İçeriğe atla

Güney Kore'de fandom kültürü

Güney Kore'de fandom kültürü büyük ölçüde K-pop idolleri ve Kore dizileri etrafında şekillendi. Bu fandomlar, resmi ve gayri resmi fandom hatıraları için büyük bir pazarı destekliyor. Güney Kore'deki fandomlar bir alt kültür olarak değil, ana akım kültür olarak görülüyor.

K-pop Fandomu

Fandom kültürü, insanların gönüllü olarak belirli bir ünlüyü veya türü seçtiği ve belirli bir 'kabul' kültürü oluşturmak için bir araya geldiği fenomeni ifade eder.

Koreli pop idollerinin fandom kültürü 1970'lerde şarkıcılar Nam Jin ve Nahuna ile başladı. 1980'de Cho Yong-pil, hayran kız kültürünün öncüsü olarak görüldü. Fandomlar 1980'lerin başında popüler olmaya başladı ve 1990'larda Seo Taiji'nin genç bir idol olarak ortaya çıkmasıyla hızla büyümeye devam etti. Hayran kızlar 1990'ların sonlarında Seo Taiji and Boys'un emekli olmasından sonra basında daha fazla öne çıktılar ve günlük hayatlarını bir idol yıldızını takip etmeye, izlemeye veya ona hayran olmaya adayan genç kızlar olarak tanımlandılar.[1]

2000 yılı civarında birçok hayran kulübü ortaya çıktı ve Kore gençlik kültürü akademik bir çalışmanın konusu oldu. Birçok geleneksel Güney Koreli, coşkulu fandomları onaylamadı ve konuyla ilgili ilk çalışmalar olumsuz bir görüş aldı. Popülaritesinin olası bir nedeni, idol fandomunun asi gençlik kültürü için bir oyalama olmasıydı.[2]

Daha önceki zamanlarda, K-pop idolleri rol yapmaya ve masum bir imaj görüntüsü vermeye zorlandı. Dövmeler, erkek idoller için küpeler ve riskli dans tarzları yasaklandı. Bu idol imajı, Koreli gençlerin hoşuna gidecek kadar modern ve yetişkinler tarafından desteklenecek kadar muhafazakardı.[3]

Geçmişte, idol fandom kültürüne "kız kültürü" veya "gençlik kültürü" deniyordu ve öncelikle genç kızlar için olgunlaşmamış bir kültür olarak kabul edilirken, üçüncü nesil idol fandomu son zamanlarda erkeklere ve 40'lı yaşların üzerine çıktı ve kültürel tüketim üzerinde etki yarattı.[4]

Fanlarla ilişkiler

Parasosyal ilişki, bir ünlünün gösterdiği bir medya kişiliğine sürekli maruz kalmanın bir sonucu olarak tek taraflı bir ilişkidir. Bu daha sonra hayranların yakın bir ilişki veya arkadaşlık yanılsaması geliştirmesine neden olur.Kpop idolleri tipik olarak hayranlarıyla yakın ilişkiler kurmak ve bu sıkı bağın parasosyal bir ilişki haline gelmesine yol açan yakın ilişkiler kurmak için eğitilir. Kpop idolleri bunu parasosyal etkileşim yoluyla yapıyor. Hayranlar ve Koreli idol(ler) arasındaki parasosyal etkileşim, kpop hayran kültürünü açıklamak için bir başlangıçtır. İdol(ler) “parasosyal-akraba”, tüketim ve parasosyal etkileşim nesnesi haline gelir; bir aile üyesi veya bir arkadaş gibi olur. Bu “parasosyal akrabalık”, bir bireyin ailenin geniş bir üyesine nasıl davranacağı ile tanımlanır.

2015'te Güney Koreli İdoller, yalnızca Instagram ve Twitter gibi büyük sosyal medya platformlarına katılarak kendilerini Batılı meslektaşlarından ayırıp, aynı zamanda Naver Corporation “V LIVE” adlı bir akış web sitesi/uygulaması oluşturdular. Instagram ve Twitter, idollerin hayranlarına ulaşmasına izin veren uluslararası uygulamalar olsa da, V Live canlı (veya yüklenen) videoların akışına veya yalnızca ses kayıtlarına izin verdi. İdoller, hayranlardan gelen yorumları gerçek zamanlı olarak okuyabilir ve yanıt verebilir. V Live'ın şu anki sürümü, çeşitli K-pop yıldızlarına ve aktörlere odaklanan 700'den fazla kanala sahiptir.

