İçeriğe atla

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci
South-East European Cooperation Process
Logo
Arma
TürUluslararası kuruluş
Merkez
Üyelik
Liderler
• Dönem Başkanı
 Kuzey Makedonya
• RCC Genel Sekreteri
Majlinda Bregu
• SEECP PA Başkanı
Constantine Tassoulas
Tarihçe
• SEECP'nin kuruluşu
1996
• RCC'nin kuruluşu
2008

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) 1996 yılında Bulgaristan'ın girişimiyle başlatıldı. Bulgaristan başkanlığında Sofya'da düzenlenen toplantıda, Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkeleri bir güven ortamı, iyi komşuluk ilişkileri ve istikrar yaratmak amacıyla bölgesel işbirliğinin temellerini attılar.

GDAÜ'nün özelliği, bazı uluslararası örgütlerin veya ülkelerin inisiyatifiyle değil; kendi inisiyatifleriyle bölge ülkeleri arasında başlatılan özgün bir işbirliği biçimi olmasıdır. Bu bağlamda, GDAÜ kendisini İstikrar Paktı, Güneydoğu Avrupa Kooperatif Girişimi veya İstikrar ve Ortaklık Sürecini tamamlayan GDA'nın gerçek bir sesi olarak tanımlamayı amaçlamaktadır .

GDAÜ içindeki bölgesel işbirliğinin temel hedefleri arasında güvenliğin ve siyasi durumun güçlendirilmesi, ekonomik ilişkilerin ve insan kaynakları, demokrasi, adalet ve yasadışı faaliyetlere karşı mücadele alanlarında işbirliğinin yoğunlaştırılması yer alıyor. GDAÜ'nün amacı, iyi komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ve bölgenin bir barış ve istikrar alanına dönüştürülmesi yoluyla üyelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılarına yaklaşmalarını sağlamaktır.

Üyelik

Güneydoğu Avrupalı liderler İstanbul, Türkiye'deki GDAÜ Zirvesi sırasında aile fotoğrafı çektirdiler

Yapı

GDAÜ, başkanlık eden ülke tarafından koordine edilen bölgesel, kurumsallaştırılmamış bir süreçtir. GDAÜ başkanlığı bir yıl sürer ve üyeler arasında dönüşümlü olarak yapılır. Başkanlık eden ülke, süreci uluslararası toplantılarda sunar ve yıllık devlet ve hükûmet başkanları toplantısına, dışişleri bakanları toplantısına ve bir dizi siyasi direktör toplantısına ev sahipliği yapar. Duruma göre, başkanlık eden ülke olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Bölgesel İşbirliği Konseyi

Bölgesel İşbirliği Konseyi, GDAÜ'den dışişleri bakanlarının 2008 yılındaki bir toplantısında kuruldu. Örgüt, GDAÜ katılımcıları tarafından kuruldu ve Avrupa entegrasyonunu ve işbirliğini daha da ilerletmek için kısmen Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. BİK, şu anda Genel Sekreter Majlinda Bregu tarafından yönetiliyor ve 46 katılımcıdan oluşuyor. Katılımcılar, bölgenin istikrarı ve gelişimi ile ilgilenen diğer ülkeler ve uluslarüstü kuruluşlarla birlikte GDAÜ ülkelerinden oluşmaktadır.[1]

Başkanlık

Başkanlık ülkesi her yıl değiştirilir:

  • 1996–97, Bulgaristan
  • 1997–98, Yunanistan
  • 1998–99, Türkiye
  • 1999–2000, Romanya
  • 2000-01, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
  • 2001-02, Arnavutluk
  • 2002–03, Sırbistan ve Karadağ
  • 2003–04, Bosna-Hersek
  • Nisan 2004 – Mayıs 2005, Romanya [2]
  • Mayıs 2005 – Mayıs 2006, Yunanistan [3]
  • Mayıs 2006 – Mayıs 2007, Hırvatistan [4]
  • Mayıs 2007 – Mayıs 2008, Bulgaristan
  • 2008-09, Moldova
  • 2009-10, Türkiye [5]
  • 2010-11, Karadağ
  • 2011–12, Sırbistan
  • 2012-13, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti [6]
  • 2013–14, Romanya
  • 2014–15, Arnavutluk [7]
  • 2015-16, Bulgaristan
  • 2016-17, Hırvatistan
  • 2017–18, Slovenya [8]
  • 2018–19, Bosna-Hersek
  • 2019-20, Kosova
  • 2020–21, Türkiye
  • 2021–22, Yunanistan
  • 2022–23, Karadağ

Yapılan toplantılar

Devlet ve hükûmet toplantıları başkanları:

