İçeriğe atla

Güney-Kuzey Su Aktarma Projesi

Koordinatlar: 30°02′30″N 90°36′00″E / 30.0417°K 90.6000°D / 30.0417; 90.6000

Güney-Kuzey Su Aktarma Projesi (Çince: 南水北调工程; pinyin: Nánshuǐ Běidiào Gōngchéng), Çin'de on yıllık bir altyapı mega projesidir. Proje, Çin'in güneyindeki Yangtze Nehri'nden yılda 44,8 milyar metreküp tatlı suyu[1] üç kanal sistemi aracılığıyla daha kurak ve sanayileşmiş kuzeye kanalize etmeyi hedeflemektedir:[2]

Mao Zedong, 1952 gibi erken bir tarihte Çin'in su sorunlarına bir cevap olarak bir toplu mühendislik projesi fikrini tartıştı. Mao, "güneyde bol su var, kuzeyde fazla su yok. Mümkünse biraz su ödünç almak" iyi olurdu." açıklamasını yaptı.[4] Projenin 62 milyar dolara mal olması beklenmekte olup bu rakam Üç Boğaz Barajı'nın iki katından fazladır.[5] 2014 yılına kadar, 79 milyar dolardan fazla harcandı ve bu durum projeyi insanlık tarihinin en iddialı ve pahalı mühendislik projelerinden biri haline getirdi.[6]

Güney-Kuzey Su Aktarma Projesi Merkez Rotası başlangıç noktası

Kaynakça

  1. ^ "南水北调工程". Xinhua (Çince). 17 Aralık 2002. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  2. ^ Wang, Yue (20 Şubat 2014). "Chinese Minister Speaks Out Against South-North Water Diversion Project". Forbes Asia. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  3. ^ Jaffe, Aaron; Keith Schneider (1 Mart 2011). "A Dry and Anxious North Awaits China's Giant, Unproven Water Transport Scheme". Circle of Blue. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 
  4. ^ Wong, Edward (1 Haziran 2011), Plan for China's Water Crisis Spurs Concern, 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Eylül 2021 
  5. ^ South-to-North Water Diversion Project, China 12 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Water-Technology.net, September 2008. Also archived here
  6. ^ Chang, Gordon G. (8 Ocak 2014). "China's Water Crisis Made Worse by Policy Failures". World Affairs. 23 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çin nehir yunusu</span> Yunus türü

Çin nehir yunusu (Lipotes vexillifer; Çince:

<span class="mw-page-title-main">Yangtze</span> Asyanın en uzun nehri

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nankin</span> çinin Jiangsu Eyaletinin başkenti, Çin Cumhuriyetinin ve Çinin Ming hanedanlığının eski başkenti

Nankin ya da Nanjing, Çin'in Jiangsu eyaletinin başkentidir.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Hangzhou</span>

Hangzhou ; Çin'de Yangzı Nehri Deltasında bulunan eyalet altı bir kenttir. Zhejiang eyaletinin başkenti en kalabalık şehridir. Hangzhou, Şanghay'ın 180 km güneybatısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Matabeleland Zambezi Su Projesi</span>

Matabeleland Zambezi Su Projesi Zimbabve'nin Kuzey Matabeleland eyaletindeki kuraklık için yapılan su projesidir. Proje araştırmaları bitmiş, Zimbabve'nin yıllarca süren su eksikliği Zambezi nehrinden su alınarak çözülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Irmak</span> Çinde bulunan bir ırmak

Sarı Nehir, Sarı Irmak, Huangho ya da Altın Nehir,, Çin'in Yangtze'den sonra ikinci ve dünyanın en uzun altıncı nehri. Uzunluğu 5.464 km olup, Çin'in batısından Bohai Denizi'ne akar. Adını çığırının üst bölümlerindeki yüksek çamur oranına borçludur.

<span class="mw-page-title-main">Anhui</span>

Anhui Çin'in bir eyaletidir. Gök Irmağı ile Huaihe Irmağı havzaları arasında Çin'in doğu bölgesinde yer alan eyaletin doğusunda Jiangsu, güneydoğusunda Zhejiang, güneyinde Jiangxi, güneybatısında Hubei, kuzeybatısında Henan ve kuzeyinde Şantung eyaletleri bulunur. Eyalet başkenti Hefei'dir. Ayrıca en küçük eyaletlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Boğaz Barajı</span> Çin de baraj

Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çangşa</span> Çinin Hunan bölgesinin başkenti

Çangşa Çin'in Hunan bölgesinin başkentidir. Yangtze Nehri'nin bir kolu olan Xiang Nehri'ni üzerinde yer almaktadır. Belediye hizmet alanı 11.819 km2 olan şehir 2010 Çin nüfus sayımına göre 7.044.118 kişi nüfusa sahiptir.

