İçeriğe atla

Gürcistan Parlamentosu

Gürcistan Parlamentosu
საქართველოს პარლამენტი
sakartvelos p'arlament'i
Arma veya logo
Tür
Tür
Tek meclisli
Yapı
Sandalye150
Siyasi gruplar
  •   Gürcü Rüyası (0)
    •   Halk Gücü (0)
  •   Birlik – Ulusal Hareket (0)
  •   Değişim Koalisyonu (0)
    •   Yeni (0)
    •   Kozalak- Daha Fazla Özgürlük (0)
    •   Zaman Geldi (0)
    •   Gürcistan Cumhuriyetçi Partisi (0)
  •   Güçlü Gürcistan (0)
    •   Gürcistan için Dene (0)
    •   Halk İçin (0)
    •   Yurttaşlar (0)
    •   Özgürlük Meydanı (0)
  •   Gürcistan İçin (0)
  •   Yeni Siyasi Merkez- Kozalak (0)
  •   Vatanseverler İttifakı (0)
    •   Muhafazakar Hareket
    •   Gürcü Fikri
  •   Gürcistan İşçi Partisi (0)
  •   Özgür Gürcistan (0)
  •   Adalet İçin (0)
  •   Yeşiller Partisi (0)
  •   Avrupalı Demokratlar (0)
  •   Biz (0)
  •   Bağımsız (0)
Seçimler
Son seçim
26 Ekim 2024
Toplantı yeri
Gürcistan Parlamentosu Binası
Kutaisi
Website
www.parliament.ge

Gürcistan Parlamentosu (Gürcüce: საქართველოს პარლამენტი), Gürcistan'ın tek meclisli yasama organıdır. 2024 yılından itibaren, orantılı temsil sistemi ile ittifakları yasaklayan %5 seçim barajı ile tek seçim bölgesinden seçilen 150 üyeden oluşan ve genel oy hakkı temelinde dört yıllığına seçilen bir yapı mevcuttur.

Gürcistan anayasası, Gürcistan Parlamentosu'nu merkezi yasama yetkisi olarak belirlemiştir ancak bu yetki Acara ve Abhazya özerk cumhuriyetlerinin parlamentoları tarafından sınırlandırılmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tek meclislilik</span> tek bir yasama veya parlamento meclisine sahip yasama organı

Tek meclislilik, tek bir yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Tek meclisli ülkelerin çoğu küçük ve homojen üniter devletlerdir. Türkiye de tek meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu milletvekilliği</span>

Avrupa Parlamentosu milletvekilliği, Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu üyeliğidir. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, kendi ülkelerindeki ulusal mecliste bulunan milletvekillerine denktir. Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'de bu görev için daha çok temsilci sıfatı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Parlamentosu</span> Hindistan Cumhuriyetinin yasama organı

Hindistan Parlamentosu 1950 yılında kurulmuş, Hindistan'ın resmi yasama organıdır. Çift meclisli bir yapısı vardır. İki alt kanadı vardır; Rajya Sabha ve Lok Sabha 'dır. 788 üyesi bulunmaktadır. Üyeler 5 yılda bir yapılan seçimlerle belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (Portekiz)</span> Portekiz Cumhuriyetinin parlamentosu

'Cumhuriyet Meclisi, Portekiz Cumhuriyeti'nin yasama organını oluşturan parlamentosudur. Meclis binası olarak Lizbon'da bulunan tarihi bir bina olan Palácio de São Bento kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur Parlamentosu</span>

Singapur Parlamentosu, Singapur'un yasama organı. Parlamento tek meclislidir ve parlamento üyeleri seçilen parlamento üyeleri seçimsiz parlamento üyeleri ve atanan parlamento üyelerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Parlamentosu</span>

Yunan Parlamentosu, Yunanistan'ın tek meclisli yasama organıdır. Parlamento, seçilmiş bir milletvekilleri vasıtasıyla vatandaşları temsil eden en üst düzey demokratik kurumdur. Bu, dört yıllık bir dönem için seçilen 300 sandalyeli tek meclisli bir yasama organıdır. 1844-1863 ve 1927-1935 yılları arasında parlamento, iki katmanlı bir üst meclis Senato ve bir alt meclis olan Vulli adını alan Temsilciler Meclisinden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Parlamentosu</span> Hırvatistanın tek meclisli yasama organı

