İçeriğe atla

Gürcistan-Özbekistan ilişkileri

Gürcistan-Özbekistan ilişkileri - Gürcistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri tanımlar.

İkili ilişkiler

Ticaret ve ekonomi

Gürcistan Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanı Eduard Shevardnadze, 4 Eylül 1995 tarihinde Özbekistan'a resmi bir ziyarette bulundu.[1] İki ülke arasındaki bu ziyaret sayesinde Ticari ve ekonomik anlamda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Ziyaret sırasında, serbest ticaret, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, uluslararası kara yolu taşımacılığı, uluslararası kara yolu taşımacılığı izinlerinin değişimi, karşılıklı sistemin düzenlenmesi ve işletilmesi konularında bir dizi anlaşma imzalandı. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un 27-28 Mayıs 1996 tarihlerinde Gürcistan'ı ziyareti sırasında imzalanan devletlerarası, hükûmetler arası ve bakanlıklar arası anlaşmalar bu çerçeveyi daha da güçlendirdi. Bunlardan en önemlisi, Özbekistan ve Gürcistan arasındaki İşbirliğinin Genişletilmesi ve Güçlendirilmesi Hakkında Bildiri ve mali-sanayi gruplarının kurulmasına ilişkin ana anlaşmadır. İkili işbirliğini artırmak için Özbek-Gürcü çalışma komisyonu kuruldu.

2000 yılında Gürcistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi 1999 yılına göre üç kat arttı. 2000 yılında Özbekistan'ın Gürcistan'a başlıca ihracatı pamuk lifi, enerji kaynakları (petrol ürünleri), gıda, kimyasallar ve plastiklerdi. Gürcistan'dan Özbekistan'a ise meyve, kuruyemiş, kahve, çay, tatlılar, kimyasal ve kesikli lifler, demirli metaller ve ürünleri, uçak ekipmanları ihraç edilmiştir. Gürcü-Özbek ortak girişimi olan Real-CL ticaret ve aracılık yapmaktadır.

2017'de iki ülke arasındaki ticaret cirosu 71 milyon dolardı. Bu, 2016 yılının aynı dönemine göre 10 milyon dolar daha düşüktür.[2]

Taşıma

Georgian havayolları Airzena (Georgian Airlines) ve Trans-Georgia End Company Limited'in Özbekistan'da temsilcilikleri bulunurken, Uzbek-Georgian Trans K'nin (Özbekistan-Özbekistan) Gürcistan'da ofisleri bulunmaktadır. Tüm bu şirketler yolcu ve kargo taşımacılığı yapmaktadır. Özbek mallarının Gürcistan limanları aracılığıyla üçüncü ülkelere taşınması aktif olarak gelişmektedir. 1996 yılında 100.000 ton yük taşınmıştır ve 1997 yılında 285.000 ton olmuştur. Özbekistan, Gürcistan üzerinden TRACECA Avrupa-Asya transit koridoruna da katılıyor[3]

Turizm

Gürcistan İçişleri Bakanlığı'na göre, Ocak-Ağustos 2017'de 11,173 Özbek vatandaşı ülkeyi ziyaret etti.[4]

Diaspora

Şu anda Özbek-Gürcü Dostluk Derneği ve Megobroba Kültür Merkezi (Taşkent) faaliyet gösteriyor. 2000 yılında Özbekistan'daki Gürcülerin sayısı yaklaşık 1.130'du. Şu anda, çeşitli tahminlere göre, Özbekistan'da 1000 ila 4000 arasında Gürcü bulunmaktadır.[5][6] Ayrıca Gürcü lejyonerleri Özbekistan'da yaşamakta ve Özbek futbol kulüplerine üye olmaktadır. Bunlardan biri Pakhtakor Tashkent FC'nin eski kaptanı ve bugün Taşkent'in "Lokomotiv" kulübünün bir üyesi Kaka Makaradze'dir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  2. ^ Gürcistan, Özbekistan'ın şarap ve turizmi geliştirmesine yardımcı olacak 23 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Fergananews' ', 16.05.2018
  3. ^ UzME. İlk cilt. Taşkent, 2000
  4. ^ sotrudnichestvo-v- sfere-turizma.html Gürcistan ve Özbekistan turizm alanında işbirliği yapacak[] - Sputnik Georgia , 9 Ağustos 2017
  5. ^ Özbekistan Halkları: Gürcistan 23 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Özbekistan Etnik Atlasından destek, 2002.
  6. ^ "Özbekistan ve Gürcistan, Özbek-Gürcü Uluslararası Komisyonu'nun çalışmalarına devam ediyor". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Капитан «Пахтакора» сыграет против чемпиона мира". 17 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Özbekistan ilişkileri</span>

Bulgaristan-Özbekistan ilişkileri, Bulgaristan ve Özbekistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de 12 Eylül 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. Taşkent'de Bulgaristan büyük elçiliği yer almaktadır. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'da turizm</span>