Antagonist çelişki veya uzlaşmaz çelişki, antagonist, yani zıt olan farklı sosyal sınıflar arasında uzlaşmaz çelişkiyi ifade eden terim. Özellikle Maoist teoride bu çelişkiye sıklıkla atıfta bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Baekdu Dağı</span> Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan etkin bir yanardağ

Baekdu Dağı veya Pektu Dağı veya Çangbay Dağı, Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan bir aktif yanardağdır. Dağ 2,744 m yüksekliği ile Kore Yarımadası ile Kuzeydoğu Çin'in en yüksek dağıdır. Dağ büyük bir volkanik patlama ile oluşmuş olup Cennet Gölü adında büyük bir krater gölü dağın tepesine yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Han Nehri (Yangtze)</span>

Han Nehri, Çin'in ortasında ve Yangtze Nehri'nin bir kolu olan nehirdir. Nehir Şensi'de Qin Dağları'ndan başlayarak Vuhan'da Yangtze Nehri'ne katılır. 1,532 km uzunluğu ile Yangtze Nehri'nin en uzun koludur.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze Nehri Deltası</span>

Yangtze Nehri Deltası, Çin'in doğusunda Yangtze Nehri ile Doğu Çin Denizi'nin bulunduğu yerde genellikle Şanghay, Jiangsu eyaletinin güneyi ve Zhejiang eyaletinin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Bölge yaklaşık 100.000 km²'lik bir alanı kapsar ve 2013 yılı itibarıyla tahminen 140 milyondan fazla nüfusa sahip olup dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerden biridir ve ülke nüfusunun %10'undan fazlasını barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dujiangyan Sulama Sistemi</span>

Dujiangyan Sulama Sistemi, Çin'in Sichuan eyaletinde bulunan bir tarihi sulama sistemidir. Sulama sistemi ilk olarak MÖ 256 yıllarında Qin Devleti tarafından bir su koruma ve taşkın kontrol projesi olarak inşa edilmiştir. Sistemin altyapısı, Yangtze Nehri'nin en uzun kolu olan Min Nehri üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jiangsu</span>

Jiangsu, Çin'in merkez doğusunda bulunan bir eyalet. Elektronik ve konfeksiyon üretimi alanlarında Çin'in önde gelen eyaletlerindendir. Eyaletin başkenti Nankin. Yüzölçümü açısından Çin'in en küçük 3. eyaleti olsa da, nüfus açısından en büyük 5. nüfusa sahip, üstelik Çin'deki en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan eyalettir. Guangdong'dan sonra Çin eyaletleri arasındaki en yüksek 2. GSYİH'ya sahip. Jiangsu, kuzeyde Şantung, batıda Anhui ve güneyde Zhejiang ve Şanghay ile sınır paylaşmaktadır. Sarıdeniz'de yaklaşık 1.000 kilometrelik bir kıyısı var ve Yangtze Nehri eyaletin güneyinden geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chao Gölü</span>

Chao Gölü, Çin'in Anhui eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, Anhui'nin en büyük gölü olup ile Çin'in beş büyük tatlı su gölünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İrtiş-Karamay-Urumçi Kanalı</span>

İrtiş-Karamay-Urumçi Kanalı veya Proje 635 (635工程), Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzey kesiminde su transfer kanalları ve rezervuarlarından oluşan bir sistemdir. Suyu İrtiş Nehri'nden kuzey-orta Sincan'da birkaç kuru kapalı havzaya aktarır, burada sulama ve nüfusun ve endüstrilerin genel kullanımı için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Baidicheng</span>

Baidicheng, Çin'in Çongçing kentine bağlı Fengjie ilçesinde bulunan bir eski kale ve tapınak kompleksidir. Kompleks, Fengjie ilçesinin 8 km doğusunda Yangtze Nehri'nin kuzey kıyısındaki bir tepede yer almakta olup Chengjia imparatoru Gongsun Shu tarafından kurulduğu düşünülmektedir.