İçeriğe atla

Güneş Gümüş

Güneş Gümüş

Sosyalist Emekçiler Partisi Genel Başkanı
Doğum20 Nisan 1981
Eskişehir, Türkiye
Mezun olduğu okul(lar)Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Siyasi partiSosyalist Emekçiler Partisi
Çocuk(lar)2
Güneş Gümüş ODTÜ Devrim Yürüyüşünde

Güneş Gümüş (d. 20 Nisan 1981; Ankara, Türkiye), Türk siyasetçi ve akademisyendir. Şu anki Sosyalist Emekçiler Partisi genel başkanıdır. 2012 yılından 2017'de Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atması nedeniyle ihraç edilene kadar Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümünde akademisyen olarak görev yapmıştır.

İlk yılları ve eğitimi

Güneş Gümüş, 20 Nisan 1981 tarihinde Eskişehir'de doğdu. İlköğretimini Eskişehir'de, ortaokul ve lise öğretimini ise Ankara'da tamamlamıştır. 1999 yılında ODTÜ Mimarlık bölümüne başlamış fakat bölümü tamamlamadan aynı üniversitenin sosyoloji bölümüne geçerek lisans öğretimini tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde sosyoloji yüksek lisansını; Antikapitalist Müslümanlar'ın sol ile kurduğu ilişkiyi ele alan Fatih ile Taksim Arasında: Müslüman Anti-kapitalistler adlı tezi ile tamamlamıştır.

ODTÜ yılları

ODTÜ'de öğrencilik hayatı boyunca gençlik hareketinin önde gelen isimlerinden olan Gümüş, Marksist Fikir Topluluğu'nun kurucularından birisidir. 2004 yılında V.U. Arslan ile beraber Marksist Bakış dergisini yayınlamaya başladı. Marksist Bakış halen yıllık teorik yayın olarak yayınlanmaya devam etmektedir. MFT bu yıllarda ODTÜ'de Enternasyonalist Cephe'yi örgütleyen oluşumlardan birisidir.

Siyasi kariyeri

Erken kariyeri

2009 yılında Güneş Gümüş önderliğindeki MFT kadroları Sürekli Devrim Hareketi (SDH) olarak örgütlenme çalışmalarını genişleteceklerini ilan etmiştir. Bu dönemde SDH'nin yayın organları olarak "İşçinin Yolu" gazetesi, Marksist Bakış dergisi ve Bolsevik.org adlı internet sitesinin editörlüğü Güneş Gümüş tarafından yürütülmüştür. SDH çalışmalarını ülke çapında yaygınlaştırmış; Ankara, İstanbul, Trabzon, Amasya, Samsun, Denizli ve Antalya'da örgütlü çalışma göstermiştir.

Sosyalist Emekçiler Partisi

2016 yılında Sürekli Devrim Hareketi (SDH) kadroları tarafından Sosyalist Emekçiler Partisi'nin kuruluş girişimi bir kurultay ile ilan edilmiş, Ekim Devrimi'nin 100. yılı olan 2017'de partileşme sürecini Güneş Gümüş liderliğinde tamamlamıştır. Partinin kuruluşundan itibaren genel başkanlık görevini Güneş Gümüş sürdürmektedir. Haftalık olarak "Perspektif" adlı bir video serisinde gündemi değerlendirmektedir.

Üniversiteden ihracı

2012 yılından itibaren Ankara Üniversitesi DTCF Sosyoloji bölümünde akademisyen olarak görev yapan Güneş Gümüş, 2016 yılında devletin Kürt sorunundaki saldırgan tavrını eleştiren Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne Kürt halkının özgürlük mücadelesine verdiği destek çerçevesinde imza attığı için 2017 Şubat ayında 686 sayılı KHK ile üniversitedeki görevinden ihraç edildi. Barış İçin Akademisyenler Bildirisi nedeniyle yargılanmış, beraat etmesine rağmen OHAL Komisyonu ve bölge idare mahkemesi tarafından göreve iadesi reddedilmiştir.

Gümüş, siyasi hayatı boyunca gerek devrimci siyasi kimliği, gerek de AKP karşıtı söylemleri nedeniyle çeşitli soruşturma ve kovuşturmaların hedefi olmuştur.

Eserleri

  • Gümüş, Güneş (2014) "Radikal Muhalefette Yeni Bir Soluk: Müslüman Anti-kapitalistler", Praksis.[1]
  • Gümüş, Güneş (2014) "Orhan Kemal'in Kaleminden Emekçilerin Dünyası", Emekçileri Okumak, İstanbul: Doğa Basım.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Radikal muhalefette yeni bir soluk: Müslüman anti-kapitalistler". www.acarindex.com. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  2. ^ "Emekçileri okumak : edebiyatımızda sınıf, kültür ve işçilerin günlük hayatı". katalog.iku.edu.tr. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Ali</span>

Tarık Ali,, Pakistan kökenli İngiliz yazar ve film yapımcısıdır. New Left Review'un yayın kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

Yusuf Ziya Özcan, Türk akademisyen ve büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Yasin Aktay</span> Türk politikacı

Yasin Aktay, Türk akademisyen ve yazar.