Bir "Hi Touch" etkinliği, hayranların idollerle kişisel olarak tanışmaları ve esasen onlara hızlı bir iki kelime söyleme şansıyla birlikte tanışmasıdır. Şans, bir konserden önce veya sonra gelebilir, hayranlar idolleri bir sonraki varış yerlerine uğurlayabilirler.

Fansumer

"Fansumer", "hayran" ve "tüketici" kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelimedir. Hayran kitlesi, ürünler için tek taraflı sevgi ve satın alma değil, genel üretim ve üretim sürecine katılırken planlama, yatırım ve kontrol etkileşimine odaklanan çok aktif bir hayrana dönüşmesidir. Fansumer'in faaliyet alanı çok geniştir. Başlangıç fikri ürünlerine yatırım yaparlar, kurumsal ürün geliştirmeye katılırlar, destekçi olarak pazarlama faaliyetlerinde bulunurlar ve ünlüleri destekler veya eleştirirler. Bu Fansumer faaliyetlerinin arkasındaki itici güç, 'benim tarafımdan yapıldı' gururudur. Buna Byme Sendromu denir.[5]

Fansumer aktiviteleri

1) Metro reklamı

Sevdikleri veya destekledikleri ünlüleri metro reklam panolarında tezahürat ifadeleriyle birlikte yayınlama fandom kültürü yaygınlaşmıştır. Gerçek metro reklam sayısı, idol popülaritesinin bir ölçüsü olarak kullanılır.

2) Müzik akışı

İdol hayranları, çeşitli müzik sitelerinde rutin olarak en sevdikleri şarkıcının şarkılarını dinlerler. YouTube'a yüklenen müzik videolarını ve Naver TV Yayınlarını görüntülerler. Bu, yüksek müzik video görüntülemeleri içindir. Hayranların neden akış yapması gerektiğini tek kelimeyle açıklamak zor. Nedenler değişir. Birinin en sevdiği idolün yetkinliğini göstermek için, fandomun gücünü göstermek, müzik listelerinde izlenme sayısını yansıtan en iyi müzik programlarında yer almak, yılsonu ödüllerini kazanmak, başkalarının şarkıyı çok dinlemesini dilemek ve en sevdikleri idollerin müzik sıralamaları düşerse hayal kırıklığına uğramasına izin vermemek gibi nedenleri vardır.[6]

3) Kitle Fonlaması

Kitlelerden fon almak anlamına gelir; bu, fona ihtiyacı olan bireylerin, kuruluşların ve şirketlerin, belirtilmemiş kaynaklardan fon toplamak için web veya mobil ağı kullanması anlamına gelir. Genellikle sosyal ağ hizmetleri (SNS) aracılığıyla katıldığı için buna sosyal finansman da denir.[7]

Global fanlar

K-pop'un birçok fandomu, Hallyu 2.0 adlı bir fenomenin parçası olarak Güney Kore'nin dışında bulunuyor. Konum engelleri nedeniyle, küresel fandomlara ait hayranlar, K-Pop'u tüketmek için bir platform olarak sosyal medyaya yöneliyor; ayrıca dans cover videoları, hayran kurgu ve benzeri hayran etkinlikleri ve ürünleri düzenlemek ve dağıtmak için diğer hayranlarla iletişim kuruyor. Kpop hayran siteleri gibi sosyal medya teknolojileri, uluslararası hayranların K-pop idollerine derin bir duygusal bağ kurmasını sağlar. Kpop hayran siteleri, hayranların idolleri güzel, yetenekli ve ulaşılabilir olarak görmelerine olanak tanır ve bu da onları uluslararası hayranlar için rol modelleri haline getirir.[8]

Kpop merkezli çevrimiçi topluluklar Instagram, Twitter ve Tumblr gibi çeşitli alanlarda da ortaya çıktı. Bu çevrimiçi topluluklardaki üyelerin çoğunluğu anadili Korece olmasa da, hayranlar arasında Kore dilinin kullanıldığı görülüyor. Hayranların ve idol etkileşiminin olumlu ve olumsuz etkileriyle sonuçlanmış olabilecek hayran içeriği oluşturmada hayranlar önemli bir rol oynar.

