İçeriğe atla

Gürültü önleyici kulaklıklar

Bose QuietComfort 25 Acoustic Noise Cancelling Headphones with Carry Case.
Taşıma çantasıyla birlikte gürültü önleyici kulaklıklar

Gürültü önleyici kulaklıklar aktif gürültü kontrolü kullanarak istenmeyen ortam seslerini azaltan kulaklıklardır. Bu ortam seslerini azaltmaları durumunda ses yalıtımı gibi teknikleri kullanan pasif kulaklıklardan farklıdır.

Gürültü engelleme sesi aşırı derecede yükseltmeden ses içeriğini dinlemeyi mümkün kılar. Ayrıca bir yolcu uçağı gibi gürültülü bir araçta uyunmasına yardımcı olabilir. Havacılık ortamında gürültü önleyici kulaklıklar sinyal-gürültü oranını pasif gürültüyü azaltan kulaklıklardan veya kulaklıksız kulaklıklardan önemli ölçüde daha fazla artırarak güvenlik anonsları gibi önemli bilgilerin işitilmesini kolaylaştırır.[1] Gürültü önleyici kulaklıklar rahatsız edici bir eşzamanlı etkinliğin etkisini tamamen dengelemek için dinlemeyi yeterince iyileştirir.[2]

Teori

Aktif gürültü azaltmanın basitleştirilmiş grafiksel gösterimi

Gürültünün daha düşük- frekans kısımlarını yok etmek için gürültü önleyici kulaklıklar aktif gürültü kontrolü veya ANC kullanılır. Bir mikrofon hedeflenen ortam seslerini yakalar ve küçük bir amplifikatör istenmeyen seslerle tam olarak faz dışı olan ses dalgaları üretir. Gürültü dalgasının ses basıncı yüksek olduğunda yok eden dalganınki düşüktür (ve tersi). Zıt ses dalgaları çarpışır ve ortadan kaldırılır veya "yok edilir".

Yok etme, yol gürültüsü gibi sürekli vızıltılı seslere odaklanır ve sesler veya cam kırılması gibi kısa/keskin seslerde daha az etkilidir. Ayrıca püskürtme sesi gibi yüksek frekanslı sesleri ortadan kaldırmada etkisizdir. Gürültü önleyici kulaklıklar frekans spektrumunda ses azaltmayı en üst düzeye çıkarmak için genellikle ses yalıtımını ANC ile birleştirir. Gürültüyü yok etme sesleri vb. İşitmeyi kolaylaştırmak için ses yalıtımı olmadan da kullanılabilir. Ortam gürültüsünü ortadan kaldırmak için gürültüyü yok etme, gerekli devre nedeniyle asla pasif değildir, bu nedenle pasif gürültü iptaline yapılan atıflar aslında ses yalıtımı içeren ürünlere atıfta bulunur.

Bose QuietComfort kulaklıkları hem pasif gürültü yalıtımı (büyük yastıklı kulaklıklar) hem de aktif gürültü giderme (ANC devresi) özelliğine sahiptir.

Tüketici pazarındaki çoğu gürültü önleyici kulaklık analog teknoloji ile gerçek zamanlı olarak gürültü önleyici dalga biçimini oluşturur. Buna karşılık diğer aktif gürültü ve titreşim kontrol ürünleri yumuşak gerçek zamanlı dijital işleme kullanır.

Yüksek frekanslı gürültünün kulağa ulaşmasını önlemek için çoğu gürültü önleyici kulaklık ses yalıtımına veya ses geçirmezlik 'e bağlıdır. Daha yüksek frekanslı ses daha kısa bir dalga boyuna sahiptir ve bu sesi yok etmek onu dinleyicinin kulak zarına şu anda teknik olarak mümkün olandan daha yakın tespit etmek ve buna karşı koymak için yerleştirme cihazlarını gerektirecektir veya kulaklığın elektroniklerini karmaşıklaştıracak dijital algoritmalar gerektirecektir.[3]

Gürültü önleyici kulaklıklar yok edebilecekleri gürültü miktarını desibel cinsinden belirtir. Bu sayı ürünleri karşılaştırmak için yararlı olabilir ancak çeşitli frekanslarda gürültü azaltmayı belirtmediği için tüm hikâyeyi anlatmaz.

