Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.
Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. Çağlayan terimi daha çok küçük akarsuyun yüksek olmayan yerden dökülmesiyle oluşur, küçük şelale de denilir. Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.
Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.
Suuçtu Şelalesi, Türkiye'nin Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikteki felezlerden dökülen şelale.
Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.
Cindere Barajı, Denizli'de, Büyük Menderes Nehri üzerinde, sulama ve enerji üretmek amacıyla 1995-2007 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Yerköprü Şelalesi, Konya'nın Hadim ilçesinde, Konya merkezine 110 km uzaklıkta, Göksu Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Şelalenin küçük bir elektrik santrali de bulunmaktadır.
Tarsus Şelalesi, Mersin'e bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde Berdan Çayı (Kydnos) üzerindeki bir şelaledir. Berdan Çayı’nın 4–5 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan jeolojik olarak konalemera yapısına sahip olduğundan buradaki kayalar kolayca oyulmaktadır.
Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır. Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir. Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır. Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir. Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.
Doğançay Şelalesi, Sakarya ili, Geyve ilçesi, Maksudiye, köyünde bulunan şelale. Sakarya merkeze uzaklığı 25 km, Sakarya-Bilecik D.650 yoluna 10 km uzaklıkta, denizden yaklaşık 400 m yüksektedir.
Maral Şelalesi, Artvin ili, Borçka ilçesinde Karçal Dağları'nda Maral Deresi üzerindeki şelale. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 63 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı Mindieti olan Maralköy'den alır. Günümüzde Camili Biyosfer Rezervi alanında bulunmaktadır.
Günpınar Şelalesi Malatya ili Darende ilçesi sınırlarında, Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerindeki şelaledir.
Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.
Karakaş Şelalesi, Rize ilinin Çayeli ilçesinde bulunan bir şelaledir. Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 29 km olan şelalenin kaynağı Necinçor ve Tekinçöl dereleridir. Şelale Çayeli ilçe merkezine 29 kilometre uzaklıktadır.
Eğvane Şelalesi veya Hostaval Şelalesi, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan şelaleden akan sular Cimil Deresi'ne akmaktadır. Yöre halkının "çift başlı" olarak nitelendirdiği şelalenin rakımı 1050 metredir.
Sudüşen Şelalesi, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta olan şelaleden akan sular Küçükkıran Deresi'ne akmaktadır. Şelalenin rakımı 1864 metredir.
Gürdere Şelalesi, Rize ilinin İkizdere ilçesinde bulunan bir şelaledir. İkizdere ilçe merkezine 5 km uzaklıkta olan şelalenin kaynağı Haremi Dağı'ndan doğan bir akarsudur. Şelalenin yanında tarihi bir su değirmeni bulunmaktadır.
Uçarsu Şelalesi veya Simba Şelalesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 30 km uzaklıkta olan şelale, 90 metre yükseklikten akmaktadır. Rakımı 1218 metre olan şelalenin suları Sera Deresi'ne akmaktadır.
Şimadoz Şelalesi veya Yeşildere Şelalesi, Rize ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir şelaledir. Rize merkeze 22 km uzaklıktaki Yeşildere köyünde konumlanmış olan şelalenin kaynağı Bulut ve Pazarcık tepelerinden doğan derelerdir. Şelale 2 ayrı kademeden dökülmektedir.