İçeriğe atla

Götterdämmerung

Götterdämmerung
Tanrıların Şafağı
Özgün isimGötterdämmerung
Özgün dilAlmanca
MüzikRichard Wagner
LibrettoRichard Wagner
Gala17 Ağustos 1876
İlk gösterim yeriBeyrauth Festspiele Salonu
(Sonraki adıyla Richard Wagner Tiyatro Salonu)
Oyuncular
  • Siegfried (Tenor)
  • Gunther (Bariton)
  • Alberich (Bariton)
  • Hagen (Bas)
  • Brünnhilde (Soprano)
  • Gutrune (Soprano)
  • Waltraute (Mezzosoprano)
  • Birinci norn (Alto)
  • İkinci norn (Mezzosoprano)
  • Üçüncü norn (Soprano)
  • Woglinde (Soprano)
  • Wellgunde (Mezzosoprano)
  • Flußhilde (Alto)
  • Kadınlar ve erkekler (Koro)


Götterdämmerung (Almanca: Tanrıların Şafağı), Richard Wagner'in Nibelungen Yüzüğü (Der Ring des Nibelungen) adlı opera dörtlemesinin sonuncusudur. İlk gösterimi 17 Ağustos 1876 tarihinde, sonradan "Richard Wagner Tiyatro Salonu" olarak adlandırılan Bayreuth Festivali Salonu'nda (Festspielhaus Bayreuth), dörtlemenin ilk tam gösteriminin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Bu son kısım Nibelungen Destanı'nındaki Siegfried'in ölümüyle Ragnarok olayının birleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur.

Hazırlanma ve ilk sahnelenme

Roller

Roller Ses tipi Prömiyerde roller
17 Ağustos 1876
(Orkestra şefi: Hans Richter)
Siegfried tenorGeorg Unger
Brünnhilde sopranoAmalie Materna
Gunther baritonEugen Gura
Gutrune soprano Mathilde Weckerlin
Hagen basGustav Siehr
Alberich bariton Karl Hill
Waltraute mezzo-soprano Luise Jaide
Birinci Norn kontraltoJohanna Jachmann-Wagner
İkinci Norn mezzo-soprano Josephine Schefsky
Ûçüncü Norn soprano Friederike Grün
Woglinde soprano Lilli Lehmann
Wellgunde soprano Marie Lehmann
Flosshilde mezzo-soprano Minna Lammert
Köylüler, kadınlar

Konu özeti

Mekan:Mitik çağlarda Almanya

Prolog

Norn'larin kader ipini burmalari
Ressam: Arthur Rackham


I. Perde

Valkure Walstraude'nin kizkardesi Brunnhilde'yi ziyareti
Ressam: Arthur Rackham

1. Sahne

Mekan: Gibichun Sarayı salonu

Gibichunlar Kralı Gunther'in sarayındaki büyük salon görünür. Gunther bir tahta oturmuş, yanında Gutrüne karşısında da Hagen yer almışlardır. Hagen ne Günther be de Gutrüne'nin evlenmemiş olmalarından söz açarak Gibichunlar sülalesinin sona ermemesi için bu işi bir an önce yapmalarını, Gunther'in Brunnhilde, Gutrüne'nin ise Siegfried'le hayatlarını birleştirebileceklerini açıklar. Walkure kayalıklarında ateşi aşan, yüzüğü elde eden böyle bir kahraman Gutrüne için ideal bir eş olacaktır. Sonra şeytani planını anlatır; ona sihirli bir içki verilerek geçmişi unutturulursa Brunnhilde ile ilişkisini kesip Gutrüne'yi sevebilir. Uzaktan Siegfried'in borusu yankılanır. Delikanlı yanında Brunnhilde'nin uçan atıyla birlikte kendisini getiren kayıktan çıkar. Kaderinin belli olacağı salona girer. Kahraman herkesi selamlar, sonra kendisinin bir toprak ya da kabileye sahip olmadığını, bir kılıç, sihirli bir miğferi ve yüzükten başka bir mali olmadığını bildirir. Gutrüne bir boynuz içinde geçmişini unutturacak içkiyi sunar. Siegfried bu ikramı memnuniyetle kabul eder, artık bambaşka bir insandır. Gunther'le kan kardeşi olur. Gutrüne'yi eşi olarak kabul eder. Brunnhilde'yi Gunther'e getireceğine dair Kralın mızrağı üzerine yemin eder. Sonra yanına onu da alarak kayığına binip uzaklaşır. Hagen bütün bu olanlardan pek memnun kalmıştır, oturup beklemeye başlar. Kendi kendine söylenir. (O Hier sitz ich zur Wacht! "Gunther’e bir nişanlı, bana da yüzüğü getirecek" ).

