İçeriğe atla

Gürcistan-Kazakistan ilişkileri

Gürcistan-Kazakistan ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Gürcistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.[1] Kazakistan ve Gürcistan arasındaki ilişkiler, SSCB sırasında Gürcistan SSR - Kazak SSR ilişkilerinin bir parçasıydı ve iki ülke bağımsızlıklarını yeniden kazandıktan sonra istikrarlı bir şekilde gelişmiştir. Her iki ülke de birçok uluslararası kuruluşun (Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) üyesidir.

Tarih

İki ülke arasındaki ilk diplomatik ilişkiler, bağımsızlık döneminde 23 Temmuz 1992'de kuruldu. İkili ilişkilerde ilk temel belge 1 Temmuz 1993'te imzalanan Kazakistan-Gürcistan anlaşmasıdır.

Ekonomik işbirliği

Kazak İstatistik Kurumuna göre, 2012 yılında Kazakistan ile Gürcistan arasındaki ticaret cirosu 150 milyon doları buldu. Mevcut ilişkiler ağırlıklı olarak sanayi ve turizm alanında sağlanıyor.[2] Kazakistan şu anda Gürcistan'a yatırım yapma fırsatına sahip. Bu konu Kazakistan için bir önceliktir. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Kazak petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan ana ihracat boru hattı üzerinden taşınması için görüşmelerde bulunuyor. Bu da Kazak yatırımlarının Gürcistan ekonomisine girmesini sağlayabilir.

Sorunlar

12 Mayıs 2014 tarihinde, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan Büyükelçisi Zurab Pataradze ile son zamanlarda sık sık Kazakistan vatandaşlarının Gürcistan topraklarına girişinin reddedilmesine ilişkin bir görüşme gerçekleştirmiş ve Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na resmi bir nota teslim edilmiştir. Gürcistan'ın Kazakistan Büyükelçisi; “Bu yılın Nisan ayında gerçekleşen bu görüşmede Gürcistan tarafı, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'na, gerekçelerinin belirlenmesine yardımcı olmak üzere resmi bir not aldı. Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Nurzhan Aytmakhanov, "Vatandaşlarımız için Gürcistan'a girişin reddi ve Kazakistan Cumhuriyeti'nin bazı vatandaşlarının bu konudaki itirazlarının kopyaları da verildi. "- dedi.

Elçilik

Gürcistan büyükelçiliği ilk olarak 1992 yılında Almatı'da açıldı. 2003 yılında elçilik binası Almatı'dan Astana'ya taşındı.

Eylül 1996'dan itibaren Azerbaycan'daki Kazak Büyükelçiliği de Gürcistan'ın büyükelçisi olarak görev yaptı.

2003 yılında, Tiflis kentinde Kazakistan'ın diplomatik bir misyonu açıldı. Ocak 2008'de misyon bir elçilik oldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri</span> Kıbrıs Cumhuriyeti ve Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler

Gürcistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri Kıbrıs Cumhuriyeti ve Gürcistan arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 9 Temmuz 1993 tarihinden itibaren başladı. Kıbrıs Cumhuriyeti Gürcistan ile Rusya'nın başkenti Moskova'daki elçilik aracılığıyla bağlantı kurarken, Gürcistan'ın Lefkoşa'da elçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı —yabancı ülkeler ve uluslararası organizasyonlar alanında faaliyet gösteren Azerbaycan yürütme organı. Şu anda Bakanlığı Ceyhun Bayramov yönetiyor.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Estonya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi. Ülke Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını geri kazanırken, 12 Nisan 1990'da bir dışişleri bakanlığını yeniden kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan-Türkiye ilişkileri</span>

Tacikistan-Türkiye ilişkileri, Tacikistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkiler dost ve işbirliğine dayalıdır ve 1991'den beri iki ülke arasında imzalanmış 30'dan fazla anlaşma ve protokolün yasal dayanağı ile vurgulanmaktadır.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Moldova ilişkileri</span>

Çin-Moldova ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Moldova Cumhuriyeti devletleri arasındaki ikili ilişkileri kapsar. Çin'in Kişinev'de, Moldova'nın da Pekin'de büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çekya-Kazakistan ilişkileri</span> Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar

Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Kazakistan-Tacikistan ilişkileri - Kazakistan ile Tacikistan arasında ikili diplomatik ilişkiler 7 Ocak 1993'te kuruldu. Her iki ülke de eskiden Sovyet cumhuriyetleriydi. Artık BM, CIS, CSTO ve SCO gibi bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedirler.

Kanada-Kazakistan ilişkileri - Kanada ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler ilk olarak 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Kanada'nın da Astana'da bir büyükelçiliği vardır. Kazakistan'ın Ottawa'da büyükelçiliği ve Toronto'da bir konsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Kazakistan ilişkileri</span>

Almanya-Kazakistan ilişkileri, Almanya ile Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkilerdir.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İran-Kazakistan ilişkileri</span>

İran-Kazakistan ilişkileri, İran ve Kazakistan arasındaki dış ilişkiler ve diplomatik bağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Kazakistan ilişkileri</span>

Kazak-Ermeni ilişkileri - Kazakistan ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkiler. İkili ilişkiler 27 Ağustos 1992'de kuruldu. Her iki ülke de Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ve AGİT gibi kurum ve kuruluşlarda temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın diplomatik misyonlarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Burada, fahri konsolosluklar hariç, Kırgızistan'ın Diplomatik Misyonları listelenir. Tamamen karayla çevrili olan, dağlık Kırgız Cumhuriyeti, özellikle ikili ve çok taraflı bağların Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da devam ettiği diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinde ve Avrasya genelinde olmak üzere geniş bir diplomatik temsil alanına sahiptir.