İçeriğe atla

Gürbüz Çocuklar Ordusu

Gürbüz Çocuklar Ordusu, Kâzım Karabekir tarafından Birinci Dünya Savaşı sonrası yetim kalan çocukları ihya etmek amacıyla oluşturulmuş sembolik orduya verilen addır.[1] Kâzım Karabekir bu faaliyetinden dolayı "Yetimlerin Babası" olarak da anılmaktadır.[2]

Tarihçe

Gürbüz Çocuklar Ordusu, 1919.

I. Dünya Savaşı ve akabinde işgaller neticesinde Anadolu'nun uzun müddet savaş altında kalması, beraberinde ülkenin ekonomik ve sosyal anlamda krize girmesine sebebiyet vermiştir.[3] Bu kriz ortamından etkilenen gruplardan biri de yetim kalan çocuklardır. Özellikle uzun yıllar Rus işgali altında kalan Doğu bölgesi, bu insani krizden en çok etkilenen yerlerden birisi olmuştur.

Gürbüz Çocuklar Ordusu, 1921.

19 Nisan 1919 tarihinde 9. Ordu Kumandanı olarak Trabzon'a giden Kâzım Karabekir, buradaki işlerini hallettikten sonra 3 Mayıs günü Erzurum'a dönmüştür. Erzurum'a dönüş yolunda ve bilhassa Bayburt'ta perişan halde kalan birçok çocuğa şahit olan Karabekir, bu çocukların derhal Erzurum'a nakledilmesini emretmiştir. Aynı zamanda bir çocuk ordusu kurma fikri Karabekir'in ideallerinden birisidir. "Çocuk Davamız" dediği hedef doğrultusunda ilk adım 24 Mayıs 1919 tarihinde atılmıştır. Erzurum'daki yetim yurtlarına yerleştirilen çocuklardan 12 yaşından büyük 33 çocuk buradan alınarak Erzurum'daki iki kolorduluk sanayi takımlarına verilmiştir. Bu çocuklar tıpkı bir asker gibi yetiştirilmeye başlanmış, bunun yanı sıra okuma yazma ve çıraklık eğitimi de verilmiştir.[4]

Kâzım Karabekir bu girişimi o dönem bağlı olduğu İstanbul Hükûmetine de bildirmiş ve bu girişimi diğer kolordulara da yaymak için izin almıştır. Bu sayede 500 civarında çocuk birliklere yerleştirilerek hayatları kurtarılmıştır. 30 Haziran 1919 günü Erzurum'da İdman Bayramı kutlaması yaptıran Karabekir, burada davetli yabancı subaylar ve halk ile birlikte bu çocukların bir aylık çalışmalarını seyretmiştir. Ayrıca ertesi gün olan 1 Temmuz 1919 tarihi "Sanayi Gürbüzleri"nin kuruluşu olarak kutlanmıştır.[4]

Karabekir, Doğu'nun tamamında ve özellikle alay garnizonlarında çocuk toplama yuvaları açtırmıştır. Bu yuvalarda perişan haldeki ve kimsesiz çocukların beslenme ve bakımı sağlanmıştır. Bu yuvalardaki çocukların mevcudu takip edilmekte ve Erzurum'a nakli sağlanıyordu. Karabekir, kendisi de çıktığı seyahatlerde yanında elbise ve ayakkabı götürmüş ve denk geldiği perişan çocukların bakımını sağlayıp Erzurum'a aldırtmıştır.[4]

Kazım Karabekir ve Öğrenciler

Toplanan bu çocukların kimlikleri de tespit edilmekteydi. Şayet çocuğun ailesi ya da akrabaları bulunmuş ve hal ve vakti yerindeyse, sağlığını kazanmış ve biraz da eğitim almış alan bu çocuklar ailelerine veriliyordu. Bazı yaşı büyük ve olgunluğa erişmiş çıraklar ise hükûmet aracılığıyla sanat erbabının yanında gönüllü olarak işe başlatılıyordu.[4]

Sayıları 1000'e yaklaşan kimsesiz çocukların içlerinden zeki olanlara daha iyi bir eğitim vermek isteyen Karabekir, yatılı askeri bir okul açmak için İstanbul Hükûmetine teklifte bulunmuştur. Olumlu yanıt gelmiş ve 1 Ekim 1919 tarihinde bu yeni askeri okul açılmıştır.

