İçeriğe atla

Güneş Duru

Güneş Duru
Güneş Duru, "Prensesin Uykusu" klip çekiminde (2010)
Genel bilgiler
DoğumGüneş Duru
29 Eylül 1973 (51 yaşında)
Tarzlarrock
MesleklerMüzisyen, Arkeolog, Aktivist, Köşe yazarı
Etkin yıllar1993-günümüz
Müzik şirketiStardium, Pasaj Müzik, Sony Music - Arista, Most Production-İmaj Müzik
İlişkili hareketlerRedd, Aşıklı Höyük, Çatalhöyük
Resmî sitewww.redd.com.tr

Güneş Duru (d. 29 Eylül 1973, İzmit), Türk müzisyen, Redd grubunun gitaristi, arkeolog, köşe yazarı ve besteci.

Müzikal Yaşamı: İlk Yıllar

Güneş Duru'nun çocukluğu Kocaeli'ne bağlı Yarımca'da geçmiştir. Duru lisenin son yıllarında kendi imkanlarıyla gitar öğrenmeye ve çalmaya başlamıştır. 1991 yılında kardeşi Doğan Duru ile birlikte üniversite okumak üzere İstanbul'a taşınan Güneş, kardeşi ve çocukluk arkadaşları Serhat Ersöz ile birlikte çeşitli barlarda, daha çok cep harçlığı çıkarmak adına müzik yapar. Serhat Ersöz'ün o yıllarda yeniden toplanan Moğollar'da çalmak üzere ayrılması sonrasında ikili bu kez Doğan Duru'nun İstanbul Devlet Konservatuvarı'ndaki okul arkadaşlarıyla birlikte yeni bir grup kurarlar. Invictus Band adını verdikleri grupta Doğan Duru (vokal, gitar), Güneş Duru (gitar, vokal), Ömer Diler (piyano, obua), Zülfikar Bagirov (klarinet), İlgen Küçükseller (keman), Nazlı Başak Başak (keman), Burak Çelikoba (bas), Cüneyt Delaloğlu (davul) yer alıyordu.

Yarı senfonik rock müzik yapan Invictus Band, kurulduğu haftadan başlayarak üç yıl boyunca her hafta Hayal Kahvesi Beyoğlu'nda ve Sappho'da sahne almıştır. Birçok önemli festivalde de konser veren grupta zaman içerisinde bazı değişiklikler olmuş, Sahir Ünal (davul), Hakan Açıkalın (davul), Derya Bozkurt (davul), Metin Karaşahin (perküsyon) gibi müzisyenler Invictus'a eşlik etmiştir. 1996 yazında grubun yarı senfonik, akustik yapısını değiştirmek isteyen Doğan Duru, gruba Berke Hatipoğlu'nu dahil ederken, Güneş Duru ve Ömer Diler dışındaki diğer müzisyenler gruptan ayrılır.

1996 sonbaharında Invictus yoluna Doğan Duru, Güneş Duru, Berke Hatipoğlu ve Ömer Diler'le devam eder. Grubun bas gitaristliğini ise kısa süreli de olsa birkaç ay sonra Duman'ı kuracak müzisyenlerden biri olan Ari Barokas yapmaktadır. Barokas'ın kısa süreli Invictus macerası sonrasında Ege Göktuna (bas), Serkan Ayman (davul) gruba katılırlar. Aynı yıl İlke Hatipoğlu'nun da Invictus'a dahil olmasının ardından bir süre daha Invictus ismiyle çalan grup daha sonra Ten adını alır. Önceleri cover çalarak yoluna devam eden Ten, 2000 yılında kendi şarkılarını yapma kararı alır. Doğan Duru ve Berke Hatipoğlu'nun evde küçük demo kayıtlarında İlke Hatipoğlu, Güneş Duru ve Ege Göktuna vardır. Aynı yıl gruba Suat Ayyıldız (davul) da katılır. Grup bu yeni oluşuma "Red" ismini verir.

