekvtime Takaishvili (tarih), Shalva Nutsubidze (felsefe), Giorgi Tsereteli (doğu çalışmaları), Simon Kaukhchishvili (klasik filoloji), Konstantine Gamsakhurdia (edebiyat), Giorgi Melikishvili (tarih), Nikoloz Berdzenishvili (tarih), Revaz Dogonadze (fizik), Malkhaz Abdushelishvili (antropoloji), Guram Mchedlidze (paleobiyoloji) ve Levan Chilashvili (arkeoloji) bulunmaktadır.

Aktif üyeler

Bugün Akademi üyeleri arasında tanınmış bilim insanları -Tamaz Gamkrelidze (dilbilim), David Muskhelishvili (tarih), Revaz Gamkrelidze (matematik), Simon Khechinashvili (med.), George Nakhutsrishvili (botanik), Vladimer Papava (ekonomi), David Lordkipanidze (paleoantropoloji)- bulunur.[2]

Gürcistan Ulusal BilimLER Akademisi Başkanları: Niko Muskhelishvili (1941–1972), Ilia Vekua (1972–1977), Evgeni Kharadze (1977–1986), Albert Tavkhelidze (1986–2005) ve Tamaz V. Gamkrelidze (2005–2013). Şubat 2013'ten bu yana Akademi Başkanı Akademisyen Giorgi Kvesitadze'dir.

Gürcü matematik, fizik, psikoloji, felsefe, fizyoloji, botanik, doğu çalışmaları, dilbilim, tarih, arkeoloji, etnografya ve paleobiyoloji okulları dünya çapında tanınmıştır.

GUBA, Uluslararası Bilim Konseyi'nin (ICSU, Fransa) Ulusal Bilimsel Birliğidir.

Gürcistan'ın diğer bilim akademileri arasında: Abhazya Bölge Bilimler Akademisi (1995 yılında Tiflis'te kuruldu), Gürcistan Tarım Bilimleri Akademisi (1991'de Tiflis'te kuruldu) ve Gürcistan Biyo-Tıp Bilimleri Akademisi bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "About Georgian Academy of Sciences". 11 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2017. 
  2. ^ "Members of Georgian Academy of Sciences". 10 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akademi</span> yükseköğrenim kurumu

Akademi, en geniş tanımıyla yükseköğrenim kurumu anlamına gelir. Günümüzde bilim, edebiyat ve sanat konularını tartışmak için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da akademi denir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lviv Üniversitesi</span>

Lviv Üniversitesi ya da resmi adıyla Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi Ukrayna'da, tarih boyunca eğitimini kesintisiz sürdüren en eski üniversite. Batı Ukrayna'nın Lviv Oblastı'ndaki tarihi Lviv kentinde bulunur. Ukrayna devlet sınavları puan alımları ile yüksek öğretim kurulu listesinde ülkenin en iyi dördüncü (2020) üniversitesi olarak yer almaktadır.

Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmayı, örneklemeyi ve gözetmeyi amaçlayan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

İlya Vekua (Gürcüce: ილია ვეკუა, Rusça: Илья́ Не́сторович Ве́куа; 23 Nisan 1907 Sheshelety, Kutaisi Valiliği, Rus İmparatorluğu kısmi diferansiyel denklemler, tekli integral denklemleri, genelleştirilmiş analitik fonksiyonlar ve elastik kabuk matematiksel teorisinde uzmanlaşmış Gürcü matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Samşvilde</span> Gürcistanda müstahkem şehir, arkeolojik sit

Samşvilde, Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro ilçesinde Samşvilde köyünde yer alan yıkık müstahkem şehir ve arkeolojik sittir. Kentteki kalıntılar çoğunlukla Orta Çağ yapılarından kalmadır. Hrami nehri vadisinin yanında konumlanan sit, 2.5 km uzunluğunda ve 400 m genişliğindedir. En tanınmış yapılardan bazıları, Samşvilde Sioni Kilisesi ve kayalık bir nehrin burnuna dikilmiş olan kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi</span> Batumda bir devlet üniversitesi

Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da yer alan bir yükseköğretim üniversitesidir. İsmini, Orta Çağ Gürcü şairi Şota Rustaveli'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Çikobava</span>

Arnold Çikobava, Nikolay Marr'ın tartışmalı Yafetik teorisinin en aktif eleştirmenlerinden biri olarak tanınan Gürcü kafkasolog, dilbilimci ve filolog.

