İçeriğe atla

Gündelik oyun

Sıradan bir video oyunu, sıradan oyunculardan oluşan çekirdek bir kitleyi hedefleyen video oyunu çeşididir.

Gündelik oyun, büyük gündelik oyuncu kitleleri hedeflenerek üretilen video oyunlarına verilen addır. Herhangi bir oyun türüne veya oynanış tarzına sahip olabilirler. Geleneksel oyunların aksine basit kuralları ile karmaşıklıktan uzak olup oynanırken özel beceriler gerektirmezler. Genellikle oyuncuya uzun vadeli süre taahhütleri vermezler ve geliştiricileri için üretim ve dağıtım maliyetleri nispeten düşüktür.

Oyun konsolları ve cep telefonları üzerinde popülerliği artmakta olsa da; genellikle kişisel bilgisayarlar üzerinden web tarayıcılar vasıtasıyla çevrimiçi olarak oynanır. Gündelik oyuncular genellikle geleneksel oyunculardan daha yaşlıdır ve büyük bölümünü kadın oyuncular oluşturmaktadır.

Tür olarak, Gündelik oyuna çok fazla zaman ayırmak istemeyen geniş, çeşitli bir kitleyi hedef alan video oyunu veya oyundur.[1]

Genel bakış

Gündelik oyunların benzer ve temel özellikleri:

  • Son derece basit oynanışa sahiptirler. Bulmaca türünde olduğu gibi tek tuşlu fare ya da cep telefonu tuş takımıyla kolaylıkla oynanabilirler.
  • Kısa zaman dilimlerinde, iş molaları ya da toplu taşıma araçlarında taşınabilir cep telefonları üzerinden dahi oynanabilirler.
  • Oyunun bölümleri hızlı bir şekilde sonlanır veya bölümler için kayıt seçeneği mevcuttur.
  • Bazı değişik reklam tabanlı iş modellerinde, oyunu satın almadan önce denemek mümkündür.

Kaynakça

  1. ^ "Gündelik Oyun Nedir?". www.netinbag.com. 11 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizce: role-playing game, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Arcade</span>

Arcade oyunu, genellikle restoranlar, barlar ve atari salonları gibi halka açık işletmelerde kurulu jetonla çalışan bir oyun makinesi ve bu makinelerde oynanan oyunlardır. Arcade oyunlarının çoğu video oyunları, langırt makineleri, elektromekanik oyunlar, itfa oyunları veya satıcılardır.

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<i>R.U.S.E.</i> 2010 video oyunu

R.U.S.E. 2010 yılı içinde çıkan bir gerçek zamanlı strateji bir video oyunudur.

<i>StarCraft II: Wings of Liberty</i> 2010 video oyunu

StarCraft II: Wings of Liberty, Blizzard Entertainment tarafından geliştiren, yine aynı firma tarafından 1998 yılında yayınlanmış StarCraft oyununun devamı niteliğindeki askeri bilimkurgu gerçek zamanlı strateji türünde bir bilgisayar oyunudur. Microsoft Windows ve Mac OS X ortamları için geliştirilen oyun, ilk paketi Wings of Liberty adında piyasaya sürülmüştür ve ek olarak Heart of the Swarm ve Legacy of the Void adlarında iki genişleme paketi çıkarılacaktır.

<i>Hearthstone</i> strateji türünde dijital bir kart oyunu

Hearthstone, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen oynaması ücretsiz dijital kart tahsil oyunudur. Mart 2013'te Heroes of Warcraft alt başlığıyla Penny Arcade Expo'da açıklanan oyun, Ocak 2014'te açık beta sürümüyle çıktı. Mart 2014'te Microsoft Windows ve macOS işletim sistemlerinde piyasaya sürüldü. Ardından iOS ve Android sistemler için de geliştirildi ve çıkışını yaptı. Oyun aynı zamanda bu platformlar arasında çapraz platform oynanışını da desteklemektedir. Cep telefonunda oynarken bilgisayarda aynı kullanıcı adıyla oyuna giriş yaptığınızda, cep telefonunuzdaki oyun kaldığı yerden bilgisayarda devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oyun</span> eğlence, etkinlik; genellikle keyif almak için oynanan yapılandırılmış oyun

Oyun, genellikle iyi vakit geçirmeye yarayan, eğlendirici ve bu sebeple bazen bir eğitim aracı olarak da kullanılabilen etkinlik. Oyun, ücret karşılığında yapılan işlerden ve estetik ya da ideolojik unsurların bir ifadesi olan sanattan farklıdır. Buna karşın net bir ayrım da yoktur: Profesyonel oyuncuların rekabet ettiği spor müsabakaları, mahjong, solitaire ya da bazı video oyunları buna örnek gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bulmaca oyunu</span>

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir.

Sosyal ağ oyunu sosyal ağlar üzerinden oynanan bir çevrimiçi oyun türüdür. Genellikle çok oyunculu oyun mekaniği içerirler. Sosyal ağ oyunları başlangıçta tarayıcı oyunu olarak uygulandı.

