İçeriğe atla

Gülnas Muharebesi

Gülnas Muharebesi
Aydınoğulları Beyliği'nin ilhakı (1425-1426)
Tarih1425
Bölge
Sebep Osmanlı Devleti'nin tâbiyet koşullarını yerine getirmeyerek ayaklanan Aydın Beyi İzmiroğlu Cüneyd Bey'i tedip etmek (cezalandırma) istemesi
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Manisa ve İzmir kesin olarak Osmanlı Devleti'ne katıldı
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Aydınoğulları Beyliği
Komutanlar ve liderler
Halil Yahşi Bey İzmiroğlu Cüneyd Bey
Kurt Bey  (esir)
Hamza Bey  (esir)
Güçler
~5-10.000 ~4-5.000
Kayıplar
Hafif Ağır


Gülnas Muaharebesi, Halil Yahşi Bey komutasındaki Osmanlı birliğinin (Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmış olan) Aydın Beyi İzmiroğlu Cüneyd Bey komutasındaki birlikleri 1425 yılında Akhisar civarındaki Gülnas mevkiinde mağlup ettiği askeri çarpışma.

Muharebe öncesi

Osmanlı Devleti'nin 1402-1413 arasında yaşadığı Fetret Devri'nde Osmanlı şehzadeleri arasındaki iktidar mücadelesinde etkin rol oynayan İzmiroğlu Cüneyd Bey, 1421 yılında bir kez daha Bizans İmparatorluğu tarafından kışkırtılarak Düzmece Mustafa'yla birlikte, Osmanlı tahtına yeni çıkan II. Murad aleyhine ayaklandı. Bununla birlikte, 1422 yılında Ulubat Çayı civarında Düzmece Mustafa'nın saflarından ayrıldı ve Osmanlılar tarafından Aydın iliyle mükafatlandırıldı.

Bununla birlikte Cüneyd Bey, Osmanlılara bağlılığının gereği olarak oğlunu Osmanlı sarayına göndermekten imtina etti ve başına buyruk davranmaya başladı. Bunun üzerine Padişah II. Murad, Halil Yahşi Bey komutasında bir birliği tedip (cezalandırma) amacıyla Cüneyd Bey'in üzerine gönderdi.

Muharebe

Halil Yahşi Bey, doğruca Cüneyd Bey'in üzerine yürüdü ve Akhisar civarına ulaştı. Esasen Cüneyd Bey de 4 ilâ 5.000 askerlik ordusuyla bu bölgede Osmanlı birliklerini bekliyordu. Gülnas mevkiinde iki ordu karşılaştı. Cüneyd Bey cepheden hücuma geçerken, küçük oğlu Kurt Bey de yandan sarma harekâtına girişti. Ancak, Halil Yahşi Bey bu manevrayı anladı ve birlikleriyle yüksek tepeleri tutmaya devam etti. Hatta, askerlerine başlıklarını saklamalarını emrederek Kurt Bey'in gerilere sarkmasına müsaade etti. Bununla birlikte, Kurt Bey birlikleriyle Cüneyt Bey'in asıl kuvvetlerinden çok uzaklaşmıştı.

Osmanlı birlikleri hücuma geçerek Aydın birliklerini mağlup etti ve Kurt Bey ile (Cüneyd Bey'in kardeşi) Hamza Bey esir edildi. Esirler zincire vurularak Gelibolu'ya gönderildi.

Cüneyd Bey ise, oğlu ile kardeşinin Osmanlılara esir düştüğünü ve birliklerinin de mağlup olduğunu görünce süratle ricat etti ve muharebe meydanını terkederek İpsili Hisar'a doğru çekildi.

Muharebe sonrası

Cüneyd Bey'in İpsili Hisarı'na çekilmesinin nedeni bu müstahkem mevkiinin uzun bir kuşatmaya dayanabilecek coğrafi konum, cephane ve erzağa sahip olmasıydı. Kendisi de Karamanoğulları Beyliği'nden yardım istemeye Anamur'a geçtiyse de beklediği desteği temin edemedi. Geri döndüğü İpsili Hisarı'nda ise karadan Osmanlıların, denizden ise Cenevizlilerce sıkıştırılan Cüneyt Bey teslim oldu.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Mehmed</span> 5. Osmanlı padişahı (1413–1421)

I. Mehmed veya Mehmed Çelebi, beşinci Osmanlı padişahı. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Babası I. Bayezid, annesi cariye olan Devlet Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi</span> 2. Osmanlı padişahı (1324–1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahıdır. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² ila 100.000 km² arsa bıraktığı biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan İstanbulun Fethine kadar süren tarihî dönem (1299–1453)

Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi (1299-1453), Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği kabul edilen dönemdir.

