İçeriğe atla

Güler Kazmacı

Güler Kazmacı (?), Türk televizyon programıcısı, radyocu, eski TRT spikeri, köşe yazarı ve gazeteci. Ankara doğumludur, henüz Resim Grafik öğrencisiyken TRT'ye girmiş, başarılı olmuş tur. TRT İzmir televizyonunda sabah erken saatlerde sunduğu Gün Başlıyor programıyla bütün ülkenin tanıyıp sevdiği bir isim olunca, 1991 yılında ilk özel televizyon olan Star TV'ye transfer olmuştur. Daha sonra Kanal D, ATV, Show TV, E Tv gibi birçok özel kanalda haber okumuş ve program sunmuştur. TRT'de Eurovision Şarkı yarışması gibi özel geceleri de sunarken, Türkiye'de 1990'lı yıllarda televizyonda yapılan ilk güzellik yarışmalarını Orhan Boran'la birlikte sunmuştur. O yıllarda en fazla ünlenmiş spiker denilmesinin yanı sıra, konuşmasının ve saç, makyaj, giyim tarzının en çok taklit edildiği spiker olarak da bilinir. Televizyonculuğunun yanı sıra 12 sene Posta gazetesinde köşe yazarı olarak çalışmış ve daha çok kadın erkek ilişkileri ve siyaset üzerine yazılar kaleme almıştır.

Aynı zamanda 25 yıllık eğitimcidir. Diksiyon konusunda devlet ödüllüdür. Kurumlara ve kişilere iletişim psikolojisi, etkili konuşma, kitle önünde etkili konuşma, telefonda etkili konuşma ve etkili yazım teknikleri dersleri vermektedir.

Kitapları

Döküm (Şiir ) Ayrılmadan Aşk Olmaz (Şiir ) Arızalı Erkekler (Mizah/ Öykü ) Beyoğlu Kadınları (Öykü ) Yatakta Keramet Var (Deneme ) Her Yanından tuttum Aşkın (Deneme ) Aşk Akla Girer (Aforizmalar ) Anarşist Bir Kadının Aşkları (Roman) Evli Erkek (Öykü ) Bunu Yapan İki Kişi (Mizah/ öykü ) Aykırı Aşklar (Öykü )

İlgili Araştırma Makaleleri

Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ferhan Şensoy</span> Türk oyuncu ve yazar

Osman Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Dündar</span> Türk gazeteci, haber programcısı ve yazar

İsmail Uğur Dündar, Türk gazeteci, haber programcısı, spor yöneticisi, yazar ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Kısaparmak</span> Türk şarkıcı

Fatih Kısaparmak, Türk halk müziği sanatçısı, müzisyen, besteci ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Şükûfe Nihal</span> Türk şair

Şükûfe Nihal Başar, Türk şair, öğretmen, eylemci ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

Suna Tanaltay, Türk psikolog, yazar, şair ve televizyoncu.

<span class="mw-page-title-main">Star TV</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Star TV, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Kanalın eski adları Star 1 ve İnterStar'dır. Şirketin unvanı, Star TV Medya Hizmetleri A.Ş.'dir. Star TV'nin genel yayın yönetmeni Nermin Yurteri'dir. 7 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan kanal, 4 Ağustos 1990'da Star 1 adıyla, 13 Haziran 1992'de İnterStar adıyla, 17 Ocak 2002'de Star TV adıyla ve 21 Mayıs 2009'da HD olarak yayın hayatına başlamıştır.

Cihan Demirci, Türk karikatürist, mizah yazarı, gazeteci, şair ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">İclal Aydın</span> Türk dizi ve sinema oyuncusu

İclal Aydın, Türk oyuncu, yazar, gazeteci ve sunucu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

Alper Kutay Erke, mizah, öykü ve deneme dallarında yapıtları bulunan çağdaş Türk yazarı. 1994 yılında Türkiye Gazetesi büyük şiir ödülünü kazandı. Daha sonra çeşitli gazete ve dergilerin açmış olduğu yarışmalarda ödüller alarak edebiyat dünyasına atıldı. 2005 yılında "Bir Cevapsız Çağrı Aramızda Geçenler" isimli ilk kitabı yayınlandı. Alper Kutay Erke'nin 2006 yılında yayınlanan ilk mizah kitabı "Aşkın katilleri buruşuk kadınlar" adlı kitap oldu. Yazıları Karakalem, Ünlem Sanat ve Kahve Molası gibi edebiyat dergilerinde yayınlandı. Gazipaşa Gazetesi, Yeni Alanya Gazetesi, Bandırma Banses Gazetesi, Fısıltı Gazetesi ve Virgül Dergisi'nde uzun süreler köşe yazıları, makaleler yazdı. "Yasak Şey Seni Sevmek" isimli kitabı 2007 yılında yayınlandı. 2009 yılında bu kitabı ile Sabit İnce Edebiyat Ödülü'nü aldı. Genelde insan portreleri ile toplumda kadın-erkek ilişkilerinin yozlaştırılmasını mizahi bir dille işlediği kitapları, Tarihçi-yazar Altemur Kılıç tarafından "Şiir tadında kıskandıran bir dil biçemi" olarak değerlendirilmiştir.

Rüştü Erata ; sunucu, spiker, seslendirici, yazar, eğitmen.

Nermin Tuğuşlu Türk televizyon spikeri. 1980 yılından beri TRT'de görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sacit Onan</span>

Sacit Onan,, Türk TRT spikerlerinden, reklam ve belgesel yönetmeni ve seslendirme sanatçısı.

Rana Elik Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi müzik eğitimi bölümününden 19 yaşında mezun oldu. Yükseliş Koleji'nde müzik öğretmenliği yaparken TRT'nin açtığı sınavları kazanarak Ankara Radyosu'na spiker olarak atandı. TRT'de spikerlik yaparken Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü kazanarak tekrar üniversiteye yazıldı. Star 1 televizyonuna transfer oldu. Sekiz sene Star tv'de çalıştıktan sonra Kanal 6 televizyonuna geçti. Kanal 6 iflas edince Amerika'ya gitti ve bir yıl süresince mesleki eğitimler ve kurslara katıldı. 2000 yılında İstanbul'a döndü ve sırasıyla; ETV, Tv8, Kral TV, Kanal T, Kanal 34 ve Meltem tv televizyonlarında çalıştı, ana haber bülteni sundu, haber programlarını hazırladı ve yöneticilik yaptı. Aynı zamanda Yeni İleri, Bugün, Yeni Şafak ve Ekspres gazetelerinde köşe yazarlığı ve röportajlar yaptı. Birçok kez en başarılı spiker ödülünü alan Rana Elik, aynı zamanda İletişim Fakültelerinde öğretim görevlisi olarak ders verdi. Bunun yanı sıra diksiyon, etkili konuşma ve haber teknikleri üzerine kurs ve özel eğitimler verdi. Kişisel gelişim, medya, etkili iletişim ve etkili konuşmanın iş hayatı üzerinde etkileri hakkında birçok konferans ve seminerde konuşmacı olarak yer aldı. 2009 yılında Diksiyon ve Etkili Konuşma Teknikleri adındaki kitabı basılan akademisyen, İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmekte ve halen Almanya'da yaşamaktadır.

Ebru Hekimoğlu, haber spikeri.

Hatice İkbal Gürpınar, Türk televizyon sunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Ayral</span>

Cüneyt Ayral, Şair, yazar, gazeteci, fotoğraf sanatçısı, küratör ve rehberdir.