2. Sahne

Mekan: Valküreler Kayası

Brunnhilde kayalar üzerinde oturmuş yüzüğü öperek Siegfried'i düşünmektedir. Kız kardeşi Waltraute gelerek artık sonunu bekleyen babaları Wotan'dan bahseder ve ondan yüzüğü Rhein kızlarına iade etmesini ister. (Seit er von dir geschieden). Brunnhilde yalnız aşkını tanımaktadır, teklifi reddeder. Waltraute uzaklaşırken uzaktan Siegfried'in borusu duyulur. Sonra alevler arasında bir yabancı belirir. Bu sihirli miğferi sayesinde Gunther'in kişiliğine ve kılığına giren Siegfried'dir. Brunnhilde ile aralarında bir mücadele olur, yabancı yüzüğü almış, kızı mağaraya sokmuştur. Kılıcını çeker ve silahının Gunther'in nişanlısını koruyacağını bildirir.


Sahne 2

Alberich'in Hagen ile konuşması
Ressam: Arthur Rackham

Mekan: Gibichung Sarayı

Şafak sökmektedir ve yarı uykulu Hagen Siegfried ve Gunther'in dönüşlerini beklemektedir. Babası Alberich yanındadır. Alberich ona kısık bir sesle uyuyup uyumadığını sorar ve intikam saatinin geldiğinden, kudret ve kuvveti sonunda ele geçireceğinden de bahis açar. (Schlaefst du Hagen, mein Sohn?) Sonra Albrich sahneden uzaklaşır. .

Güneş doğmaya başlamıştır, Siegfried çok kıvançlı bir tavırla gelir ve olanları Hagen'e anlatır. Sonra düğün hazırlıklarının yapılmasını söyleyerek Gutrüne'nin bulunduğu büyük salona girer. Arkadan gelen bir başka kayıktan Gunther ve Brunnhilde çıkarlar. Gunther'in gözlerinde şeytani bir anlam sezilmekte, Brunnhilde sapsarı yüzüyle çok kırgın durmaktadır. Siegfried yanında Gutrune ile birlikte büyük salona girer. Brunnhilde bu durum karşısında dehşete düşer çünkü kahraman onu tanımamıştır. Brunnhilde bir feryatla Siegfried'e kendisini tanıyıp tanıyamadığını sorar. Siegfried'in eline bakar, onun parmağındaki yüzüğü görür. Oysa yüzüğü kendi elinden Gunther almıştır. O zaman tanrıları yardıma çağırır, hepsine Gunther'e ve Gutrune'ye lanet eder. Siegfried hareketsiz ve duygusuz hiçbir şey anlamadan durmaktadır. O yüzüğü bir kızın parmağından değil, bir dev ejderhadan almıştır. Hagen mızrağını uzatarak Brunnhilde ile evlenmeyeceğine dair yemin etmesini ister. Siegfried bu isteği yerine getirir (Hele Wehr). Brunnhilde onu bütün inanç ve duygularına ihanet eden bir alçak olarak suçlamaya başlar. Ama Siegfried bunlara aldırmadan Gutrüne'nin kolunda büyük salondan çıkar.

