İçeriğe atla

Günay Tümer

Günay Tümer
Doğum1938 (85-86 yaşında)
Ankara, Türkiye
Ölüm22 Ağustos 1995 (57 yaşında)
Araç, Kastamonu
Ölüm sebebiTrafik kazası
EğitimAnkara Üniversitesi
Kariyeri
DalıDinler tarihi
Çalıştığı kurumlarDin-toplum ve din-devlet ilişkisi, dinlerde dünya-ahiret dengesi, misyonerlik ve dinler tarihi meseleleri, Biruni, Yehova Şahitleri
EtkilendikleriBiruni, Kastamonulu Mehmet Feyzi Efendi, Hikmet Tanyu[1]

Günay Tümer (1938-22 Ağustos 1995) Türk akademisyen.

Türkiye'de "Dinler Tarihi" alanında doktora yapan ikinci ilim adamıdır.[2] Başta Biruni, Yehova Şahitleri ve Meryem olmak üzere din, dinin anlatımı, dinlerin öğretimi, din-toplum ve din-devlet ilişkisi, dinlerde dünya-ahiret dengesi, misyonerlik ve dinler tarihi meseleleri akademik çalışmalarında ele aldığı konuların başlıcalarıdır.[1]

Yaşamı

1938 yılında Ankara'da doğdu. Ailesi, Kastamonu'nun Araç ilçesindendir. Babası ağır ceza hakimi Ahmet Cemal, annesi Hikmet Hanım'dır.[1] İlk ve orta öğrenimini Kastamonu'da tamamladı. Lise eğitimini Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1957–1958 ders yılında Ankara İlâhiyat Fakültesi'nde başladığı yükseköğrenimini 1960–1961 ders yılında "Kuran-ı Kerim’de Nüzul Sebeplerinin Mahiyet, Hususiyet ve Kaideleri" başlıklı mezuniyet tezini vererek tamamladı.

Çeşitli okullarda öğretmenlik-idarecilik yaptı. 1969 yılında Dinler Tarihi asistanı olarak Ankara İlâhiyat Fakültesi'ne girdi ve Prof.Dr. Hikmet Tanyu'nun öğrencisi oldu. 1974 yılında, "Bîrûnî'nin İslâmiyet ve Diğer Dinler Hakkında Düşünceleri" konulu tezi ile doktor unvanını aldı. Türkiye'de karşılaştırmalı dinler tarihi alanında ilk ilmî çalışma olan doktora tezi, "Bîrûnî’ye Göre Dinler ve İslâm Dini" adıyla yayınlandı (Ankara 1975).

1979 yılında "Hıristiyan ve İslâm Dinlerinde Meryem" konulu teziyle doçent oldu. Bu tezin hazırlık çalışmaları için bir süre İngiltere'de bulundu. Tez, "Hıristiyanlıkta ve İslâm’da Hz. Meryem" adıyla vefatından sonra yayınlandı (Ankara 1996).

1985 yılında Yehova Şahitleri'ni konu alan profesörlük takdim tezi ile profesör oldu. Tezi, daha sonra genişletilerek "Yeni Dokümanlar Işığında Yehova Şahitleri" adıyla yayınlandı (Ankara 1987).[3]

1986 yılında profesör olarak Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ne öğretim üyesi olarak atandı. Bu bölümde Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı ile Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü başkanlıklarını yürüttü. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi'nin hazırlık çalışmalarına katıldı.

22 Ağustos 1995'te geçirdiği bir trafik kazası sonucu öldü. Bursa'da Emirsultan Mezarlığı'na defnedilmiştir.[1]

Eserleri

Kitap

  • Bîrûnî'ye Göre Dinler ve İslâm Dini, Diyanet İşleri Başkanlığı Yay., Ankara 1975, VIII+163 s., 2.bs., Ankara 1986, 3.bs., Ankara 1992, 279 s.
  • Lise ve Dengi Okullar İçin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi:1.Sınıf (Rami Ayas ile), Milli Eğitim Bakanlığı Yay., Ankara 1982-....,141 s.
  • İmam-Hatip Liseleri İçin Dinler Tarihi:12.Sınıf (Abdurrahman Küçük ile), Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Yay., Ankara 1985-...., 144 s.
  • Yeni Dokümanlar Işığında Yehova Şahitleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Yay., Ankara 1987, 200 s.
  • Dinler Tarihi (Abdurrahman Küçük ile), Ocak Yay., Ankara 1988, XII+264 s., (Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 2.bs., Ankara1993 XI+472 s., 3.bs. Ankara 1997, 504 s.)
  • Hristiyanlıkta ve İslâm'da Hz. Meryem, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., Ankara 1996, XVII+194 s.
  • Dinler Tarihi Metodolojisine Ait Bazı Meseleler-Giriş, 45 (metin)+ 14 (dipnotlar) s., (Tamamlanmamış-Yayınlanmamış).

