İçeriğe atla

Güney Sarayı

Güney Sarayı
南朝
Nanchō
1338-1392
Kuzey Sarayı döneminde imparatorluk başkentleri
Kuzey Sarayı döneminde imparatorluk başkentleri
BaşkentYoshino
Yaygın dillerJaponca
Resmî din
Shinbutsu-shūgō
HükûmetMonarşi
İmparator 
• 1336-1339
Go-Daigo
• 1339-1368
Go-Murakami
• 1368-1383
Chōkei
• 1383-1392
Go-Kameyama
Tarihî dönemNanboku-chō
• Kyoto'nun düşmesi
1338
• İmparatorluk saraylarının birleşmesi
1392
Öncüller
Ardıllar
Kemmu Restorasyonu
İmparatorluk Sarayı
Aşikaga şogunluğu

Güney Sarayı (Japonca南朝, romanize: Nanchō), Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında dört taht talibiydi.[1]

1246 yılında İmparator Go-Saga tahttan feragat ederek yerine iki oğlu Go-Fukakusa ve Kameyama geçti. Go-Saga, 1272'deki ölüm döşeğinde iken, oğullarının iki kardeş hattan gelecek imparatorların sırayla tahtta yükseleceği bir planı benimsemede ısrar etti. Ancak bu plan taht üzerinde hak iddia eden rakip hizipler ve talipleri ortaya çıkarması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.[2]

1333'te Güney İmparatoru Go-Daigo Kemmu Restorasyonu'nu başlatarak Hōjō boyu tarafından yönetilen Kamakura şogunluğuna karşı isyan etti. Bunun üzerine yeni şogun Ashikaga Takauji Kōgon'u meşru imparator olarak tanıdı. 1333'te Kamakura şogunluğunun yıkılmasından sonra Kōgon imparatorluk iddiasını kaybetti, ancak kardeşi Kōmyō ve oğullarından ikisi yeni Ashikaga şogunları tarafından tahtın talipleri olarak desteklendi. Böylece Kōgon'un ailesi Kyoto'da alternatif bir İmparatorluk Sarayı kurdu. Bu saray diğer rakip sarayın kuzeyinde olması nedeniyle Kuzey Sarayı olarak adlandırıldı. İmparator Go-Daigo'nun imparatorluk tahtını art arda kontrol edememesi nedeniyle Ashikaga şogunları imparatorun pozisyonundan uzak kalan herhangi bir güçle başa çıkabildiler.

1392'de Güney Sarayı İmparatoru Go-Kameyama, 60 yıl süren bir mücadele sonrasında yenildi ve Kōgon'un büyük torunu Go-Komatsu lehine tahttan çekilerek bölünmeyi sona erdirdi.

Güney Sarayı imparatorları

Kaynakça

  1. ^ Nussbaum, Louis Frédéric and Käthe Roth. (2005). Japan Encyclopedia, p. 251; n.b., Louis-Frédéric is the pseudonym of Louis-Frédéric Nussbaum, see Deutsche Nationalbibliothek Authority File 24 Mayıs 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Titsingh, Isaac, ed. (1834). Nipon o daï itsi ran; ou, Annales des empereurs du Japon. 23 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (écrit par Hayashi Gahō en 1652). Paris: Oriental Translation Fund of Great Britain and Ireland. OCLC 251800045 (Fransızca)

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Go-Murakami</span>

İmparator Go-Murakami, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 97. imparatoru ve Nanboku-chō dönemi Güney Hanedanı üyesi. Saltanatı 1339'dan 1368 yılında ölene kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kamakura Dönemi</span>

Kamakura dönemi, Japonya tarihinde 1185-1333 yılları arasında Kamakura şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Kamakura dönemi Japonya'da feodalizmin başladığı ve samurayların ortaya çıktığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kemmu Restorasyonu</span>

Kenmu Restorasyonu (1333-1336), Japonya tarihinde Kamakura ve Muromachi dönemleri arasında önemli siyasi olayların gerçekleştiği üç yıllık bir dönemdir. Restorasyon İmparator Go-Daigo'nun siyasi iktidarı imparatorluk sarayına geri getirerek bir yüzyıl boyunca süren askeri yönetimin yerine sivil hükûmeti yeniden inşası çabasıydı. Ancak restorasyon başarısızlıkla sonuçlandı ve siyasi iktidar Ashikaga şogunluğunun (1336-1575) eline geçti. Bu dönemde Japonya İmparatoru 1867 yılındaki Meiji Restorasyonu'na kadar son kez gerçek yetkilere sahip oldu.

<span class="mw-page-title-main">Muromachi Dönemi</span>

Muromachi dönemi veya Ashigaka dönemi, Japonya tarihinde 1336-1573 yılları arasında Ashikaga şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Muromachi dönemi 1336'da üç yıllık Kemmu Restorasyonu'nun sonunda Ashikaga Takauji'nin siyasi iktidarı ele geçirmesiyle başlamaktadır ve 1573'te son şogun Ashikaga Yoshiaki'nin Oda Nobunaga tarafından Kyoto'dan çıkartılmasıyla sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nanboku-chō Dönemi</span>

Nanboku-chō dönemi, Muromachi döneminin başlarında 1334-1392 yıllarını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Go-Daigo</span> Japonyanın İmparatoru

Go-Daigo, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 96. imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Go-Komatsu</span>

Go-Komatsu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 100. imparatorudur. 1382'den 21 Ekim 1392 tarihinde İmparator Go-Kameyama tahtından feragât edene kadar son Kuzey Talibi olup imparator olarak saltanatı 1377'den 1412 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

Genkō, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Ağustos 1331-Ocak 1334 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Gentoku'dan sonra gelmekte olup Kemmu'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōgon idi.

Shōkyō, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Nisan 1332-Nisan 1333 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Gentoku'dan sonra gelmekte olup Kemmu'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōgon idi.

Kemmu, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Ocak 1334-Ağustos 1338 ve Güney Sarayı için Ocak 1334-Şubat 1336 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kuzey Sarayı için Shōkyō'dan sonra gelmekte olup Ryakuō'ya kadar devam ederken Güney Sarayı için Genkō'dan sonra gelmekte olup Engen'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōmyō idi.

Bunna, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Eylül 1352-Mart 1356 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kannō'dan sonra gelmekte olup Enbun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Enbun, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Mart 1356-Mart 1361 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunna'dan sonra gelmekte olup Kōan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Kōan, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Mart 1361-Eylül 1362 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Enbun'dan sonra gelmekte olup Jōji'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Jōji, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Eylül 1362-Şubat 1368 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōan'dan sonra gelmekte olup Ōan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Ōan, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Şubat 1368-Şubat 1375 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōji'den sonra gelmekte olup Eiwa'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Chōkei ve kuzeyde Go-Kōgon ve Go-En'yū idi.

Meitoku, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Mart 1390-Temmuz 1394 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōō'dan ve 1392'den sonra Genchū'dan sonra gelmekte olup Ōei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Kameyama ve kuzeyde Go-Komatsu idi.

Engen, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Şubat 1336-Nisan 1340 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kemmu'dan sonra gelmekte olup Kōkoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve Go-Murakami ve kuzeyde Kōmyō idi.

Kentoku, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Temmuz 1370-Nisan 1372 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōhei'den sonra gelmekte olup Bunchū'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Chōkei ve kuzeyde Go-Kōgon ve Go-En'yū idi.

Genchū, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Nisan 1384-Ekim 1392 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōwa'dan sonra gelmekte olup sarayların birleştiği Meitoku'nun üçüncü yılına kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Kameyama ve kuzeyde Go-Komatsu idi.