İçeriğe atla

Güneş SK

Güneş SK
Tam adGüneş Spor Kulübü
Renkler   Sarı-Kırmızı
Kuruluş1933 (Ateş-Güneş adıyla)[1]
Feshediliş1938
StadyumTaksim Stadyumu, İstanbul

Güneş Spor Kulübü, 1933 yılında Galatasaray içinde meydana gelen anlaşmazlıklar sonucu kulüpten ayrılan bir grubun kurduğu spor kulübü.

Tarihçe

Olimpiyat adlı spor dergisinde yazdığı yazılardan dolayı Eşref Şefik'in kulüpten ihraç edilmesiyle kulüp içindeki anlaşmazlıklar iyice su yüzüne çıkmış, bunun üzerine içinde Ulvi Yenal, Yusuf Ziya Öniş gibi isimlerin de olduğu bir grup kulüpten ayrılmış ve yeni bir kulüp kurmak için toplanmışlardır.[2]

İlk olarak Sarı-Kırmızı adıyla kurulmak için İstanbul valiliğine yapılan başvurunun reddedilmesinin ardından kulüp, Ateş-Güneş ismiyle kurulmuş, fakat Atatürk'ün Ateş kelimesinin isimden çıkarılmasını istemesi sebebiyle Güneş Spor Kulübü adıyla yoluna devam etmiştir. Takım, 1937-38 sezonunda büyük başarı göstermiş ve hem Millî Küme'de hem de İstanbul Futbol Ligi'nde şampiyonluk kazanmıştır. İstanbul Futbol Ligi'ni Beşiktaş ve Fenerbahçe ile aynı puanda bitiren takım, atılan golün yenilen gole bölünerek averaj hesaplanmasıyla diğer takımların önüne geçmiş ve şampiyonluğu elde etmiştir.[3] Takım, İstanbul Futbol Ligi'nde 1938-39 sezonuna da iyi başlamış ve ilk 4 maçta 3 galibiyet 1 de beraberlik almış fakat Atatürk'ün ölümünün ardından alınan kararla ligden çekilmiş ve kendini feshetmiştir.[2]

Başarıları

Aralarında Melih Kotanca'nın da bulunduğu Güneş Spor Kulübü atletleri, bir müsabaka öncesinde bir arada.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "G.Saray-Güneş ayrılığı". Milliyet. 9 Haziran 1993. s. 22. 
  2. ^ a b "İstanbul'a 'Güneş' doğuyor!". 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Bu nasıl bir averaj hesabıdır!". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2011. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Tunç, Sevecen (2011). "Ateş Güneş Kulübü (1933-1938)". Tarih ve Toplum: Yeni Yaklaşımlar, 13. ss. 159-175. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süper Lig</span> Türkiyenin en üst düzeydeki futbol ligi

Süper Lig ya da sponsorluk anlaşması gereği Trendyol Süper Lig, Türkiye'deki en üst seviye futbol ligidir. Bir sezonda 19 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son dört sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselir. Ağustos ve mayıs ayları da dâhil olmak üzere dokuz ay süren bir organizasyon olan Süper Lig'in 2023-24 sezonu, 38 hafta ve 380 maçtan oluşmaktadır. 2022-23 sezonunu lig, UEFA ülkeler sıralamasında 12. sırada tamamlamıştır ve 2023-24 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 1, UEFA Konferans Ligi'ne 2 takım yollar. Türkiye Kupası şampiyonu olup ilk 3'e giremeyen bir takım UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turuna katılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Arman</span> Türk kaleci ve teknik direktör

Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beykozspor 1908</span> İstanbulun Beykoz ilçesinde kurulmuş spor kulubü

Beykozspor 1908, 1908 yılında İstanbul'un Beykoz ilçesinde kurulmuş, futbol ve basketbol gibi branşlarda faaliyet gösteren spor kulübüdür. Sarı-siyah renklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Demirspor</span> Türk futbol kulübü

