İçeriğe atla

Güney Kore'de eğitim

Güney Kore'de eğitim, hem devlet okulları hem de özel okullar tarafından sağlanmaktadır. Her iki okul türü de devletten fon almaktadır, ancak özel okulların aldığı miktar devlet okullarından azdır.[1]

Güney Kore, sözel, matematik ve fen bilimlerinde en iyi performans gösteren OECD ülkelerinden biridir ve ortalama öğrenci puanı 542'yi bulmaktadır. Güney Kore aynı zamanda OECD ülkeleri arasında dünyanın en yüksek eğitimli işgücünden birine sahiptir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "South Korea". National Center On Education and The Economy. 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  2. ^ "What the world can learn from the latest PISA test results". 10 Aralık 2016. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Education OECD Better Life". OECD. 25 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

Kaesong Endüstri Bölgesi veya Kaesong Endüstri Parkı Kuzey Kore'nin Güney Kore sınırındaki Kaesong şehrinde kurulan ve Güney Kore firmalarının Kuzey'in işgücünü kullanarak üretim yapmalarına imkân veren sanayi tesisleridir. Bölge, Kuzey ve Güney Korelilerin fiziki temasta bulunduğu tek yer olması açısından önem taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

Kore Dalgası (hangul=한류 hanja=韓流,

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore ekonomisi</span> Güney Kore Ekonomisinin Gelişimi

Güney Kore ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da dördüncü büyük ekonomisidir. Güney Kore karma bir ekonomi olup ülke ekonomisine chaebol denilen aile konglomeratları hakimdir. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 Doğu Asya Mali Krizi'nden oldukça etkilenmiştir. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anju</span>

Anju, Kuzey Kore'de Güney Pyongan ilinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 240.117'dir. Chongchon Nehri şehrin içinden akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jin (Kore devleti)</span>

Jin ), MÖ 4. ve 2. yüzyıllar arasında Kore Yarımadası'nın güneyinde bulunan bir devletti. Başkenti Han Nehri'nin güneyinde yer almaktaydı. Her birinin Jin devletinin halefi olduğunu ilan eden Samhan konfederasyonlarının selefidir.

<i>Tripitaka Koreana</i>

Tripitaka Koreana, 13. yüzyıldan kalma 81,258 adet Kore Tripitaka ahşap baskı bloku grubudur. 1496 başlık ve 6568 ciltlik bölümde düzenlenen 52.330.152 karakterde bilinen hatasız veya hatalı bir şekilde Hanja karakterler ile yazılmış olup dünyadaki en kapsamlı ve en eski sağlam Budist kutsal yazıtlardır. Her bir tahta blokun yüksekliği 24 cm ve uzunluğu 70 cm olup kalınlığı ise 2,6 ile 4 cm arasındadır ve her biri yaklaşık üç ile dört kilogram ağırlığındadır. Ahşap bloklar üst üste dizildiğinde 2.74 km ile Baekdu Dağı kadar uzun, sıraya dizildiğinde ise yaklaşık 60 km uzunluğunda ve 280 ton ağırlığında olabilmektedirler. Ahşap bloklar, 750 yıl önce oluşturulmalarına rağmen günümüze kadar bozulmadan kalabilmişlerdir. Tripitaka Koreana Güney Kore'nin Güney Gyeongsang eyaletinde bulunan Haeinsa Tapınağı'nda saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet okulu</span>

Devlet okulu, genel olarak kısmen veya tamamen vergilendirme ile finanse edilen, tüm öğrencilere ücret ödemeden eğitim sunulan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarıdır. Terim ayrıca, ortaöğretim sonrası eğitim kurumlarını da kapsayabilmektedir. Devlet okulları ortaokul, gymnasium, seminer, lise türlerinde de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da eğitim</span> Japonyadaki eğitim sistemine genel bakış

Japonya'da eğitim, ilk ve orta öğretim düzeyinde zorunludur. Çoğu öğrenci, orta öğretim orta öğretim okullarından mezun olurken, özel eğitim orta öğretim ve üniversite düzeyinde popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Günışığı Politikası</span>

Günışığı Politikası, Güney Kore'nin 1998'den 2008'e kadar Kuzey Kore'ye yönelik dış politikasının teorik temeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hazine (Güney Kore)</span>

Ulusal Hazine, Güney Kore hükûmeti tarafından ülkeye istisnai sanatsal, kültürel ve tarihi değere sahip olarak kabul edilen varlıklardır. Ulusal Hazine, Kültürel Miras İdaresi tarafından müzakere edildikten sonra Kültürel Miras Koruma Yasası uyarınca Kültürel Miras İdaresi (CHA) yöneticisi tarafından atanan sekiz Devlet tarafından belirlenmiş miras sınıflandırmalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

Kazakistan-Güney Kore ilişkileri iki ülke arasındaki uluslararası ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Kyung Hee Üniversitesi</span>

Kyung Hee Üniversitesi, Seul ve Suwon'da kampüsleri olan Güney Kore'de özel bir üniversitedir. 1949 yılında kurulan bu üniversite Güney Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Kyung Hee Üniversitesi, anaokulundan lisansüstü okula kadar kapsamlı bir eğitim sunan Kyung Hee Üniversite Sistemi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.