İçeriğe atla

Güney Kore arması

Kore Cumhuriyeti Ulusal Ambelmi
대한민국의 나라문장
Ayrıntılar
KullananKore Cumhuriyeti
Kabul tarihi10 Aralık 1963 (1963-12-10) (1997 yılında değiştirildi)
KalkanHibiscus syriacus üzerine kırmızı ve mavi bir Taegeuk
Slogan대한민국
(Kore Cumhuriyeti)

Kore Cumhuriyeti Ulusal Amblemi (Korece: 대한민국의 나라문장; Hanja: 大韓民國의 國章) ülkenin ulusal bayrağındaki beş stilize yaprakla çevrili taeguk sembolünden ve ülkenin resmî Korece isminin (Daehan Minguk), Korece karakterlerinden oluşan bir yazıtın bulunduğu bir şeritten oluşur. Taegeuk barış ve uyumu temsil eder. Beş yaprakların hepsinin anlamı vardır ve Güney Kore'nin ulusal çiçeği, Hibiscus syriacus veya Sharon Gülü (Korece: 무궁화; Hanja: 無窮 花, mugunghwa) ile ilgilidir.

Amblem 10 Aralık 1963'te kabul edildi.[1][2][3] Çiçek ve yin-yang sembolleri genellikle Güney Koreliler tarafından "Kore ırkının" (Korece: 한민족,  "Han ırkı") geleneksel sembolleri olarak kabul edilir.[3]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ministry of the Interior of the Republic of Korea (2017). National Symbols of the Republic of Korea: Uniting People and Elevating National Pride. Seul: Ministry of the Interior of the Republic of Korea. ss. 10-11. 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b Myers, Brian Reynolds (2011). "North Korea's state-loyalty advantage". Free Online Library. 20 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018. The state emblem (adopted in 1963) is a yin-yang symbol on a rose of Sharon--another purely racial symbol. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gül</span> gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

<span class="mw-page-title-main">Chung Il-kwon</span> Güney Koreli general ve siyasetçi (1917-1994)

Chung Il-kwon, Güney Koreli siyasetçi ve asker. Dışişleri bakanı, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi (1957-1959), 1964-1970 yılları arası Güney Kore 9. Başbakanı. Takma 'ChungSa'(Korece:청사).

<span class="mw-page-title-main">Daejeon</span> Güney Korenin metropol şehirlerinden biri

Daejeon veya resmî adıyla Daejeon Metropol Şehri, Güney Kore'nin metropol şehirlerinden biridir. 2010 itibarıyla yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahiptir ve ülkenin beşinci büyük şehridir. Ülkenin merkezinde yer alması nedeniyle şehir birçok ulaşım rotasının içinde yer almakta ve bu sayede taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Hızlı tren ile başkent Seul'e yaklaşık 50 dakika uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kore mutfağı</span>

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-pil</span> Güney Koreli asker ve siyasetçi

Kim Jong-pil, Güney Koreli asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hazine (Güney Kore)</span>

Ulusal Hazine, Güney Kore hükûmeti tarafından ülkeye istisnai sanatsal, kültürel ve tarihi değere sahip olarak kabul edilen varlıklardır. Ulusal Hazine, Kültürel Miras İdaresi tarafından müzakere edildikten sonra Kültürel Miras Koruma Yasası uyarınca Kültürel Miras İdaresi (CHA) yöneticisi tarafından atanan sekiz Devlet tarafından belirlenmiş miras sınıflandırmalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore mührü</span>

Kore Cumhuriyeti Ulusal Mühürü Güney Kore’de devlet amaçlı kullanılan bir devlet mührüdür. Mühür, injang adı verilen karakterlerle oyulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kim Myeong-soo</span>

Kim Myeong-soo, Güney Koreli bir hukukçu ve Güney Kore'nin 16. Baş Adaletidir. Giden Yang Sung-tae'yi başararak 25 Eylül 2017'de açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya hükûmet mührü</span>

Japonya Hükûmet Mührü, ulusal mühürlerden biri, bakanlar kurulu ve Japonya hükûmeti tarafından resmi belgelerde kullanılan Pavlonya amblemidir. Toplu Pavlonya Mühürleri veya Pavlonya Çiçek Mühürleri olarak bilinen çeşitli Pavlonya mon biridir.

Ha-Yoon ve Ha-yun, Korece kız ve erkek ismi. Anlamı hanja'ya bağlı olarak yazıldığında değişir. Ha-yoon ismi 2015 yılında Güney Kore'de 2,356 yeni doğan çocuğa verildiği için popüler isimler arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">ENHYPEN</span> K-pop Grubu

ENHYPEN 7 üyeden oluşan Güney Koreli K-pop grubudur. Grup Bighit Entertainment ve CJ ENM'in birleşerek oluşturduğu BELIFT LAB tarafından yapılan I-Land yarışmasının kazananlarından oluşturulmuştur. Grup resmi çıkışını 30 Kasım 2020'de BORDER : Day One albümü Given-Taken şarkısı ile yapmıştır. Grup üyeleri Heeseung, Jungwon, Jake, Jay, Sunghoon, Sunoo ve Ni-Ki 'dir.

General Chung Ho-yong, içişleri bakanı ve daha sonra savunma bakanı olan Güney Koreli general ve politikacı.

Moon-soo, Korece erkek ismidir. İsmin her hecesini yazmak için kullanılan hanjaya göre anlamı değişir. Güney Kore hükûmetinin resmi hanja listesinde, "moon " için14 hanja ve "soo " için 57 hanja vardır ve bunlar belirli isimlerde kullanılmak üzere kaydedilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.

Park Yang-soo, Güney Koreli siyasetçi.