Düzmece Mustafa veya Mustafa Çelebi Yıldırım Bayezid ile Devlet Şah Hatun'un oğludur. II. Murat'ın amcası olan Düzmece Mustafa, daha sonra bir başka krize sebebiyet veren II. Murat'ın küçük kardeşi "Şehzade Küçük Mustafa Çelebi" ile karıştırılmamalıdır. "Düzmece Mustafa Çelebi" II. Murat döneminin başlangıcında en büyük siyasi krizlerinden birine sebebiyet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınoğulları Beyliği</span> II. Dönem Anadolu Beyliği

Aydınoğlu Beyliği veya Aydınoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde, 14. yüzyıl başlarında Güneybatı Anadolu’da Aydın ve çevresinde kurulmuş; döneminde hayli etkili olmuş bir Türkmen beyliğidir.

Çandarlı İbrahim Paşa, Temmuz 1421 ile 25 Ağustos 1429 tarihleri arasında, 8 yıl 1 ay vezîriâzamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Kendisi gibi sadrâzamlık yapmış torunu İbrahim Paşa'dan ayırmak için Birinci İbrahim Paşa şeklinde anılır. Tarihe Çandarlılar olarak geçmiş olan ailenin mensubudur.

Bayezid Paşa Osmanlı Devleti'nin Fetret Devri'nde, 1413'te Sultan I. Mehmed Çelebi saltanatında sadrazam olmuş; devleti toparlama süreci içinde yanında bulunmuş ve sonra da II. Murad döneminde Düzmece Mustafa'ya Sazlıdere'de yenilip teslim olup onun emriyle öldürüldüğü Temmuz 1421'e kadar başvezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Murad</span> 3. Osmanlı padişahı (1362–1389)

I. Murad, Murad-ı Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar, Osmanlı İmparatorluğu'nun üçüncü padişahı. Babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun'dur. Babası Orhan Gazi döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları onun döneminde yaklaşık 500.000 km² kadar genişlemiştir.

İzmiroğlu Cüneyd Bey Osmanlı Devleti'nin yaşadığı Fetret Devri ve II. Murad'ın saltanatının ilk yıllarında gündemde kalmış, Osmanlı Devleti'nin bu 20 yıllık süredeki bütün toparlanma çabalarında karşısına çıkmış bir yerel yönetici ve asidir. İsmi bu anlamda Fetret Devri ile özdeşleşmiştir.

II. Yakub Bey 1387-1390, 1402-1411 ve 1413-1428 tarihleri arasında üç defa Germiyanoğulları Beyi oldu.

Hamza Bey, Sultan II. Mehmed dönemi Osmanlı denizcisidir. Elçi olarak gönderildiği görev sırasında Kazıklı Voyvoda tarafından katledilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taraklı Borlu Muharebesi</span>

Taraklı Borlu Muharebesi, 1423 yılında II. Murad komutasındaki Osmanlı ordusunun Safranbolu'yu kuşatan İsfendiyar Bey komutasındaki Candar ordusunu yendiği askeri çarpışma.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Bizans Savaşı (1421-1424)</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 1421-24 yılları arasında yapılmış savaş

Osmanlı-Bizans Savaşı (1421-1424), Bizans-Osmanlı savaşları'nın Osmanlı zaferiyle sonuçlanan bir evresi.

Aydınoğulları Beyliği'nin ilhakı, Osmanlı Devleti'nin kendisine bağlı olmakla birlikte tâbiyet yükümlülüklerini yerine getirmeyen İzmiroğlu Cüneyd Bey idaresindeki Aydınoğulları Beyliği'ne karşı 1425-1426 yıllarında yürüttüğü ve anılan Beyliğin topraklarının kesin olarak Osmanlı Devleti'ne katılmasıyla sonuçlanan askerî harekât.

İpsili Hisarı Kuşatması, Anadolu Beylerbeyi Timurtaşzâde Oruç Bey komutasındaki Osmanlı birliğinin isyan halindeki Aydınoğulları Beyliği'nin son direnç noktası olan İpsili Hisarı'nı 1425 yılında kuşatarak zaptetmesiyle sonuçlanan askerî harekâtı.

<span class="mw-page-title-main">1423-1430 Osmanlı-Venedik Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1423-1430 yılları arasında Selanik‘te yapılmış savaş

1423-1430 Osmanlı-Venedik Savaşı, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında Selanik'in hakimiyeti sorunundan kaynaklanan savaş. Selanik'in bizzat Osmanlı Padişahı II. Murad komutasındaki Türk ordusu tarafından kuşatılarak alınmasıyla Osmanlı Devleti'nin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı, Osmanlı Devleti ile İkinci Bulgar İmparatorluğu arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Mihriban Muharebesi (1636)</span>

Mihriban Muharebesi, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda evre.

Çavlı Bey ya da Çalı Bey, Türk denizcisi.