İçeriğe atla

Günden Kalanlar

Günden Kalanlar
The Remains of the Day
YazarKazuo Ishiguro
Ülke Birleşik Krallık
Dilİngilizce
TürTarihi roman
YayımMayıs 1989
ISBN978-0-571-15310-7
OCLC59165609

Günden Kalanlar (İngilizce özgün adı: The Remains of the Day) Nobel ödüllü İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'nun 1989 tarihli romanıdır. Romanın kahramanı Stevens, İngiltere'nin Oxford şehri yakınlarındaki Darlington Malikanesi'nde uzun yıllar hizmet vermiş bir uşaktır. 1956'da eski iş arkadaşını ziyaret etmek için bir geziye çıkar ve yol boyunca Darlington Malikanesi'nde 1920'li ve 1930'lu yıllarda geçen olayları hatırlar.[1]

Kitap, 1989 yılında Man Booker Ödülü'nü aldı. Romanın 1993 yılında çekilen ve başrollerini Anthony Hopkins ve Emma Thompson'ın paylaştığı film uyarlaması sekiz Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Kazuo Ishiguro kitabı yazdığında 32 yaşındaydı. Romanın yazım süreci için 4 haftalık bir program yaptı. Bu süreçte haftanın 6 gününü romanına ayıran Ishiguro telefon görüşmeleri ile yazması gereken mektupları erteledi ve evine misafir davet etmedi. Sürecin sonunda ise romanının tamamına yakınını bitirdi.[2] Ishiguro, romanı için İngiliz hizmetçiler ve iki dünya savaşı arası dış politika ile ilgili araştırmalar yaptı.[2]

Olay örgüsü özeti

Roman, hayatını Lord Darlington'a hizmet etmeye adamış uşak Stevens'ın hikâyesini birinci şahıs anlatımıyla Stevens'ın ağzından anlatıyor. Yakın zamanda Lord Darlington ölmüştür ve Stevens roman boyunca geçmişteki anılarını hatırlamaktadır. Roman,1956'da Stevens'ın, eski meslektaşı kahya Bayan Kenton'dan bir mektup almasıyla başlar. Bayan Kenton, mektupta evlilik hayatını anlatmaktadır ve Stevens mektupta yazılanların mutsuz bir evliliğin işaretleri olduğunu düşünür. Ayrıca, malikanede personel ihtiyacı vardır ve Bayan Kenton gibi becerikli bir kahya malikaneye gereklidir. Stevens, Bayan Kenton'u ziyaret etmeyi düşünmeye başlar. Bay Farraday adında zengin bir Amerikalı olan yeni işvereni, Stevens'a kendi arabasını ödünç verir ve onu bir geziye çıkmaya teşvik eder. Stevens kabul eder ve Bayan Kenton'un (yeni adı Bayan Benn) yaşadığı Cornwall bölgesine doğru yola çıkar.

Gezi boyunca Stevens, Lord Darlington'a olan sarsılmaz sadakatini düşünür. Lord Darlington, İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda uluslararası ilişkileri etkileyebilmek amacıyla Alman sempatizanları ve İngiliz aristokratlar arasında gösterişli buluşmalar düzenlemiştir. Stevens "vakar" kavramını, bir insanı harika bir uşak yapan şeylerin ne olduğunu ve ölmüş babasıyla olan ilişkilerini düşünür. Babası tıpkı Stevens gibi hayatını hizmete adamış bir uşaktı. Stevens sonunda Lord Darlington'ın karakterini ve insanlar arasındaki itibarını düşünür. Bunun yanında Bayan Kenton'la ilişkisinin gerçek anlamını da düşünür. Kitap ilerledikçe Bayan Kenton ile Stevens'ın arasında karşılıklı bir çekim ve sevgi olduğuna dair işaretleri okuruz.