Ankara Demirspor, 1932 yılında Ankara'da kurulan Türk futbol takımıdır. İç sahadaki maçlarını uzun süre Cebeci İnönü Stadyumu'nda oynadıktan sonra 2015-16 sezonundan itibaren Behiçbey'deki kulüp tesislerinde yapılan TCDD Ankara Demirspor Stadyumu'nda oynamaya başlamıştır. 2. Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Öniş</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Yusuf Ziyaeddin Öniş, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek voleybol takımı)</span>

Fenerbahçe veya sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Medicana, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün erkek voleybol şubesidir. Takım, maçlarını TVF Burhan Felek Voleybol Salonu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Galatasaray , Galatasaray Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. Galatasaray Spor Kulübü'ne ait olan Galatasaray Sportif Anonim Şirketi, kulübün futbol takımının sahibidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün 1997 yılında şirketleşme sürecine girmesinin ardından kurulmuştur. Hisselerinin %55,03'lük kısmı Galatasaray Spor Kulübü Derneğine aittir, %44,97'lik kısmı Borsa İstanbul'da halka açıktır. Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Süper Lig şampiyonları listesi</span> Türkiyenin en üst düzeydeki futbol liginde şampiyonluk sıralanışı

Süper Lig şampiyonları listesi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in şampiyonlarının sezonlara göre yapılmış listesidir. Zaman içinde Millî Lig, 1. Lig gibi isimlerle anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır. 1994-95 sezonundan itibaren 18 takımla oynanmaktadır. Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir. Süper Lig'de 1959'dan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen üç takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray iken Trabzonspor sonradan çıktığı ligde hiç küme düşmemeyi başarmıştır.

Bu sayfada Beşiktaş'nın Türkiye birinci seviye futbol liglerindeki istatistikleri ve başarıları listelenir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe-Galatasaray derbisi</span> Kıtalararası derbi

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya diğer adıyla Kıtalararası Derbi, İstanbul merkezli iki Türk spor kulübü olan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın futbol takımlarının karşılaştığı maçları tanımlayan bir ifadedir. Süper Lig'de mücadele eden iki takımdan Fenerbahçe iç saha maçlarını Kadıköy'deki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda oynarken, Galatasaray'ın iç saha maçlarına Sarıyer'deki Rams Park ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Futbol Ligi</span>

İstanbul Futbol Ligi ya da özgün adıyla Constantinople Football Association League, 1904 yılında, İstanbul'da düzenlenmeye başlayan eski bir futbol ligidir. Cadi-Keuy kulübünün de kurucularından James LaFontaine'in önderliğinde, Henry Pears ve Horace Armitage'ın yardımlarıyla kuruldu. Lig şampiyonuna verilmek üzere İngiltere'den getirtilen ve üzerinde kalp şeklinde 10 gümüş levha çakılı şilde, sezon sonunda şampiyon olan takımların isimleri yazılacak ve şampiyon olan takım şildi ertesi sezonun sonuna kadar muhafaza edecek ve her sezonun şampiyonuna birer kupa verilecekti. On sezon sonunda şiltte ismi en çok yazılan takım ise bu şildin sahibi olacaktı.

İstanbul Futbol Ligi, 1923 ile 1951 yılları arasında düzenlenen ve sadece İstanbul'daki takımların katılabildiği futbol ligi.

Yeni kurulan Fenerbahçe 1944-45 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde mücadele etti. Elemeli olarak yapılan ligde ilk kez resmî maça çıkan Fenerbahçe çeyrek finalde şampiyonaya veda etti. Dörtler Kupası finalinde Beykoz'a yenildi.

Fenerbahçe 1946-47 sezonunda tarihinde ilk kez İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde mücadele etti ve ikinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">1939 Millî Küme</span>

1939 Millî Küme, Millî Küme'nin 3. sezonudur. Sezonu şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, lig tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1934-35 sezonu</span>

Fenerbahçe 1934-35 sezonunda İstanbul Ligi'nde 8. kez şampiyon oldu.

Niyazi Öztunç, Türk eski millî futbolcudur.

Rasih Minkari, Türk millî futbolcudur. Forvet pozisyonunda forma giymekteydi.

Fenerbahçe 1937-38 sezonunda İstanbul Ligi'nde bir gollük averaj farkıyla ikinci oldu. İstanbul Şildi'ne ise üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye futbol şampiyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.