İçeriğe atla

Güngör Tekin

Güngör Tekin
Kişisel bilgileri
Tam adıGüngör Tekin
Doğum tarihi 4 Ocak 1952 (72 yaşında)
Doğum yeriİstanbul, Türkiye
MevkiiDefans
Altyapı kariyeri
Üsküdarspor
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
0000-1973Üsküdarspor
1973-1975Giresunspor 57 (1)
1975-1980Galatasaray 133 (6)
1980-1981 Toronto Blizzard
1981-1983Fenerbahçe
Toplam190(7)
Millî takım kariyeri
1977-1979 Türkiye 3 (0)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
Güncelleme: 5 Ocak 2011

Güngör Tekin (d. 4 Ocak 1952, İstanbul), Türk eski millî futbolcudur. Galatasaray'da uzun yıllar forma giymiştir. Özellikle Galatasaray'la elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Galatasaray tribünlerinde yumruk şovu başlatan ve Türkiye'de Oley tezahüratının yaratıcısı olarak gösterilmektedir.[1] Son olarak Aralık 1998 tarihinde İngiltere'de uyuşturucu kaçakçılığı yaparken tutuklandı ve 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[2][3]

Futbolculuk kariyeri

Kulüp kariyeri

Futbola Üsküdarspor altyapısında başladı ve daha sonra as takımda forma giymeye başladı. Burada gösterdiği performansla birçok takımın transfer listesine girdi.

Neticesinde 1973-74 sezonunun başında Süper Lig ekiplerinden Giresunspor'a transfer oldu. Burada daha geniş bir kitlece tanındı ve üç büyüklerin transfer listesine girdi.

Neticesinde 1975-76 sezonunun ilk haftalarında Galatasaray'a transfer oldu. Galatasaray'da kısa sürede ilk 11'ın vazgeçilmez oyuncusu oldu ve 5 sezon boyunca düzenli olarak forma giydi. Özellikle taraftarlarla olan iletişiminden dolayı Galatasaray'ın tarihinde önemli bir yere sahip oldu. Galatasaray tribünlerinde yumruk şovu başlatan ve Türkiye'de Oley tezahüratının yaratıcısı olarak gösterilmektedir.

1980-81 sezonunda Kuzey Amerika Futbol Ligi ekiplerinden Toronto Blizzard'a transfer oldu. Burada bir sezon forma giydikten sonra Türkiye'ye geri dönme kararı aldı.

Bunun üzerine 1981-82 sezonuna Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe'de iki sezon forma giydikten sonra faal futbol kariyerini noktaladı.

1985-86 sezonunun sonuna Ankaragücü'nde forma giydikten sonra faal futbol kariyerini noktaladı.

Millî takım kariyeri

9 kez Türkiye millî takımına çağrılan Güngör Tekin, 3 kez Türkiye millî takımı formasını giydi.[4]

Başarıları

Kulüp takım

1983-84 (Altay ile.)

Kaynakça

  1. ^ "Eroinden tutuklandı". 22 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2012. 
  2. ^ Futbolcu Güngör Tekin'e 23 yıl hapis
  3. ^ "Keeping tabs on the Turkish connection". 2 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2012. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Şenol Birol, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin unutulmaz futbolcularından. Birol Pekel'le beraber döneminin en popüler futbol ikilisi oluşturmuşlardı. Çaykur Rizespor'un kurucu üyelerindendir ve takımın ilk teknik direktörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akyel</span> Türk futbolcu

Fatih Akyel, Türk eski Millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Keser</span> Türk futbolcu

Ali Erdal Keser, Türk eski millî futbolcu ve teknik adam. Borussia Dortmund, Sarıyer ve Galatasaray'da futbol oynadı. Türkiye Birinci Ligi'nde sahaya çıktığı 202 maçta 64 gol kaydetti.

Osman Arpacıoğlu, Türk eski millî futbolcu ve spor yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Erdoğan</span> Türk eski futbolcu ve teknik direktör

Ömer Erdoğan, defans mevkiinde forma giymiş Alman vatandaşlığı da bulunan Türk teknik direktör ve eski millî futbolcu.

