İçeriğe atla

Gözlüklü ayı

Gözlüklü ayı
Yaşadığı dönem aralığı: 0,129-0 myö
Üst Pleyistosen-Günümüz 
PreЄ
J
Korunma durumu

Hassas (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Carnivora
İnfra takım:Arctoidea
Familya:Ursidae
Alt familya:Tremarctinae
Cins:Tremarctos
Gervais, 1855
Tür: T. ornatus
İkili adlandırma
Tremarctos ornatus
(Cuvier, 1825)
Dağılımı

Gözlüklü ayı (Tremarctos ornatus), And ayısı olarak da bilinir, Güney Amerika'nın And Dağlarında yaşayan bir ayı türü.[2] Adını, gözlerini çevreleyen beyaz halkalardan almıştır. Arctodus ile birlikte Tremarctinae alt familyasında sınıflandırılır.[3]

Morfoloji ve yaşam şekli

Kafatası

Siyah postlu olup daha çok otoburdur. Ağaç tepelerinde ağaçsıl primatlar gibi dolaşarak beslenir. Erkekleri ortalama 120 kg ve 2m boyunda, dişileri ise 80 kg 1.80 m boyundadır. Çevik ve usta bir tırmanıcıdırlar. Kaba tüylü postunun rengi koyu kahverengi ile kara arasında değişir. Yüzlerinde, gözlerinin bir bölümünü ya da tümünü çevreleye­rek gözlüğe benzer tipik halkalar oluşturduktan sonra boyna ve göğse doğru uzanan kirli beyaz ya da sarımsı lekeler vardır. Dişiler, 8-8,5 aylık bir gebelik döneminden sonra 1-3 arası yavru doğurur.[2]

Kaynakça

  1. ^ Ximena Velez-Liendo (WildCRU, University of Oxford/Chester Zoo); Shaenandhoa García-Rangel (Simón Bolívar University, Venezuela) (2 Şubat 2016). "IUCN Red List of Threatened Species: Tremarctos ornatus". IUCN Red List of Threatened Species. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b "Spectacled Bear". www.bearplanet.org. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Tremarctos". paleobiodb.org. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 

Kitap

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<span class="mw-page-title-main">Alaca ağaçkakan</span>

Dendrocopos syriacus veya Alaca ağaçkakan, Dendrocopos cinsine bağlı bir kuş türüdür. 22–23 cm boyunda parklar ve karışık ormanlarda yaşayan ağaçların gövdelerine tırmanmaya uyum sağlamışlardır. Uzun dili yardımıyla, ağaç kabuklarının altından ve çürümüş gövdelerden çıkardığı böceklerle beslenir. Erkekleri başlarının arkasındaki kırmızı lekeden ayırt edilir, dişilerde ise bu leke yoktur, tepesi ve ensesi siyahtır. Kuyruk altı tüyleri kırmızı alt kısmı ise beyaz ve hemen hemen lekesizdir. Orman Alaca ağaçkakanından ayrılan yönü boyun kenarındaki yanağını kaplayan siyah çapraz hattın olmamasıdır. Çalılıklar, bahçeler, zeytinlikler, seyrek ormanlık alanlarda yaşam sürerler. Ağaçların oyluklarına yuva yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Darwin tilkisi</span>

Darwin tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının, Canini oymağına ait bir tür. 1831 yılında ünlü İngiliz doğabilimci Charles Darwin tarafından Şili sahilinde bulunan Chiloé Adası'nda keşfedildi. Uzun süre Arjantin dövüş tilkisinin ada formu olarak dikkate alındı. Ancak 1990 yılında Nahuelbuta Millî Parkı'nda küçük bir popülasyonun keşfiyle ve bunu takip eden genetik incelemelerin neticesinde, bir tür statüsüne hakkı olduğu açıklığa kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Peru çöl tilkisi</span> köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki

Peru çöl tilkisi, Sekura tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Çalı köpeği</span>

Çalı köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından, Panama'dan Paraguay'a kadar uzanan bir bölgede çalılık ve ormanlık alanlarda yaşayan ve çok nadir rastlanan bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili çakal</span>

Çizgili çakal, köpekgiller (Canidae) familyasından sadece Afrika kıtasında bulunan bir çakal türü.