Japon hayranlar “aktif izleyici” olarak temsil edilir. Aktif izleyici, hayranların sık sık konserlere gitmesi, bilgi toplaması ve mektuplar yoluyla idollerle etkileşim kurmanın yollarını bulmaya çalışması olarak tanımlanabilir.

K-pop fans & Soft Power

Kore Dalgası fenomeni ve K-pop idolleri ile hayranları arasındaki güçlü bağ, Güney Kore'nin yumuşak güç geliştirmesine neden oldu. Yumuşak güç, başkalarının tercihlerini cazibe yoluyla şekillendirme yeteneğidir.K-pop idolleri, dünya çapındaki hayranların Güney Kore'yi olumlu görmelerine olanak tanır ve bu da Güney Kore'nin ülkenin uluslararası ticarette güven ve tercih kazanma yeteneğini geliştirmesini ve onları siyasi ve ekonomik güce dönüştürmesini sağlar.[9]

Fan özellikleri

Pozitif

İdol fandomlarının üyeleri, idolleriyle aynı üniversiteye girmek için okumak, idollerinin yurtdışındaki kariyerini takip etmek için yabancı dil öğrenmek veya idolün fotoğraflarını düzenlemek için fotoshop tekniklerini öğrenmek gibi saplantılarının peşinde koşarken kendilerini daha iyi hale getirebilirler.

Kaynakça

  1. ^ Jeon, Seulgi (2015). The impact of media reporting on the celebrity to Fandom 연예인들 팬덤에 대한 미디어의 영향력. Inha University. ss. 10-11. 
  2. ^ Kang, Min Yeong (11 Nisan 2013). "Everything about Korean fandom culture 한국 팬덤 문화에 대한 모든 것". Sportsworld. 26 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 
  3. ^ Troung, Brian (2014). "The Korean Wave: Cultural Export and Implications". HIST484: Globalization Capstone. 
  4. ^ "김현지, 박동숙. (2004). 온라인 팬덤. 미디어, 젠더 & 문화, (2), 41-69". 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "김기원(Kim Kiwon), 변정민(Byun Jungmin). (2020). 한국 대중문화산업에 나타난 '팬슈머' 현상 연구. 문화와 융합, 42(2): 57-83". 3 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "한겨례, 한심해 보여? 아이돌 팬들 오늘도 '스밍 총공' 나선다". 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "[네이버 지식백과] 크라우드 펀딩 [crowd funding] (두산백과)". 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2021. 
  8. ^ AuthorCynthiaGreen (14 Ocak 2018). "What Exactly is K-Pop, Anyway?". JSTOR Daily (İngilizce). 15 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  9. ^ Nye, Joseph S. (2004). Soft power : the means to success in world politics (1. bas.). New York: Public Affairs. ISBN 1-58648-225-4. OCLC 53951715. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">F(x) (müzik grubu)</span>

f(x) (Korece telaffuz: /ˌɛf ˈɛks/; Korece: 에프엑스) Victoria, Amber, Luna, Krystal ve Ağustos 2015'te gruptan ayrılana kadar Sulli isimli üyelerden oluşan Güney Koreli bir kız grubudur. SM Entertainment tarafından kurulan f(x), Eylül 2009'da dijital single "La Cha Ta"nın yayınlanmasıyla resmi olarak çıkış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">The Ark (Güney Koreli müzik grubu)</span>

THE ARK (Korece:디아크) Music K Entertainment altında 2015 yılında 5 üyeyle çıkış yapmış Güney Koreli kız grubudur. Üyeleri; Minju, Yuna, Yujin, Halla ve Jane'dir. İlk müzik videoları 9 Nisan 2015'te yayınlanmıştır. Grubun lideri Minju, maknaesi ise Jane'dir.Grup 2016 yılında dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jae-kyung</span>

Kim Jae-kyung Güney Koreli kız grup Rainbow'un eski lideridir.Hayranları daha çok ona karizmatik lider olarak seslenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mamamoo</span> Güney Koreli müzik grubu

