İçeriğe atla

Günaydın (gazete)

Günaydın Gazetesi
TürGünlük gazete
FormatOrta boy
SahibiHaldun Simavi (1968-1988)
Asil Nadir (1988-1993)
Bekir Kutmangil (1993-1995)
Mehmet Saruhan (1995-1999)
YayımcıWeb Holding
Genel yayın yönetmeniRahmi Turan (kurucu)
Kuruluş tarihi26 Kasım 1968
Siyasi görüşüTürk milliyetçiliği
Muhafazakâr
DilTürkçe
Son yayım tarihiAğustos 1999
Genel merkezİstanbul
Kardeş gazetelerTan

Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

Tarihçe

26 Kasım 1968 yılında kardeşi Erol Simavi'nin sahibi olduğu Hürriyet gazetesindeki ortaklığından ayrılan Haldun Simavi tarafından kurulmuştur. Rahmi Turan'ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı gazetenin ilk dönem yazarları arasında Necati Zincirkıran, Mehmet Barlas, Esfender Korkmaz, Hasan Cemal, Can Ataklı, Akgün Tekin, Ruhat Mengi, Bekir Coşkun, Melih Aşık sayılabilir.

Günaydın'ın yanı sıra Gün, Saklambaç, Okey, Ayrıntılı Haber adlı gazeteler de aynı grup tarafından yayımlanmıştır. Günaydın gazetesi basında "Günaydın ekolü" olarak bilinen yeni bir tarz yaratmıştır ve bu tarz hâlen Türkiye basınında etkisini göstermektedir.

Günaydın, ideolojik olarak milliyetçi ve muhafazakâr görüşleri benimsedi. Dönemin Başbakan'ı Süleyman Demirel'e karşı yürüttüğü muhalif yayınlarıyla ses getirdi. Web Ofset tekniğiyle renkli olarak yayınlanan gazete, 1 milyon tirajıyla en çok satan gazete unvanını uzun süre elinden bırakmadı. 1988 yılında Tan Gazetesi ile birlikte Asil Nadir tarafından satın alındı. 1991-1999 yılları arasında yayın hayatına Yeni Günaydın adıyla devam etti. 1993 yılında Bekir Kutmangil'e satıldı. Kutmangil'in iki yıl sonra silahlı saldırı sonucu öldürülmesinden sonra gazete, son sahibi olacak Mehmet Saruhan tarafından satın alındı. Ancak gazetenin 1998 yılında kupon dolandırıcılığı ile suçlanmasından bir yıl sonra Ağustos 1999'da gazete kapanmak zorunda kaldı.

Günümüz

Günaydın Gazetesi günümüzde Sabah gazetesinin yanında bir ek olarak verilmektedir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

Akşam, günlük ulusal Türkçe gazete. Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

Bursa Hakimiyet, Bursa'da 1974 yılından beri yayınlanmakta olan yerel gazetedir. Sahibi Bursa Gazetecilik ve Yayın A.Ş.'dir. Turkuvaz Dağıtım Pazarlama A.Ş. Tesisleri'nde basılır. Bursa Hakimiyet Genel Müdürü Burak Özgün'dür.

<i>Yeni Sabah</i> Türkiyede 1938-1964 yılları arasında yayımlanmış günlük gazete

Yeni Sabah, 1938-1964 yılları arasında yayınlanan günlük gazetedir. Türk basın tarihinde "Sabah" adıyla yayınlanan ikinci gazete olduğu için adında "Yeni" sıfatını kullanılmıştır; Sabah adlı gazetelerin ilki, 1922'de kapanan Sabah gazetesidir. 1985'te isim hakkını Dinç Bilgin'in satın almasıyla günümüzde yayımını sürdüren Sabah Gazetesi yayın hayatına girmiştir.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

Yeni Yüzyıl, Türkiye'de yayımlanmış olan eski ulusal günlük gazete.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

<i>Ortadoğu</i> (gazete) 17 Şubat 2020de yayın hayatına son veren gazete.