1930'larda birlikte çalışırken, Stevens ve Bayan Kenton karşılıklı duygularını birbirlerine itiraf edemezler. Stevens'ın romanda hatırladığı aralarında geçen konuşmalar resmi sınırlar içerisindedir ancak zaman zaman bir aşka dönüşmeye yaklaşmıştır. Ancak bu çizgiyi geçmeye ikisi de cesaret edememiştir. Özellikle Stevens, Bayan Kenton onunla yakınlaşmaya çalıştığında bile asla taviz vermemiştir.

Artık 20 yıldır evli olan Bayan Benn (Bayan Kenton'ın yeni soyadı) evlenmekle hata yapıp yapmadığını düşündüğünü itiraf eder. Ancak daha sonra kocasını sevmiştir ve ilk torunlarının doğumunu dört gözle beklemektedir. Stevens daha sonra kaçırdığı fırsatlar hakkında derin düşüncelere dalar. Bayan Kenton'ı ve belki de kayıtsız şartsız sadakatine layık olmayan Lord Darlington'a yıllarca verdiği hizmetleri düşünür. Stevens bu düşüncelerinin bir kısmını yolculuğunun son kısımlarında karşılaştığı, kendi yaşlarında arkadaş canlısı bir yabancıyla bile paylaşır. Konuştuğu adam geçmişe takılı kalmak yerine şimdiki zamanın tadını çıkarmanın daha iyi olduğunu ve zaten "akşamın" günün en iyi zamanı olduğunu söyler. Romanın sonunda Stevens bu tavsiyeyi dinler ve "günden kalanlara" yani gelecekte Bay Farraday'la yapacağı işlere ve yaşamının geri kalanına odaklanmaya karar verir.

Karakterler

  • Bay Stevens, anlatıcı. Darlington Malikanesi'nde hizmet veren İngiliz bir uşaktır. Yüksek standartları olan ve işine kendini adamış bir adamdır.
  • Bayan Kenton, Darlington Malikanesi'ndeki kahya. Evlendikten sonra adı Bayan Benn olmuştur. Bay Stevens'a malikanenin yönetiminde yardım eden oldukça becerikli bir hizmetkar. Zamanla Bay Stevens ile aralarında uzun süreli bir bağ gelişir.
  • Lord Darlington, Darlington Malikanesi'nin sahibi. Üst seviye diplomatlar arasında düzenlediği, Alman ve İngiliz güçleri arasında yatıştırma politikası kurmaya yönelik konferans başarısız olmuştur. Bu başarısızlık Lord Darlington'ın politik ve sosyal yönden düşüşüne neden olur.
  • William Stevens, Bay Stevens'ın 75 yaşındaki babası. Malikanede yardımcı uşak olarak görev yapan baba Stevens, Darlington Malikanesi'nde konferans olduğu sıralarda felç geçirir. Bay Stevens, babasına yardım etmek ve konferansta hizmet etmek arasında ikilime düşer.
  • Senatör Lewis, Amerikalı bir senatör. Lord Darlington'ı siyasi sahnede "amatör" olmakla eleştirmiştir.
  • Bay Kardinal, gazeteci. Lord Darlington'ın en yakın arkadaşlarından birinin oğludur. İkinci Dünya Savaşı'nda Belçika'da öldürülmüştür.
  • Mösyö Dupont, üst düzey Fransız politikacı. Lord Darlington'ın konferansına katılmıştır.

Gerçek olaylara atıflar

Kitaptaki İngiliz aristokrasisinin gerilemesi teması, 1911 yılında çıkan, aristokratların güçlerini azaltan yasayla ve 1. Dünya Savaşı'ndan sonra uygulanan, nesiller boyu aktarılan mülklerin parçalanmasına yol açan miras vergisi artışı ile ilişkilendirilebilir. Kitapta Alman yanlısı politikaları olan Lord Darlington ile 1930'larda Almanya ile iyi ilişkiler kuran Britanya aristokratları Lord Londonderry ve Oswald Mosley arasında paralellikler kurulabilir.