Toplanan ve eğitilen bu çocuklar Heyet-i Temsiliye'ye de tanıtılmış ve kumandanlar nezaretinde teftişi sağlanmıştır. Açılan okulların potansiyeli fark edildikçe, bu okullara yönelik ilgi de artmış ve küçük çocuklarda gelmiştir. Bu minik çocuklar için 8 Ocak 1920'de bir ana mektebi açılmıştır. Karabekir, mektep ikametgâhına yakın olduğu için bazı akşamlar buraya gelip çocuklarla ilgilenmiştir.[5]

8 Ocak 1920 tarihine gelindiğinde; Yatılı Askeri İlk Mektebi; Sanayi Gürbüzleri Mektebi ve Ana Mektebi olmak üzere üç mektep bulunmaktaydı. 8 Ocak günü kumandanlar; hükûmet yetkilileri, din adamları, öğretmenler, belediye başkanı ve halkın ileri gelenlerince bu okullar teftiş edilmiştir. 12 Ocak günü memurlar ve halk içinden bayanlarında teftişte bulunması sağlanmış ve onlara çay ikramı yapılmıştır.[6]

"Şark Ordusunun Yavrularıyla Heyet-i Talimiyesi", 1921

Çocuklar ordusu 1 Mayıs 1920'de resmi makamlara bildirilerek teşkilat kimliği kazanmıştır. Kâzım Karabekir bu ordu için "Türk Yılmaz" adlı bir marşta yazmış ve bestelemiştir.[7]

Bu okulların yanı sıra farklı mekteplerde açılmıştır:

  • 29. Alay Mektebi: 4 Mart 1920 günü "Firdevsoğlu" kışlası içerisinde açılmıştır. Daha sonra "Otomobil Mektebi" veya "İş Ocağı" adını almıştır. Burada kuyumculuk; tornacılık, otomobil ve motor tamiri gibi teknik işler öğretilmiştir.
  • Sıhhiye Mektebi: 1920 Mayıs ayında kimsesiz öğrenciler arasından sağlık memuru yetiştirmek amacıyla açılmıştır.
  • Sarıkamış Askeri İdadisi: 30 Ekim 1920 tarihinde Kars Muharebesi'nin kazanılması ile birlikte Kars geri alınmış ve sonrasında Sarıkamış'ta çocuklar kasabası kurulmuştur. Burada Ruslardan kalan modern yapıları eğitim için kullanılmıştır. Erzurum'da açılan askeri ilk mektepteki öğrencilerin 16 Aralık 1920'de Sarıkamış'a nakledilmesiyle kurulmuştur.

Eğitim

Açılan bu okullar sonucu eğitim gören kimsesiz çocukların sayısı toplamda 6 bine ulaşmıştır. Himaye altına alınan bu çocuklara en temel eğitimler dahi verilmiştir. Çamaşırlarını yıkamak, kullandıkları tabağı yıkamak, yataklarını havalandırmak vb. gibi. Güzel konuşma, giyinme, yürüme gibi eğitimlerde verilmiştir. El işleri geliştirilmeye çalışılmıştır. Beden eğitimi de çok önemsenmiş; yarayı sarmak, yaralı taşımak, soğukta donmaya karşı tedbir almak gibi eğitimler verilmiştir. Otomobil, motor, saat, telgraf, telsiz gibi makinelerin kullanım alanları hakkında bilgi verilmiş, mikroskop ile mikroplar öğretilmiştir. Tarih ve coğrafya önemsenmiştir.[3] Öğretim ilkesi olarak "Yaparak-Yaşayarak Öğrenme" modeli seçilmiştir.

Derslerin yanında tiyatro; müze, müzik okulu, okuma kursu; sinemacılık, fotoğrafçılık, elektrikçilik kursları, sinema ve film kütüphanesi, mektup yazma gibi kurs ve kulüpler açılmıştır.

Bazı günler öğrencileri teşvik amaçlı kutlanmıştır. Bunlar:[8]