Kaynakça

  1. ^ a b c d Sayar, Süleyman. "Günay Tümer" (PDF). Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt 41, Yıl 2012. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Haziran 2018. 
  2. ^ Küçük, A. 1998. Prof. Dr. Günay Tümer, Eserleri ve Türkiye Dinler Tarihine Katkıları. Dinler Tarihi Araştırmaları I: Sempozyum 08-09 Kasım 1996,Dinler Tarihi Derneği Yayınları, Ankara.
  3. ^ Sayar, Süleyman. "Prof. Dr. Günay'ın Hayatı ve Çalışmaları". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt 7, Sayı 1, Yıl 1998. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Dini Hayatın İlkel Biçimleri veya Din Hayatının İptidai Şekilleri: Emile Durkheim tarafından Fransızca kaleme alınmış "Les Formes élémentaires de la vie religieuse" isimli eserin Türkçe adıdır. Türkçeye ilk kez Yrd. Doç. Dr. Fuat Aydın tarafından İngilizce çevirisinden tercüme edilmiştir. Ancak eser Fransızca aslından din sosyologu Prof.Dr.İzzet Er tarafından çevrilmiş ve yayınlanmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları,"Dini Hayatın İlk Şekilleri", Mayıs 2009, Ankara'da basılmıştır.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

Ethem Ruhi Fığlalı, Türk ilâhiyatçı, akademisyen ve eğitimci.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü, 10 Haziran 1959 yılında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde açılan yüksek okuldur.

Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan profesör doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Galip Hasan Kuşçuoğlu</span> Türk mutasavvıf

Galip Hasan Kuşçuoğlu,, Galibîlik tarikatının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Cerh ve Ta'dil</span>

Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır. Bu kapsamda ravilerin güvenilirliğinin saptanmasına yaradığı için hadis ilimleri içerisinde önemli bir yere sahiptir.Hadis ravîleri tarih boyunca, hadislerin sonraki nesillere düzgün bir biçimde aktarılması için gayret sarf etmişlerdir. Zaman geçtikçe uydurma hadislerin ortaya çıkması ve rivayetlerin artmasıyla hadislerin doğruluğunu saptamak ve ravîleri inceleyebilmek maksadıyla bir sistemin ortaya konulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Temeli sahabe döneminde ortaya atılan bu uygulamalar Hicri takvime göre ikinci asırda sistematik bir ilim halini almıştır.

Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Türk siyasetçi ve ilahiyatçı, 14. Diyanet İşleri Başkanı. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'nun amcası.

Lütfi Doğan ile karıştırılmamalıdır..

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Uludağ</span>

Süleyman Uludağ, akademisyen, ilahiyatçı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi. Uzmanlık alanı olan tasavvuf tarihinin yanı sıra iktisattan siyaset bilimine ve toplum bilimine birçok alanda telif ve tercüme eserlerin ve makalelerin yazarıdır.

Hikmet Tanyu Türk akademisyen, şair ve yazar. Türkiye'nin önde gelen dinler tarihi uzmanıdır. Yaptığı çalışmalar ve yetiştirdiği öğrencileriyle bu tarih dalına ilgi duyulmasını sağlamış ve dinler tarihi hakkinda cumhuriyet tarihindeki ilk seçkin eserleri vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdulaziz Bayındır</span> Türk ilahiyatçı

Abdulaziz Bayındır, Türk ilâhiyatçı, İslâm hukuku ve fıkıh uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Görmez</span> 2010–2017 arasındaki Diyanet İşleri başkanı

Mehmet Görmez Türk ilahiyatçı, hadis profesörü, 17. Diyanet İşleri Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı.

Yaşar Kutluay Türkiye’de İslam Mezhepler Tarihi alanında çalışmalar yapmış bir ilahiyat akademisyenidir. Kutluay’ın bu alanda ilk çalışması İslamiyette İtikadi Mezheplerin Doğuşu adlı eseridir. Bu çalışmadan sonra mezheplerin tarihiyle birlikte günümüzdeki durumunu da inceleyen Tarihte ve Günümüzde İslam Mezhepleri adında bir kitap yazmıştır. Ardından da alanında ilk olan bir çalışmaya imzasını atmış ve İslam Mezhepleri ile Yahudi Mezheplerini tanıttıktan sonra iki dinin mezheplerini karşılaştırmaya tabi tutmuştur ve Theodor Herzl'den çeviri ile Siyonizm ve Türkiye isimli eseri yazmıştır. Daha başka çok eseri de bulunan ve bu arada 1961 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın reorganizasyonunda önemli görevler üstlenen Yaşar Kutluay 1961 yılında Prof. Dr. Hüseyin Atay ile birlikte Kur’an’ın Türkçe mealini hazırlayarak Kur'an'ın anlaşılmasında katkıda bulunmuştur.

İbrahim Sarıçam, Türk ilahiyatçı, İslam tarihi profesörü.

Musa Kazım Arıcan, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Karine</span> hukuk normu

Karine, bir şeyin varlığını gösteren işaret, emare anlamına gelen bir kelimedir. Arapçadaki karn kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin yakınlık, yaklaşma, yakınlaşma, bir araya gelme/getirme, birleşme, yanında olma gibi anlamları vardır. Hukuk terimi olarak karine ise, bir yakınlığa bağlı olarak bir durumu, varsayımı işaret eden ipucu, bulgu, emare anlamına gelir.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.

Ömer Faruk Harman, Türk akademisyen, yazar, ilahiyatçı ve sosyologdur. Akademik çalışmaları dinler tarihi alanında, özellikle de Yahudilik, Hristiyanlık ve Kitâb–ı Mukaddes üzerinde yoğunlaşmakla birlikte, İslam ilimlerinin farklı alanlarında da çok sayıda eser, kitap ve makale kaleme aldı.

Hakkı Dursun Yıldız, Türk-İslâm tarihçisi, akademisyen ve yazar.