Brunnhilde, Gunther ve Hagen ile yalnız kalır. Hagen ir an önce yüzüğü almak istemektedir. Böylece Brunnhilde, Gunther ve Hagen bir intikam planı yapmaya başlarlar. Brunnhilde, Siegfried'in öldürülmez gibi göründüğünü ama düşmanlarına çevirmediği sırtına inecek bir mızrakla öleceğini söyler. Gunther ve Hagen ertesi gün bunu denemeye ve kahramanı öldürmeye karar veriler. Onun ölümünün nedenini saklayıp bir bir vahşi domuz tarafından öldürüldüğü ilan edeceklerdir. Perde düğün töreni sesleri yankılanırken iner.


Sahne 3

Ren Kizlarinin Siegfried'i ikazi
Ressam: Arthur Rackham

1. Sahne

Mekan: Vahşi bir orman

Orkestradan av borusu sesleri duyulmaktadır. Rhein kızları güneş ışığı ile parıldayan sularda oynamaktadırlar. Siegfried'in borusu yankılanır. Kahraman yaklaşarak Rhein kızlarıyla konuşmaya koyulur. Kızlar ondan yüzüğü isterler. Kahraman bu isteği kabul etmez. Konuşmanın sonuna doğru kızlar ona o gün güneş batmadan önce öldürüleceğini bildirirler. Siegfried dalgın bir tavırla durur, başlarında Hagen ile birlikte avcılar yaklaşmaktadırlar. Hagen ona kuşların dilinden nasıl anladığını sorar. Kendilerine geçmişini anlatmasını isterler. Siegfried, cüce Mime'den, kılıçtan, ejderhadan, kuşlardan bahse koyulur (Mime hiess ein mürricher Zwerg)

Sözleri bitince Hagen ona uçmakta olan iki kargayı göstererek onların da dilinden anlayıp anlamadığını sorar. Siegfried kuşlara bakarken mızrağını delikanlının sırtına saplar. Yaralı kahraman son bir defa gözlerini açar, her şeyi tümüyle hatırlamıştır. "Brünnhilde, kutsal sevgili…" kelimeleriyle gerçek aşkını dile getirir.

Bütün avcılar dehşet içindedir. Güneş batmak üzeredir. Siegfried'in ölüsünü bir kalkanın üzerine koyarak omuzlarına alırlar ve orkestradan yükselen (Cenaze Marşı)na uyarak yola koyulurlar.

2. Sahne

Mekan:Gibichung Sarayi

Gunther'in sarayındaki büyük salon parlak ay ışığı ile aydınlanmıştır. Gutrune heyecanla gelen Hagen'e Siegfried'i sorar. Hagen susar, zaten bu sırada cenaze alayı hole girmiştir. Katilin Hagen olduğunu sezen Gunther onun gerçek amacını da bilmektedir. Bütün düşüncesi yüzüğü ele geçirmektir. Hagen de Gunther'in kendisini öldüreceğini anlamıştır. Daha çevik davranarak bir kılıç darbesiyle onu yere serer.

Bu sırada Brünnhilde görünür. Faciayı duymuş, görmüştür. Sevgilisinin elinden yüzüğü alır, kendi parmağına takar, büyü veda aryasına başlar, ölüm artık onun için tek kurtuluş olacaktır. (Wie sone lauter strahlt mir sein Licht). Bir muhafızın elindeki meşaleyi kaparak Rhein kıyısına fırlatır. Kahramanın ölüsünü kül edecek alevler yükselirken vedasını bitirerek ateşe kendisini bırakır. Holü yavaş yavaş alevler sarmaya başlar.

Rhein nehrinin yükselerek her yanı kapladığı görünür. Suyun yüzüne üç Rhein kızı çıkar, ellerinde sonunda ele geçirdikleri yüzük parlamaktadır. Hagen altını kapmak için atılır, suların arasında kaybolup gider. Gökyüzü kızıl bir renkle bezenmiştir. Uzakta Walhalla alevler içinde yanmaktadır. Dünyanın sonu gelmiş, Tanrılar Şafağı başlamıştır. Walhalla motifi son bir kez bütün orkestra da gürler, Tanrıların Şafağı motifi kaybolurken perde yavaş yavaş iner.