 Mamamoo (Korece: 마마무), Rainbow Bridge World bünyesinde bulunan dört kişilik Güney Koreli kız grubudur. Grup resmi olarak 19 Haziran 2014'te, "Mr.Ambiguous" adlı şarkılarıyla çıkış yapmıştır. Çıkışları bazı eleştirmenler tarafından 2014'ün en iyi K-Pop çıkışlarından biri olduğu düşünülmektedir. Retro, jazz, R&B konseptleri ve güçlü vokal performanslarıyla tanınmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Blackpink</span> Güney Koreli müzik grubu

Blackpink, 2016 yılında YG Entertainment tarafından kurulmuş Güney Koreli kız grubudur. Grup dört üyeden oluşmaktadır: Jisoo, Jennie, Lisa ve Rosé. Grup, Ağustos 2016'da "Whistle" ve "Boombayah"ı içeren single albümleri Square One ile çıkış yaptı. Hayranlarına BLINK ismi verilir.

<span class="mw-page-title-main">BTS</span> Güney Koreli müzik grubu

BTS ya da diğer adıyla Bangtan Boys, Hybe Corporation tarafından oluşturulan, yedi üyeden oluşan Güney Koreli grup. Grubun hayranları kendilerini "ARMY" olarak isimlendirir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet ünlüsü</span>

İnternet ünlüsü, sosyal medya kişiliği, fenomen, influencer veya mikro ünlü, şöhretlerini internet aracılığıyla edinmiş veya geliştirmiş kişidir. Sosyal medyanın yükselişi insanların küresel bir hayran ve takipçi kitlesine ulaşmalarına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cho Mi-yeon</span>

Cho Mi-yeon, daha çok bilinen adıyla Mi-yeon, Güney Koreli şarkıcı, oyuncu, TV sunucusu ve modeldir. Güney Koreli kız grubu (G)I-dle 'ın visualı, ana vokalidir. Sanal K-pop kız grubu K/DA de Ahriyi seslendirmektedir. Cube Entertainment bünyesine katılmadan önce YG Entertainment'ta stajyerlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boombayah</span> Blackpink şarkısı

"Boombayah", Güney Koreli kız grubu Blackpink'in bir şarkısı. Grubun ilk dijital single albümü Square One, " Whistle " ile birlikte 8 Ağustos 2016'da YG Entertainment tarafından yayınlandı. "Boombayah" Güney Kore'de 7. sıraya kadar yükseldi ve satışların ilk haftasında Billboard World Digital Songs listesinin zirvesine ulaştı. 13 Ekim 2020'de "Boombayah", YouTube'da 1 milyar görüntülemeyi aşan ilk K-pop müzik videosu oldu.

Billboard K-Town, Billboard tarafından Billboard.com sitesinde haftalık olarak çeşitli günlerde sunulan bir çevrimiçi dergi köşe yazısıdır. 29 Ocak 2013'te yayınlanan sütun, K-pop müziği hakkında bilgi veriyor; sanatçılar, konserler, liste bilgileri ve haber etkinlikleri hakkında yazılar yayınlanıyor. Billboard ve web sitesi, K-pop'un evrimini takiben, 2009'daki ani artışla makale sayısını artırarak birkaç yıl boyunca K-pop hakkında haber yapmıştı ve sonunda Psy'nin Temmuz ayından sonraki başarısı için özel bir köşeyle sonuçlandı 2012 "Gangnam Style" hiti, K-pop tarihine imza attı ve çevrimiçi izlemeyi ikiye katladı. K-Town, popüler müzik yayınının web sitesinin yeniden başlatılmasının bir parçası olarak, hayranlar için yeni özellikler ve festivaller, ödül şovları ve diğer önemli müzik etkinlikleri hakkında daha fazla yerinde rapor sunma hedefi olarak oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Seo Taiji and Boys</span> Güney Koreli erkek grubu

Seo Taiji and Boys 1992 - 1996 yılları arasında aktif olan Güney Koreli erkek grubu. Grubun üç üyesi vardır: Seo Taiji, Yang Hyun-suk ve Lee Juno. Seo Taiji and Boys oldukça başarılı bir gruptu ve etik ve sansür komitelerinin baskısına rağmen Kore pop müziği'nde rap kullanımına öncülük ederek ve sosyal eleştiriden yararlanarak Güney Kore müzik endüstrisini değiştirerek itibar kazandı. Grup 1992 ve 1993'te Seul Müzik Ödülleri'nde Büyük Ödülü kazandı. Nisan 1996'da, Billboard, grubun ilk üç albümünün her birinin 1,6 milyondan fazla sattığını bildirdi, dördüncüsü ise iki milyona yaklaştığını, hepsinin [[Güney Kore'de en çok satan albümler listesi|Güney Kore'de en çok satan albümler]] arasında yer aldığını açıkladı.

