İçeriğe atla

Göttingen

Koordinatlar: 51°32′02″K 09°56′08″D / 51.53389°K 9.93556°D / 51.53389; 9.93556
Göttingen
Göttingen
Gänseliesel çeşmesi ve şehir merkezi
Göttingen arması
Arma
BundeslandAşağı Saksonya
LandkreisGöttingen
Semtler18 semt ve 9 yerleşim merkezi
İdare
 • Belediye BaşkanıRolf-Georg Köhler (SPD)
Yüzölçümü
 • Toplam117.27 km²
En yüksek nokta426 m (1.397 ft)
En alçak nokta138 m (452 ft)
Nüfus
 (2008)
 • Toplam121.455
 • Yoğunluk1.036/km²
Zaman dilimiUTC+01.00
Posta kodu
37001-37085 (eski: 3400)
Alan kodu03 1 52 012
Resmî site
[1]
Telefon Kodu:0551
Şehir yönetiminin adresi: Hiroshimaplatz 1-4 37070 Göttingen

Göttingen, Aşağı Saksonya eyaletinin güneyinde bulunan ve üniversitesi ile ünlü Almanya şehri. Üniversite ile şehir yapısal olarak da iç içedir.

Din

Göttingen'de, 9 Kasım 1938'de gerçekleşen Kristal Gece pogromuyla yıkılan sinagogun yerine dikilmiş anıtın içinden çekilmiş bir resim.

Orta Çağ'dan beri Mainz başpiskoposluğuna bağlı olan Göttingen'in halkı katolikti. 1528'de Martin Luther'in öğretileri popülarite kazandı. 1529'da eski bir Dominik manastırı olan Paulinerkirche'de ilk Protestan vaazı verildi. Bunu takip eden asırlar boyunca halk Lüteranlığı seçti. Hannover Protestan Lüteran kilisesine bağlı olan şehirde Lüteran olmayan Protestan kiliseler de bulunur. 1746'da üniversite öğrencileri için açılan Katolik ayinleri sonradan halka da açıldı. Reformdan sonra 1787'de ilk Katolik kilise olarak Saint Michael sonra da 1929'da Saint Paul Katolik Kilisesi açıldı. Bugün bölgedeki nüfusun çoğunluğu Lüteran ve Katoliktir. Ayrıca 1894'te kurulan Baptist cemaati, 1946'da kurulan Mennonit ve Mormon cemaatleri bulunur.

16. yüzyıldan beri Yahudilerin bölgedeki varlığı belgelenmiştir. Nazi Almanyası döneminde 9 Kasım 1938'de gerçekleşen Kristal Gece olaylarıyla, Almanya'nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Göttingen'deki sinagog da yerle bir edilip yıkıldı. Yahudiler öldürülüp sağ kalanlar toplama kamplarına götürüldü. Yakın zamanda Sovyetler Birliği'nden gelen Yahudi göçmenlerle şehirdeki Yahudi cemaati tekrar canlanmaktadır.

1960 ve 1970'lerde gerçekleşen Türklerin Almanya'ya göçüyle, diğer Alman şehirlerinde olduğu gibi Göttingen'de de İslam cemaatleri kuruldu. Çoğunluğu Türk olmak üzere Pakistanlı, İranlı ve Hint Müslümanları bulunan şehrin camisi Grone ilçesindedir.

Resimler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Canterbury</span>

Canterbury, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde bulunup Kent Kontluğu'na bağlı ikincil Canterbury Şehir Yerel İdaresi merkezi ve Orta Çağ'dan beri şehir statüsü de taşıyan bir yörel idare ve yerleşim birimidir.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaiserslautern</span> Kuzey Ren-Vestfalyada şehir (Almanya)

Kaiserslautern, Almanya'nın Renanya-Palatina eyaletinde bir şehir. Doğusunda Ludwigshafen, kuzeydoğusunda Mainz ve batısında Saarbrücken yer alır. Yüzölçümü 139,72 km²'yi bulan Kaiserslautern'in 31 Aralık 2017 itibarıyla nüfusu 99.684 olarak tespit edilmiştir. Km² başına 713 kişi düşmektedir.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Flensburg</span> Schleswig-Holsteinda bağımsız şehir (Almanya)

Flensburg, Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı kent. Ülkenin kuzey ucundaki en büyük kenttir ve Flensburg Fiyordunun ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tübingen Üniversitesi</span>

Tübingen Üniversitesi Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Tübingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. Almanya'nın en iyi 10 üniversitesinden biri olarak bilinmektedir. German Excellence Universities olarak adlandırılan Almanya'daki 11 elit üniversiteden biridir. Tübingen Üniversitesi özellikle teoloji, tıp, hukuk ve edebiyat fakülteleriyle bilinmektedir. Mezunları arasında önemli başkanlar, bakanlar, bilim insanları ve Federal Anayasa Mahkemesi üyeleri bulunmaktadır. Üniversite özellikle tıp ve kimya alanında 11 Nobel Ödülü sahibine ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Arnavutluk Katolik Kilisesi, Papa'nın ruhanî önderliğindeki ve Vatikan merkezli ökumenik Dünya Katolik Kilisesi'nin alt bölümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Yahudileri</span>

İtalya Yahudileri genel anlamda İtalya'da yaşayan Yahudilere daha özele inildiğinde ise Roma İmparatorluğu'ndan bu yana bölgede varlığını sürdüren Sefarad ve Aşkenaz olmayan Yahudilere denir.