Yaşar Duran, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Özellikle 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinde İngiltere ile oynanan ve 8-0 gibi bir tarihi farkla kaybedilen karşılaşmayla hatırlanır. Bu karşılaşmadan sonra Kova Yaşar lakabıyla anılmaya başlamıştır.

Ahmet Yıldırım, defans ve orta saha mevkiinde görev yapmış eski Türk millî futbolcu ve teknik direktör.

Tayfun Hut, eski Türk millî futbolcu ve futbol antrenörüdür. Sol bek mevkiinde oynamıştır. Galatasaray'ın eski futbolcularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Semih Yuvakuran</span> Türk futbolcu

Semih Yuvakuran, Türk eski millî futbolcudur. Önce Galatasaray'da sonra da Fenerbahçe'de sol bek mevkiinde oynadı.

Yılmaz Gökdel, Türk eski millî futbolcu ve teknik adam. 1960'ların sonunda Galatasaray'da forma giymiştir. Birçok Türk futbol kulübünün ve kısa bir süreliğine de Türkiye millî futbol takımının teknik direktörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Kurt</span> Türk futbolcu

İsmail Kurt, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray ve Fenerbahçe'de uzun yıllar forma giymiştir ve her iki takım için de kulüp tarihinin önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir. Galatasaraylı eski millî futbolcu Metin Kurt'un ağabeyidir.

Sadullah Acele, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Göztepe'de uzun yıllar forma giymiştir. Özellikle Göztepe'yle elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Göztepe'de Doğan Küçükduru ve İrfan Ertürk ile beraber oluşturduğu başarılı forvet üçlüsü yüzünden Göztepe taraftarının söylediği doğan, irfan, ortala bombala sado bombala tezahüratıyla tanındı. İmparator ve Sado lakabıyla tanınırdı. 2005-06 sezonunda Göztepe'de bir süre teknik direktörlük yaptı. 2012-2013 sezonunda Ankara Adliyespor'u Bölgesel Amatör Lig'de şampiyon yapıp 3. Lig'e çıkardı.

Mehmet Özgül, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcucu. Galatasaray camiası ve taraftarları tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında görülmektedir. Galatasaray'da oynadığı dönem içerisinde medya tarafından takım arkadaşı Mehmet Oğuz'dan ayırt edilebilmek için Küçük Mehmet diye anıldı. Takım içinde ve taraftarlarca yüzündeki çillerden dolayı Çilli Mehmet diye anılırdı. Hurşid Yenigün tarafından seslendirilen sevilen pop şarkısı Çilli Bom Bom Bom"la sentez yapılarak Galatasaray'da oynadığı dönemlerde her karşılaşmada kendisine özgü tezarühat yapılırdı. Futbola vedasından sonra bir dönem teknik direktör olarak görev aldı ve daha sonra Milliyet Gazetesi'nde futbol yorumcusu olarak çalıştı.

Tuncay Temeller, Türk eski millî futbolcudur. Galatasaray camiasi ve taraftarı tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir.

İrfan Ertürk, Türk eski futbolcu, teknik direktör. Süper Lig ekiplerinden MKE Ankaragücü, Göztepe ve Altay'da oynadığı dönemden hafızalarda kalmıştır. Özellikle Göztepe'yle elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Göztepe'de Doğan Küçükduru ve Sadullah Acele ile beraber oluşturduğu başarılı forvet üçlüsü sayesinde Göztepe taraftarının söylediği doğan, irfan, ortala bombala sado bombala tezahüratıyla tanındı. 1980-81 sezonunda MKE Ankaragücü'yle Türkiye futbol liglerinde ilk kez bir 1. Lig ekibinin Türkiye Kupası'nı ve ardından Cumhurbaşkanlığı Kupası kazandığı kadroda yer aldı. Futbolculuk döneminde Ahmetlispor'da oynadığı zamandan itibaren kısmen köyde büyüdüğü, temiz kalpli ve dürüst olmasından dolayı Köylü İrfan olarak anılmaya başlandı ve bu lakapla arşivlere kayıt edildi. Ankaragücü'nde oynadığı dönem içerisinde medya tarafından takım arkadaşı İrfan Özbaş'tan ayırt edebilmek için Büyük İrfan diye anıldı ve bu isimle Ankaragücü tarihine geçti. İki ayağını da kullandığı için çok yönlü bir oyuncuydu ve hava toplarındaki üstünlüğüyle bilinirdi.