Görüşler

1989'da roman, dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Booker Ödülü'nü kazandı.[3] Roman, Stanford Üniversitesi'nden Brian Kunde tarafından derlenen, yirminci yüzyılın en iyi İngilizce kurgu romanlarından oluşan listede 146. sırada yer aldı.[4]

2006'da İngiliz The Observer gazetesi, 150 edebiyat yazarı ve eleştirmenden 1980 ve 2005 yılları arası yayınlanmış en iyi İngiliz, İrlanda veya İngiliz Milletler Topluluğu basımı romana oy vermelerini istedi. Verilen oylarla oluşturulan listede Günden Kalanlar sekizinci sırada yer aldı.[5] 2009'da Günden Kalanlar İngiliz The Guardian gazetesinin "herkesin okuması gereken 1000 roman" listesine dahil edildi.[6] The Economist dergisi, romanı Ishiguro'nun "en ünlü kitabı" olarak nitelendirdi.[7]

5 Kasım 2019'da BBC News, Günden Kalanlar'ı en ilham verici 100 roman listesine aldı.[8]

Kaynakça

  1. ^ "NYTimes". archive.nytimes.com. 13 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2018. 
  2. ^ a b Ishiguro, Kazuo (6 Aralık 2014). "Kazuo Ishiguro: how I wrote The Remains of the Day in four weeks". the Guardian (İngilizce). 7 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  3. ^ "The Remains of the Day". Man Booker Prize. 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2016. 
  4. ^ "The Best English-Language Fiction of the Twentieth Century: A Composite List and Ranking". Stanford Üniversitesi. 24 Haziran 2005. 11 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2010. 
  5. ^ Robert McCrum (8 Ekim 2006). "What's the best novel in the past 25 years?". The Observer. Londra. 15 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2010. 
  6. ^ "1000 Novels Everyone Must Read: The Definitive List". The Guardian. Londra. 23 Ocak 2009. 8 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  7. ^ "Kazuo Ishiguro, a Nobel laureate for these muddled times". The Economist. 5 Ekim 2017. 24 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  8. ^ "BBC Arts - The Novels That Shaped Our World - Explore the list of 100 Novels That Shaped Our World". BBC (İngilizce). 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dorian Gray'in Portresi</span>

Dorian Gray'in Portresi, Oscar Wilde'ın 1891 yılında yayımlanan felsefi romanı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Dickens</span> İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni (1812–1870)

Charles John Huffam Dickens, İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni. En unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir. Yaşadığı sürede eserleri benzeri görülmemiş bir üne sahip oldu ve yirminci yüzyılda edebi dehası eleştirmenler ve ilgili kişiler tarafından kabul gördü. Romanları ve kısa öyküleri dünya çapında tanınmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">J. R. R. Tolkien</span> İngiliz yazar ve filolog (1892-1973)

John Ronald Reuel Tolkien, İngiliz yazar, şair, filolog ve akademisyen. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi fantastik kurgu eserleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">V. S. Naipaul</span> İngiliz yazar (1932-2018)

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Trinidad ve Tobago doğumlu, Britanyalı kurgu ve kurgu olmayan İngilizce eserler yazarı. Trinidad'da geçen erken dönem komik romanları, genişleyen dünyadaki yabancılaşmaya dair kasvetli romanları ve ihtiyatlı yaşam ve seyahat günlükleriyle tanınır. Çoğunlukla beğenilen, ancak bazen tartışmalara yol açan düzyazılar yazdı. Elli yılda otuzdan fazla kitap yayımladı.

