İçeriğe atla

Gözler

Anatomi

Adlar

Filmler

Müzik

Astronomi

  • Gözler Gökadaları, bir gökada çifti

Yerleşim yeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<i>Düş Gezginleri</i> 1992 yapımı Türk filmi

Düş Gezginleri, Atıf Yılmaz'ın yönettiği, 1992 yapımı Türk filmi. Lale Mansur'a En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Portakal kazandırmıştır. Ne kadar heteroseksüel bakış açısıyla çekilse de halk tarafından ötekileştirilen, farklı gözle bakılan, toplumda yaşama şansı bırakılmayan eşcinsel ve seks işçisi insanları işleyerek yankı uyandırmış ve 1994'te Torino LGBT Film Festivali'ne katılıp uluslararası bir eşcinsel film şenliğine katılan ilk Türk filmi olma özelliğine sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Arkadaş</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Arkadaş, yönetmenliğini, yapımcılığını, senaristliğini ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

Yılmaz Güney filmografisi, Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı Yılmaz Güney'in filmlerinin listesidir. Güney, sinema kariyeri boyunca çok sayıda filmde oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak görev yaptı. Sanatçı; 114 filmde oyuncu, 27 filmde yönetmen, 17 filmde yapımcı, 64 filmde de senaristlik yapmıştır. 1981 yapımı Yol filmiyle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmıştır.

<i>Zavallılar</i> (film, 1974) 1974 türk filmi

Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>Baba</i> (film, 1971) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı dram filmi

Baba, yönetmenliğini, senaristliğini ve başrolünü Yılmaz Güney'in üstlendiği 1971 yapımı filmdir. Filmin başrollerinde Yılmaz Güney'in yanı sıra Müşerref Tezcan, Kuzey Vargın ve Yıldırım Önal yer almıştır. Film, iki çocuk sahibi bir babanın başına gelen dram yüklü olayları anlatmaktadır. Filmin müziklerini Metin Bükey yapmış, daha sonra İbrahim Tatlıses tarafından bir uyarlaması daha yapılmıştır. Baba, 2014'te yapılan halk oylamasında "Türk sinemasının en iyi 100 filmi" arasında kabul edilmiştir.

<i>Vurguncular</i> (film, 1971) 1971 yapımı Türk filmi

Vurguncular, yönetmenliğini Şerif Gören ile Yılmaz Güney'in üstlendiği suç ve macera türündeki 1971 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Yılmaz Güney, Fikret Hakan, Orhan Günşiray, Erol Taş, Hayati Hamzaoğlu ve Bilal İnci yer almaktadır. Film, gangsterlikle uğraşan iki yakın arkadaşı konu almaktadır.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Pire Nuri</i>

Pire Nuri, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1968 yapımı Türk filmdir.

<i>Bu Vatanın Çocukları</i>

Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Hudutların Kanunu</i> Yılmaz Güneyin başrolündeki 1966 yapımı film

Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Sev Dedi Gözlerim</i> film

Sev Dedi Gözlerim, Orhan Aksoy'un yönettiği 1972 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Safa Önal yazmıştır. Yapımcılığını Hürrem Erman'ın yaptığı filmin başrollerinde Orhan Gencebay, Perihan Savaş ve Selma Güneri oynamaktadır.

<i>Üç Arkadaş</i> (film)

Üç Arkadaş, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı ve başrollerinde Muhterem Nur ve Fikret Hakan'ın oynadığı 1958 yapımı siyah-beyaz filmdir. Filmin 1971 yılında yine yönetmen Memduh Ün tarafından çekilen ikinci versiyonunda ise Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Halit Akçatepe ve Müşfik Kenter rol almışlardır.

<i>Kin</i> (film, 2021) Türk gerilim ve gizem filmi

Kin, Türkân Derya'nın yönettiği, başrollerinde Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan ve Cem Yiğit Üzümoğlu'nun yer aldığı, 2021 yapımı Türk polisiye, gizem ve gerilim filmi.