İçeriğe atla

Güney Sudan İç Savaşı

Güney Sudan İç Savaşı

  Güney Sudan hükûmeti ve müttefikleri kontrolünde
  Güney Sudan muhalefeti kontrolünde
  Sudan hükûmeti kontrolünde
Tarih15 Aralık 2013 - 22 Şubat 2020
Bölge
Sebep Hükümet kurmada ülke içi anlaşmazlıklar[6]
Sonuç 22 Şubat 2020'de sona erdi.
Taraflar

Güney Sudan Güney Sudan hükûmeti (SPLM)

  • Sudan Halk Kurtuluş Ordusu yanlıları

Uganda Uganda
Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler

Destekleyen:

Güney Sudan SPLM hükûmet muhalifleri[3]

  • Sudan Halk Kurtuluş Ordusu muhalifleri

Güney Sudan Özgürlük Hareketi[4]

Nuer Beyaz Ordusu[5]

Güney Sudan İç Savaşı, Güney Sudan hükûmeti ve bazı muhalifler arasında gerçekleşen çatışmalardır.

Kaynakça

  1. ^ "Clone of Sudanese President Juba discuss crisis", Al Jazeera, Jan 2014, 30 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Ekim 2015 
  2. ^ Akiva Eldar (8 Temmuz 2015), Why is Israel turning a blind eye to South Sudan arms sales?, 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Ekim 2015 .
  3. ^ "South Sudan oil town changes hands for fourth time. Why?". The Christian Science Monitor. 5 Mayıs 2014. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2014. 
  4. ^ "South Sudan General Gathoth Gatkuoth explains to Karin Zeitvogel why he broke with Riek Machar". voanews.com. 12 Ağustos 2015. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 
  5. ^ "South Sudan: 'White Army' militia marches to fight". USA Today. 28 Aralık 2013. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka</span> Hint Okyanusunda bir ada ülkesi

Sri Lanka veya resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

Güney Sudan millî futbol takımı, Güney Sudan'ı uluslararası alanda temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malala Yusufzay</span> Pakistanlı aktivist ve Nobel Ödülünün en genç sahibi

Malala Yousafzai, Pakistanlı bir kadın eğitim aktivisti ve aynı zamanda 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi. 17 yaşındayken, Nobel Ödülü alan en genç ve ikinci Pakistanlı ve ilk Peştundur. İnsan hakları savunuculuğuyla, özellikle de Taliban Pakistan'ının zaman zaman kızların okula gitmesini yasakladığı anavatanı Swat'ta kadın ve çocukların eğitim almasını savunmasıyla tanınır. 11 yaşından itibaren kız çocuklarının eğitim hakkını savunmaya başlamıştır. Savunuculuğu uluslararası bir harekete dönüşmüş ve eski Başbakan Şahid Hakan Abbasi'ye göre Pakistan'ın "en önde gelen vatandaşı" olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin vize politikasına göre, vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Güney Afrika'ya gelen ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin en az 1 ay geçerli ve en az iki boş sayfası bulunan pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. Aralık 2016'da, Güney Afrika, vize politikasını mütekabiliyet ilkesine uygun olarak gözden geçireceği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Riyad Mahrez</span> Cezayirli futbolcu

Riyad Karim Mahrez, Cezayirli millî futbolcudur. Suudi Profesyonel Ligi takımlarından El-Ehli forması giymektedir ve Cezayir millî takımı adına mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Red Velvet (müzik grubu)</span> Koreli kadın idol grubu

Red Velvet S.M. Entertainment tarafından 2014'te oluşturulan bir Güney Koreli kız grubudur. Seulgi, Irene, Wendy ve Joy olmak üzere dört kişiyle çıkış yapan grup, 10 Mart 2015 tarihinde Yeri adlı yeni üyenin katılımıyla beş üyeli bir grup olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı</span> Halife Hafterin yaptığı askeri darbe sonucunda ortaya çıkan iç savaş

