İçeriğe atla

Güney Afrika Parlamentosu

Kontrol Edilmiş
Parlamentonun bir görseli. Cape Town, Güney Afrika.

Güney Afrika Parlamentosu, Güney Afrika'nın yasama organıdır; Mevcut Güney Afrika Anayasası uyarına göre, iki taraflı Parlamento bir Ulusal Meclis ve Ulusal İller Konseyi'nden oluşur.[1][2] Mevcut 27. Meclis ilk olarak 22 Mayıs 2019 tarihinde toplandı.1910'dan 1994'e kadar, parlamento üyeleri güney Afrika beyaz azınlığı tarafından seçildi. Evrensel oy hakkı olan ilk seçimler 1994 yılında yapıldı.[3][4]

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Parliament of South Africa ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ Constitution of the Republic of South Africa, 1996, s. 42 13 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Odeyemi, Temitayo Isaac; Abioro, Tunde (4 Ağustos 2018), "Digital Technologies, Online Engagement and Parliament-Citizen Relations in Nigeria and South Africa", Advances in African Economic, Social and Political Development (İngilizce), Springer International Publishing, ss. 217-232, doi:10.1007/978-3-319-93509-6_12, ISBN 9783319935089 
  3. ^ The old Cape House, being pages from the history of a legislative assembly, Ralph Kilpin, T.M Miller, Cape Town, 1918
  4. ^ The Houses of Parliament, Cape Town 22 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Andrew Cusack, 3 November 2009

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Daniel François Malan</span>

Daniel François Malan, Güney Afrikalı devlet ve siyaset adamıdır. Bütünüyle Afrikanerlerden oluşan ilk Güney Afrika hükûmetini kurmuş, apartheid'ı kurumlaştırmış ve Güney Afrika'da cumhuriyet yönetimine geçilmesine zemin hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Komünist Partisi</span>

Güney Afrika Komünist Partisi, 1921 yılında Güney Afrika'da kurulan bir komünist partidir. SACP, ANC ve COSATU'yla birlikte üç partili ittifak içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Zuma</span> 4. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Jacob Gedleyihlekisa Zuma, Güney Afrikalı siyasetçi. Zuma, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2009 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Zuma 22 Nisan 2009 ile 18 Aralık 2017 tarihleri arasında Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) genel başkanlık görevini yürütmüştür.

Brisa 1974 yılında Sabancı Holding ortaklarının girişimiyle Lassa adıyla kurulan, 1988 yılında ise Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation ortaklığının ardından Brisa adını alan şirket, uluslararası lastik ve kaplama sektöründe faaliyet göstermektedir.

Out In Africa Güney Afrika Gey ve Lezbiyen Film Festivali (OIA), Güney Afrika anayasasına bir kişinin cinsel yönelimi sebebiyle ayrımcılığa uğramasını suç sayacak maddelerin eklenmesini kutlamak amacıyla oluşturulmuş ve ilki 1994 yılında yapılan bir gey ve lezbiyen film festivalidir. Festival, Güney Afrika'da Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve Erdişilerin (LGBTIlerin) onyıllar boyunca sosyal ve kültürel yaşamdan dışlanmış olmasına ve onların alışılagelmiş ve dini topluluklardan uzak tutulmalarına odaklanan bir film festivali olup, LGBTIlerin yeni oluşturulmuş bu demokrasideki durumlarının tartışıldığı bir platform olma görevini üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">O. R. Tambo Uluslararası Havalimanı</span>

Oliver Reginald Tambo Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrine yakın bir konumda bulunan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır.

Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetleri, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Savunma Bakanlığı'na bağlıdır.

<i>Poicephalus robustus</i>

Cape papağanı veya Levaillant'ın papağanı, Güney Afrika'ya endemik Poicephalus cinsinden büyük, ılıman orman papağanıdır. Eskiden, savanda yaşayan kahverengi boyunlu papağan (P. fuscicollis fuscicollis) ve gri başlı papağan (P. f. Suahelicus) ile birlikte bir alt tür olarak gruplandırılmaktayken günümüzde ayrı bir tür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da İslam</span>

Romanya'da İslamiyet, Romanya toplam nüfusunun % 0,3 ünün inandığı bir dindir. Romanya'da İslam toplumunun oluşması, bölgenin bir kısmının Osmanlı Devletinin idaresine girmesinden sonra başladı. Günümüzde Romanya'daki Müslümanların çoğunluğu Tatar ve Türk etnik kimliğine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joyce Maluleke</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Boitumelo Joyce Maluleke, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jackson Mthembu</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Jackson Mphikwa Mthembu –, Güney Afrikalı siyasetçi ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Stephanie Kemp</span>

Stephanie Kemp, Güney Afrikalı apartheid karşıtı aktivist ve hukukçudur.

İlk modern insanın 100.000 yıldan daha uzun bir süre önce Güney Afrika'da yaşadığına inanılıyor. Güney Afrika'nın tarih öncesi, teknoloji kalıplarına dayalı olarak iki aşamaya ayrılmıştır: Taş Devri ve Demir Devri. Taung'da ve Sterkfontein, Swartkrans ve Kromdraai'deki kireçtaşı mağaralarında Australopithecine fosilleri bulunmuştur. 1999'da Unesco, bölgeyi İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası alanı olarak belirledi.

<span class="mw-page-title-main">1994 Güney Afrika genel seçimleri</span>

1994 Güney Afrika genel seçimleri, Güney Afrika'da genel oy hakkının uygulandığı ilk seçimlerdi. Apartheid döneminin sona ermesinin ilk adımı oldu. Seçim, Bağımsız Seçim Komitesi'nin yönetiminde gerçekleştirildi.

Cape Town Uluslararası Kongre Merkezi (CTICC), Cape Town, Güney Afrika'da bulunan bir kongre merkezidir. Merkez, Haziran 2003'te açılmıştır. Merkez, Cape Town Belediyesi ile Batı Kap hükûmeti arasında bir ortaklık olarak işletilmektedir.