Müzikal Yaşamı: Redd

Red uzun süre albüm yapmak için çeşitli plak şirketlerinin kapısını çalmış ancak her seferinde bir nedenden ötürü albüm aşamasına geçememiştir. Grubun elinde çok sayıda demo şarkı birikmiştir. Bunun üzerine grup elemanları şarkıları kendi imkanıyla profesyonel bir stüdyoda kaydetme kararı alır. Bu kayıtların bir kısmının tamamlanmasının ardından Güneş aldığı bir bursla İngiltere'ye gider. Bu sırada yeni kurulan Stardium isimli plak şirketi Red'e albüm yapmak istediğini söyler. Güneş Londra'ya gitmeden Red şarkıların bir bölümünü grubun kendi imkanlarıyla kaydedilmiştir. Güneş'in Londra'da bulunduğu sürede şarkıların bir bölümü daha kaydedilmeye başlar. Güneş bu gelişmeler üzerine Türkiye'ye dönme kararı alır. Grubun yeni adı için Berke Hatipoğlu ve İlke Hatipoğlu "Vertigo" önerisinde bulunmuş Güneş Duru ise grubun adının "Redd" olmasının daha uygun olacağını savunmuştur.[1]

Duru'nun dönmesinin ardından Redd Ocak 2005'te ilk albümünü yayınlar. Doğan Duru, Güneş Duru, Berke Hatipoğlu, İlke Hatipoğlu'ndan oluşan Redd'in 50/50 adını verdiği albümde basları Ege Göktuna, davulları da Suat Ayyıldız çalmıştır. Her iki müzisyen de o dönemde kendi istekleriyle grup elamanı olmayı tercih etmemişlerdir.

2005 yılının sonlarında Redd, Stardium'la yolları ayırma kararı alır. Bu süreçte Suat Ayyıldız gruba katılma kararı alır. Grup ilk albümden dokuz ay gibi kısa bir süre sonra Kirli Suyunda Parıltılar albümü yayınlar. Güneş bu albümde gitar, geri vokal ve düzenlemeleriyle yer alır. Grup bu albümün hemen sonrasından topluca askere gitme kararı alır. Askere gitmeden önce yapılan canlı Plastik Çiçekler ve Böcek albümü ve yine canlı Gecenin Fişi Yok konser DVD'si Redd'in askerliğini tamamladığı günlerde, 2008 Şubat ayılında satışa çıkar.

2008 yılında Suat Ayyıldız'ın gruptan ayrılmasıyla birlikte Redd'le birlikte çalan Berke Özgümüş'le birlikte grup 21 adını verdikleri 74 dakikalık, konsept bir albüm yayınlar. Bu albüm birçok otoriteye göre Redd'in müzikal, sözel ve düşünsel anlamda yeni bir döneme girdiğinin işaretidir. Bu albümde Güneş Duru gitar ve geri vokallerin yanı sıra bestecilik ve düzenlemeleriyle de albüme katkı yapar.

21 albümünün hemen öncesinde (2008) medyayla sorunlar yaşayan Redd'in kendisini herhangi bir aracı olmaksızın dinleyenlerine iletmesi gerektiğini savunan Redd, Redd Seyir Defteri adını verdikleri; grubun hikâyeleri, güncel olaylar, müzik röportajları, tur ve kayıt günlüklerini içeren bir sayfa oluşturmaya karar verir. Güneş Duru sayfanın içerik sorumluluğunu üstlenir ve buradaki yazıların büyük bölümünü kaleme alır.

Redd'in seyir defteri adını verdiği bu mecra birçok açıdan Türkiye adına bir ilk olma özelliği taşır. Henüz sosyal medya ve bu türden blogların yeni yeni yapılandığı dönemde, Redd tamamen kendi elinden çıkan yazı ve görsel içeriği arada herhangi bir aracı olmaksızın doğrudan izleyicileriyle paylaşarak birçok gruba öncülük ederken, aynı zamanda da kendini daha iyi ifade etmeyi başlar.[2]

2010 yılında ise Redd Prensesin Uykusu film müziklerinden oluşan bir albüm yayınlar. Bu albüm Çağan Irmak'ın Redd'in Prensesin Uykusuyum şarkısından etkilenerek çektiği filmin müzikleridir. Redd'in tüm elamanları filmin bir bölümünde konuk oyuncu olarak yer alırlar.

2010 yılında Berke Özgümüş, Redd'in daimi elemanlarından biri olur ve grup iki yıllık bir süreci yoğun konserlerle geçirir. 2011 Eylül ayında yeni albüm için provalara başlayan Redd uzun prova dönemi sonunda müzikal kariyerinin en farklı albümünü yapar. İsmini Doğan ve Güneş Duru'ya ait bir şarkıdan alan "Hayat Kaçık Bir Uykudur" albümünde Güneş, gitar, geri vokal ve besteciliğin yanı sıra, söz yazarlığı ile albüme katkı yapmıştır.

