İçeriğe atla

Gürcistan-İsrail ilişkileri

Georgia-Israel ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Georgia ve Israel

Gürcistan

İsrail

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu.[1] Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

Geçmiş

İsrail'in 60. yıldönümü Tiflis'te

İsrail'de 120.000 Gürcü Yahudi yaşıyor, Gürcistan'da 13.000 Yahudi var.

2008 Güney Osetya savaşı sırasında İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını ve barışçıl bir çözüm çağrısında bulunduğunu" açıkladı. 15 Ağustos 2008'de İsrailliler bir insan zinciri oluşturarak ve İsrail hükûmetinden Gürcistan'a desteğini artırmasını talep ederek Gürcistan'ı desteklemek için Tel Aviv'de gösteri yaptı.[2]

2012'de Archil (Abesalom) Kekelia, Gürcistan'ın İsrail büyükelçisi olarak atandı. Onun iki büyük görevi, 300 yıl önce Rum Ortodoks kilisesi tarafından ele geçirilen Kudüs'teki Haç Manastırı'nın yerini yeniden kazanmak ve İsrail ile ekonomik bağları teşvik etmektir.[3]

20 Kasım 2012'de IDF'nin Gazze Şeridi'ndeki Savunma Sütunu Operasyonu sırasında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te İsrail'i desteklemek için büyük bir gösteri düzenlendi.[4]

Ekonomi ve turizm iş birliği

Sivil toplum İsrail-Gürcistan Ticaret Odası, ikili ticari, turizm ve kültürel ilişkilerin gelişmesini desteklemek için 1996 yılında kurulmuştur.[5]

2010 yılında İsrail ve Gürcistan turizm ve hava trafiği alanında ikili anlaşmalar imzaladı.[6] Ekim 2010'da Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia İsrail'i ziyaret etti.[7]

İsrailli sırt çantalı gezginler 1990'larda Gürcistan'ı ziyaret etmeye başladı ve Gürcistan, yakınlığı, kültürel bağları ve göreceli ucuzluğu nedeniyle İsrailliler için popüler bir yer haline geldi. 2017'de 115.000'den fazla İsrailli Gürcistan'ı ziyaret etti.[8]

Askeri iş birliği

İsrail, Gürcistan ile kapsamlı bir askeri iş birliği içine girdi. İsrail Gürcistan'a zırhlı araçlar ve hafif silahlar sattı ve İsrail özel kuvvetleri ve özel müteahhitler Gürcü birliklerini eğitti. İsrail Gürcistan'a İHA filosu, LAR-160 roketatar, tanksavar mayınları ve misket bombaları sattı. 5 Ağustos 2008'de Stratfor ve Russia Today, İsrail'in Rusya'nın itirazları nedeniyle Gürcistan'a silah satışını durdurmayı planladığını bildirdi. İsrail, daha sınırlı bir ölçekte de olsa, Gürcü güvenlik güçlerini eğitmeye devam etti. [[[Kategori:Kaynaksız anlatımlar içeren maddeler]][][ <span title="This claim needs references to reliable sources. (August 2015)">alıntı gerekli</span> ]Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili ve Savunma Bakanı Irakli Alasania'nın da dahil olduğu bir Gürcü heyeti, askeri iş birliğini yenilemek ve insansız hava araçları, tanksavar ve uçaksavar füzeleri gibi savunma silahları elde etmek amacıyla Haziran 2013'te İsrail'i ziyaret etti; ancak başka duyuru yapılmadı.[9]

Diplomasi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Georgia's Relations with Israel and the US". Begin-Sadat Center for Strategic Studies (İngilizce). 29 Mayıs 2020. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  2. ^ "תל-אביב: עשרות החזיקו ידיים למען גאורגיה" [Tel Aviv: scores hold hands for Georgia]. ynet (İbranice). 15 Ağustos 2008. 15 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  3. ^ Georgia's new ambassador to Israel bears a heavy cross 7 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Haaretz
  4. ^ "בעקבות עמוד ענן: מפגן תמיכה ענק למען ישראל בגאורגיה" [In the wake of Operation Pillar of Defense: Huge demonstration of support for Israel in Georgia]. JDN (İbranice). 19 Kasım 2012. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  5. ^ "Israel-Georgia Chamber of Business - About Us". Israel-Georgia Chamber of Business. 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. Israel-Georgia Chamber of Business was established in Georgia in 1996 
  6. ^ "Israel-loving Georgian economy minister promises to return as tourist". 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2021. 
  7. ^ "Georgian economy minister: Israel has magnetism". 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2021. 
  8. ^ "גאורגיה: כבר לא יעד חדש לתייר הישראלי" [Georgia: No longer a new destination for Israelis]. Israel Hayom. 14 Ocak 2019. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  9. ^ "גיאורגיה מבקשת לחדש עסקאות נשק עם ישראל" [Georgia requesting renewal of arms deals with Israel]. Makor Rishon (İbranice). 13 Haziran 2013. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">İsrail kültürü</span>