  • Ağaç Bayramı: 20 Nisan 1921 günü Hakimiyet-i Milliye Caddesi'nin (Kars) her iki tarafına olmak meyve ağaçları dikilmek suretiyle kutlanmıştır.
  • Kitap Bayramı: Ülkedeki kitap alım satımını ve okumasını artırmak amacıyla 12 Kasım 1921 günü ilan edilmiştir.
  • İdman Bayramı: Çocuklar öğrendikleri sporlar halk huzurunda sergilemiştir.
  • Atış Bayramı: 13 yaş üzeri çocukların hazırlatılan yerde atış yapması suretiyle gerçekleşen bayramdır.
  • Temizlik Haftası: Ramazan Bayramından bir önceki hafta umumi temizlik yaptırılmıştır.
  • Tasarruf Haftası: Kurban Bayramından bir önceki hafta uygulanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Karabekir'in Çocukları". Milliyet. 16 Mayıs 2000. 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Yetimlerin babası Kazım Karabekir Paşa". TRT Türk. 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b Kazım Karabekir Paşa’nın Yetim Çocukları Himayesi Üzerine Bir Değerlendirme. Derya Keser. 3. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 2020. ss. 15-37. 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  4. ^ a b c d "Çocuk Davamız Hakkındaki İdealim Fiiliyat Sahasında". Kürt Meselesi. Kâzım Karabekir. Emre Yayınları. 2004. ss. 197-204. 
  5. ^ Karabekir, "Çocuk Davamız" Heyet-i Temsiliye ve Kumandanlar Huzurunda", 205-206
  6. ^ Karabekir, "Çocuk Davamız Halk Huzurunda Teftiş Halinde", 207-212
  7. ^ "Milli Kimliğin İnşasında Bir Model Olarak Kâzım Karabekir'in Çocuk Oyunları". Ali Fuat Arıcı, Yusuf Günaydın. 9 (4). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi. 2020. ss. 1503 - 1518. 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  8. ^ Karabekir, "Çocuk Davamızla İlgili İrfan Müesseseleri", 218-228

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Iğdır</span> Iğdır ilinin merkezi olan şehir

Iğdır, Iğdır ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. İl merkezi 3 beldeden ve 49 köyden oluşmaktadır. Iğdır merkez ilçe nüfusu 2020 ADNKS sayımı itibarıyla 96.887 olup, köy ve belde nüfuslarıyla birlikte 142.559'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Karabekir</span> 5. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Musa Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer alıp, genel başkanı oldu. Afşar Türklerinden olup soyu Karamanoğulları'na dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı</span> TBMMnin açılışının kutlandığı Türk ulusal bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuleli Askerî Lisesi</span> İstanbulda eski bir askerî lise

Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Dirik</span> Emekli Korgeneral, Trakya Ümmümi Müfettişliği ve İzmir valiliği yapmış bürokrat

Mehmet Kazım Dirik, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Gerede</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüsrev Gerede, Türk Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihinin önemli isimlerinden olan Türk asker, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Maraş Muharebesi</span> Maraş Savunması

Maraş Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deli Halid Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1883–1925)

"Deli" Halid Paşa veya Halid Karsıalan, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Doğu Cephesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1921 yılları arasında Türk-Ermeni Savaşı dahil olmak üzere, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya'da gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephe.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Yergök</span>

Ziya Yergök, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Nakiye Elgün</span> Türk siyasetçi ve eğitimci

Nakiye Elgün, Türk siyasetçi ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Nuri</span> Kürt Silahlı Kuvvetleri genel komutanı ve Ağrı ayaklanmalarının lideri

İhsan Nuri Paşa, Hoybun Cemiyetinin liderlerinden olup Ağrı ayaklanmalarını yönetmiş Kürt asker ve politikacı. Halk arasında Ararat Kartalı olarak da bilinir. Hoybun tarafından Kürt Silahlı Kuvvetleri genel komutanlığına atanarak Ağrı ayaklanmalarının başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">9. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

9. Ordu, I. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından 7 Haziran 1918 tarihinde kuruldu ve 3 Nisan 1919 tarihinde lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Millet mektebi</span>

Millet Mektepleri, Türkiye'de 1 Kasım 1928'de yeni harflerin kabulünden sonra halkı okuryazar kılmak amacıyla gerçekleşen eğitim seferberliği için kurulmuş dört ay süreli eğitim veren halk eğitimi kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanasaryan Koleji</span>

Sanasaryan Koleji, 1881'de Ermeni tüccar Mıgırdıç Sanasaryan tarafından Osmanlı İmparatorluğu vilayeti Erzurum'da kurulan Ermenice eğitim veren okul.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Yılı</span>

UNESCO'nun 27 Kasım 1978'de Paris'te düzenlediği 20. Genel Kurul toplantısında 1981 yılının Atatürk Yılı olarak kutlanmasına karar verildi. 12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Millî Güvenlik Konseyi de bir kanun çıkararak 1981 yılını Atatürk Yılı kabul ve ilan etti.