Güneş Duru Redd'in "Aşık Oldum Celladıma" isimli şarkısına çektiği kliple ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturmuştur.[3]

Softcore Konserleri

Güneş Duru Redd'in Softcore adını verdiği ve her yıl sadece bir kez verdiği konserlerde şarkı söylemektedir. Duru bu konserlerde "Across the Universe (Beatles), While my guitar gentley weeps (Beatles), Don't Panic (Coldplay), One (U2) şarkılarını seslendirmiştir.

Bon Jovi; Ahmet Şık ve Nedim Şener

Bon Jovi'nin Circle turnesinin 2011 Avrupa Turu kapsamında, 8 Temmuz 2011 Cuma akşamı İstanbul'da Türk Telekom Arena stadyumunda verdiği konserde, alt grup olarak sahneye çıkan Redd, 127 gündür hapiste olan Ahmet Şık ve Nedim Şener'in gerçek boyutlardaki maketleriyle Masal şarkısını seslendirmiştir. Organizasyon komitesi ve Bon Jovi ekibinin bilgisi dışında düzenlenen bu eylem, Ahmet Şık'ın gazeteci arkadaşı Gökhan Tan, Güneş Duru ve Doğan Duru'nun "nasıl bir protesto yapabiliriz?" sorusuna cevap aradıkları sırada doğmuştur.

Redd'in video klibinde aynı konuyu işlediği Masal şarkısı konser sırasında tutuklu gazetecilere ithaf edilirken, Doğan Duru'nun;

"Bu parçamızı 127 gündür suçsuz yere hapiste olan Ahmet Şık ve Nedim Şener'e ithaf ediyoruz ve biz onların da bu konseri izlemesinin bir hak olduğunu düşünüyoruz" sözleriyle Redd, bu önemli sorunun görünür olmasına önemli bir katkı sağlamış ve olay kamuoyunda büyük yankı bulmuştur.

Van İçin Rock

2011 yılında Van'da meydana gelen depremle aynı gece tesadüfen bir araya gelen Güneş Duru, Nadir Duman, Doğan Duru ve Aylin Erenman deprem sonrasında konserlerin iptal edilmesi yerine, büyük bir konser yaparak depremzedelere destek olmak gerektiği hususunda hemfikir olurlar. Bunun üzerine Güneş Duru Twitter'a attığı “Bu defa ertelemesek, bir an önce harekete geçsek ve Van için bir konser düzenlesek” mesajı karşılık bulmuş ve bu kolektif çaba Türkiye tarihindeki en geniş katılımlı ve en büyük yardım konserinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Van İçin Rock adı verilen bu organizasyonda her şey bedelsiz olarak sağlanmış, hiçbir markanın görünür olmadığı, 600'ün üzerinde gönüllünü yer aldığı 40 grup ve sanatçının, 250'den fazla müzisyenin sahneye çıktığı ve 15.000 biletin satıldığı konserde 500.000 TL'ye yakın gelir elde edilmiştir. Elde edilen gelirin tamamı Van'ın Üçgen köyündeki ilköğretim okulu ve öğretmen lojmanı yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na bir protokolle teslim edilmiştir. Okul 2013-2014 öğretim yılında hizmete girecektir.[4]

Diğer Müzikal Projeler

Duru, Redd'in yanı sıra, Mehmet Turgut, Doğan Duru, Nadir Duman'dan oluşan ve ağırlıklı olarak DJ performansı üzerine kurulu NFIGHT konserlerinde gruba gitarıyla eşlik etmektedir.

Güneş Duru ve Doğan Duru Inbetwin adını verdikleri projeyle zaman zaman sadece cover şarkıların seslendirdiği konserler vermektedir.[5]

Güneş Duru Sivas Katliamı'nda öldürülen Metin Altıok'a saygı albümün için şairin "Sis" isimli şiire beste yapmış ve bu şarkıyı seslendirmiştir.[6]

