İçeriğe atla

Göz takibi

Göz takibi bakış açısını ölçme sürecidir ve gözün kafaya göre hareketidir. Bir göz izleyici cihazı, göz konumlarını ve göz hareketini ölçmek için bir cihazdır.[1] Göz takibi, görme sisteminde, görsel sistem araştırmasında, psikolojide, psikodilbilimde, pazarlamada, insan-bilgisayar etkileşimi ve ürün tasarımında kullanılır. Son yıllar'da göz takip teknolojisi daha yaygın hale gelmekdedir. Önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin bilgisayar ve mobil işletim sistemlerine entegre olunması bekleniyor.[2] Teknolojinin gelişimi USB aygıtları, akıllı cam, akıllı gözlük, lens, sanal gerçeklik cihazları ile gerçekleşir.

Göz takib teknoloji şirketleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik</span> gerçek veya kurgusal bir ortamda bulunmanın bilgisayar tarafından yapılan simülasyonu

Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.

iPhone Apple tarafından tasarlanan ve üretilen akıllı telefon ailesi

iPhone, Apple tarafından tasarlanan ve üretilen multimedya ve internet özelliklerini destekleyen akıllı telefondur. İlk modeli eski Apple CEO'su Steve Jobs tarafından 29 Haziran 2007'de tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tablet bilgisayar</span>

Tablet bilgisayar veya sadece tablet, tek bir ünitede ekran devresi ve batarya bulunan bir mobil bilgisayardır. Tabletler parmak-kalem hareketlerini algılayabilen, fare ve klavye ile kombine edilebilen, kamera ve ivmeölçer gibi sensörlerle donatılan cihazlardır. Temel özellikleri kontrol edebilmek amacıyla ekstra fiziksel tuşlar içerebilir. İçerdiği sanal klavye eklentisi ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Linux çekirdeği</span> çekirdek sürümü

Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

iPhone 5S 5.nesil iPhone modelinin daha hızlı varyasyonu

iPhone 5S, Apple'ın 2013 yılında çıkardığı, dokunmatik akıllı telefondur. 20 Eylül 2013 tarihinde iPhone 5C ile beraber Apple CEO'su Tim Cook tarafından tanıtılmıştır. iPhone 4S gibi önceki sürümünün yenilenmiş versiyonudur. Phil Schiller'e göre A7 adlı 64 bit bir işlemci ve M7 adlı bir "hareket yardımcı işlemcisi" bulundurmaktadır. iPhone 5'in halefi iPhone 6'nın selefidir.Telefonun en güncel sürümü Ocak 2023 itibarıyla İOS 12.5.7'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nesnelerin interneti</span>

Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Nesnelerin tekil anahtar ile işaretlenerek internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür. Askeri sistem için "askerî nesnelerin interneti" yaratılmıştır.

iPhone (1. nesil) ilk iPhone modeli

iPhone veya iPhone 2G, iPhone 1, iPhone (original), Apple tarafından pazarlanan ve tasarlanan ilk iPhone markalı akıllı telefon modeli. Dünya mobil sisteminde tamamen yeni çağın başlangıcı gibi kabul ediliyor. Bu modelle Apple mobil pazara dahil olmuştur. Bu söylenti ve spekülasyonlardan bir yıl sonra 9 Ocak 2007 tarihinde iPhone'un ilk nesli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Google Pixel</span>

Google Pixel, Google'ın Chrome OS veya Android işletim sistemini çalıştıran bir tüketici elektron cihazları satırıdır. Cihazların Pixel satırı, Pixel C ve Pixel Slate tableti, Chromebook Pixel, Google Pixelbook, Google Pixelbook Go dizüstü bilgisayarlarını ve Pixel akıllı telefonlarını, Pixel Buds kulaklıklarını içerir. Ürünler Google Store veya perakende satış mağazalarında satın alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Andy Rubin</span> Amerikalı iş insanı

Andrew E. "Andy" Rubin Amerikalı bilgisayar programcısı, mühendis, girişimci ve girişim kapitalistidir. Teknoloji girişim kuluçka makinesi Playground Global'in kurucusu ve CEO'su, aynı zamanda girişim sermayesi şirketi Redpoint Ventures'ın bir ortağıdır. Hem Danger Inc., hem de Android Inc'in kurucu ortağı ve eski CEO'sudur. Andy ve eşi Rie, Los Altos, Kaliforniya'da Voyageur du Temps adında bir fırın da işletiyor.

