İçeriğe atla

Güneşe Uzan

Güneşe Uzan (İngilizce: Reach for the Sun: Selected Letters), Charles Bukowski'nin eseri. Kitap Charles Bukowski'nin 1978 yılında William Packard'a yazdığı mektup ile başlar. 25 Şubat 1994'te Al Berlinsky'ye yazdığı son mektupla son bulur. Bukowski'nin 9 Mart 1994'teki ölümüne kadar yazmış olduğu mektupları içerir.

Türkçe çevirisi Avi Pardo tarafından yapılmıştır. Kitabı derleyen ise Seamus Cooney'dir. Kitap Bukowski'nin ölümünden sonra derlenmiştir. Türkiye'deki ilk baskısı Ağustos 2005'te Parantez Yayınları'nca yapılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

John Fante İtalyan asıllı Amerikalı romancı, kısa hikâye yazarı, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Öner Ünalan</span>

Öner Ünalan, Türk yazar, çevirmen ve araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bukowski</span> Asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şair

Charles Bukowski, asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şairdir. Yapıtlarında bazen Henry Chinaski ismini de kullanmıştır. Hayatının çoğunu ABD'nin Los Angeles şehrinde geçirmiştir. Yazıları, benimsediği memleketi Los Angeles'ın sosyal, kültürel ve ekonomik ortamından etkilenmiştir. Bukowski'nin çalışmaları yoksul Amerikalıların sıradan yaşamlarını, yazma eylemini, alkolü, kadınlarla ilişkileri ve işin angaryasını ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Courtney Love</span>

Courtney Michelle Love, Amerikalı müzisyen ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<i>Factotum</i> Charles Bukowskinin 1975te basılan romanı

Factotum, Charles Bukowski'nin ilk kez 1975 yılında basılan 2. romanıdır.

Avi Pardo, John Fante ve Charles Bukowski yazılarını ve şiirlerini Türkçeye çevirmesiyle tanınan çevirmen.

<i>Aşksız İlişkiler</i> Samuel Beckettın ilk basımı 1934 yılında yapılmış olan kısa öykü toplamı

Aşksız İlişkiler, Samuel Beckett'ın ilk basımı 1934 yılında yapılmış olan kısa öykü toplamıdır. Kitapta kısa öykülerinin yanı sıra, yazarın daha önce yazdığı Dream of Fair to Middling Women romanından alıntılar da vardır.

<i>Ekmek Arası</i>

Ekmek Arası, Charles Bukowski'nin 1982'de yayımlanan otobiyografik romanıdır. Kitabın orijinal ismi "Ham on Rye"dir.

<i>Sarhoş Çal Piyanoyu, Vurmalı Çalgı Gibi, Parmaklar Biraz Kanamaya Başlayana Dek</i>

Sarhoş Çal Piyanoyu, Vurmalı Çalgı Gibi, Parmaklar Biraz Kanamaya Başlayana Dek, Charles Bukowski'nin anadilinde 1979 yılında basılan şiir kitabıdır. 2001 yılında Avi Pardo tarafından Türkçeye kazandırılan Bukowski'nin 18. kitabı olarak Parantez Yayınları tarafından çıkarıldı.

<i>Bar Kelebeği</i>

Bar Kelebeği, 1987 ABD yapımı yarı-otobiyografik dramatik filmdir. Özgün adı Barfly olan film Mart 1989'da Türkiye'de sinemalarda "Bar Kelebeği" adıyla gösterime girmiştir. Daha sonra televizyonlarda da bu isimle yeniden yayına verilmiştir.

<i>Pis Moruğun Notları</i>

Pis Moruğun Notları (İng: Notes of a Dirty Old Man), Charles Bukowski'nin anadilinde 1969 yılında basılan kitabıdır. 2002 yılında, Avi Pardo tarafından Türkçeye kazandırıldı ve Parantez Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, yazarın yaşam felsefesine dair okuyuculara birçok ipucu veriyor. Los Angeles'da yayımlanan yeraltı gazetesi Open City'ye 1967 yılında yazılar yazmaya başlayan Bukowski, 1969 yılında gazetenin kapanmasından sonra arkadaşı Neeli Cherkovski ile aynı yıl Laugh Literary and Man the Humping Guns dergisini çıkartmaya başladı. Pis Moruğun Notları 1969 yılı içinde yazar tarafından Open City 'ye yazılan yazıların bir nevi koleksiyonu idi. Türkçeye kazandırılmasında Bukowski çevirileriyle tanınan Pardo'nun imzası vardır.

<i>Kaptan Yemeğe Çıktı ve Tayfalar Gemiyi Ele Geçirdi</i>

Kaptan Yemeğe Çıktı ve Tayfalar Gemiyi Ele Geçirdi, (İng:The Captain Is Out to Lunch and the Sailors Have Taken Over the Ship), Charles Bukowski'nin anadilinde 1997 yılında basılan kitabıdır.

<i>Hollywood</i> (roman)

Hollywood, Alman asıllı Amerikalı şair ve yazar Charles Bukowski'nin 1989'da yayımlanmış otobiyografik romanıdır.

<i>Charles Bukowski: Çılgın Bir Yaşamın Kollarında Tutsak</i>

Charles Bukowski: Çılgın Bir Yaşamın Kollarında Tutsak, Howard Sounes'in Charles Bukowski'yi anlatan biyografik kitabı.

Mektûbât veya Mektûbât-ı Rabbani, Ahmed Sirhindî kitabı. İmam-ı Rabbani, mektuplarını yazdıktan sonra mektupları toplanarak Mektubat olarak derlendi.

<i>Yalnız Seni Arıyorum</i>

Yalnız Seni Arıyorum - Nahit Hanım'a Mektuplar, ilk kez 2014 yılında yayınlanan; Orhan Veli Kanık'ın Nahit Fıratlı'ya yazdığı mektuplardan derlenen kitap.

<span class="mw-page-title-main">Muratori Kanonu</span> Yeni Ahit kitaplarının listelendiği antik bir metin

Muratori Kanonu Yeni Ahit'e ait olan kitapların en eski bir Hristiyan listesidir. Bu kodeksin başlangıç ve son sayfaları kaybolduğu için Muratori Fragmanı adı altında da tanınır. Muhtemelen 8. yüzyılda Latince yazılmış olan bu rehber, adını keşfeden arşivci Lodovico Antonio Muratori'den almıştır. Fragman bugün Milano'daki Ambrosiana Kütüphanesinde saklanır.

Çanlar Kimse İçin Çalmıyor, (İngilizce: The Bell Tolls for No One ) Charles Bukowski'nin bir kitabıdır. Kitap, Charles Bukowski’nin ölümünden sonra dergilerden derlenmiş ve daha önce hiç kitaplaşmamış öykülerinden oluşuyor.