Akademik Hayatı

1991 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimari Restorasyon bölümünde üniversite eğitimine başlayan Güneş Duru aynı yılın yaz ayında Aşıklı Höyük kazı ekibine öğrenci olarak katıldı (1992). 1993 yılında üniversite eğitimini tamamlayan Duru, Prof. Dr. Ufuk Esin'in davetiyle İstanbul Üniversitesi, Prehistorya Anabilim Dalı'nda Aşıklı projesi dahilinde fahri asistanlık yaptı. Duru'nun bu görevi Ufuk Esin'in emekliliğine dek sürdü (2001). Bu süre zarfında Aşıklı Höyük olmak üzere çok sayıda kazı ve araştırma projesine katılan Duru, 1997 yılında çok yeni kurulmuş olan İstanbul Üniversitesi'nde yeni kurulan Taşınabilir Kültür Varlıklarını Onarım ve Koruma bölümüne öğrenci olarak kabul edildi. 2001 yılında bu bölümden mezun olan Duru, aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi programında yüksek lisans eğitimine başladı. 2002-2003 yılarında aldığı burslarla University College London, Institute of Archaeology'ye misafir öğrenci olarak kabul edilen Güneş Duru, 2004 yılında bu kez An Architectural Perspective On The Issue Of The Origins of Settled Society In the Mid-Anatolian Region: A Comparison With Developments In The Levant, Middle Euphrates and Eastern Taurus Cultural Regions başlıklı araştırması ile ARIT (American Research Institute of Turkey) tarafından Hanfmann Bursu'na layık görüldü. Bu bursla University of Cambridge'e misafir araştırmacı olarak kabul edildi. Yurt dışında kaldığı süre zarfında yüksek lisans tezini tamamlayan Duru 2005'te "Yakındoğu Neolitiğinde Orta Anadolu Neolitik Mimarlığının Yeri" başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamlamıştır.

2003 yılında World Archaeological Congress'e (Dünya Arkeoloji Kongresi) Güneybatı Asya Temsilcisi olarak önerilen Güneş Duru 2003-2012 yılları arasında başta Hasankeyf'in sular altında kalmasını önlemek olmak üzere, Ilısu ve Kargamış Barajı Projeleri ve II. Irak Savaşı'nın kültür varlıkları ve bölge halkları üzerine etkilerini inceleyen, önleyici raporlama çalışmalarında yer almıştır. Duru halen aynı örgütün yönetim kurulunda, Üyelik Sekreteri unvanıyla yer almaktadır.[7]

2002 sezonunda Ian Hodder tarafından davet edildiği Çatalhöyük kazısında Oğuz Erdur'la birlikte arkeolojinin sorunları üzerine bir toplantı yapma fikri üzerine çalışan Erdur ve Duru, birçok üniversiteyi kapsayan tanıtım ve fikir alma ziyaretleri sonunda, 2003 Nisan ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, ilk defa arkeologların diğer sosyal bilim dallarıyla birlikte tartıştığı bir kongre organize etmiştir. Toplumsal Arkeoloji Platformu adını verdikleri bu oluşumun amacı arkeoloji disiplinine Niye? Nasıl? Ne İçin? sorularını sormak, arkeolojinin sosyal bilimlerden ve toplumdan uzak, içine kapalı, elitist tavrını sorgulayarak yeni farkındalıklar yaratmak olmuştur. Aynı yılın Mayıs ayında Ege Yayınları'ndan kitaplaştırılan bu çalışma Türkiye'de ilk defa arkeolojinin tarihsel, metodolojik ve düşünsel durumunun eleştirisi niteliğinde önemli bir manifestodur. Kitap aynı isimle, güncellenmiş iki yeni yazıyla 2013 Mayıs ayında 2. baskısını yapmıştır.

Duru 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı'na başladığı “TARİH ÖNCESİNDE İNSAN-MEKAN, TOPLULUK-YERLEŞME İLİŞKİSİ: MÖ 9.bin yıl sonu - 7.bin yılbaşı, Aşıklı ve Akarçay Tepe” başlıklı tezini 2013'te tamamlayarak Doktor unvanı almıştır.

Yerli ve yabancı çok sayıda akademik makalesi bulunan Güneş Duru, yurt içinde ve yurt dışında birçok seminere konuşmacı olarak katılmıştır. 2004-2006 yılları arasında Trakya Üniversitesi'nde gönüllü olarak arkeoloji dersleri de veren Güneş Duru, 2010 yılında Ian Hodder ve Scott Hutson'un Reading The Past kitabının Türkçe baskısının bilimsel editörlüğünü yapmıştır. Bu kitap Geçmişi Okumak adıyla Phoneix kitabevi tarafından yayınlanmıştır. Güneş Duru halen devam eden Aşıklı Höyük kazı ve araştırma projesinde başkan yardımcılığı görevini yürütmektedir. Kuramsal arkeoloji, arkeoloji ve devlet ilişkisi, yerleşme ve mekan arkeolojisi, mimarlık tarihi, deneysel arkeoloji gibi konularda araştırma ve yayınlarını sürdürmektedir.