Havacılıkta

1950'lerde Dr. Lawrence Jerome Fogel özellikle havacılık alanında aktif gürültü önleme hakkında sistemler yaptı ve patentler sundu. Bu sistem kokpit alanındaki pilotlar için gürültüyü azaltmak, iletişimlerini kolaylaştırmak ve işitmeyi korumak için tasarlanmıştır. Fogel aktif gürültü engellemenin mucidi olarak kabul edildi ve ilk gürültü engelleyen kulaklık sistemlerinden birini tasarladı. Daha sonra Willard Meeker gelişmiş işitme koruması için çevresel kulaklıklara uygulanan bir aktif gürültü kontrol modeli tasarladı. Gürültü önleyici havacılık kulaklıkları artık yaygın olarak vardır.[4][5]

1989 - Bose Aviation "Seri I Havacılık Kulaklığı" 1989 ile 1995 yılları arasında piyasada bulunan ilk Aktif Gürültü Azaltma "ANR" kulaklıktı. Gürültü engelleme işlevi içeriyordu ve ya NiCad pilleriyle (iddia edilen pil ömrü 8 saattir) ya da uçaktan gelen güçle çalışır. Seri I havacılık kulaklıkları kulaklıklardaki şeffaf pencerelerle veya açma/kapama düğmesinin ve ses kontrolünün ayrı kontrol modülünde bulunduğuna dikkat çekerek ayırt edilir.[6]

Bazı havayolu şirketleri işletmelerinde ve birinci sınıf kabinlerinde gürültü önleyici kulaklıklar sağlar. Bose 1999 yılında American Airlines'a gürültü önleyici kulaklık tedarik etmeye başladı ve 2000 yılında genel tüketici için Quiet Comfort Serisini sunmaya başladı. Gürültü engelleme özellikle uçak motoru gürültüsüne karşı etkilidir. Bu durumlarda kulaklıklar normal kulaklıklarla yaklaşık aynı boyuttadır. Uçak el dayanağında bulunan elektronik parçalar kulaklığın arkasındaki mikrofondan sesi alır, ters çevirir ve arka plan gürültüsünü azaltan ses sinyaline geri ekler.[6]

Uyku yardımcısı olarak

Son birkaç yılda gürültü önleyici kulaklıkların uyku yardımcıları olarak kullanımı artmıştır.[7]

Hem pasif izolasyonlu hem de aktif gürültü önleyici kulaklıklar/kulak tıkaçları ortam seslerinin azaltılmasına yardımcı olur bu da özellikle arabaların korna çalması, horlama sesleri ve uykusuzluk veya diğer uyku bozuklukları olan kişiler için yararlıdır. Bu nedenle gürültü önleyici uyku kulaklıkları ve kulak tıkaçları bu hasta grubuna hitap edecek şekilde tasarlanmıştır.[8]

Dezavantajlar

Gürültü önleyici kulaklıkların aşağıdaki dezavantajları vardır:

  • Genellikle normal kulaklıklardan daha pahalıdırlar.
  • Aktif gürültü kontrolü genellikle bir USB bağlantı noktası veya bazen değiştirilmesi gereken bir pil veya yeniden şarj edilebilir pil tarafından sağlanan güç gerektirir. Güç olmadan bazı modeller normal kulaklıklar gibi çalışmaz.
  • Herhangi bir pil ve ek elektronik cihazlar normal kulaklıklara kıyasla kulaklığın boyutunu ve ağırlığını artırabilir.
  • Gürültü engelleme devresi ses kalitesini düşürebilir ve yüksek frekanslı tıslama ekleyebilir, ancak gürültünün azaltılması algılanan ses kalitesinin daha yüksek olmasına neden olabilir.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Molesworth, Brett; Burgess, Marion (2013). "Improving intelligibility at a safety critical point". Safety Science. Elsevier. 51: 11-16. doi:10.1016/j.ssci.2012.06.006. 
  2. ^ Molesworth, Brett; Burgess, Marion; Kwon, Daniel (2013). "The use of noise-cancelling headphones to improve concurrent task performance in a noisy environment". Applied Acoustics. Elsevier. 74: 110-15. doi:10.1016/j.apacoust.2012.06.015. . Recognition and recall of audio information improved when 65 dB(A) background noise was blocked by noise-cancelling headphones, and performance was "no different" when listening with the headphones while at the same time working a mathematical puzzle, than while trying to listen to the same audio with neither puzzle nor headphones.
  3. ^ Reinhard Lerch, Gerhard Sessler, Dietrich Wolf: Technische Akustik: Grundlagen und Anwendungen, Kapitel 14.7.3 Kopfhörer – Hörertypen, Verlag Springer (2008), 9783540234302, Seite 431
  4. ^ US Grant, US2966549A. "Apparatus for improving intelligence under high ambient noise levels". patents.google.com. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  5. ^ McKinley, L., Richard. "Auditory and Acoustic Research and Development At Air Force Research Laboratory (AFRL)" (PDF). 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ a b Şablon:Cite work
  7. ^ Yu, Winnie & Smith, Michael W., MD (7 Kasım 2013). "Will a Gadget Help You Sleep?". WebMD. 26 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Jonaely, Rosarito (5 Mart 2018). "How to get quality sleep at night?". Scalar. University of Southern California. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  9. ^ Beacham, Frank (17 Ağustos 2016). "The Limits of Noise Cancelling Headphones for Professional Use". The Broadcast Bridge. 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akustik</span> Ses Bilimi

Akustik, sesi inceleyen bir bilim dalıdır. Katı, sıvı veya gaz halindeki maddelerde dalga yayılımının fiziksel özelliklerini inceler. Bunlar arasında gürültüye yol açan titreşimlerin ve gürültünün kontrolü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kulaklık</span>

Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir.