İsrail kültürü, 1948 yılında devlet kurulmadan önce gelişmeye başladı ve içerisinde dindar ve laik hayatların mirasını bulundurmaktadır. İsrail kültürünün çeşitliliği, nüfusunun çeşitliliğinden gelir. Kökeni Doğu Akdeniz ülkelerinden ve dünyanın her tarafından çeşitli kültürel geçmişleriyle gelen göçmenler, İsrail’in kültürünün gelişmesinde büyük rol oynadı ve bu kültür dünyadaki kültürel trendleri ve kültürel değişimleri, yapısı gereği takip eder. İsrail kültürü ayrıca diasporadaki Yahudi tarihini de yansıtır. Bunun içerisinde 19. yüzyıl sonuna doğru başlayan Siyonist akımı ideolojisi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Israel Rokah</span> israilli politikacı

Israel Rokach, 1936–1952 yılları arasında Tel Aviv'in belediye başkanı olmuştur. Genel Siyonistler partisinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yair Lapid</span> 14. İsrail başbakanı

Yair Lapid, İsrailli politikacı, Yesh Atid partisi genel başkanı, aktör, gazeteci, yazar, eski TV sunucusu, haber spikeri. 1 Temmuz-29 Aralık 2022 tarihleri arasında İsrail'in 14. başbakanı olarak görev yaptı. Ocak 2012 tarihinden beri Yesh Atid genel başkanlığı yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arik Einstein</span>

Arieh "Arik" Einstein Tanınmış İsrailli şarkıcı, besteci, oyuncu ve söz yazarı. Einstein 1939'da Tel Aviv'de doğdu. İsrail'in en büyük şarkıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Yoseph Imry</span>

Yoseph Imry, İsrailli fizikçidir. Mezoskobik fiziğin keşfinde yer almış bu konuda çalışmalar yapmıştır. Yaptığı fizik alanındaki çalışmalarıyla Imry; 1996'da Rothschild Ödülü'nü, 2001'de İsrail Onur Ödülü'nü ve 2016 yılında, Wolf Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rafi Eitan</span>

Rafael "Rafi" Eitan, İsrailli siyasetçi ve istihbaratçıdır. Adolf Eichmann'ı yakalamasıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de yayımlanan gazeteler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu İsrail’deki gazetelerin listesi, İsrail Devlet’inde basılıp ve dağıtılan gazetelerin listesidir. Bir çoğu İbranice basilmaktadır. Arapça konuşan okurlar ve başka dilde konuşan göçmenler için Arapça, Rusça, İngilizce ve Fransızca gibi başka dillerde gazeteler de basılmaktadır. 2012 yılında, Reuters muhabiri Tova Cohen, İsrail toplumunu “haber tutkunu” olarak tanımlamıştır. İsrail’deki gazete okurluk oranı oldukça yüksektir. Bunun nedeni okur yazarlık oranının yüksekliği ve siyasetle güncel olaylara oldukça ilgi duyan kültürel ilgidir. İsrail’de hafta içi günlük gazete okurluluğu, aşağı yukarı her 100 kişi için 21 gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İsrail ilişkileri</span> iki devlet arasındaki ilişki

Azerbaycan-İsrail ilişkileri, Azerbaycan ve İsrail arasındaki politik, ekonomik ve diğer devletlerarası ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Itzhak Ilan</span>

Itzhak Ilan, Gürcistan doğumlu İsrailli istihbarat uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">İzak Herzog</span> İsrail Cumhurbaşkanı

İzak Herzog, İsrail'in devlet başkanı olan İsrailli politikacı ve İsrail Yahudi Ajansı'nın eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">MyWay Airlines</span>

MyWay Airlines Gürcistan merkezli bir havayolu şirketidir. Bağlantı merkezi Tiflis Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Sırbistan ilişkileri</span>

İsrail-Sırbistan ilişkileri - Sırbistan Cumhuriyeti ile İsrail Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. İsrail ile ilk diplomatik ilişkiler, Sırbistan'ın hala Yugoslavya'nın bir parçası olduğu 31 Ocak 1992'de kuruldu. İsrail'in Belgrad'da ve Sırbistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var Her iki ülkenin de ekonomik ve kültürel bağları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

İsrail-Kuzey Makedonya ilişkileri, İsrail ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili siyasi ilişkileri ifade eder. Kuzey Makedonya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği vardır. İsrail'in yerleşik bir büyükelçisi yok.