Müziksel özellikleri

Brunnhilde'nin kendini alevler icine atisi
Ressam: Arthur Rackham


Seçilmiş ses ve video kayıtları

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Drizzt Do'Urden</span> Kurgusal karakter

Drizzt Do'Urden Unutulmuş Diyarlar kurulumunda yer alan Kurgusal karakter bir kahramandır. Drizzt yazar R.A Salvatore tarafından Buzyeli Vadisi Üçlemesi için yardımcı karakter olarak yaratılmıştır. Salvatore onu, yayımcısının ilk kitap Kristal Parçası'nın ilk versiyonundaki yazım aşamasındaki karakterlerden birinin yerini alması için büyük bir hevesle yarattı. Drizzt o zamandan beri Unutulmuş Diyarlar'ın en popüler kahramanlarından biri haline geldi ve kronolojik olarak Kara Elf Üçlemesi ile başlayan uzun bir kitap serisi olan Drizzt Efsanesi nin ana karakteri olarak yayım hayatına devam etti. Alışagelmiş drow portresinin dışında olan Drizzt, halkının görece kötü olarak kabul edilen ananelerine karşı çıkmış bir karakterdir. Karanlıkaltı'nda bulunan, büyük bir drow şehri olan Menzoberranzan'daki yaşantısını ve evini terk edip yeryüzünde yaşamaya başlamıştır.

Nibelungen Destanı, Ren Nehri kıyısında, eski Worms şehri civarında geçer.

<i>Kara Şövalye</i> Christopher Nolanın yönettiği 2008 yapımı film

Kara Şövalye, Christopher Nolan'ın yönettiği bir süper kahraman filmidir. DC Comics'in kurgusal karakteri Batman'den uyarlanan 2005 tarihli Batman Başlıyor filminin devamıdır. Kara Şövalye'nin senaryosunu Christopher ve kardeşi Jonathan Nolan yazmıştır. Hikâyeyi ise David S. Goyer oluşturmuştur. Filmin olay örgüsü, Bruce Wayne/Batman, bölge savcısı Harvey Dent, asistan Rachel Dawes ve Polis Komiseri James Gordon'ın, onların suçla mücadelelerinin ve yeni tehdit Joker'in etrafında gelişir. Joker gerçek kimliği, filmin gizemi için saklı tutulur ve Harvey Dent'in kahraman bir bölge savcısından çirkin bir katile dönüşümünün hikâyesi tamamıyla anlatılır. Yönetmen Nolan, Joker karakteri için ilhamı, onun 1940'lar ilk kez göründüğü çizgi romanlardan ve Harvey Dent'in geçmişinin tekrar anlatıldığı 1996 tarihli Batman: The Long Halloween adlı çizgi romandan esinlendi. Kara Şövalye'nin çekimleri öncelikle Chicago'da, ek olarak da Amerika Birleşik Devletleri'nin birkaç yerinde, Birleşik Krallık'ta ve Hong Kong'da yapıldı. Nolan, Joker'in filmde ilk göründüğü sahne başta olmak üzere bazı sekansları çekmek için IMAX kamerası kullandı. Kamyon devirme sahnesinde görsel efekt kullanılmadı. Filmin müziklerini oluşturmada Hans Zimmer ve James Newton Howard işbirliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şecerüddür</span> Memlûk Sultanlığının ilk hükümdarı

Şecerüddür, Memlûk Sultanlığı'nın ilk hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis</span> Antik Çağdaki bir krallık ve tarihsel bölge

Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Figaro'nun Düğünü</span>

Figaro'nun Düğünü asıl İtalyanca ismiyle Le nozze di Figaro, ossia la folle giornata K. 492 katalog sayılı bir opera buffa 'dir. 1786'da Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş; liberettosu Lorenzo Da Ponte tarafından hazırlanmıştır ve bir sahne piyesi olan 1784'te Pierre Beaumarchais tarafından Fransızca olarak yazılmış olan La folle journee ou le Mariage de Figaro eserden adapte edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tristan ve İsolde (opera)</span>

Tristan ve İsolde Richard Wagner tarafından bestelenmiş ve liberettosu yazılmış üç perdelik bir Almanca operadır. Eser bir İngiliz efsanesi olan Tristan ve İsolde'nin Almanca Göttfried von Strassburg tarafından uyarlamasına dayandırılmıştır. 1857 ile 1859 arasında bestelenmiş ve prömiyeri Münih Opera Evi'nde Hans von Bulow'un orkestra şefliği altında 10 Haziran 1865'te yapılmıştır.

