Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.
Sudan bayrağı, Sudan devleti tarafından kullanılan resmi bayrak.
Güney Sudan arması, Afrika ülkesi Güney Sudan tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.
Ruanda devlet başkanı, Afrika ülkesi Ruanda'nın bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından önce oluşturulan ve bu yüzden 1961 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede 1961 yılında krallığın kaldırılması ile ilk devlet başkanını seçmesinden sonra altı kişi bu göreve gelmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Benin devlet başkanı, Afrika ülkesi Benin'in bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkeyi yöneten devlet başkanı 1960 ile 1975 yılları arasında Dahomey Cumhuriyeti'ni, 1975 yılından 1990 yılına kadar Benin Halk Cumhuriyeti'ni, 1990 yılından itibaren de Benin Cumhuriyeti'ni yönetmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Botsvana devlet başkanı, Afrika ülkesi Botsvana'nın bağımsızlığını kazandığı 30 Eylül 1966 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Zambiya devlet başkanı, Afrika ülkesi Zambiya'nın bağımsızlığını kazandığı 1964 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Yeşil Burun Adaları devlet başkanı, Afrika ada ülkesi Yeşil Burun Adaları'nın bağımsızlığını kazandığı 1975 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Gine devlet başkanı, Afrika ülkesi Gine'nin bağımsızlığını kazandığı 1958 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Cibuti devlet başkanı, Afrika ülkesi Cibuti'nin bağımsızlığını kazandığı 1977 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Eritre devlet başkanı, Afrika ülkesi Eritre'nin bağımsızlığını kazandığı 1993 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Eritre bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Isaias Afewerki öncülüğünde oluşturulan geçici hükûmet ile yönetilmekte ve devlet resmi olarak hala inşa aşamasındadır. Ülkede bugüne kadar geçici hükûmetin yerine göreve gelebilecek olası hükûmet için birçok defa seçimler planlanmış ancak günümüze kadar bu seçimler gerçekleştirilmemiştir. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Tanzanya devlet başkanı, Afrika ülkesi Tanzanya'nın bağımsızlığını kazandığı 1961 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Ülke 1962 ile 1964 yılları arasında Tanganika Cumhuriyeti olarak varlığını sürdürmüş, 26 Nisan 1964'te Zanzibar ile Pemba Halk Cumhuriyeti'nin birleşmesiyle günümüzde de varlığını sürdüren Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'ni oluşturmuştur.
Nijerya devlet başkanı, Afrika ülkesi Nijerya'nın bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Liberya devlet başkanı, Afrika ülkesi Liberya'nın bağımsızlığını kazandığı 1847 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede 1980 ile 2006 yılları arasında devlet başkanlığı koltuğu üç kez boş bırakılmıştır. Bunlardan birinin sebebi darbe girişimi olurken diğer ikisi iç savaş nedeniyle olmuştur. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Orta Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1976-1979 yılları arasında Jean-Bédel Bokassa tarafından ilan edilen Orta Afrika İmparatorluğu olarak anılmış, diğer yıllarda varlığını Orta Afrika Cumhuriyeti olarak sürdürmüştür. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Güney Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'i bağımsızlığını kazandığı 1910 yılından 1961 yılına kadar İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde bağımsız bir dominyon olarak yer almış ve bu süreçte ülkenin en üst makamında anayasal hükumdar olarak Birleşik Krallık kral ve kraliçesi yer almış, kral ve kraliçenin atadığı genel vali ise ülke içerisindeki temsilcisi olmuştur. Ülkede 1961 yılından itibaren cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra ülkenin en üst makamında yer alan kişi 1994 yılına kadar devlet başkanı olarak, 1994 yılından itibaren de sadece başkan olarak adlandırılmıştır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Mozambik devlet başkanı, Afrika ülkesi Mozambik'in bağımsızlığını kazandığı 1975 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkenin ilk devlet başkanı Machel'in 1986 yılında hayatını kaybetmesi neticesinde kısa bir süre devlet başkanlığı yetkileri FRELIMO Merkez Komitesi Siyasi Bürosu tarafından oluşturulan geçici hükûmet tarafından yürütülmüştür. Ülkeyi yöneten devlet başkanı 1975 ile 1990 yılları arasında Mozambik Halk Cumhuriyeti 'ni, 1990 yılından itibaren de Mozambik Cumhuriyeti 'ni yönetmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Bu listede Afrika ülkesi Güney Sudan'da bulunan şehirler listelenmiştir. Güney Sudan'ın en yüksek nüfusa sahip yeri 230.195 nüfus ile başkent Cuba'dır. Aşağıda belirtilen listede şehrin daha Sudan'ın bir parçası olduğu 1973, 1983 ve 1993 resmi sayım sonuçlarının yanı sıra bölgenin 2005 yılında Güney Sudan olarak özerkliğini kazandıktan sonraki 2008 yılındaki tahmini nüfus sayım sonuçları açıklanmıştır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 2011 yılından bu yana nüfus sayımı ile ilgili herhangi bir girişim gerçekleşmemiştir.
Afrika ülkesi Güney Sudan kendi içerisinde en üst idari yapı olarak 10 eyalete ayrılmış konumdadır.
Afrika ülkesi Güney Sudan'da bağımsızlığın elde edildiği 2011 yılından bu yana resmi olarak gerçekleştirdiği herhangi bir devlet başkanlığı seçimi ya da parlamento seçimi bulunmamaktadır.