Kolhis Akademisi, Fasis Akademisi veya Kolhis Retorik Okulu, MS 4 ve 3. yüzyıllarda Lazika'nın Fasis şehrinde faaliyet göstermiş eğitim akademisidir. Akademinin varlığıyla ilgili doğrudan bilgi veren tek kaynak akademide eğitim gördüğü bilinen Yunan filozof Themistius'un yazdıklarıdır. Fasis şehrinde doğmuş olan Themistius, akademinin o dönemde felsefe ve retorikle alakalı bilgilerin öğretildiği en gelişmiş eğitim merkezi olduğunu belirtmiştir. Felsefe öğretmeni olan babası Eugene'in de burada eğitim gördüğünü belirten Themistius, akademiyi "tanrıçaların tapınağı" olarak tanımlamıştır. Bununla beraber akademide kimlerin öğretmenlik yaptığı, eğitimin dilinin ne olduğu ve hangi derslerin öğretildiği ile ilgili kesin bilgi yoktur. Themistius akademinin kurucusunun adını söylemese de, onun bilge ve erdemli bir olduğunu belirtmektedir. Akademinin var olduğu yıllarda Atina'da eğitim almak da mümkün olsa da, retorik biliminin öğretildiği tek okul Kolhis'teydi. Kolhis Akademi'nde felsefe ve etkili konuşma sanatları ayrılmaz bir bütündü.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Devlet Sanat Akademisi</span>

Tiflis Devlet Sanat Akademisi, Gürcistan ve Kafkasya'daki en eski üniversitelerden biridir.

Tamaz Valerianis dze Gamkrelidze Gürcü dilbilimci, oryantalist ve Hititolog. Hint-Avrupa dilbilimi, antik diller, teorik dilbilim, yapısal ve uygulamalı dilbilim ve Kartveloloji alanlarında birçok seçkin eserin yazarıdır. 2005-2013 yılları arasında Gürcistan Bilimler Akademisi'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simon Kauhçişvili</span>

Simon Kauhçişvili eski Gürcü kroniklerinin eleştirel baskılarıyla tanınan Gürcü tarihçi ve filologdur. Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesiydi. Hem edebi hem de bilimsel eserler yazan Kauhçişvili, Gürcistan'daki Bizans çalışmalarının kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pavle İngorokva</span>

Pavle İngorokva Gürcü tarihçi, filolog ve hayırseverdir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandre Cavahişvili</span> Sovyet coğrafyacı ve antropolog

Alexander Nikolayeviç Cavahişvili Gürcü kökenli Sovyet coğrafyacı ve antropologdur.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

Boris Alekseyeviç Kuftin Sovyet arkeolog ve etnograftır. 1933'ten 1953'e kadar Tiflis'te çalıştı. 1930'larda Trialeti kültürünü keşfetti; ve 1940 yılında Karaz kültürü terimini ortaya attı. 1940-1950'lerde Güney Türkmenistan'daki arkeolojik araştırmalara katıldı.

Elguja Khintibidze, Gürcü filolog. Tiflis Devlet Üniversitesi'nde Profesör, Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi Akademisyeni (2012) ve Uluslararası Orta Çağ Felsefe Araştırmaları Derneği'nin (SIEPM) asli üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi</span> Bilimler akademisi

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi Norveç, Oslo'da bulunan akademik birliktir. Amacı, Norveç'te bilim ve irfanın ilerlemesini desteklemektir.

Kazakistan Bilimler Akademisi, Kazakistan'ın en yüksek bilimsel kuruluşudur. Bilimler Akademisi, SSCB Bilimler Akademisi'nin Kazakistan şubesi olarak 1 Haziran 1946'da kurulmuştur. Merkez ofisi Almatı'dadır.