Harry Potter evrenine ait büyülü nesnelerin listesi. Tüm nesneler J. K. Rowling'in yazdığı kitaplarda adı ve işlevi ile anlatılmaktadır. Harry Potter evrenine ait bu nesneler çeşitli zamanlarda farklı işlevler için kullanılmıştır. İletişim ve ulaşım amaçlı olarak kullanılanlardan efsanevi eserlere, şaka nesnelerinden spesifik olarak ve bir kere kullanılmış olan nesnelere kadar farklı alanlarda ve amaçlarda belli başlı ve kayda değer olanlar listelenmiştir. Bazı nesneler dizi boyunca devamlı kullanıldığı gibi bazı nesneler sadece bir defa kullanılmış veya bahsedilmiştir. Burada nesneler işlevleri ve türlerine göre kategorize edilmiş olup bunlar seride yazar tarafından bu şekilde sınıflandırılmış olmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Otello</span> Verdinin bestelediği 4 perdelik bir opera eseri

Otello Giuseppe Verdi'nin bestelediği 4 perdelik bir opera eseridir. Libretto "Arrigo Boit" tarafından ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare'in Othello oyunundan uyarlanarak hazırlanmıştır. Verdi'nin en son eserinden bir öncekidir. Verdi 71 yaşında iken bestelenmiş olup birçok kişi tarafından Verdi'nin en güzel eseri olarak kabul edilmektedir. Prömiyer sahnelenmesi 5 Şubat, 1887de Milano'da La Scala Operaevi'nde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sebasteion Kabartmaları</span>

Sebasteion Kabartmaları, Anadolu'nun Karya Bölgesi'nin kuzeydoğusunda, Tanrıça Aphrodite'e adanmış antik Roma kenti Afrodisias'daki Sebasteion Tapınağı'nın kuzey ve güney kenarlarındaki cephelerin ikinci ve üçüncü katlarını süsleyen insan boyutlarında yapılmış, Afrodisias Heykelcilik Okulu'nun ürünü olan 200 adet kabartmadır.

<span class="mw-page-title-main">Ren Altını</span> Richard Wagnera ait opera eseri

Ren Altını, Richard Wagner'in librettosunu yazdığı ve bestelediği Nibelung Yüzüğü epik dörtlüsünün birinci kısmıdır. Ilk temsili Münih'te 22 Eylül 1869 tarihinde yapılmıştır. Yüzüğün dövülerek hazırlanması ve bu yüzüğün lanetlenmesi hikâyesini anlatır. Fantastik yaratıklar ve tanrılarla dolu bu mistik diyar, daha perde kalkmadan, müzigi ile seyircileri sanki büyülemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried (opera)</span>

Siegfried, Richard Wagner'in librettosunu yazdığı ve bestelediği Nibelung Yüzüğü epik dörtlü operalarının üçüncü kısmıdır. Siegfried operasının prömiyer temsili 16 Ağustos 1876 günü Bayreuth Festivali Tiyatrosu'nda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pelléas et Mélisande (opera)</span>

Pelléas et Mélisande Claude Debussy'nin bestelediği 5 perdelik bir opera eseridir. Librettosu, Maurice Maeterlinck tarafından, kendisi tarafından yaratılmış sembolist bir tiyatro oyunu olan Pelléas et Mélisande'dan uyarlanmıştır. Bu opera Claude Debussy'nin bestelediği tek opera eseri olup 20. yüzyıl batı klasik müziğinde önemli bir aşama olduğu kabul edilmektedir.