İşitme kaybı veya işitme yetersizliği, sesleri algılama yetisindeki tam ya da kısmî bir azalmayı ifade eder. Birçok biyolojik ve çevresel etmene bağlı olarak gelişen duyma kaybı, ses algılama yetisine sahip bütün canlılarda ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gürültü kirliliği</span>

Gürültü kirliliği veya diğer adıyla ses kirliliği, insan veya hayvan yaşamını olumsuz etkileyen, dengesini bozan her türlü insan, hayvan ya da makine kaynaklı ses oluşumudur. Dünya çapında dış mekan gürültüsünün kaynağı esas olarak makineler, ulaşım ve taşıma sistemlerinden kaynaklanır. Gürültü kirliliğinin en yaygın biçimlerinden biri, özellikle motorlu araçların neden olduğu kirliliktir. Kötü kentsel planlama, gürültünün dağılmasına veya kirliliğe neden olabilir; sanayi ve konut binalarının yan yana olması, yerleşim alanlarında gürültü kirliliğine neden olabilir. Yerleşim alanlarındaki ana gürültü kaynaklarından bazıları arasında yüksek sesli müzik, ulaşım, çim bakımı, inşaat, elektrik jeneratörleri, rüzgar türbinleri, patlamalar ve insanlar yer almaktadır.

Dolby Laboratories, ses gürültü azaltma, ses kodlama ve sıkıştırma konusunda uzmanlaşmış bir Amerikan şirketidir. Dolby teknolojileri, tüketici elektroniği firmaları tarafından lisans bedeliyle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnfrason</span>

İnfrason ya da düşük frekanslı ses, insan kulağının "normal" işitme sınırı olan 20 Hz'den (Hertz) düşük frekanslı seslerdir. Sesin frekansı düştükçe işitme zorlaşır, dolayısıyla insanların infrasonu algılayabilmeleri için ses basıncının yeteri kadar yüksek olması gerekir. İnfrasonu algılayan ana organ kulaktır. Ancak, yüksek şiddetlerde vücudun değişik kısımlarıyla da infrason algılanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kulaklıklar</span> Apple üretimi kulağa takılan çok amaçlı bir cihaz

Apple Kulaklıklar Apple tarafından tasarlanan ve satılan, müzik çalarlı akıllı telefonlar ve beyaz kulak içi kulaklıklardır. iPhone aksesuarları'nın bir parçasıdır. Apple tarafından birlikte satıldığı iPod ve iPod Touch ürünlerinin yanı sıra, Apple tarafından da itilen yeni bir tasarım koruyarak kulağa sığacak şekilde tasarlanmıştır. "Devrimci" olarak nitelendirildikleri için kesinlikle benzersiz bir estetik görüntü oluşturuyorlardı, ancak Apple'ın kulaklıklı mikrofon setini yeniden yorumlaması kauçuk kulaklıkların eksikliği de dahil olmak üzere işlevselliği eleştirdi.

<i>Sessiz Bir Yer</i> John Krasinski filmi (2018)

Sessiz Bir Yer, yönetmenliğini John Krasinski'nin gerçekleştirdiği 2018 çıkışlı Amerikan yapımı post-apokaliptik korku filmidir. Senaryosu Bryan Woods, Scott Beck ve Krasinski tarafından yazılan film, akut bir işitme duyusuna sahip kör canavarların yaşadığı kıyamet sonrası bir dünyada, hayatta kalmak ve çocuklarını büyütmek için mücadele eden bir baba (Krasinski) ve bir anneyi konu alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kafa kulaklığı</span>

Bir kafa kulaklığı, bir mikrofonu bir kulaklıkla birleştiren bir aksesuardır. Kulaklıklar, tek kulaklık (mono) veya çift kulaklık ile yapılır. Kulaklık, bir telefon ahizesinin eşdeğer işlevselliğini sağlar, ancak ahizesiz kullanım özelliğine sahiptir. Çağrı merkezleri ve diğer telefon yoğun işler dahil olmak üzere ve telefon görüşmesi sırasında her iki elinin de ücretsiz olmasını isteyen herkes için birçok kullanımı var.