Hırvat Parlamentosu, Hırvatistan'ın tek meclisli yasama organı. Hırvat Anayasası hükümlerine göre parlamento halkı temsil ediyor ve yasama yetkisine sahip. Sabor, gizli oyla doğrudan, genel ve eşit oy kullanma yöntemiyle dört yıllık bir süre için seçilen 151 üyeden oluşur. Koltuklar Hırvat Parlamento seçim bölgelerine göre ayrılıyor: Parlamentonun 140 üyesi çok oturumlu seçim bölgelerinden, 8'i azınlıklardan ve 3 tanesi Hırvat diasporasından seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya Parlamentosu</span> Katalonyanın tek meclisli yasama organı

Katalonya Parlamentosu, Katalonya'nın tek meclisli yasama organı.Katalan illerine karşılık gelen dört seçim bölgesinden oluşan listelerde genel oyla seçilen, her dört yılda bir veya olağanüstü fesih sonrasında seçilen 135 milletvekilinden oluşur. Parlamento binası, Barselona'daki Ciutadella Parkı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Åland Parlamentosu</span>

Åland Parlamentosu, Finlandiya'nın Åland bölgesinin tek meclisli yasama organıdır.

Seçim çevresi veya seçim bölgesi, Bir ülke, idari bölge veya başka bir yönetim birimi nüfusunun, daha büyük devletin yasama organında temsilini sağlamak üzere oluşturulan bir alt birimdir. Bu organ, ya devletin anayasası ya da bu amaçla kurulan bir organ, her çevrenin sınırlarını ve her birinin tek bir üye veya birden fazla üye tarafından temsil edilip edilmeyeceğini belirler. Genellikle, sadece o çevrede ikamet eden seçmenlere (seçmenlere) o çevrede yapılan bir seçimde oy verme izni verilir. Bazı ülkelerde yurt dışında yaşayan vatandaşların temsiliyeti için oluşturulmuş yurt dışı seçim bölgeleri de olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Parlamentosu</span>

Karadağ Parlamentosu, Karadağ'ın tek meclisli yasama organıdır. Meclis'in şu anda dört yıllık bir süre için seçilen 81 üyesi vardır. 2006 bağımsızlık referandumunun ardından Parlamento, Karadağ'ın bağımsızlığını 3 Haziran 2006'da ilan etti ve onayladı. Yasama organının sitemi nispi temsil sitemidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Meclisi</span> Cezayir Parlamentosunun alt meclisi

Ulusal Halk Meclisi, kısaltması APN, Cezayir Parlamentosu'nun alt meclisidir. Doğrudan halk tarafından seçilen 407 üyeden oluşur. 407 koltuktan 8'i yurtdışında yaşayan Cezayirliler için ayrılmıştır. Ulusal Halk Meclisi üyeleri, çok üyeli bölgelerde nispi temsil yoluyla doğrudan seçilir ve her seferinde beş yıl süreyle görev yapar. Bu organ için son seçim 12 Haziran 2021'de yapıldı. Cezayir Parlamentosu; sınırlı yasama yetkileri, genel etkisizliği ve yetersiz temsili nedeniyle Cezayir halkının çıkarlarını temsil etmemektedir. Meclise seçilmek için asgari yaş 28'dir.

Gürcistan Hükûmet, Gürcistan'nın iç ve dış politikalarını uygulayan en üst düzey yürütme organıdır. Başbakan - hükûmet başkanı - ve bakanlardan oluşur ve Gürcistan Parlamentosu'na karşı hesap verebilir ve sorumludur. Hükûmetin mevcut yetki ve sorumlulukları, 2017 ve 2018 yıllarında kabul edilen Gürcistan Anayasası değişikliklerine tabidir. 14 Mayıs 1991'den 9 Kasım 1996'ya kadar Gürcistan hükûmeti, Gürcistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Parlamentosu</span>

Yeni Zelanda Parlamentosu, Yeni Zelanda Kral Temsilcisi ve Temsilciler Meclisinden oluşmaktadır. Yeni Zelanda Parlamentosu 1854 tarihinde kurulmuş ve dünyada en uzun süredir yasama hizmetini yerine getiren meclislerden biridir. 1865'ten beri Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vekiller Meclisi (Yemen)</span> Yemen yasama organının alt meclisi

Vekiller Meclisi, Yemen Parlamentosu'nun alt meclisidir. Yasama gücünü üst meclis olan Şura Konseyi ile paylaşır. Vekiller Meclisinin, tek sandalyeli seçim bölgelerinde altı yıllık bir dönem için seçilen 301 üyesi vardır.

Åland bölgesel düzeyde bir yasama meclisi seçer. Åland Parlamentosu'nun orantılı temsil yoluyla dört yıllık bir dönem için seçilen 30 üyesi vardır. Åland'ın çok partili bir sistemi vardır ve hiçbir parti tek başına güç kazanma şansı yoktur, partiler koalisyon hükûmetleri oluşturmak için birbirleriyle çalışmak zorundadırlar.