Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.
İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Oyunlarda verilen madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedildi.
Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki halter etkinlikleri, iki farklı branşta düzenlendi. Her iki branş müsabakalarında da en üst yer aynı iki sporcu tarafından kazanıldı. Bronz madalya iki Yunan halterci arasında paylaşıldı. Müsabakaya beş ulustan toplam yedi halterci katıldı.
Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.
Avusturya, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na üç sporcuyla katıldı. Avusturya bu dönemde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olsa da Avusturya ve Macaristan, oyunlara iki farklı ülke olarak sporcu gönderdi.
Amerika Birleşik Devletleri, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na 14 sporcuyla katıldı. Atıcılık, atletizm ve yüzme olmak üzere üç farklı sporda yarışan sporcular, kazandıkları 20 madalyayla toplam madalya sayısı bakımından 46 madalyalı ev sahibi Yunanistan'ın gerisinde kalsa da; 11 altın madalyayla madalya sıralamasında bir altın madalya farkıyla en başarılı ülke oldu.
Danimarka, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na üç sporcuyla katıldı. Atıcılık, atletizm, eskrim, halter ve jimnastik olmak üzere beş farklı sporda yarışan sporcular, kazandıkları altı madalyayla oyunların madalya sıralamasında dokuzuncu sırada yer aldı.
Almanya, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na 19 sporcuyla katıldı. Atletizm, bisiklet, halter, güreş, jimnastik ve tenis olmak üzere altı farklı sporda yarışan sporcular, kazandıkları 13 madalyayla oyunların madalya sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.
Yunanistan, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na ev sahibi sıfatıyla katıldı. Birçok kaynakta oyunlara 169 sporcu gönderdiği belirtilse de müsabakalarda 176 Yunan sporcu, 9 farklı sporda mücadele etti. Toplamda 47 madalya kazandı ve oyunların madalya sıralamasında 10 altın madalyayla, 11 altın madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından ikinci sırada yer aldı.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik yarışmaları 9 ile 11 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Diğer etkinliklerde olduğu gibi sadece erkek sporcuların katılabildiği etkinliklerde, 9 ülkeden 71 sporcu mücadele etti. 5'i altın olmak üzere 10 farklı kategoride altın madalya kazanan Almanya en başarılı ülke olurken; 2'si altın 6 madalyalı ev sahibi Yunanistan ikinci, teki altın 3 madalyalı İsviçre ise üçüncü sırada yer aldı.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 6 ile 10 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Atletizm kapsamında düzenlenen maraton etkinliklerinin ise sadece bitiş kısmı stadyumda yapıldı. 1896 oyunları kapsamında düzenlenen dokuz spor arasında en fazla ulustan sporcunun katıldığı atletizm müsabakalarında, 10 ülkeden 64 sporcu mücadele etti.
Tenis, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. İki kategoride madalya mücadelesi yapıldı. Maçlar 8-11 Nisan tarihleri arasında oynadı. Oyunlara, yedisi ev sahibi Yunan sporcular olmak üzere altı ülkeden toplam 13 sporcu katıldı. Çiftlerde, çoğunlukla farklı ülkelerden sporcuların bir arada olduğu karma takımlar mücadele etti.
Bisiklet, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Bisiklet Alt Komitesi tarafından organize edilen mücadeleler, Neo Phaliron Velodromu'nda yapıldı. Yarışlar 8, 11, 12 ve 13 Nisan'da gerçekleşti. Oyunlara beş ülkeden toplam 19 sporcu katıldı.
Yüzme, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Su Sporları Alt Komitesi tarafından organize edilen mücadeleler, Pire'deki Paşalimanı'nda, 11 Nisan'da yapıldı. Dört kategoride madalya mücadelesi verildi. Oyunlara dört ülkeden toplam 19 sporcu katıldı.
Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.
Bohemya Krallığı, 1918'e dek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışmıştır. 1899'da Olimpiyat Oyunları için bir Bohemya Komitesi kuruldu. Böylelikle Bohemya ilk kez kendi adına 1900 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 1906 Ara Olimpiyatları, 1908 ve 1912 Yaz Olimpiyatları'na da katılan Bohemya; Avusturya'dan gelen siyasi baskılar doğrultusunda Bohemya Komitesinin ismi Avusturya-Çek Olimpiyat Komitesi olarak değiştirilmeye zorlandı. Bohemya, 1914'te her ülkenin tek bir Ulusal Olimpiyat Komitesi olabileceği gerekçesiyle IOC'tan ihraç edildi.
Olimpiyat sembolleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Olimpiyat Oyunlarını daha iyi tanıtmak ve dünyada bilinirlik kazandırma için kullanılan simgeler, bayraklar ve sembollerdir. Bu semboller, alev, fanfar ve tema gibi Olimpiyat yarışması sırasında yaygın olarak kullanılanların yanı sıra Olimpiyat bayrağı gibi yıllar boyunca kullanılanları içerir. Olimpiyat bayrağı 1913'te Baron de Coubertin'in rehberliğinde hayata geçirildi ve dünyaya kazandırıldı. 1914'te ise tanıldı. İlk olarak 1914'te Mısır'ın İskenderiye kentinde 1914 Pan-Mısır Oyunları'nda göndere çekildi. Beş halka, dünyanın beş kıtasını temsil eder, ancak aynı zamanda dünyadaki hemen hemen tüm bayraklarda ortak olan renkleri de içerirmesi ile eşitliğe vurgu yapar.