<span class="mw-page-title-main">Palm Foleo</span>

Palm Foleo 30 Mayıs 2007'de mobil cihaz üreticisi Palm tarafından tanıtılan ve üç ay sonra iptal edilen planlı bir subnotebook bilgisayarıydı. Palm'ın kendi Treo hattı da dahil olmak üzere akıllı telefonlar için bir arkadaş olarak hizmet vermeyi amaçladı. Cihaz Palm OS değil, Linux işletim sisteminde çalışıyor ve 256 MB flash bellek ve anında açılış özelliği barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Aktivite takipçisi</span>

Aktivite takipçileri yürünen veya koşulan mesafe, kalori tüketimi ve bazı durumlarda kalp atışı gibi fitness ile ilgili ölçümleri izlemek için kullanılan bir cihaz veya uygulamadır. Bir tür bileklik ve giyilebilir bilgisayardır. Bu terim öncelikle, uzun vadeli veri takibi için kablosuz olarak bir bilgisayar veya akıllı telefon ile senkronize edilen akıllı saatler için kullanılmaktadır. Bağımsız mobil ve Facebook uygulamaları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A8s</span> akıllı telefon modeli

Samsung Galaxy A8s; Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, öncelikle Çin pazarı için 10 Aralık 2018'de duyurulmuştur. Cihaz, Samsung Galaxy A9 Pro (2019) adıyla Güney Kore'de de satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A50</span>

Samsung Galaxy A50; Samsung Galaxy A serisinin 5. neslinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihazda; Android 9 Pie işletim sistemi, 64 veya 128 GB dahili depolama ve 4000 mAh batarya bulunur. Cihaz; 25 Şubat 2020'de dünya çapında, 13 Temmuz 2019'da ABD'de satışa çıkarılmıştır. Cihazın ardılı olarak Samsung Galaxy A50s ve Samsung Galaxy A51 modelleri geldi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy M51</span>

Samsung Galaxy M51; Samsung Galaxy M serisinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından üretilen, Android işletim sistemini kullanan orta segment bir akıllı telefondur. Cihaz, Ağustos 2020'nin sonlarında duyurulmuş ve sonraki ay satışa çıkarılmıştır. Cihazda; 6.7 inç Super AMOLED Plus ekran, 64 MP ana kamera bulunan dörtlü kamera kurulumu ve 7000 mAh batarya bulunur. Cihazın ardılı Samsung Galaxy F62 modelidir.

<span class="mw-page-title-main">HarmonyOS</span> Huawei tarafından geliştirilen işletim sistemi

HarmonyOS (HMOS), Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei Technologies Co. Ltd. kısa adıyla Huawei tarafından nesnelerin interneti (IoT) ve akıllı cihazlar için geliştirilen işletim sistemidir. İşletim sisteminin HarmonyOS 2.0 akıllı telefon sürümü, Android 10'un açık kaynak kodları üzerine inşa edildi. Akıllı telefonlar ve IoT cihazları içinse LiteOS tabanlıdır. Huawei AppGallery'den akıllı telefonlara ve tabletlere yüklenebilen uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli uygulama biçimlerini destekler. HarmonyOS, Huawei'nin tescilli mikro çekirdek mimarisi üzerinde çalışır ve Linux çekirdek alt sistemi ile EMUI'den AOSP kodları kullanır. Ek olarak işletim sistemi, Ark Derleyici aracılığıyla Huawei Mobil Hizmetleri bulunan cihazlarda yerel HarmonyOS uygulamalarını destekler.