Köşe Yazarlığı

  • 2006 yılında yayın hayatına başlayan Red'in ilk sayısında "Türk Değilse Yıkın Gitsin" başlığıyla ilk yazısı yayınlanmıştır. Güneş Duru bazı nedenlerden ötürü derginin sonraki sayılarında yazmayı tercih etmemiştir.
  • Duru, 2012-2013 futbol sezonunda Eurosport Türkiye'de her hafta Beşiktaş maçlarını yazmıştır.
  • Güneş Duru halen BirGün gazetesinde Cumartesi günleri "Gündemin Kenarı" isimli köşede siyasi gündeme ilişkin yazılar kaleme almaktadır.

Ekipmanları

Gitarlar

  • Fender Usa Vintage Series '62 Telecaster Custom
  • Fender American Stratocaster 50th Anniversary edition
  • Fender American Telecaster 2005
  • Fender Thinline Deluxe Player
  • Rickenbacker 360/6
  • Gibson SG Standart
  • Gibson SG 61 Reissue
  • Gibson ES 335
  • Epiphone Sheraton
  • Simon & Patrick Acoustic CG Series
  • Epiphone 1965 Casino Elitist

Amfi

  • Fender Hot Rod Deluxe
  • Vox Ac15
  • ZT (The Lunchbox)

Pedallar

  • MXR Micro Amp
  • MXR Dyna Comp
  • MXR Carbon Copy Analog Delay
  • Ibanez TS 808 Tube Screamer
  • Pro Co RAT
  • Boss Ce-5 Chorus
  • Boss Tu-2 Tuner
  • Electro Harmonix Pulsar Tremolo
  • OCR Fulltone
  • EH Stereo Clone Theory
  • Korg SDD 3000
  • Vox Big Ben
  • Electro Harmonix Memory Boy
  • Mesa Boogie Grid Slammer
  • T-Rex Comp Nova

Kitapları

  • 2003: Arkeoloji Niye? Nasıl? Ne İçin? (Ege Yayınları)
  • 2010: Geçmişi Okumak (editör, Phoneix Kitabevi)
  • 2013: Arkeoloji Niye? Nasıl? Ne İçin? 2. Baskı (Ege Yayınları)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  2. ^ "reddseyirdefteri". 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  4. ^ Payzın, Şirin (26 Ekim 2011). "Van için Rock zamanı!." cnnturk.com internet sitesi. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  6. ^ "- YouTube". www.youtube.com. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2023. 
  7. ^ "WAC WAC". 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fender</span> Dünyaca ünlü bir gitar markası

Fender, ABD merkezli tüm Dünya çapında çok ünlü bir gitar üreticisi şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Bulutsuzluk Özlemi</span>

Bulutsuzluk Özlemi, 1984'te kurulmuş Türk rock grubudur. Türkiye'nin ilk Türkçe sözlü alternatif rock yapan grubudur ve Türkiye'nin önde gelen rock grupları arasında yer almaktadır. Tarzları, rock'ın dışında, "Türkçe sözlü rock yapılabilir mi?" sorusuna karşı tepki olarak gelişmiş, Batı kaynaklı rock melodi ve ritimleriyle Anadolu melodilerinin bütünleştirilmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Redd</span> Türk rock müzik grubu

Redd, 1996 yılında Doğan Duru, Güneş Duru, Berke Hatipoğlu ve İlke Hatipoğlu tarafından kurulan Türk rock müzik grubudur. Grup 2020 itibarıyla altı stüdyo albümü, bir soundtrack albüm ve bir DVD yayımladı. 2010 Ocak ayında askerden dönen Berke Özgümüş resmen gruba katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Duru</span> Türk müzisyen, Redd grubunun solisti

Doğan Duru, Türk müzisyen, Redd grubunun solisti, ritim gitaristi, söz yazarı, besteci ve tenor.

