İçeriğe atla

Gösta Mittag-Leffler

Gösta Mittag-Leffler
Doğum16 Mart 1846
Stockholm
Ölüm7 Temmuz 1927 (81 yaşında öldü)
Djursholm
Vatandaşlıkİsveçli

Magnus Gustaf Mittag-Leffler, İsveçli bir matematikçiydi. Matematiksel katkıları, esas olarak bugün karmaşık analiz olarak adlandırılan fonksiyonlar teorisi ile bağlantılıdır.[1]

Biyografi

Mittag-Leffler, okul müdürü John Olof Leffler ve Gustava Wilhelmina Mittag'ın oğlu olarak Stockholm'de doğdu; daha sonra babasının soyadına annesinin evlilik öncesi soyadını ekledi. Kız kardeşi yazar Anne Charlotte Leffler'dı. 1865'te Uppsala Üniversitesi'ne kaydoldu, doktorasını tamamladı. 1872'de ve aynı yıl üniversitede doçent oldu. Aynı zamanda Stockholms ulusunun (1872-1873) küratörü (başkanı) idi. Daha sonra Paris, Göttingen ve Berlin'e gitti ve Weierstrass'ın yanında çalıştı.[1] Daha sonra 1877'den 1881'e kadar Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü (Lorenz Lindelöf'ün halefi olarak) ve ardından Stockholm Üniversite Koleji'nde (daha sonra Stockholm Üniversitesi) ilk matematik profesörü olarak görev aldı; 1891'den 1892'ye kadar kolej başkanıydı ve 1911'de sandalyesinden emekli oldu. Mittag-Leffler iş hayatına atıldı ve kendi başına başarılı bir iş insanı oldu, ancak Avrupa'daki ekonomik çöküş 1922'de servetini sildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi (1883), Finlandiya Bilimler ve Edebiyat Derneği (1878, daha sonra Onursal üye), Uppsala'daki İsveç Kraliyet Bilimler Derneği, Lund'daki Kraliyet Fizyografi Derneği (1906) ve Londra Kraliyet Derneği (1896) ve Paris'teki Académie des sciences dahil olmak üzere yaklaşık 30 yabancı bilim Derneği üyesiydi. Oxford Üniversitesi ve diğer bazı üniversitelerde fahri doktora yaptı.

Mittag-Leffler, kadın haklarının ikna edici bir savunucusuydu ve Sofya Kovalevskaya'yı Stockholm'de tam bir matematik profesörü haline getirmede etkili oldu. 1903'te Nobel ödülü Komitesinin bir üyesi olarak, Komiteyi sadece Pierre yerine Marie ve Pierre Curie'ye ortaklaşa Fizik ödülü vermeye teşvik etmekten sorumluydu.

Kaynakça

  1. ^ a b  Gilman, D. C.; Thurston, H. T.; Colby, F. M., (Ed.) (1905). "Mittag-Leffler, Magnus Gösta, Baron von". New International Encyclopedia (İngilizce) (1. bas.). New York: Dodd, Mead. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Weierstrass</span> Alman matematikçi (1815-1897)

Karl Theodor Wilhelm Weierstraß, Alman öğretmen ve matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Svante Arrhenius</span> İsveçli bilim insanı (1859-1927)

Svante August Arrhenius,, İsveçli kimyacı ve fiziksel kimya biliminin kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Allvar Gullstrand</span>

Allvar Gullstrand, İsveçli göz doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Manne Siegbahn</span> İsveçli bilim insanı

Karl Manne Georg Siegbahn FRS X-ışını spektroskopisi alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar için 1924 yılında " Nobel Fizik Ödülü " kazanan İsveçli fizikçidir. Aynı ödülü 1981 yılında oğlu "Kai M. Siegbahn","Arthur L. Schawlow" ve "Nicolaas Bloembergen" ile paylaşmıştır. Şu ana kadar 4 kez baba ve oğul bu ödülü kazandı. Diğer baba-oğullar : William Bragg ve Lawrence Bragg (1915); Niels Bohr (1922) ve Aage Niels Bohr (1975); Joseph John Thomson (1906) ve George Paget Thomson (1937)