Doğan Küçükduru, Türk millî futbolcudur. Göztepe'de uzun yıllar forma giymiştir. Özellikle Göztepe'yle elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Göztepe'de İrfan Ertürk ve Sadullah Acele ile beraber oluşturduğu başarılı forvet üçlüsü yüzünden Göztepe taraftarının söylediği doğan, irfan, ortala bombala sado bombala tezahüratıyla tanındı. Mersin İdman Yurdu'nda oynadığı dönemden ve elde ettiği başarılardan dolayı bu kulüp ve taraftarları tarafından kulübün önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir.

Halil İbrahim Kara, Türk eski millî futbolcudur. Kocaelispor'da uzun yıllar forma giymiştir. Özellikle Kocaelispor'la elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Son olarak misafirliğe gittiği evin balkonundan düşerek hastaneye kaldırılmasıyla gündeme gelmiş, kazayı vücudundaki kırıklarla atlatmıştır.

Sabahattin Erbuğa ya da bazı kaynaklara göre Sabahattin Erboğa, eski Türk millî futbolcu, antrenördür. Altay'da uzun yıllar forma giymiştir. Özellikle Altay'la elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Sağ bek olmasına rağmen bir dinamo gibi sağ kanadı kullanırdı. O yıllarda defansda görev yapan bir futbolcu için alışılmamış bir durumdu. Altay'da 1978 senesinde o zamanlar TRT'de oynanan ve çok popüler olan Kökler dizindeki baş kahramanı Kunta Kinte'den esinlenerek samimi takım arkadaşı Nevruz Şerif'den tarafından Kunta Kinte Sabahattin diye anılmaya başlandı. Dizi'deki kahraman çok saf, iyi niyetli ve çalışkan bir zenci köle olduğundan Sabahattin Erbuğa'ya da esmerliğinden ve arı çalışmasından dolayı bu lakabı vermişti. Bir süre sonra tribünlerde bu lakabı kullanmaya başladığından bu lakapla hafızalarda kaldı. Nevruz Şerif'le olan arkadaşlığı o kadar sıkıydı ki oğluna Nevruz Eralp Erbuğa ismini verdi. Oğlu Altay'ın altyapısında yetişerek profesyonel futbolcu oldu. Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımında Raşit Çetiner'in teknik direktörlük yaptığı dönemde Çetiner'in yanında yardımcı antrenörlük olarak görev almaya başladı. O dönemde 25 Kasım 1999 tarihinde İzmir'de Yeşilyurt Ordu Caddesindeki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Cenazesi 26 Kasım 1999 tarihinde Alsancak Hocazade Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Özdere'de toprağa verildi.

<span class="mw-page-title-main">Salim Görür</span>

Salim Görür, Türk eski futbolcu, iş insanı. 60'lı yılların ikinci yarısında Süper Lig'in en başarılı golcülerinden birisiydi. 1968-69 sezonunun başında 650 bin liralık o zamanlar için rekor bir transfer ücretiyle Fenerbahçe'ye transfer olmasıyla tanındı. Ardından ABD'de futbol hayatını sürdürdü. Faal futbol hayatından sonra New York'a yerleşerek burada iş alanında ettiği başarılarla Türk medyasında sık sık gündeme geldi. Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği, Fenerbahçe ve Altay'da oynadığı dönemden hafızalarda kalmıştır. Özellikle Gençlerbirliği'yle elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Ünlü Arjantinli futbolcu Antonio Rattín hem fiziksel hem de oyun tarzıyla benzerliğinden dolayı futbolcu dönemlerinde Salim Rattin diye anılmaya başlandı.

Niyazi Öztunç, Türk eski millî futbolcudur.