İçeriğe atla

Gümüş uçlu köpekbalığı

Gümüş uçlu köpekbalığı
Korunma durumu

Durumu belirsiz (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Chondrichthyes
Takım:Carcharhiniformes
Familya:Carcharhinidae
Cins:Carcharhinus
Tür: C. albimarginatus
İkili adlandırma
Carcharhinus albimarginatus
Rüppell, 1837
Gümüş uçlu köpekbalığının yerküredeki dağılımı.

Gümüş uçlu köpekbalığı (Carcharhinus albimarginatus), Carcharhinidae ailesinden bir köpekbalığı türü. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'ta görülür.

Dağılımı

Gümüş uçlu köpekbalığı, Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Afrika'nın doğusu, Seyşeller, Mauritius, Chagos, Japonya'nın güneyi, Avustralya'nın kuzeyi ve Fransız Polinezyası'nda dağılış gösterir. Ayrıca Baja California'dan Kolombiya'ya kadar uzanan kıyı şeridinde, Cocos ve Galapagos Adaları, Meksika Körfezi ve Karayip Denizi de coğrafik nüfus yayılımı gösterdiği bölgelerdir.

Morfoloji

Gümüş uçlu köpekbalığı, gri resif köpekbalığının büyük bir kopyası gibidir. Uzunlukları 3 m'ye ulaşabilse de ortalama olarak 2-2,5 m kadardır. Kaydedilmiş azami ağırlık 162,2 kg'dır. Dişiler erkeklerden daha büyüktür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller</span> Doğu Afrikada bir ada devleti

Seyşeller ya da resmî adıyla Seyşeller Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı ada ülkesidir. Seyşeller, Hint Okyanusu'ndaki 115'ten fazla ada üzerinde kurulu bir ülke olup, Afrika ana kıtasının doğusunda, Madagaskar'ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ülkenin başkenti Victoria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Okyanus</span> Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya, Antarktika ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu ve fırtınalı koşullar altında adını verdiği Macellan Boğazı'ndan geçip bu okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" sözcüğünden yola çıkarak bu adı vermiştir. 179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dev ağızlı köpekbalığı</span>

Dev ağızlı köpekbalığı sadece plankton ile beslendiği bilinen 3 köpekbalığı türünden birisidir. Megachasmidae familyasının tek cinsi olan Megachasma'nın tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Hint Adaları</span>

Doğu Hint Adaları, Güneydoğu Asya'da, başlıcaları Malezya Takımadaları olan adalar. Geçmişte Baharat Adaları olarak da anılan adalar, dünyanın en büyük takımadalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu'ndaki Dağınık Adalar</span>

Hint Okyanusu'ndaki Dağınık Adalar ya da kısaca Dağınık Adalar, Hint Okyanusu'nda dört küçük mercan adası ve bir büyük adadan oluşan Fransa idaresindeki bölge. Adaların sürekli bir nüfusu yoktur. Yılın çoğu zamanı ıssızdır. Adalar, Juan de Nova Adası, Glorioso Adası, Bassas da India, Tromelin Adası, Europa Adası'ndan oluşurlar. Bu adalar Madagaskar'ın 200 mil doğusunda bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Pasifik dev ahtapotu</span> Kafadan bacaklılar sınıfının büyük bir üyesi

Kuzey Pasifik dev ahtapotu, Kafadan bacaklılar sınıfının büyük bir üyesidir. Çoğunlukla Büyük Okyanus'un kuzey bölümlerinde görülür. Yaklaşık 65 metre derinliğinde görülen bu ahtapot türü, kanıtlanmaya çalışılmakla birlikte en büyük ahtapot türüdür. Ağırlık rekoru 272 kg'dır. Bir kolunun uzunluğu 9 m olabilir. Karides, yengeç, denizkulağı, midye ve balık dahil neredeyse tüm deniz ürünleriyle beslenebilir. Bu balıkların arasında köpekbalığı da bulunur. Bir beyaz tepeli resif köpekbalığını avlarken kaydedilmiş görüntüleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gri resif köpek balığı</span> Köpekbalığı türü

Gri resif köpek balığı, harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü.

<i>Zebra köpek balığı</i>

Zebra köpekbalığı, Stegostomatidae familyasından bir köpek balığı türü. Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'nun tropik bölgelerinde, 5 – 30 m derinliklerde yaşarlar. Uzunlukları 3,5 m civarındadır. İlginç bir şekilde bireyler gençken çizgili, yetişkin hale geldiklerinde ise benekli bir deriye kavuşurlar. Mercan resiflerinde sık görülür. Yumuşakçalar ve kabuklular ana besinlerini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Karayip resif köpekbalığı</span>

Karayip resif köpekbalığı, Carcharhinidae ailesinden bir köpekbalığı türü. Atlas Okyanusu'nun batısında, Florida'dan Brezilya'ya kadar uzanan Karayip Denizi sularında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Halı köpekbalığı</span> bir tür köpek balığı

Halı köpekbalığı, Orectolobidae ailesinden bir köpekbalığı türü. Büyük Okyanus'un batı kısımlarında 1° Kuzey, 23° Güney enlemleri arasında görülür. Uzunluğu 1,25 m kadardır. Üremeleri oovivipardır.

<i>Galeorhinus galeus</i>

Galeorhinus galeus, Triakidae ailesinden bir köpekbalığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Siyah uçlu resif köpek balığı</span>

Siyah uçlu resif köpekbalığı, kolaylıkla kendi yüzgeçleri üzerinde belirgin siyah uçları görülen harhariyas köpekbalıklarından bir türdür. Bu tür Hint ve Pasifik Okyanusunun tropikal mercan resiflerinde yaşayan en bol köpekbalıkları arasındadır, sığ, kıyı sularına geldiğinde ise ilk sırt yüzgecinde siyahlık onu belli eder. Acı ve tatlı sulara girmediklerinden, çoğu siyah uçlu resif köpekbalığı, resif çıkıntıları ve kumlu düzlükler üzerinde bulunur. Bu türler genellikle 1,6 m (5,2 ft) uzunluğunda ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">30. kuzey enlemi</span>

30. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 30 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Afrika, Asya, Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.

<span class="mw-page-title-main">35. güney enlemi</span>

35. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 35 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Başlangıç meridyeninden doğuya doğru Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Avustralasya, Büyük Okyanus ve Güney Amerika'yı geçer.

<span class="mw-page-title-main">45. güney enlemi</span>

45. güney enlemi, Dünya üzerinde merkez enlem olan ekvatorun 45 derece güneyinde yer alan enlem dairesidir. Başlangıç meridyeninden doğuya doğru Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Avustralasya, Büyük Okyanus ve Güney Amerika'yı geçer.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Okyanusu</span> Dünyanın birbirine bağlı su sistemi

Dünya Okyanusu, %94.1'lik oranla hidrosferin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Okyanus beyaz yüzgeçli köpekbalığı, tropik ve ılık ılıman denizlerde yaşayan büyük bir pelajik gereksinimli köpekbalığıdır. Uzun, beyaz uçlu, yuvarlak yüzgeçleri olan tıknaz bir gövdeye sahiptir. Türleri tipik olarak yalnızdır, ancak gıda konsantrasyonlarında çok sayıda toplanabilirler. Kemikli balıklar ve kafadanbacaklılar diyetinin ana bileşenlerini oluşturur ve dişiler canlı doğum yapar.