İçeriğe atla

Günaydın Bay Courbet

Günaydın Bay Courbet
Fransızca: La rencontre
Sanatçı Gustave Courbet
Yıl 1854
Tür Yağlıboya
Boyutlar 129 cm × 149 cm (51 in × 59 in)
Konum Fabre Müzesi, Montpellier

Günaydın Bay Courbet (Fransızca: Bonjour Monsieur Courbet) veya orijinal ismiyle Karşılaşma (La rencontre), Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1854 yılında bitirdiği, tuval üzerine yağlı boya tablosudur. İçerdiği çeşitli ögelerin kullanımı bakımından simgesellik açısından da önemli olan ve aynı zamanda çok sayıda reprodüksiyona konu olması nedeniyle de ressamın en bilinen eserlerinden biri olarak, günümüzde Montpellier'deki Fabre Müzesinin koleksiyonunun bir parçasıdır.[1]

Tarihi

Eser, bir sanat koleksiyoncusu ve aynı zamanda Courbet'in arkadaşı ve hamisi de olan Alfred Bruyas'ın isteği ile 1854 yılında yapılmıştır. Bir sene sonra Paris'te Uluslararası Sergi'de sergilenmiş ve bir takım eleştirilere maruz kalmıştır. Eser 1868 yılında Fabre Müzesi koleksiyonuna bağışlanıncaya kadar herhangi bir sergide sunulmamıştır.

İçerik

Courbet, sırtında resim malzemeleriyle doğada çalışmaya giderken, patronu Alfred Bruyas ile Montpellier yolunda karşılaştığı sıradan bir sahneyi tasvir ediyor. Olay kırsal bir alanda geçiyor. Bruyas'ın yanında uşağı ve köpeği de var. Sağ elindeki eldiveni muhtemelen ressamın elini sıkmak için çıkarmış fakat resimde karşılık aldığını gösteren bir detay yer almıyor. Takım elbise giymiş Bruyas nezaket gösterisi olarak şapkasını çıkararak ressamı selamlıyor. Bu selamlama detayı ile Courbet sınıflararası statüyü yok ederek, toplumun her kesiminin sanatçıya saygı göstermesi gerektiğine ve böylece sanatın özgür olabileceğine vurgu yapıyor. Resimde bir burjuvanın ressama verdiği selam, sadece kendisine değil tüm sanat ve sanatçı camiasına gösterilen saygı olarak yer alıyor.

İşçi ve zengin sınıf ilişkisinin yansıması bakımından anlatılan beden dili dönemin toplumsal değer yargıları hakkında fikir veriyor.[2] Bu anlamda ressamın kibirli tavrı, Bruyas'ın saygılı duruşu ve uşağının hürmeti dikkat çekicidir. Efendisinin arkasında başını öne eğerek, elinde şapkasıyla bekleyen uşak Calas son derece saygılı bir ifade takınmıştır. Ressamın statü olarak Calas ile aynı toplumsal sınıfta yer alsa da, soylu adamın karşısında kendinden emin ve dik bir duruş sergiler pozisyonda yaptığı kendi portresi, sâdık hizmetkârın tutumuna, dolayısıyla da yerleşik değerlere karşı bir başkaldırı niteliği taşır.

Kaynakça

  1. ^ Aurélia Antoni (17 Eylül 2019). "«Bonjour Monsieur Courbet!» ou les dessous d'une rencontre" (Fransızca). Beaux Arts. 6 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2022. 
  2. ^ Yıldırım, Ceren (2018). Sanat Tarihi - I. Hiperlink Yayınları. s. 186. ISBN 9786052810903. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fikret Muallâ</span> Türk ressam

Fikret Muallâ Saygı, Türk ressamdır. Çalkantılı ve bohem yaşam tarzı nedeniyle sadece sanatı değil, yaşamı da resim tarihine adeta bir mitoloji olarak geçmiştir.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

Kayıhan Keskinok, Türk ressam, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Ornansta Cenaze</i>

Ornans'ta Cenaze, Fransız ressam Gustave Courbet tarafından 1849-1850 yılları arasında yapılan tablo. Ressamın büyük amcasının 1848 yılındaki cenaze törenini anlatan tablo Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 - 1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Şerif Paşa</span>

Halil Şerif Paşa, 19. yüzyılda yaşamış bir Osmanlı devlet adamı, diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Fabre Müzesi</span>

Fabre Müzesi, Fransa'nın güney-batısında, Hérault Departmanı'nın başkenti Montpellier'de bulunan güzel sanatlar müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

Nil Yalter, Türk kavramsal sanatçı.