<i>50/50</i>

50/50, Redd grubunun 1 Ocak 2005'te Stardium'dan çıkan, sözlerini Doğan Duru'nun yazdığı, müziklerini ise Doğan Duru ve Berke Hatipoğlu bestelediği, düzenlemelerini ve müzikal prodüktörlüğünü de Redd ve Levent Büyük'ün üstlendiği 10 şarkıdan oluşan ilk albümüdür. Albüm yapımcısı Ahu Özışık, prodüktörü de Ceyhan Çandır'dır. Albümün kayıt, mix mastering Levent Büyük tarafından yapılmıştır. Kayıt asistanı Burak Karaca, yardımcı asistan Kerim Sedef'tir.

<span class="mw-page-title-main">Berke Hatipoğlu</span> Türk müzisyen

Berke Hatipoğlu, müzisyen, besteci, söz yazarı, mimar.

<i>Plastik Çiçekler ve Böcek</i>

Plastik Çiçekler ve Böcek, Redd grubunun askere gitmeden önce 25 Temmuz 2007 tarihinde kaydettiği akustik stüdyo albümdür. 50/50, Kirli Suyunda Parıltılar albümlerinde yer alan bazı şarkılar bu albümde akustik olarak çalınmıştır. Albüm kaydı Modern Müzik Akademisi MMA Stüdyolarında sadece bir gün içinde kaydedilmiştir, albümde toplam on bir parça olup, albüme Senden Sonra isimli daha önce hiçbir albümde yer almamış bir şarkı da eklenmiştir. Albümde yer alan tüm sözler Doğan Duru'ya müzikler ise Doğan Duru ve Berke Hatipoğlu'na aittir. Albüm mix, mastering'i, Erim Arkman tarafından, albüm kapak tasarım çalışması da Berke Hatipoğlu tarafından yapılmıştır.

<i>21</i> (Redd albümü) Redd albümü

21, Redd grubunun 14 Nisan 2009 tarihinde yayınlamış olduğu dördüncü stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Redd'in üstlendiği albümün kayıtları Mert Medeni ve Erim Arkman tarafından Modern Müzik Akademisi (MMA) ve Garaj Stüdyoları'nda kaydedilmiştir. Albüm mastering'i Michael Zimmerling tarafından Londra'da yapılmıştır. Albüm kartoneti tasarımı ve kapak grafiği art direktör Adnan Elmasoğlu tarafından hazırlanmıştır. 21'in miksleri de yine Erim Arkman tarafından stüdyolarında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlke Hatipoğlu</span> Türk müzisyen, Redd grubun klavyecisi

İlke Hatipoğlu, müzisyen, Redd grubun klavyecisi, besteci, iç mimar.

<i>Gecenin Fişi Yok</i>

Gecenin Fişi Yok, Redd grubunun askere gitmeden önce 20 Temmuz 2007 tarihinde Ghetto’da verdiği unplugged konserin kaydıdır. 50/50, Kirli Suyunda Parıltılar albümlerinde yer alan şarkılar akustik olarak çalınmıştır. Redd'in geçmiş dönemde hazırladığı "Boşver" şarkısı da bu konserde çalınmıştır. Konser canlı olarak kaydedilmiş ve DVD olarak 15 Ocak 2008 yılında yayınlanmıştır. Albümde yer alan tüm şarkıların sözleri Doğan Duru'ya müzikleri ise Doğan Duru ve Berke Hatipoğlu'na aittir. Dvd kartonetinde yer alan fotoğraflar Dilek Gezer tarafından çekilmiş, kapak tasarım grafik çalışması Dilek Gezer ve Berke Hatipoğlu hazırlamıştır. Unplugged konser için özel olarak hazırlanmış olan sahnenin tasarımı Turhan Ülgür ve Berke Hatipoğlu tarafından yapılmıştır.

<i>Kirli Suyunda Parıltılar</i>

Kirli Suyunda Parıltılar, Redd grubunun ikinci stüdyo albümüdür. İlk albüm 50/50’in üzerinden bir sene geçmeden yeni albüm hazırlıklarına başlayan Redd bu albümü 24 Nisan 2006 tarihinde yayınladı. Redd bu albüm de ilk albüm 50/50’de çalıştığı şirketi Stardium ile yollarını ayırdı ve Pasaj Müzik ile anlaştı. Bu albümde Redd'e uzun süredir sahnede ve 50/50 albümünde eşlik eden Suat Ayyıldız resmen gruba katıldı. Albüm kayıtları ATM Stüdyoları'nda Erim Arkman tarafından hazırlandı. Albümün mixi Alp Turaç'a mastering'i ise Çağlar Türkmen'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Göktuna</span> Türk müzisyen, hukukçu ve akademisyen

Ege Göktuna, Türk müzisyen, hukukçu, akademisyen.