Andrea Chénier, Umberto Giordano'nun Luigi Illica tarafından uyarlanmış bir İtalyan librettosu üzerine yazdığı ve ilk olarak 28 Mart 1896'da Milano, La Scala'da sahnelenmiş olan dört perdelik verismo stilinde bir operadır. Konu, Fransız Devrimi sırasında idam edilen Fransız şair André Chénier'in (1762-1794) hayatına dayanıyor. Carlo Gérard karakteri kısmen devrimin önde gelen isimlerinden Jean-Lambert Tallien'e dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Rhaegar Targaryen</span>

Rhaegar Targaryen, Amerikalı yazar George RR Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı fantastik roman serisinde ve romanın televizyon uyarlaması Game of Thrones'ta yer alan kurgusal bir karakterdir. II. Aerys’in büyük oğlu ve tahtın varisiydi. Aynı zamanda Ejderha Kayası prensiydi. Rhaegar sıradan halk arasında çok popülerdi. Rhaegar, Robert’ın İsyanı’nda öldü. Bu isyanı tetikleyen Lyanna Stark’ın Rhaegar tarafından zorla kaçırıldığının iddia edilmesiydi. Rhaegar, Targaryen Hanesi’ne bağlı kişiler tarafından kahraman biri olarak hatırlanır.

Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin popüler kültürdeki muazzam etkisi en çok bilimsel açıdan dikkat çekmektedir. Dizide kullanılan dil bile hayatta kullanılan dilbilimi etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vestal Bakiresi</span> Gaspare Spontininin bestelediği üç perdelik opera

Vestal Bakiresi Gaspare Spontini tarafından bestelenmiş üç perdelik tragédie lyrique janrında opera. Eserin librettosu, Fransızca olarak Étienne de Jouy tarafından yazılmıştır. Eserin ilk temsili 15 Aralık 1807'de Paris'te o zamanki "Académie İmpériale de Musique"'na ait olan Salle Montansier tiyatrosunda yapılmıştır. Bu eser Gespare Spotini'nin şaheseri olduğu kabul edilmektedir. Eserin müzik stili Gluck'ten etkilenmiş ve ileride Berlioz, Wagner ve XIX. yüzyıl Fransız Grand Operası'na büyük etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gölün Hanımı (opera)</span>

Gölün Hanımı Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 2 perdelik operatik müzikli dram janrında bir operadır. Andrea Leone Tottola tarafından İtalyanca olarak yazılan opera librettosu, orijinal 1810'da Walter Scott tarafından İngilizce yazılan The Lady of the Lake uzun hikâye içeren nazim şiirinin İtalyanca çevirisinden uyarlanarak hazırlanmıştır. Bu opera eserinin prömiyer temsili 24 Ekim, 1819'da San Carlo Tiyatrosu, Napoli'de yapılmıştır.

Çukur adlı Türk drama ve aksiyon televizyon dizisinde yer alan tüm hayalî karakterler.

<span class="mw-page-title-main">Münih Residansı</span>

Residenz, Münih'in merkezinde, Bavyera'nın Wittelsbach hükümdarlarının eski kraliyet sarayıdır. Residenz, Almanya'nın en büyük şehir sarayıdır ve bugün mimarisi, oda süslemeleri ve eski kraliyet koleksiyonlarından sergilenen sergileriyle ziyaretçilere açıktır. Residenz, 1918 yılına kadar Wittelsbach hanedanının eviydi. Binaların geçmişi, Neuveste'nin Münih'in surlarla çevrili bölümünde inşa edildiği 1385 yılına dayanmaktadır. 16. yüzyılda Antiquarium ve başka bir kanat eklenerek Grottenhof avlusu oluşturuldu. Kaiserhof 17. yüzyılda eklendi. Barok ve Rokoko dönemlerinde yeniden yapılandıktan sonra, topluluk 19. yüzyılda Königsbau ve Festsaalbau tarafından çevrelenmiştir.