Dışişleri bakanları toplantıları:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "About Us". Regional Cooperation Council. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020. 
  2. ^ "România deţine Preşedinţia-în-Exerciţiu a SEECP 2013-2014 | Ministry of Foreign Affairs". 2 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "__/ Hellenic Republic - Ministry of Foreign Affairs \__". www.mfa.gr. 7 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Croatia Summit 2006". 5 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2007. 
  5. ^ "The Turkish Chairmanship to the SEECP". 14 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  6. ^ "UN General Assembly General Debate of the 67th Session - The former Yugoslav Republic of Macedonia". Gadebate.un.org. 26 Eylül 2012. 30 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2012. 
  7. ^ "Ministry for Europe and Foreign Affairs". 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "STA: Slovenia to preside over SEECP in 2017". 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Ekonomik İşbirliği</span> uluslararası bir kuruluş

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ), 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirvede imzalanan anlaşma ile kurulan ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin ekonomik iş birliğini amaçlayan uluslararası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa Saati</span>

Doğu Avrupa Saati, UTC+02.00 zaman diliminin bir parçasıdır. GMT'den 2 saat ileridir. Doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte, bazı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri tarafından kullanılır. Bu ülkelerin çoğu yaz saatini de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi</span>

Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi, demokratik olan, serbest piyasaya sahip olan ve Avrupa Birliği hukukuna uygun seviyeye gelebilecek olan her Avrupa ülkesine açıktır. Geçmişteki genişleme Avrupa Birliği'ne üye ülke sayısını kurulduğundan beridir altıdan yirmi yediye çıkarmıştır.. Giriş kriterleri 1993'te kabul edilen Kopenhag Kriterleri ve Maastricht Anlaşması'nın 49. maddesinde belirtilir. Bir ülkenin Avrupalı olup olmadığı Avrupa Birliği kurumları tarafından yapılan siyasi değerlendirmeyle ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması</span>

Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması Avrupa Birliği’ne üye olmayan Merkez ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin arasında imzalanmış bir ticaret anlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki havalimanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar'da yer alan bir ülkedir. Bulgaristan'ın 5 ülke ile sınırı bulunmaktadır. Kuzeyde Romanya, batıda Sırbistan ve Makedonya, güneyde ise Türkiye ve Yunanistan yer almaktadır. Doğuda ise Karadeniz ile çevrili olan Bulgaristan, üst düzey idari birim olarak 28 ile(Bulgarca: област, oblast;) bölünmüştür. Bulgaristan'ın yüzölçümü 110,993.6 km², nüfusu 7,351,234. Başkenti ve en büyük şehri Sofya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bükreş Antlaşması (1913)</span>

Bükreş Antlaşması, 10 Ağustos 1913 tarihinde II. Balkan Savaşı'nı bitiren antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Bosna-Hersek'te diğer ülkelerin bulundurduğu dış temsilcilikler listelenmiştir. Başkent Saraybosna, 42 büyükelçilik residansına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, 44 ülke diğer ülkelerin başkentlerinde bulunan akredite büyükelçilikler vasıtasıyla Bosna-Hersek devleti ile ilişkilerini sürdürmektedir.

Avrupa Oyunları, Avrupalı sporcuların katılımıyla dört yılda bir yapılması planlanan çok sporlu organizasyon. Oyunlar Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası</span> 6-8 Mart 2015 tarihlerinde, Pragda düzenlenen, Avrupa salon şampiyonalarının 33.sü

2015 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası, Avrupa Atletizm Birliği tarafından düzenlenen Avrupa salon şampiyonalarının 33.'sü. 6-8 Mart 2015 tarihlerinde, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'daki O2 Arena'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2019 Avrupa Güreş Şampiyonası</span>

2019 Avrupa Güreş Şampiyonası, 8 - 14 Nisan 2019 tarihleri arasında Romanya'nın Bükreş kentinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstikrar ve Ortaklık Anlaşması</span>

AB, Avrupa Birliği'ne katılma isteğini ifade eden ülkelerle yaptığı görüşmelerde, genellikle o ülkedeki siyasi, ekonomik, ticari veya insan hakları reformlarına yönelik taahhütler karşılığında Ortaklık Anlaşmaları yapar. Buna karşılık, ülkeye AB pazarlarının bazılarına veya tümüne Tarifesiz erişim ve mali veya teknik yardım sunulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, bir dizi tarihi ve siyasi olay nedeniyle karmaşık ve büyük ölçüde düşmanca olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">2022 Avrupa Judo Şampiyonası</span>

2022 Avrupa Judo Şampiyonası, 29 Nisan-1 Mayıs 2022 tarihleri arasında Bulgaristan'ın Sofya kentinde gerçekleştirildi.