<i>On Kişiydiler</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1939 yılında yayınlanan polisiye romanı

On Kişiydiler veya eski adıyla On Küçük Zenci, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı gizem romanı. Christie, On Kişiydiler'i "yazdığı en zor kitap" olarak tanımlar. Kitap ilk olarak 6 Kasım 1939'da İngiltere'de Ten Little Niggers adıyla yayımladı. Kitabın adı, romanda önemli yer tutan bir çocuk şiirinden geliyordu. Ancak Amerikan kültüründe "zenci" kelimesi ırkçı ve onur kırıcı bir kelime olarak görüldüğünden kitabın Amerika'daki ilk baskısı And Then There Were None adıyla yayımlandı. Bu ad, aynı şiirin son dizesinden bir alıntıydı. Amerika'da daha sonraki baskılar aynı isimle devam etse de 1964-1986 yılları arasında Pocket Books tarafından Ten Little Indians adıyla da yayımlandı. İngiltere'de ise 1985'ten itibaren And Then There Were None adına geçildi. İlerleyen yıllarda kitabın çevirilerinde de benzer değişiklikler yaşandı. Kitabın Türkçe baskıları Altın Kitaplar tarafından On Küçük Zenci adıyla yayımlanıyordu, ancak 2021'de Agatha Christie'nin ailesinin ve ajansının kararıyla romanın kırıcı dilinden arındırıldığı ve bundan sonra On Kişiydiler adıyla yayımlanacağı duyuruldu.

<i>Gurur ve Önyargı</i> Jane Austen tarafından yazılmış roman

Gurur ve Önyargı, İngiliz yazar Jane Austen'in ikinci romandır. 28 Ocak 1813'te yayımlanan roman, 1796-1797 yılları arasında kaleme alınmıştır. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikler dizisinden çıkan çevirisi Gurur ve Önyargı, Can Yayınları'ndan çıkan çevirisi ise Aşk ve Gurur ismiyle yayınlanmıştır.

<i>Karanlıktan Gelen Adam</i>

Karanlıktan Gelen Adam 1971 İngiltere yapımı psikolojik gerilim, korku filmidir. Özgün adı The Nightcomers dır.

<i>Roger Ackroyd Cinayeti</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1926 yılında yayınlanan polisiye romanı

Roger Ackroyd Cinayeti, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı polisiye romanlarından birisidir. İlk olarak 1926 yılında Birleşik Krallık'ta William Collins, Sons yayın evi tarafından yayınlanmıştır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarları'nın yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer almıştır.

<i>Fransız Teğmenin Kadını</i> John Fowlesin 1969 tarihli romanı

Fransız Teğmenin Kadını İngiliz yazar John Fowles tarafından yazılmış ve 1969 yılında yayınlanmış bir dönem romanıdır. Kitap, yazarının The Collector(1963) ve The Magus(1965) kitaplarının ardından yayınladığı üçüncü romanıdır. Bu romanla birlikte, yazar John Fowles, Viktorya Dönemi'ne dair yazınlarda kendine has bir yer edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazuo Ishiguro</span> Japon asıllı İngiliz romancı

Kazuo Ishiguro, (Japonca: かずお・いしぐろ ya da 石黒 一雄 8 Kasım 1954 doğumlu Japon asıllı İngiliz romancı. Nagazaki kentinde doğan İşiguro 1960 yılında ailesiyle birlikte İngiltere'ye göçtü. University of Kent'i bitirdikten sonra University of East Anglia'da yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. 1982 yılında İngiliz yurttaşlığına geçti.

<i>Kara Şövalye Yükseliyor</i>

Kara Şövalye Yükseliyor, Christopher Nolan'ın yönetmenliğini üstlendiği, 2012 yapımı süper kahraman filmi.

Deniz Feneri, İngiliz yazar Virginia Woolf'un (1882-1941) kimilerine göre en ilgi çekici romanı olarak kabul edilen 1927 tarihli eseridir. İngilizce orijinal adı To the Lighthousedur. 1998 yılında, Modern Kütüphane tarafından seçilen 20. yüzyılın en iyi 100 İngilizce romanı listesinde 15. sıra Deniz Feneri romanına verilmiştir. 2005 yılında, roman Time dergisi tarafından 1923'ten beri en iyi yüz İngilizce romandan biri olarak seçilmiştir.