Sanal konser ya da V-konser, Sanatçıların sanal avatarlarının üç boyutlu görüntüler şeklinde bir sahneye yansıtılarak gerçekleştirilen performansı ifade eder. Sanal konserler, özellikle Güney Kore'de büyük bir popülerliğe sahiptir.

The Idolmaster veya resmen stilize edilmiş olarak THE iDOLM@STER, Namco ve daha sonra Bandai Namco Entertainment tarafından geliştirilen bir yaşam simülasyonu ve ritim video oyunu serisidir. Seri öncelikle yetenek ajansı 765 Production'da bir grup potansiyel pop idolü ile çalışan bir yapımcının kariyerine odaklanmaktadır. İlk olarak 2005 yılında bir arcade oyunu olarak piyasaya sürülen seri, birkaç sosyal ağ oyunu da dahil olmak üzere birden fazla video oyun konsolunda sayısız bağlantı noktasına, devam oyununa ve yan ürüne uyarlandı. Seri, anime, basılı medya, drama CD, bir Kore televizyon dizisi ve radyo şovları gibi çeşitli diğer medyaları içermektedir.

Fatou Samba, sahne adıyla Fatou, Senegalli şarkıcı, dansçı ve modeldir. DR Music yönetimindeki Blackswan adlı kız grubunun bir üyesidir ve K-pop endüstrisinde Afrika kökenli ilk şarkıcıdır.

Güney Kore'deki fandom kültüründe idol, bir grubun üyesi olarak veya solo olarak K-pop alanında çalışan bir ünlüdür. K-pop idolleri, altında üretildikleri yıldız sistemi ve görseller, müzik, moda ve dansın bir karışımını temsil etme yetenekleri ile karakterize edilir. Genellikle bir ana akım eğlence ajansı için çalışırlar ve dans, vokal ve yabancı dil konusunda kapsamlı eğitim almış olurlar. İdoller, özenle seçilmiş bir kamu imajını ve sosyal medya varlığını sürdürür; konserler ve buluşmalar aracılığıyla hayranlarla ilişkiler kurmaya önemli ölçüde zaman ve kaynak ayırırlar. İdoller, yaşları veya müzikal eğilimleri sorun oluşturmaya başladığında sıklıkla emekli olur ve yerlerine yeni kursiyerler gelir. Stajyerlerin şirketler tarafından idol olarak seçiminde doğal yetenekleri kadar başarabilme hırsına sahip olmaları, kendilerini adamaları, eğitim ve kurallara uymaları da çok önemlidir. Sistem, stajyerlerin ve idollerin "yaşamları ve düşünceleri hakkında özel" kalırken "sağlıklı ve çoğunluğa uyan bir imaj" sürdürmelerini gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya K-Pop Festivali</span>

K-POP Dünya Festivali, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından çok sayıda devlet kurumunun desteğiyle düzenlenen bir K-pop yetenek yarışmasıdır. Birkaç ön elemeden geçtikten sonra, K-pop hayranları Güney Kore hükûmeti tarafından her yıl Güney Kore, Changwon'da düzenlenen yarışmanın son turuna izlemeye davet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pink Venom</span> 2022 Blackpink şarkısı

"Pink Venom", Güney Koreli kız grubu Blackpink tarafından ikinci stüdyo albümleri Born Pink için kaydedilen bir şarkı. YG Entertainment ve Interscope Records aracılığıyla 19 Ağustos 2022'de yayın öncesi single olarak yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Shut Down</span> 2022 Blackpink şarkısı

Shut Down, Güney Koreli kız grubu Blackpink tarafından 16 Eylül 2022'de YG Entertainment ve Interscope Records aracılığıyla Born Pink albümünün ikinci teklisi olarak yayınlanmış bir şarkı.