İçeriğe atla

Gözlem Kitap

Gözlem Kitap, 1984 yılında Türkiye Yahudileri Cemaati’nin hâlen tek yayın organı olan Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş., tarafından kuruldu.[1][2][3] Yayınevi ayrıca 1947 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık Şalom gazetesi’ni çıkarmaktadır.[4][5]

1992'den beri faaliyetlerine kitap basımı, cd, kaset yapımı ve dağıtımını da ekleyen Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş., Türkçe, Fransızca,[6] İngilizce ve Ladino (Yahudi İspanyolcası) dillerinde tarihi ve kültürel araştırma, roman, hikâye, deneme, karikatür, sanat kitapları ve şiir türünde kitap ve albümler yayınlamakta, ithal etmekte; ayrıca cemaatle ilgili dini objelerin satışını da üstlenmektedir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Siyonistler bu katliamı neden yaptı?". TimeTurk. timeturk.com. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  2. ^ Emel Gülcan (5 Nisan 2013). "Yahudi Edebiyatından Bir Yazar Adı Söyleyebilir miyiz?". Bianet. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  3. ^ Ümran Avcı (11 Mart 2015). "Melnitz Amca'nın Yahudileri!..." Haberturk.com. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  4. ^ "A HISTORY OF THE JEWS IN TURKEY". diplomatikgozlem.com. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  5. ^ Silvyo Ovadya (14 Şubat 2017). "Yıllardır hizmette olan müzemin bir kütüphanesi var mı? Olmalı mı? Neyi kapsamalı?". Şalom. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  6. ^ "İsrail'den yahudi birliği kurma çalışmaları". Haber Vaktim. habervaktim.com. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<i>Radikal</i> (gazete) günlük gazete (1996–2016)

Radikal, Doğan Yayın Holding'e ait günlük gazetedir. 1996'da yayın hayatına başlayan gazetenin basılı yayını Haziran 2014'te, dijital yayını Mart 2016'da son bulmuştur.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

İshak Altabev, Yahudi kökenli Türk siyasetçidir.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Yahudilik</span> Türkiyedeki Yahudilerin tarihi

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, Yahudilerin Anadolu'da bulundukları yaklaşık 2400 yılı kapsar. Anadolu'da en az MÖ beşinci yüzyıldan beri Yahudi toplulukları bulunuyordu ve Elhamra Kararnamesi ile 15. yüzyılın sonlarına doğru İspanya'dan sürülen İspanya ve Portekiz Yahudilerinin birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na kabul edildiler ve Osmanlı Yahudilerinin çoğunluğunu oluşturdular. Bugün Türkiye Yahudilerinin büyük çoğunluğu İsrail'de yaşarken günümüz Türkiye'si, yaklaşık 14 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. veya kısaca Doğan Holding, iş dünyasına ilk adımını Aydın Doğan’ın 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolması ve 1961’de otomotiv alanında ilk şirketini kurması ile atan şirkettir. 1980 yılında holdinge dönüşmüştür. Enerji, demir-çelik sanayisi, otomotiv, finans, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli bir holdingtir.

<span class="mw-page-title-main">Elie Wiesel</span> Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi

Eliezer Wiesel,, Aşkenaz Yahudisi Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Marmara Üniversitesi'ne bağlı, bünyesinde gazetecilik; halkla ilişkiler; radyo televizyon ve sinema bölümleri olmak üzere üç bölümden müteşekkil fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Büyük Sinagogu</span> Edirne, Türkiyede bir sinagog

Edirne Büyük Sinagogu, Edirne'de bulunan ve Türkiye'nin en büyük ve Avrupa'nın üçüncü büyük sinagogu olan ibadethane. Geçmişi 1492 yılında Avrupa’daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferad cemaatine kadar uzanan ve 1905 yılında çıkan büyük yangında yanan sinagog padişah II.Abdülhamit'in fermanı ile yeniden inşa edilerek 1907 'de Hamursuz Bayramı arifesinde tekrar hizmete girdi. Fransız mimar France Depré, binayı Viyana'daki Leopoldstädter Tempel adlı sinagogdan esinlenerek projelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu Yayın Grubu</span> Türkiyede varlığı sona erdirilen yayın grubu

Samanyolu Yayın Grubu veya Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri A.Ş., televizyon ve radyo yayıncılığında görev yapan ve bünyesinde eğlence, haber, kültür ve çocuk kanalları bulunan kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

Avram Leyon, gazeteci ve yazardır ve Türkiye Yahudileri cemaati’nin tek yayın organı olan Şalom gazetesinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi</span> İstanbulda müze

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 500. Yıl Vakfı tarafından topluma Türk Yahudilerinin gelenekleri ve tarihi açısından bilgi sunmak amaçlı kurulmustur. 25 Kasım 2001'de açılmıştır. 500. Yıl Vakfı 1989'da 113 Yahudi ve Müslümandan oluşan Türk vatandaşları tarafından Sefaradların 500 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için kuruldu. Müze fikri, müzenin ilk küratörü olan Naim Güleryüz tarafından ortaya atıldı ve Kamhi ailesinin maddi destekleriyle açıldı.

Silvyo Ovadya, Türk sanayici ve yazar. Türkiye Yahudilerinin haftalık Şalom gazetesinde 14 yıl genel yayın yönetmeniydi. Daha sonra da Türkiye Yahudileri cemaati'nin basın sözcüsü olarak çalıştı ve 2006 yılından 2011 yılına kadar Türkiye Yahudileri cemaati'nin başkanı oldu.

1841 İzmir Yangını 29 Temmuz 1841 tarihinde İzmir'de oluşan bir yangın. Daha çok Türk ve Yahudi mahallelerinde etkili oldu ve şehrin yaklaşık üçte ikisi ve on bin civarında ev ve dükkân yandı. Yangından birkaç gün sonra İzmir'e uğrayan Blanqui durumu şöyle bildiriyor, "İzmir birkaç gün önce evlerinin üçte ikisini yok eden korkunç bir yangınla tahrip olmuştu. Bizim girdiğimiz ilk mahalleler bir kül yığınından ibaretti". Bu yangın İzmir Yahudi mahallesinin büyük kısmını yok etti. Yerli bir Fransız gazetesine göre yüzlerce Yahudi evi, 7 sinagog ve birer Yahudi kütüphane ve hastane yandı. Sonradan Avrupa Yahudileri İzmir Yahudilerine yardım gönderdiler.

Yusuf Besalel, Türk yazar ve kimya mühendisi. Yahudi tarihi hakkında çalışmaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haim Nahum</span> Osmanlı hahambaşı

Haim Nahum Efendi veya Hayim Nahum, Osmanlı İmparatorluğu'nun son hahambaşısı ve siyasetçidir.

Gözlemsel astronomide, bir Güneş Sistemi cisminin gözlem yayı, cismin yolunu izlemek için kullanılan en erken ve en son gözlemleri arasındaki süredir. Genellikle gün veya yıl olarak verilir. Terim çoğunlukla asteroitlerin ve kuyruklu yıldızların keşfi ve takibinde kullanılır. Yay uzunluğu, bir yörüngenin doğruluğu üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Ara gözlemlerin sayısı ve aralığı daha az etkiye sahiptir.