<i>Cranford</i> (roman) Elizabeth Gaskellin romanı

Cranford, 19. yüzyılda yaşamış İngiliz yazar Elizabeth Gaskell'in en bilinen romanlarından biridir. İlk olarak, Charles Dickens'ın editörlüğünü yaptığı Household Words dergisinde Aralık 1851 ile Mayıs 1853 arasında sekiz bölüm halinde düzensiz olarak yayınlandı. Daha sonra küçük bir revizyonla 1853'te kitap biçiminde yayınlandı.

Emma, BBC'nin Jane Austen'ın 1815 yılında yazdığı Emma romanından uyarladığı 4 bölümlük mini televizyon dizisi. Emma'nın senaryosunu BBC'nin geçmişte uyarladığı Jane Eyre ile Kuzey ve Güney dizilerini de yazan Sandy Welch kaleme aldı. Yönetmeni ise Jim O'Hanlon. Romola Garai dizinin ana kahramanı Emma Woodhouse'u canlandırırken Jonny Lee Miller, Emma'nın sadık ve eski dostu Bay Knightley'yi canlandırıyor. Michael Gambon ise Emma'nın babası Bay Woodhouse rolünde. Dizi ilk olarak 4 - 25 Ekim 2009 arası BBC One kanalında haftalık olarak Pazar akşamları yayınlandı.

<i>Emma</i> (roman) Jane Austenın 1815 tarihli romanı

Jane Austen tarafından yazılan Emma, gençlik gururu ve romantik yanlış anlamalar hakkında bir romandır. Roman, kurgusal bir köy olan Highbury'de ve köyün etrafındaki mülkler Hartfield, Randalls ve Donwell Abbey'de geçmekte ve birkaç aile arasındaki ilişkileri konu almaktadır. Roman ilk olarak Aralık 1815'te kapağındaki basım yılı 1816 olarak yayımlandı. Austen, diğer romanlarında olduğu gibi, Naiplik dönemi İngiltere'sinde yaşayan soylu kadınların endişelerini ve zorluklarını inceliyor. Emma toplumsal konuları kinayeli bir şekilde ele alıyor ve evlilik, cinsiyet,yaş ve sosyal statü konularını anlatıyor.

<i>İkna</i> (roman) Jane Austenın son romanı

İkna, Jane Austen'ın bitirdiği son romandır. Ölümünden altı ay sonra, 1817'nin sonunda yayımlandı.

<i>Adamım Godfrey</i> 1936 yapımı Amerikan filmi

Adamım Godfrey, Gregory La Cava'nin yönettiği ve William Powell ile Carole Lombard'ın başrollerini paylaştığı, 1936 tarihli Amerikan yapımı screwball komedisi türünde film. Morrie Ryskind, Adamım Godfrey'in senaryosunu, Eric S. Hatch'in 1101 Park Avenue adlı kısa romanından uyarlayarak yazdı. Hikâye bir kulübede yaşayan kimsesiz bir adamın sosyeteden bir kadın tarafından kahya olarak işe alınmasını ve kadının ona aşık olmasını konu ediniyor.

<i>Günden Kalanlar</i> (film)

Günden Kalanlar, James Ivory'nin yönettiği 1993 yapımı bir İngiliz-Amerikan dram filmidir. Kazuo Ishiguro'nun Booker Ödülü kazanan 1989 tarihli aynı adlı romanından, Ruth Prawer Jhabvala tarafından uyarlanmış, yapımcılığını Ismail Merchant, Mike Nichols ve John Calley üstlenmiştir. Başrolde Anthony Hopkins ve Emma Thompson, yardımcı rollerde ise James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant ve Ben Chaplin oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Rutherford</span>

Dame Margaret Taylor Rutherford,, İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu.

<i>Heidi</i> (dizi, 2015) İsviçre-Alman yapımı çocuk dizisi

Heidi, Johanna Spyri'nin 1881 tarihli Heidi romanına dayanan, İsviçre-Alman yapımı animasyonlu bir çocuk TV dizisidir.