<i>Bulutsuzluk 20 Yaşında</i>

Bulutsuzluk 20 Yaşında, Türk rock grubu Bulutsuzluk Özlemi'nin 2007 yılında yayımlanan konser kaydı albümü. Albüm, 31 Temmuz 2006 tarihinde grubun 20. yaşını kutladığı Harbiye Açıkhava Tiyatrosu konserinde canlı olarak kaydedildi. Hem DVD hem de çift CD olarak yayımlandı. Bu konserde gruba Redd, mor ve ötesi, Aylin Aslım, Şebnem Ferah, Duman, Zuhal Olcay ve Yaygara grubu eşlik etti.

<i>Günaydın Hüzün</i>

Günaydın Hüzün, Gökalp Baykal ve Catwalk grubunun Ekim 1998'de kaydettiği, Aralık 1998'de yayımladığı 4 şarkıdan oluşan albümdür. Zihni müzik tarafından sınırlı sayıda basılan albümde yer alan 3 şarkının sözü ve müziği Gökalp Baykal’a aittir. Albümde yer alan diğer şarkı da Berke Hatipoğlu ve İlke Hatipoğlu tarafından bestelenmiştir. Albüm kayıt ve miksi Levent Büyük tarafından Stüdyo 18’de kaydedilmiş olup, albümün masteringi Barış Büyük tarafından yapılmıştır. Albüm kapak ve kartonet ilüstrasyonları Berke Hatipoğlu ve İlke Hatipoğlu tarafından tasarlanmıştır.

<i>Prensesin Uykusu</i> (albüm)

Prensesin Uykusu, Redd grubunun beşinci stüdyo albümü olup, grubun ilk soundtrack albümüdür. Çağan Irmak’ın, Redd grubunun Prensesin Uykusuyum şarkısından ilham alarak senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı Prensesin Uykusu filminin şarkıları Redd tarafından hazırlanmıştır. 14 Ekim 2010 tarihinde yayınlanan albümün yapımcılığını Most Production ve İmaj müzik üstlenmiştir.

"Tamam Böyle Kalsın", Redd Türk rock müzik grubunun 21 albümünde yer alan şarkı.

Redd Softcore konserleri, Redd grubunun 2010 yılında başlattığı ve günümüze kadar sürdürdüğü özel konserler serisinin adıdır. Bu özel konserlerde Redd kendi şarkılarını akustik olarak çalmanın yanı sıra, farklı şarkıcı ve grupların parçalarını da kendi yorumları ile seslendirmiştir.

<i>Hayat Kaçık Bir Uykudur</i>

Hayat Kaçık Bir Uykudur, Redd grubunun hazırlıklarına 2011 Eylül ayında başladığı beşinci stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Redd'in yaptığı albüm, Pasaj Müzik etiketiyle 2 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Albüm lansman konseri 5 Mayıs 2012 tarihinde Garajistanbul'da gerçekleşmiştir. 13 Şarkının bulunduğu bu albümde, Redd Plastik Çiçekler ve Böcek albümünde yer alan Senden Sonra ve Prensesin Uykusu albümünde çalınan Ormanda Kaybolmuş Bir Yaprak şarkıları tekrar seslendirilmiştir.

Mükemmel Boşluk, Redd grubunun 2016 tarihli altıncı stüdyo albümüdür. Grubun Hayat Kaçık Bir Uykudur albümünden sonra değişen kadrosuyla yayınladığı ilk çalışmadır. Yaklaşık iki yıl süren hazırlık çalışmalarının sonunda Pasaj Müzik etiketiyle çıkan albümde 12 şarkı bulunmaktadır. Albümün miksleri Mert Medeni, masteringi ise Grammy ödüllü Evren Göknar tarafından yapılmıştır.

Yersiz Göksüz Zamanlar, Redd grubunun Pasaj Müzik etiketiyle 2019 yılında yayınladığı yedinci stüdyo albümüdür. Müzikal anlamda önceki albüm Mükemmel Boşluk esintileri taşır ve 11 şarkıdan oluşan albümün son üç şarkısı, o albümdeki şarkıların canlı kayıtlarından oluşmaktadır. Bir şarkı iki bölüm olarak yayınlanmıştır.