<span class="mw-page-title-main">Kısa kulaklı tilki</span>

Kısa kulaklı tilki, köpekgiller (Canidae) familyasının canini oymağına ait, Güney Amerika'da yaşayan bir köpekgil türü. Bugüne kadar çok az araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl ibikli kız kuşu</span>

Kızıl ibikli kız kuşu, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 35 santim boyunda. Kanatlar ve arka, açık kahverengidir ama baş ve göğüs ve boynun ön parçası siyahtır. Kuyruk kısa olup ucu siyahtır. Her gözün önünde kırmızı etli bir ibik vardır. Gaga siyah uçlu olup kırmızıdır ve uzun bacaklar sarı renklidir. Karıncalar, kanatlı böcekler, tırtıllar ve diğer böcekler, salyangozlar ve diğer omurgasız hayvanları çoğunlukla yerden seçerek alırlar. Tür asgari endişe altındaki türler listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dugong</span> deniz memelisi

Dugong, denizineği takımından bir afrotherian memeli cinsi. Boyu 2.7 metre, ağırlığı 250–300 kg civarındadır. Dugonglar, Hint Okyanusunda, Doğu Afrika'da, Kızıldenizde, Güneydoğu Asya kıyılarında, Avustralya'nın kuzey kıyılarında ve Hindistan'ın batı sahillerinde yaşarlar. Deniz ineğinin yanı sıra, bazen deniz domuzu veya deniz devesi de denir.

<span class="mw-page-title-main">Halka kuyruklu maki</span>

Halka kuyruklu maki ya da halka kuyruklu lemur, Makigiller (Lemuridae) familyasından iri bir maki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kel kartal</span> Kuzey Amerikada bulunan büyük bir yırtıcı kuş

Kel kartal Kuzey Amerika'da bulunan yırtıcı bir kuştur. Dağılımı Kanada ve Alaska'nın çoğu tüm kıta ABD'si ve Kuzey Meksika'yı içerir. Bol gıda bulunan açık su kütlelerinde ve yuvalama için yaşlı ağaçlarda bulunur. Kel kartal aslında kel değildir. Kel Kartal denilmesinin sebebi İngilizce beyaz başlı kelimesinin daha eski bir anlamından türemiştir.

<i>Mandril</i> Afrikada yaşayan köpeksi maymun türü

Mandril, köpeksi maymunlar familyasından, Afrika'da yaşayan bir primattır.

<span class="mw-page-title-main">Kara kuğu</span> kuş türü

Kara kuğu ördekgiller familyasından Avustralya'nın güneydoğu ve güneybatı bölgelerinde yaşayan bir kuğu türü. Kara kuğu türünün soyu Yeni Zelanda'da avlanma nedeniyle yok olmuştur ancak tekrar canlandırılmaya çalışılmaktadır. Avustralya içinde iklim koşullarına göre düzensiz göçebe bir yaşama sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Cygnus buccinator</span>

Cygnus buccinator ördekgiller familyasından Kuzey Amerika'da yaşayan göçmen bir kuğu türü. Üreme mevsimini Kuzey Amerika'nın kuzeybatısında ve ortasında geçiren bu kuğu türü kışları Kanada'nın güneyine ve ABD'nin kuzeybatı eyaletlerinin doğusuna göçer.

<i>Tachyeres pteneres</i>

Tachyeres pteneres, ördekgiller familyasından Şili'nin güneyinden Tierra del Fuego'ya kadar olan bölgede yaşayan ve uçamayan bir ördek türü. Kayalık kıyılarda ve kıyıya yakın adalarda yaşar. Üreme mevsiminde korunaklı koylara ve kara içindeki sulara gider.

<span class="mw-page-title-main">Kırçıl marmot</span>

Kırçıl marmot, sincapgiller familyasının yer sincapları oymağından, Kuzey Amerika'da yaşayan marmot türü.

<i>Anodorhynchus hyacinthinus</i> kuş türü

Sümbül makav, papağangiller familyasından orta ve doğu Güney Amerika'da yaşayan, 100 cm boyunda, sümbül mavisi renkte bir papağan türüdür.Yerel palmiyelerin cevizleriyle beslenirler.

Bu, popülasyona göre kuş listelerini içerir. Tüm kuşların sayısı bilinemeyeceği için kapsamlı değildir.

<i>Amazona mercenarius</i>

Pullu-uyluklu amazon (amazona mercenarius), ayrıca pullu-uyluklu papağan, camgöz amazon, Tschudi'nin amazonu, dağ papağanı ya da gri-uyluklu amazon olarak bilinir, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Güney Amerika'nın kuzey kesiminde And Dağları boyunca bulunur. Doğal yaşam alanları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Borneo orangutanı</span> Borneoya özgü bir orangutan türü

Borneo orangutanı, Borneo adasına özgü bir orangutan türüdür. Sumatra orangutanı ve Tapanuli orangutanı ile birlikte, Asya'ya özgü tek büyük insansı maymun cinsi olan Pongo'ya aittir. Diğer büyük insansı maymunlar gibi, orangutanlar da son derece zekidir, vahşi doğada alet kullanımı ve farklı kültürel kalıplar sergiler. Orangutanlar, DNA'larının yaklaşık %97'sini insanlarla paylaşırlar.