İkinci Libya İç Savaşı, Libya topraklarının ve petrolünün kontrolünü isteyen rakip gruplar arasında devam eden bir çatışmadır. Başlangıçtaki çatışma; ve Şafak Yolculuğu Operasyonu ve başarısız askerî darbeden sonra kurulan başkent Trablus'taki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" olarak da adlandırılan Genel Ulusal Kongresi (GNC) hükûmeti ile çoğunlukla "Tobruk hükümeti" olarak da bilinen 2014 yılında tartışmalı olarak seçilen Temsilciler Meclisi hükûmeti arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan'ın vize politikası</span>

Güney Sudan'a gelen yabancı vatandaşların vize için uygun olan ülkelerden birinden gelmek sürece Güney Sudan ziyaretçilerinin Güney Sudan'ın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Cephesi (isyancı grup)</span> Muhalif örgüt

Güney Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye'nin güneyinde mücadele veren Suriyeli muhalif grup. Bazı iddialara göre Özgür Suriye Ordusu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri</span>

2018 FIFA Dünya Kupası'na, turnuvaya direkt olarak katılan ev sahibi Rusya dışındaki 31 takımın belirlenmesi için gerçekleştirilen elemelerdir. Turnuva tarihinde ilk defa FIFA üyesi ülkelerin tamamı, 208 ülke elemelerde yer almıştır. Elemelerde yer alsa dahi Zimbabve, eski teknik direktörü José Claudinei'nin sözleşme fesih bedelini ödemediği için 12 Mart 2015'te; Endonezya ise ülke futboluna hükûmetin müdahalesi sebebiyle 30 Mayıs 2015'te maça dahi çıkmadan elemelerden ihraç edildi. Diğer yandan Bhutan ile Güney Sudan tarihlerinde ilk kez FIFA Dünya Kupası elemelerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Taeyeon</span> Güney Koreli şarkıcı

Kim Tae-yeon, daha çok Taeyeon olarak tanınan, Güney Koreli şarkıcıdır. 2007'de Girls' Generation adlı kız grubunun üyesi olarak çıkış yaptı ve Güney Kore'de en çok satan sanatçılardan biri ve dünya çapında en popüler K-pop kız gruplarından biri oldu. O zamandan beri SM Town, Girls' Generation-TTS, SM the Ballad ve Girls' Generation-Oh!GG dahil olmak üzere SM Entertainment proje gruplarında yer aldı.

2017 Afrika Uluslar Kupası, sponsporluk anlaşmalarıyla Total Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından iki yılda bir düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nın 31.'si. İlk olarak Libya'ya verilen şampiyona ev sahipliği, Ağustos 2014'te ülkede devam eden iç savaş sebebiyle CAF tarafından iptal edildi. Ardından turnuvanın Gabon'da yapılması kararlaştırıldı.

FlySafair, Johannesburg, Güney Afrika merkezli düşük bütçeli bir havayolu şirketidir. Safair'in tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. Şirketin sloganı For The Love Of Flying'dir.

<span class="mw-page-title-main">BRICS-Türkiye ilişkileri</span>

BRICS-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkeleri ile arasındaki uluslararası ilişkilerdir. BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içinde olmaları nedeniyle dünyanın yakından takip ettiği ülkelerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney-Kuzey Su Aktarma Projesi</span>

Güney-Kuzey Su Aktarma Projesi, Çin'de on yıllık bir altyapı mega projesidir. Proje, Çin'in güneyindeki Yangtze Nehri'nden yılda 44,8 milyar metreküp tatlı suyu üç kanal sistemi aracılığıyla daha kurak ve sanayileşmiş kuzeye kanalize etmeyi hedeflemektedir:

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan sterlini</span> Güney Sudanın resmi para birimi

Güney Sudan sterlini, Güney Sudan Cumhuriyeti'nin para birimidir. 100 kuruşa bölünmüştür. 9 Temmuz 2011'de Sudan'dan ayrılmadan önce Güney Sudan Yasama Meclisi tarafından onaylandı.