<span class="mw-page-title-main">Kai Siegbahn</span> İsveç fizikçi (1918-2007)

Kai Manne Börje Siegbahn 1981'de "yüksek çözünürlükte elektron spektroskopisinin geliştirilmesine katkısı" dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü kazanmış İsveç fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Kovalevskaya</span> 19. yüzyıl Rus kadın matematikçi

Sofia Vasilyevna Kovalevskaya, ilk büyük kadın Rus matematikçidir. Analiz, diferansiyel denklemler ve mekanik alanlarına birçok orijinal katkıda bulunmuştur. Kuzey Avrupa'da ilk kez tam profesörlük alan kadındır. Ayrıca bilimsel bir dergide editör olarak çalışan ilk kadınlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Karolinska Enstitüsü</span>

Karolinska Enstitüsü,, İsveç'te 1810'da kurulan eğitim kurumu, Avrupa'nın en büyük ve en prestijli tıp üniversitelerinden biridir. Ana kampüsü Stockholm kentinin Solna ilçesinde bulunuyor, ikinci bir kampüsü ise Stockholm'ün güneyindeki Huddinge ilçesinde, Flemingsberg'in içindedir. Bu kurum fizyoloji ve tıp alanındaki olağanüstü başarılarına göre kişiler veya kuruluşlara Nobel Ödülü'nü vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm Üniversitesi</span>

Stockholm Üniversitesi,, İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan bir devlet üniversitesidir. İsveç'in başkentindeki 16 yüksekokul ve üniversiteden biridir. 1878'de kurulan üniversite, 1960'tan beri üniversite statüsündedir ve dünya çapında en iyi 100 üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

Prof. Dr. Phil. Dr. H. C. Lars Johanson, İsveçli Türkolog ve dilbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Uppsala Üniversitesi</span>

Uppsala Üniversitesi, İsveç'in Uppsala kentinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. 1477'de kurulan üniversite İsveç'in en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bengt Holmström</span>

Bengt Holmström tam adı ile Bengt Robert Holmström Finlandiyalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Hart</span> İngiliz ekonomist

Oliver Hart tam adı ile Oliver Simon D'Arcy Hart, İngiliz asıllı Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Adam Afzelius</span> İsveçli botanikçi

Adam Afzelius İsveçli bir botanikçi ve Carl Linnaeus'un Havarileri adlı öğrenci grubunun üyesiydi. Afzelius,1750'de Västergötland bölgesindeki Larv'da doğdu. 1777'de Uppsala Üniversitesi'nde doğu dilleri öğretmeni,1785'te botanik asistanı olarak görevlendirildi. 1793'te İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne seçildi.1800 yılında Adam Afzelius Leopoldina Alman Bilimler Akademisi'ne üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lars Edvard Phragmén</span> İsveçli matematikçi

Lars Edvard Phragmén İsveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Nobel Anısına İktisadi Bilimler Ödül Komitesi</span>

Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü Komitesi, Sveriges Riksbank tarafından oluşturulan ve Nobel Komitelerinin Nobel Ödülleri için yaptığı rolün aynısını üstlenen komitedir. Bu, Komitenin Ödül için adaylar önermekten sorumlu olduğu anlamına gelir. Alfred Nobel Anısına İktisadi Bilimler Ödülü Komitesi, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından atanır. Akademi prensipte herhangi birini Komiteye atayabilmesine rağmen, genellikle Akademi üyesi olan İsveçli ekonomi veya ilgili konularda profesörlerden oluşur. Kurucu komitenin iki üyesi ve komitenin sonraki üyeleri de Mont Pelerin Derneği ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">David Enskog</span>

David Enskog İsveçli matematiksel fizikçidir. Maxwell-Boltzmann denklemlerini genişleterek gazların kinetik teorisinin geliştirilmesine yardımcı oldu.