Bensiyon Pinto, Türk yazar ve Türkiye Yahudileri cemaatinin onursal başkanıydı. Türkiye Yahudileri hakkında yazıları ve "Anlatmasam Olmazdı" adıyla yayınlanmış bir otobiyografisi bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'daki Yahudilerin tarihi</span>

Az sayıdaki Danimarka'daki Yahudilerin tarihi 17. yüzyıla kadar dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Bağdadi Yahudiler</span>

Bağdadi Yahudiler, Hindistan'daki ana Yahudi cemaatlerinden biridir.

Meksika Yahudileri ülkede engizisyonlardan beri yaşamaktadır. Çoğu Meksika şehrinde olmak üzere cemaatin 50,000 üyesi vardır. Diğer Yahudiler Jalisco eyaletinin Guadalajara ve çevre şehirlerinde ve Monterrey, Veracruz, Culiacán ve Tijuana'da yaşamaktadır.

Pakistan Yahudileri Pakistan'ın küçük bir dini azınlığını oluşturmaktadır. Çeşitli hesaplamalar 20. yüzyılın başlarında Karaçi'de yaklaşık 2500 Yahudinin, Peşaver'de küçük bir Yahudi cemaatinin ve diğer şehir merkezlerinde sayısı bilinmeyen Yahudilerin olduğunu gösterir. Bu iki şehirde de birer sinagog bulunmaktaydı, raporlara göre Peşaver'deki sinagog hala aktiftir. Diğer hesaplamalara göre Orta Asya, İran ve Afganistan'dan gelen Yahudilerle bu nüfus daha fazladır.

Latin Amerika'daki Yahudilerin tarihi, bazı bakış açılarına göre Christopher Columbus'un İspanya'dan yola çıkıp Atlantik Okyanusu'nu geçtiği tarih olan 3 Ağustos 1492'de başlar. Onun yola çıktığı tarih, Katolik Monarklar olan I. Isabel ve II. Fernando'nun İspanya'daki Yahudilere ya Katolisizm'e geçmelerini ya da ülkeyi terk etmelerini emreden bildirgeyi yayınladığı tarihe denk gelir.

Suriye'deki Yahudileri, ilk çağlardan beri Suriye'de yaşayan Yahudiler ile 1492'de İspanya'dan kovulan Sefaradlar oluşturur. Halep, Şam ve Kamışlı'da asırlar boyunca büyük Yahudi cemaatleri var olmuştur. 20. yüzyılın başlarında Suriye Yahudilerinin büyük bir yüzdesi ABD, Orta ve Güney Amerika ve İsrail'e göç etti. Bugün Suriye'de çok az Yahudi yaşamaktadır. Suriye Yahudilerinin oluşturduğu en büyük cemaat 75.000 kişilik nüfusuyla Brooklyn, New York'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Katedrali</span>

Deutscher Dom, Berlin'in Gendarmenmarkt meydanında Französischer Dom karşısında yer alan Yeni Kilisenin halk arasında bilinen ismi. Kilisenin cemaati, o zamana kadar Jerusalem Kilisesi'ne bağlı olan Friedrichstadt'ın kuzey bölgesini kapsıyordu. Lüterci ve Kalvenist cemaat, Gendarmenmarkt'ın hemen karşısında yer alan Friedrichstadt Fransız Kilisesi'ndeki Fransızca konuşan Kalvenist cemaatin aksine Almancayı ana dil olarak kullanmıştır. Cemaatin anadili ve kubbeli kule, kiliseye bugün kullanılan ismi kazandırmıştır. Kelime anlamı olarak bu kilise, bir katedral değildir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Agape Protestan Kilisesi</span>

Samsun Agape Protestan Kilisesi, Samsun'da bulunan Protestan kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Bursa'daki gayrimüslimler</span>

Bizans İmparatorluğu zamanından beri Bursa şehrinde Hristiyan ve Yahudi toplumları yaşamaktaydı. Bursa Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçtikten sonra da gayrimüslim toplumlar Bursa'da yaşamaya devam etti. 1831 yılında Bursa'da 10.552 hane müslüman ve 5.586 hane gayrimüslim yaşamaktaydı. Kiliseleri, sinagogları, cemaat okulları, idari yapıları ve yargı kurumları bulunan gayrimüslim azınlıklar, Osmanlı tebaası ve birer Osmanlı milleti olarak yaşadılar. Bursa'nın Osmanlı dönemindeki ticaret, zanaat ve tarım etkinliklerinde, kentin gelişiminde, Müslümanların olduğu kadar Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusun da önemli bir payı olmuştur. 1915 Ermeni Soykırımı olayları ve 1923 Nüfus Mübadelesi sonucu Bursa'nın Hristiyan nüfusu büyük ölçüde azaldı. Yahudi nüfus ise İsrail'in kuruluşundan sonra giderek azalmıştır. Günümüzde Bursa'da gayrimüslim olarak ancak 60 civârında Yahudi vatandaşın yaşadığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Huguenotlar</span>

Huguenot, 1560'lardan başlayarak Fransa'da örgütlenen Protestan Kalvenist cemaati.