İçeriğe atla

Güneşin Oğlu (film)

[1]

Güneşin Oğlu
Film afişi
YönetmenOnur Ünlü
YapımcıFunda Alp
A. Taner Elhan
Emir Kosif
Onur Ünlü
Orkun Ünlü
SenaristOnur Ünlü
OyuncularHaluk Bilginer
Özgü Namal
Bülent Emin Yarar
Hümeyra
MüzikDoruk Somunkıran
Görüntü yönetmeniAras Demiray
Sanat yönetmeniÇağlar Narler
KurguGonca Gül Cin Aköz
StüdyoEflatun Film
Mucizeler Evi
DağıtıcıTiglon Film[2]
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i7 Kasım 2008[3]
Süre94 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Hasılat449.983 TL
Resmî sitesi

Güneşin Oğlu, Onur Ünlü'nün yazdığı ve yönettiği, Haluk Bilginer, Özgü Namal, Hümeyra, Köksal Engür ve Bülent Emin Yarar'ın başrollerinde oynadıkları 2008 yılı yapımı Türk filmi. 5 Eylül 2008 tarihinde başlanan filmin çekimleri kısa sürede tamamlanarak 10 gün sonra sona erdi.[4]

Konusu

Bütün hayatını bir mucize bekleyerek geçiren Fikri Şemsigil, sonunda bu mucizeyi yaşar ve ‘Güneşin Oğlu’ olduğunu öğrenir. Fakat yaşadığı mucize, düşündüğünün aksine Fikri Bey'in hayatını alt üst eder. Fikri Bey'in ruhu artık, çevresindeki insanların bedenlerine girip çıkmaktadır. Ve sonunda Fikri Bey, bu kez, yıllarca beklediği mucizeden kurtulmak için, gerçeklerin peşine düşmek zorunda olduğunu anlar. Olaylar çığırından çıkmıştır. Peki, karşı apartmandaki komşusu dünyalar güzeli kız ne olacaktır?[5]

Oyuncular

OyuncuRolNotlar
Haluk BilginerAlper Canan
Özgü NamalŞuleÖzgü Namal'ın rol aldığı 12. film[6]
Bülent Emin YararKurban Murat&Hamiyet Hanım
HümeyraSaadet Şemsigil
Köksal EngürFikri Şemsigil
Tansu BiçerBurak
Ahmet KuralAhmet
Görkem YeltanCahide Canan
Burçin YıldırımOya
Serkan KeskinSerkan
Levent ÖktemNevzat Trabzon
Gamze DemirbilekHafize
Özkan MeşeNecati Bey
Sinan UrundaşGarson
Ferit KayaOrkun

Gösterimler

Film, 1. Yeşilçam Ödülleri'nde "Turkcell İlk Film Ödülü"ne aday olarak gösterildi ancak ödül alamadı.[7][8] Film, Fransa'da Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Strazburg kentinde "20. Türk Sinema Günleri" etkinliği kapsamında,[9] 2010 yılında Saraybosna'da düzenlenen "2. Türk Film Haftası" etkinlikleri kapsamında gösterildi.[10]

Kaynakça

  1. ^ "yapımcıların adları". 6 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  2. ^ "Güneşin Oğlu". Sabah. 7 Kasım 2008. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. []
  3. ^ "Güneşin Oğlu'na büyük ilgi!". Milliyet. 6 Kasım 2008. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  4. ^ Aktuğ, Erkan (17 Eylül 2008). "Işık hızıyla film çekmek". Radikal Gazetesi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Konu kaynağı". 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  6. ^ Çoban, Belgin. "Sette beklediğim her an zevksiz!". Sabah Gazetesi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. []
  7. ^ "Yeşilçam Ödülleri'nde adaylar açıklandı". NTV-MSNBC ve ajanslar. 24 Mart 2008. 24 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  8. ^ "'Mutluluk'a 3 Yeşilçam Ödülü". NTV-MSNBC. 1 Nisan 2008. 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  9. ^ "Fransa'da "Türk Sinema Günleri" başladı". Anadolu Ajansı. 3 Aralık 2008. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 
  10. ^ "Bosna'da "2. Türk Film Haftası"". Anadolu Ajansı. 16 Nisan 2010. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ediz Hun</span> Türk oyuncu ve ekolog

Ediz Hun, Türk oyuncu ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Banu Alkan</span> Türk oyuncu

Banu Alkan, Hırvat asıllı Türk oyuncu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Günay</span> Türk oyuncu

İzzet Günay, Türk oyuncu, antikacı ve filatelist.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Günşiray</span> Türk oyuncu ve film yapımcısı

Orhan Mahir Günşiray, Türk sinema, dizi oyuncusu ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevda Ferdağ</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Sevda Ferdağ, gerçek adıyla Lütfiye Dumrul, Türk oyuncu, tiyatro sanatçısı ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilçam Ödülleri</span>

Yeşilçam Ödülleri, TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenmiş, alanında yetkin isimlerden oluşan bir jürinin belirlediği ödül törenidir. Ödül töreni, adını 1960'lı ve 1970'li yıllarda film şirketlerinin toplandığı Beyoğlu'ndaki Yeşilçam Sokağı'ndan alır.

Türkiye'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları; Türkiye'nin, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Akademi Ödülleri kapsamında verilen En İyi Uluslararası Film Ödülü için gerçekleştirdiği başvuru süreçleridir. Ödül; çoğu İngilizce dışında olan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen ve uzun metrajlı sinema filmlerine verilmektedir. Uzun metrajlı bir filmin süresi, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından "40 dakika ve üzeri" olarak belirlenmiştir.

<i>Nefes: Vatan Sağolsun</i> 2009 yapımı Türk filmi

Nefes: Vatan Sağolsun, 2008-2009 yıllarında Antalya ilinin Kemer ilçesindeki Tahtalı Dağı'nda çekilen, yönetmenliğini Levent Semerci'nin üstlendiği Türk filmidir. Oyuncuları Türkiye'nin çeşitli konservatuvarlarında öğrenim gören öğrencilerden seçilmiş olan Nefes: Vatan Sağolsun, 16 Ekim 2009 günü gösterime girmiştir. Film, Türkiye'nin Güneydoğu'sunda, Irak sınırına yakın bir bölgede görevli bir yüzbaşı ve onun komutasındaki 40 askeri anlatmaktadır.

Özer Kızıltan, Türk yönetmen, senarist.

<i>Hayat Var</i>

Hayat Var, Reha Erdem'in yazıp yönettiği, ergenlik çağındaki bir kızın hayatında karşılaştığı zorlukları konu alan 2008 yapımı Türk sinema filmi.

Altın Koza En İyi Yönetmen Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen yönetmene verilen ödüldür.

Altın Koza En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, jüri tarafından seçilen filmin görüntü yönetmenine verilen bir ödüldür.

Altın Koza En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen filmin sanat yönetmenine verilen bir ödüldür.

Altın Koza En İyi Müzik Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen filmin müziğine ve müzisyenine verilen bir ödüldür.

Altın Koza En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen yardımcı roldeki kadın oyuncuya verilen bir ödüldür.

Altın Koza En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen yardımcı roldeki erkek oyuncuya verilen bir ödüldür.

Soykut Turan, Türk görüntü yönetmeni