Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.
Levan Varşalomidze, Gürcü siyasetçi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sadece Türkiye tarafından tanınmakta ve resmî diplomatik misyonları sadece Türkiye'de bulunmaktadır. KKTC'nin Türkiye'de bir büyükelçilik, bir başkonsolosluk ve iki konsolosluğu bulunmaktadır. Bunun dışındaki tüm dış misyonları temsilcilik sıfatı ile hizmet vermektedir. KKTC'nin çok sayıda ülkede fahri konsoloslukları da bulunmaktadır.
Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.
Kıbrıs Cumhuriyeti 'nin diplomatik ilişkilerini yürüten dış temsilciliklerinin yer aldığı maddedir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nedeni ile bulunmamaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hükûmetine bağlı olarak çalışan ve dış ilişkilerden sorumlu olan bakanlık. KKTC'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Tahsin Ertuğruloğlu bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki diplomatik temsilcilikler listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan büyükelçilikler ve diğer temsilciliklerin listelendiği maddedir. Almanya ve Birleşik Krallık temsilciliklerinde vize başvuruları alınmaktadır. Almanya temsilciliği ayrıca Belçika, Danimarka, Hollanda, İzlanda, Lüksemburg, Norveç adına da vize başvurularını kabul etmektedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti-Mısır ilişkileri, Mısır ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında sürekli süren ikili ilişkiler vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1960 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden sonra diplomatik ilişkiler kısa bir süre sonra başlamıştır. Kıbrıs'ın Kahire'de bir elçiliği ve Mısır'ında Lefkoşa'da bir elçiliği bulunmaktadır.
Birleşik Krallık-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülkede Avrupa Birliği ve İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 senesinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı kazanmıştır. 83 sene Britanya kontrolündeki bir valilik tarafından yönetilmiştir.
Ermenistan-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti, Ermeni Kırımı'nı 29 Nisan 1982 tarihinde soykırım olarak tanıyarak, ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 1991 tarihinden itibaren vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti Yunanistan'ın başkenti Atina'daki büyükelçiliği üzerinden temaslarda bulunurken, Ermenistan Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği ve Erivan'daki fahri konsolosluk aracılığıyla temaslarda bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs'ta 2700'e yakın Ermeni yaşamaktadır.
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler'e üye olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hükûmetine bağlı olarak çalışan ve dış ilişkilerden sorumlu olan bakanlık. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın 1 Mart 2023'ten beri başında Konstantinos Kombos bulunmaktadır.
Kıbrıs Cumhuriyeti-Yunanistan ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında sürekli süren ilişkiler vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Atina'da büyükelçiliği bulunmaktadır. Selanik'te ise konsolosluğu bulunur. Yunanistan'in ise Lefkoşa'da büyükelçiliği vardır. İki ülke, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.
Kıbrıs Cumhuriyeti-Libya ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Libya arasında sürekli süren ilişkiler vardır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1960'lı yıllarda başladı. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Trablus'ta büyükelçiliği bulunmaktadır. Libya'nın ise Lefkoşa'da büyükelçiliği vardır.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik elçilikler listesidir. Kıbrıs'ta 39 elçilik bulunmaktadır, Filistin'in Kıbrıs'ta bulunan temsilciliğinin büyükelçilik statüsü yoktur. Diğer 76 ülkenin başka ülkede bulunan elçilikler üzerinden teması vardır.
Bu sayfada, Azerbaycan'da bulunan yabancı diplomatik temsilcilikler yer almaktadır. Başkent Bakü'de 50 büyükelçilik bulunmaktadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı —yabancı ülkeler ve uluslararası organizasyonlar alanında faaliyet gösteren Azerbaycan yürütme organı. Şu anda Bakanlığı Ceyhun Bayramov yönetiyor.
Estonya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi. Ülke Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını geri kazanırken, 12 Nisan 1990'da bir dışişleri bakanlığını yeniden kurdu.
Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.
Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.
Gürcistan-Kazakistan ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Gürcistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Kazakistan ve Gürcistan arasındaki ilişkiler, SSCB sırasında Gürcistan SSR - Kazak SSR ilişkilerinin bir parçasıydı ve iki ülke bağımsızlıklarını yeniden kazandıktan sonra istikrarlı bir şekilde gelişmiştir. Her iki ülke de birçok uluslararası kuruluşun üyesidir.