Özbekistan genişletilmiş turizm endüstrisi potansiyeli olan bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin çoğu, İpek Yolu üzerinde Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan ana ticaret noktalarıydı. Bugün Özbekistan müzeleri, bölgede yaşayan Orta Asya halklarının eşsiz tarihi, kültürel ve manevi yaşamının kanıtı olan iki milyondan fazla eseri saklamaktadır. Özbekistan tarihi, arkeolojik, mimari ve doğal hazineleriyle turistleri cezbetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Ukrayna ilişkileri</span>

İspanya-Ukrayna ilişkileri, bu iki ülke arasındaki ikili ve diplomatik ilişkilerdir. Her iki ülke de 1991 yılında Ukrayna'nın SSCB'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Rusya ilişkileri</span>

Gürcistan ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler yüzlerce yıl öncesine dayanıyor ve iki ülke ile halkları arasında var olan bazı dini ve tarihi bağlara rağmen karmaşık bir şekilde devam ediyor. Gürcistan ve Rusya arasındaki ilk resmi ittifak, Kartli-Kaheti Krallığı Kralı II. Erekle'nin, Gürcü monarşisinin uzun zamandır var olmayan Ortodoks müttefiki Bizans İmparatorluğu'nun yerine geçecek olan Rusya İmparatorluğu ile Georgievsk Antlaşması'nı imzalamasıyla 1783'te gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Gürcistan ilişkileri</span>

Amerikan-Gürcistan ilişkileri çok yakın olmaya devam ediyor ve çok sayıda ikili işbirliği alanını kapsıyor. Teröre karşı savaşta önemli bir Amerika Birleşik Devletleri müttefiki olan Gürcistan, Irak Savaşı'na en büyük üçüncü asker katkısı yapan ülkeydi ve şu anda Afganistan'daki ABD liderliğindeki misyona kişi başına en büyük katkıda bulunan ülkedir. Amerika Birleşik Devletleri de Gürcistan'a, kuzey komşusu Rusya'nın artan baskısı karşısında devlet kurumlarını güçlendirmede aktif olarak yardım ediyor ve 1991'den bu yana ülkeye 3 milyar doları aşan mali yardım sağladı. 2009 yılından bu yana, Gürcistan-Amerikan ilişkileri, demokrasinin öncelikli alanları üzerine dört tane ikili çalışma grubu oluşturan ABD-Gürcistan Stratejik Ortaklık Şartı ile geliştirilmektedir; savunma ve güvenlik; ekonomi, ticaret, enerji sorunları, insanlar arası ve kültürel alışverişler.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya-Türkiye ilişkileri</span>

İki ülke arasındaki ilişkiler, Moritanya’nın bağımsızlığını kazandığı 1960’ı takip eden yarım yüzyıllık süreçte oldukça zayıf seyretmiş ve ülkenin ilk cumhurbaşkanı Muhtar Veled Dâde’nin 1974’te Türkiye’yi ziyareti dışında üst düzey bir ilişki kurulmamıştır. 2010 yılında dönemin Moritanya Cumhurbaşkanı Abdülaziz’in Türkiye ziyaretinin ardından iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmış ve ikili ilişkilerde belirgin bir iyileşme görülmeye başlanmıştır. Takip eden süreçte bakanlıklar düzeyinde ziyaretler gerçekleşmeye ve iş birliği anlaşmaları imzalanmaya devam etmiştir. 2016 yılında Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve 2017’de Türkiye Ekonomi Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Moritanya ziyaretleri, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmiş, birçok ortak proje ve hibe programı üzerinde mutabakatlar sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Özbekistan ilişkileri</span>

Özbekistan–Belarus ilişkileri, Belarus ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 21 Ocak 1993'te kuruldu. Belarus'un Taşkent Büyükelçiliği Şubat 1994'te açıldı. Minsk'teki Özbek Büyükelçiliği ise Mart 2018'de açılmıştır. Her iki ülke de eski Sovyetler Birliği'nin birer parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkmenistan-Özbekistan ilişkileri Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 7 Şubat 1993 tarihinde kuruldu. Ülkeler ortak bir tarih ve kültürle birleşmiştir. Uluslararası işbirliği yıllarında, devletlerarası işbirliğinin çeşitli alanlarında sistematik ve amaçlı diyalog temelinde güçlü bir ortaklık kurulmuştur.

Özbek-İngiliz ilişkileri, Özbekistan ve İngiltere arasında 1993 yılınan Kasım ayında imzalanan ticaret ve ekonomik işbirliği, sermaye yatırımlarının teşviki ve karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmalara dayanmaktadır. Bu anlaşmalar Özbekistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un İngiltere'yi ziyareti sırasında imzalanmıştır.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

Kazakistan-Tacikistan ilişkileri - Kazakistan ile Tacikistan arasında ikili diplomatik ilişkiler 7 Ocak 1993'te kuruldu. Her iki ülke de eskiden Sovyet cumhuriyetleriydi. Artık BM, CIS, CSTO ve SCO gibi bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.