Hiperbasit (Hyper-casual) oyunlar, genellikle oynaması kolay ve ücretsiz olan mobil video oyunlardır, ayrıca çok sade kullanıcı arayüzlerine sahiptirler. 2017 yılında Ketchapp ve Voodoo gibi oyun yapımcıları tarafından popülerleştirilen bu oyunlar, genellikle herhangi bir öğretici veya talimat olmadan, indirildikten hemen sonra hızlı bir şekilde oynanabilir. Hiperbasit oyunlar sade bir renk şemasına sahip bir 2D tasarım kullanarak sadeliklerini pekiştirirler. Genellikle sonsuz bir döngü içeren mekaniğe sahip olan bu oyunlar sonsuza kadar oynanabilir ve bu da hiperbasit oyunların bağımlılık yapıcı doğasını oluşturur. Bu oyunlar genellikle birden fazla iş yaparken (multitasking) oynanır, bu sebeple basit kullanıcı arayüzleri oyunların temelini oluşturur. Sağlam bir oyun içi ekonomi olmadığından ve bedava indirilebildiklerinden hiperbasit oyunların gelir kaynağı büyük oranda reklamlardır.

Japonya'da Kinopio olarak bilinen Toad, esas olarak Nintendo'nun Mario serisinde görünen kurgusal bir karakterdir. Mantar benzeri kafaya sahip insansı Toad, Japon video oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto tarafından yaratıldı ve Mantar Krallığı'nın bir vatandaşı olarak tasvir ediliyor ve Prenses Peach'in sürekli onun adına çalışan en sadık görevlilerinden biri. Toad genellikle çoğu oyunda Mario ve arkadaşlarına yardım sağlayan oyuncu olmayan bir karakter olarak görülür, ancak Toad'ın merkez sahneye çıktığı ve bir karakter olarak göründüğü zamanlar vardır. Super Mario Bros. 2, Wario's Woods ve Super Mario 3D World'de görüldüğü gibi kahraman. Toad bir bireyin adı olsa da, aynı zamanda tüm ırklarını da ifade eder. Bununla birlikte, ilk oyunlarda türler Mantar tutucular olarak adlandırılıyordu, Japonya'da bunlara Kinoko-zoku deniyordu, kelimenin tam anlamıyla "Mantar İnsanları". Mario serisinde ayrıca başka bireysel Toad karakterleri de vardır. Bir Toad'ın en göze çarpan özelliği, şekil ve renk olarak bir mantarı andıran büyük kafasıdır-tarihsel olarak, tasvir edildiği gibi mantar şapka taktıkları tahmin edilmektedir. Super Mario Bros. Super Şov!, ancak sonunda Super Mario Odyssey

Labirent video oyunları, 1980'li yılların başında popülerleşmiş bir video oyunu türüdür. Bu video oyun türünü diğer oyunlardan farklı kılan şey, oyunun bir labirent ortamında geçmesidir. Oyuncunun hızlı kararlar vererek labirent içerisindeki tehditlerden kaçması ve görevlerini tamamlaması gerekmektedir. Labirent içerisinde birden fazla yaratık veya oyuncu olabilir, zaman kısıtlaması bulunabilir. 1980 yılında Pac-Man video oyununun çıkmasıyla o zamana kadarki labirent anlayışı değişmiş, oyuncunun labirent içerisinde tek bir yol ile ilgilenmesini gerektiren durumlardan ziyade bütün koridorları taramasını gerektiren oyunlar yapılmaya başlanmıştır.

Zaman yönetimi oyunları seviye hedeflerini yerine getirmek için kaynakların hızlı gerçek zamanlı tahsisine odaklanan strateji ve gündelik oyunların bir alt türündedir. Oyuncu, oynarken ortaya çıkan gelen taleplere tepki vermeli ve mümkün olan en büyük ödülü almak için onlara en etkili şekilde hizmet etmelidir. Genellikle zamanla sınırlıdırlar ve kaynakları, istekleri yerine getirebilecekleri hızı sınırlar. Tapper ve Diner Dash, bu türdeki popüler oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sandbox oyunu</span>

Sandbox oyunu, genellikle önceden belirlenmiş bir hedef olmaksızın ve alternatif olarak oyuncunun kendisi için belirlediği bir hedefle, oyuncuya etkileşim için büyük ölçüde yaratıcılık sağlayan bir oyun öğesi içeren bir video oyun türüdür. Bu tür oyunların herhangi bir amacı olmayabilir ve bazen oyun dışı veya yazılım oyuncakları olarak anılır. Daha sık olarak, sandbox oyunları, bu yaratıcı unsurların diğer türlere dahil edilmesinden ve yeni ortaya çıkan oyunlara izin verilmesinden kaynaklanır. Sandbox oyunları genellikle oyuncuya oyun dünyasında hareket ve ilerleme özgürlüğü veren bir açık dünya konseptiyle ilişkilendirilir. "Korumalı alan" terimi, çocukların içinde istedikleri hemen hemen her şeyi yaratmalarına izin veren bir sanal alanın doğasından gelir.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gizli nesne bulma oyunu</span>

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür. Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.

Kingdom Hearts Coded, Square Enix tarafından geliştirilen 2008 yapımı bir aralıklı aksiyon-rol yapma bulmaca video oyunudur. Oyun, Kingdom Hearts serisinin dördüncü oyunu olup Square Enix ve Disney Interactive Studios ortaklığında geliştirilmiştir. Kasım 2008 tarihinde Japonya'da cep telefonları için piyasaya sürüldü. Oyunun Nintendo DS sürümü olan Kingdom Hearts Re:coded, Ekim 2010 tarihinde Japonya ve Ocak 2011 tarihinde Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralasya'da piyasaya sürüldü. Oyunun sinematik yeniden yapım versiyonu PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One ve Microsoft Windows için Kingdom Hearts HD 2.5 Remix koleksiyonunun bir parçası olarak küresel olarak yayınlandı.