Troçkizm, Marksizm'in Troçki'nin bakış açısıyla yorumlanmasıdır. Aynı zamanda 1917 Ekim Devrimi'nden sonra ortaya çıkmış bir ayrımı ifade eder. Sovyetler Birliği'nde "sol muhalefet" olarak örgütlenmiş, Troçki'nin kurduğu 4. Enternasyonal'le başlayarak günümüze kadar gelmiştir.

Haluk Gerger, Türk yazar ve akademisyen.

İlk sayısı Aralık 2004'te çıkan Marksist Bakış dergisi, işçi sınıfı ve gençlik mücadelelerine Marksist bir önderlik yaratmak ve bu doğrultuda devrimci kadroları bir araya getirip örgütlemek için, ideolojik-politik perspektifler sunmak çabasındadır.

<i>Devlet ve Devrim</i> Leninin 1917 yılının Ağustos ve Eylül ayları arasında yazdığı kitap

Devlet ve Devrim, Vladimir İlyiç Lenin'in 1917 yılının Ağustos ve Eylül ayları arasında yazdığı kitaptır. Lenin bu kitabında Devlet organının varlık nedenlerini ve sosyalist devrim sonrası kurulacak bir proletarya diktatörlüğünde devlet organının nasıl ve neden sönümleneceği üzerine var olan marksist teorileri geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bürokrasi</span> devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticiler topluluğu

Bürokrasi, bir toplumda tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan; kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar grubudur. Amacı resmî olarak idari işlevlerle olsa da uygulamada yorumlamalar nedeniyle bazen resmî olmayan etkilere açık olabilmektedir. Kavram olarak özellikle politika ve sosyoloji alanlarında tartışmalara yol açmıştır. Bunlardan en önemlilerinden biri Max Weber'in öne sürdüğü hiyerarşi ve ideoloji içerikli çalışmadır. Günümüzde yaygın olan bürokratik sistemlere örnek olarak devlet, silahlı kuvvetler, hastaneler, bakanlıklar, okullar ve büyük şirketler verilebilir.

Enver Ziya Karal, Türk akademisyen, tarihçi, üniversite idarecisi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci İşçi Partisi, Haziran 2007'de İşçi Mücadelesi adlı Marksist gazetenin çağrısıyla kuruluşuna başlanan, Şubat 2011'de yapılan kongresiyle kuruluşunu tamamlayan, Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir.

Ulusal Komünizm veya diğer adıyla Galiyevizm, 1917 Ekim Devrimi'nde etkin bir rol oynayan Sultan Galiyev'in ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Haziran Hareketi</span> anti-kapitalist, anti-emperyalist, anti-faşist ve gericilik karşıtı bir siyasi cephe hareketi

Birleşik Haziran Hareketi (ya da kısaca HAZİRAN veya Haziran Hareketi veya BHH) ilk olarak 30 Ağustos 2014 tarihinde ODTÜ Vişnelik tesisinde solda birlikte mücadele imkânlarının değerlendirmek üzere toplanan çeşitli akademisyenler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin solda ortak mücadele olarak temelini oluşturduğu, 19 Ekim Pazar günü yine ODTÜ Vişnelik 3. kez toplanılmasının ardından kuruluş kararı alınıp, çağrı metni yayınlanan ve yerel meclislerde örgütlenen anti-kapitalist, anti-emperyalist, anti-faşist ve gericilik karşıtı bir siyasi cephe hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Akademisyenler bildirisi</span> Bildiri

Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi, Türkiye'de 2015-16'da Türkiye-PKK çatışmasının bir parçası olarak gerçekleşen çatışma ve operasyonlar sırasındaki sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin sona ermesi için çağrı yapan bir bildiridir. 11 Ocak 2016'da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlandı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212'ye ulaşmıştır.

Sosyalist Emekçiler Partisi, 21 Nisan 2016 tarihinde Güneş Gümüş liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Partinin genel merkezi Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır. Genel başkanı Ankara Üniversitesi'nden ihraç barış akademisyeni sosyolog Güneş Gümüş'tür.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Açıkel</span> Türk politikacı

Fethi Açıkel Türk siyasetçi ve akademisyen.

Zübeyde Füsun Üstel,, Türk siyaset bilimci ve yazar.

Neo-Marksizm, Marksizmi ve Marksist teoriyi tipik olarak eleştirel teori, psikanaliz veya varoluşçuluk gibi diğer entelektüel geleneklerden unsurları birleştirerek değiştiren veya genişleten 20. yüzyıl yaklaşımlarını kapsar.