Ortadoğu, 3 Mayıs 1972'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazeteydi. Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip olup Milliyetçi Hareket Partisi'ne yakın bir gazete olarak bilinmekteydi.

Erol Aksoy, eski medya patronu ve banka sahibi Türk iş insanı.

Dinç Bilgin, MTM'in eski sahibi, iş insanı ve medya patronudur.

<i>Fotospor</i>

Fotospor, Türkiye'nin ilk spor gazetesidir. 4 Eylül 1989'da Asil Nadir tarafından yayına hayatına başlamıştır. Fakat Günaydın ve Tan gazetelerinin birlikte kapanmasıyla, ABC Medya tarafından satın alınmıştır. 28 Kasım 2005'te yeniden yayına hayatına başlamıştır. Fanatik ve Fotomaç'ın ortaya çıkmasının ardından, yayın hayatına uzun zaman sonra tekrar devam etme kararı aldı. Zaman zaman rakipleri Fotomaç ve Fanatik gazetelerini tirajda geçmeyi başardı. Bunda yaptığı transfer haberleri de etkili olmuştur. Yaşadığı maddi sıkıntılardan dolayı 16 Eylül 2011'de yayın hayatına ikinci kez son vermiştir. 2023 yılında tekrar Yazıyor Basım Yayıncılık tarafından satın alınan Fotospor, web sitesi üzerinden yayın hayatına devam etmektedir.

<i>Tan</i> (gazete, 1983)

Tan, 1980'li yıllarda Türkiye'de yayımlanmış asparagas haberlere ağırlık veren yüksek tirajlı erotik bulvar gazetesi.

<i>Bulvar</i> (gazete)

Bulvar, Türkiye'de yayımlanan bir "bulvar gazetesi"dir. Gazete, siyasal iktidarın baskısı ve bunun yol açtığı ekonomik zorluklar nedeniyle 30 Kasım 1988'de kapandı. 90'ların sonunda Çukurova Holding'e geçti. Açılan davalar sebebiyle mali sıkıntılar yaşayan gazete 1 Mayıs 2008 tarihinde tekrar kapandı. 13 yıl aradan sonra 2021 yılında yeniden açılan Bulvar, Tekirmedia A.Ş tarafından yayınlanmaktadır.

Rahmi Turan, Türk gazeteci ve yazardır.

Bugün, Türkiye'de yayımlanmış günlük gazetedir. Dinç Bilgin'in sahibi olduğu Atv+Sabah Grubu'na bağlı olarak 7 Mart 1989 tarihinde yayımına başlamıştır. Genel yayın yönetmeni Rahmi Turan'dır. Daha sonra genel yayın müdürü ise Aydın Öztürk'tür. Yazarları Rahmi Turan, Cüneyt Arcayürek, Haydar Dümen, Esfender Korkmaz ve Akgün Tekin'dir. 8 Ocak 2001 tarihinde Yeni Binyıl gazetesi ile birlikte kapanmıştır.

<i>Güneş</i> (gazete) günlük gazete

Güneş, günlük ulusal Türkçe gazete. Yayın hayatına 1982 yılında başlamıştır. Güneş gazetesinde adliye haberleri, siyasi konular, haber ve yorumları ağırlıktadır. 2013 yılında TMSF'ye devredilmiş ve ardından Ethem Sancak tarafından satın alınmıştır.

<i>Tanin</i> 1908-1947 arasında İstanbulda yayımlanan İttihatçı bir gazete

Tanin, II. Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'da yayınlanan İttihatçı bir gazete.

Aydın Öztürk, Türk gazeteci. 1955 yılından günümüze birçok büyük gazetenin üst düzey yöneticisi ve kurucusudur. Halen kurucusu olduğu Vatan Gazetesi'nin yöneticiliğini yapmaktadır.

Haldun Simavi, Türk iş insanı ve medya patronudur. Günaydın gazetesinin kurucusudur.