<span class="mw-page-title-main">Kulak içi kulaklık</span>

"Kulak içi kulaklıklar", kulakiçi kulağa benzeyen kulaklıklardır. Kanal içi kulaklıklar kulak kanalına belli bir derinlikte girer ve kulağı tamamen takarak dış seslerden iyi bir ses yalıtımı sağlar. Bu çözüm, müzisyenlerin sahnede kullandıkları işitme cihazlarından ve kulaklık monitörlerinden ödünç alınmıştır. İlk kez böyle bir yapı 1895'te Thomas Edison tarafından Kinettophone adlı bir cihazın sesini dinlemek için kullanıldı.

İşitme testi, bir kişinin işitme duyusunun duyarlılığının değerlendirilmesini sağlar ve çoğunlukla bir odyometre kullanan bir odyolog tarafından gerçekleştirilir. Bir kişinin farklı frekanslarda işitme hassasiyetini belirlemek için bir odyometre kullanılır. Başka işitme testleri de vardır, örneğin Weber testi ve Rinne testi.

<span class="mw-page-title-main">Kulak tıkacı</span>

Kulak tıkacı, kullanıcısının kulaklarını aşırı seslerden koruyan, kulağa su, hava gibi akışkanların girişini ve kulağa toz vb yabancı cisim girmesini engelleyen, kullanmak için kulak kanalına sokulan bir ekipmandır. Sesin hacmini azalttığından kulak tıkacı çoğu zaman işitme kaybı ve kulak çınlamasını önlemek için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aktif gürültü kontrolü</span>

Aktif gürültü kontrolü (ANC) gürültü engelleme veya aktif gürültü azaltma (ANR) olarak da bilinir, özellikle birinciyi iptal etmek için tasarlanmış ikinci bir sesin eklenmesiyle istenmeyen sesi azaltmak için bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Ses yalıtımı</span>

Ses yalıtımı, belirli bir ses kaynağına ve alıcısına göre ses basıncını düşürmenin herhangi bir yoludur.

<span class="mw-page-title-main">AirPods Pro</span>

AirPods Pro Apple tarafından tasarlanan kablosuz Bluetooth kulak içi kulaklık'lardır. İlk olarak 9 Mart 2019 yılında Samsung şirketinin Samsung Galaxy Buds ürününü sunmasından sonra 30 Ekim 2019'da yayınlandı. Bunlar, temel seviye AirPods'lar ve en üst seviye AirPods Max ile birlikte satılan orta sınıf kablosuz kulaklıklarıdır. AirPods Pro, H1 işlemciyi kullanır. İkinci nesil AirPod'larda bulunur, ancak aktif gürültü kontrolü, şeffaflık modubulunur otomatik frekans profili ayarı, IPX4 su geçirmezlik, kablosuz şarjlı bir şarj çantası ve değiştirilebilir silikon uçlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">AirPods Max</span> Apple kablosuz kafa kulaklığı

AirPods Max Apple tarafından tasarlanan kablosuz Bluetooth kafa kulaklığı'dır. İlk olarak 5 Ağustos 2020 yılında Samsung şirketinin Samsung Galaxy Buds Live ürününü sunmasından sonra 15 Aralık 2020'de yayınlandı. Bunlar, temel seviye AirPods'lar ve en üst seviye AirPods Pro ile birlikte satılan kablosuz kulaklıklarıdır. AirPods Max'in orta sınıf AirPods Pro üzerindeki ana değişiklikleri, daha büyük hoparlörlere sahip kulak üstü tasarım, Apple'ın Digital Crown özelliği, daha fazla renk seçeneği ve daha uzun pil ömrüdür.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Buds</span>

Samsung Galaxy Buds Samsung tarafından geliştirilen kablosuz Bluetooth kulak içi kulaklık'ıdır. İlk olarak 9 Mart 2019'da Samsung Gear IconX'in halefi olarak piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Gürültü renkleri</span>

Gürültünün veya gürültü spektrumunun rengi, ses mühendisliği, elektronik ve fizik gibi birçok alanda bir gürültü sinyalinin güç spektrumunu ifade eder. Farklı gürültü renkleri önemli ölçüde farklı özelliklere sahiptir. Örneğin, ses sinyalleri olarak insan kulağına farklı gelirler ve görüntü olarak farklı bir dokuya sahip olurlar. Bu nedenle, her uygulamada gürültü için belirli bir renk gerekir. Gürültü sinyalleri için bu "renk" duygusu, müzikteki tını kavramına benzer.

Mikrofonik, mikrofoni veya mikrofonizm, elektronik cihazlardaki belirli bileşenlerin mekanik titreşimleri istenmeyen bir elektrik sinyaline (gürültü) dönüştürdüğü olguyu tanımlar. Terim, titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştürmek için özel olarak tasarlanmış bir mikrofona benzetmeden gelir.