İçeriğe atla

Görsel roman

Görsel romanlar genellikle iletişim kutuları ve konuşmacıyı belirten spritelar içerir. Ren'Py oyun motoru ile yapılan bu örnekte olduğu gibi çoğu görsel roman bu tarz bir arayüz içerir.

Görsel roman (Japoncaビジュアルノベル bijuaru noberu), dijital bir etkileşimli kurgu türüdür. Görsel romanlar genellikle yazı odaklı bir anlatıyı çizim, müzik ve bazen oynanışla birleştirir.[1] Bu tür çoğu zaman video oyunu olarak kabul edilir ancak her görsel roman kendini oyun olarak kabul etmez ve görsel romanların gerçekten oyun olup olmadığı hala süren bir tartışma konusudur.

Görsel romanlar Japonya çıkışlıdır ve halen bu türün en popüler olduğu ülkedir. 2006 yılında Japon oyun sektörünün bilgisayar kısmının %70'ini görsel romanların oluşturduğu gözlemlenmiştir. Japonya'da görsel romanlar iki ayrı kategoriye ayrılır: daha çok anlatıya odaklanan, etkileşimin oldukça az olduğu oyunlara NVL (İngilizce roman anlamına gelen "Novel" kelimesinin kısaltması) denir. Bulmaca gibi bazı oynanış ögeleri bulunduran, daha etkileşim odaklı oyunlara ise ADV (İngilizce macera anlamına gelen "Adventure" kelimesinin kısaltması) denir. Batıda ise böyle bir ayrım yoktur ve bu iki türe de görsel roman denir.[2]

Video oyun konsollarına özel çıkan görsel roman sayısı oldukça azdır ancak ünlü olanlar bilgisayardan konsollara port edilebilir. Daha da ünlü görsel romanlar ise genellikle light novel, manga veya animelere uyarlanır. Doğu Asya'ya kıyasla batıda görsel romanlara ilgi oranı oldukça düşüktür fakat bazı bilinir görsel roman serileri vardır. Bunlara örnek olarak: Ace Attorney, Steins;Gate, Fate/Stay Night ve Clannad gibi görsel romanlar verilebilir.

Kaynakça

  1. ^ Stegner, Ben (6 Ağustos 2021). "What Is a Visual Novel Video Game?". MUO (İngilizce). 20 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  2. ^ "AMN and Anime Advanced Announce Anime Game Demo Downloads". Hirameki International Group Inc. 8 Şubat 2006. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hentai</span> Yetişkin içerikli Japon çizgi romanları, animasyon filmleri ve video oyunlarına verilen genel isim

Hentai (Japonca: 変態 veya へんたい romanize:hen'taī

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Entertainment System</span> 1985te Nintendonun geliştirilip piyasaya sürdüğü 8-bit üçüncü-jenerasyon video oyun konsolu

Nintendo Entertainment System, Nintendo tarafından yapılmış, 8-bit ev konsoludur. Aslen Japonya'da Family Computer (Famicom) ismiyle 1983 yılında satılmaya başlanmıştır. Kuzey Amerika'da 1985, Avrupa'da ve Kanada'da 1986, Avustralya'da 1987'de satışa sunulmuştur. Güney Kore'de Hyundai Comboy olarak bilinir. Halefi Super Nintendo Entertainment System konsoludur. Zamanının en çok satan konsollarındandır.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Video oyunları ABD, Japonya ve Avrupa'da 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında oluşacak yeni eğlence sektörünün temellerini, 1971 yılı ortalarında ticari bir eğlence olarak ortaya çıkmasıyla atmıştır. Kuzey Amerika video oyun çöküşü olarak da bilinen ve 1983 yılında Kuzey Amerika'daki oyun şirketlerinin birer birer iflas ettiği ve 2 sene sonra toparlandığı dönemden sonra video oyun endüstrisi 10 yıllık bir dönemden fazla süren büyüme dönemine girmiştir. Video oyun piyasası 11 milyon USD'lik bir büyüklüğe ulaştığında, eğlence sektöründeki en kârlı endüstri olan sinema endüstrisine rakip olmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Strateji oyunu</span>

Strateji oyunu veya stratejik oyun oyuncuların kendilerine özel taktiklerinin büyük önem taşıdığı, karar verme becerisi gerektiren oyundur. Bütün strateji oyunları farklı şekillerde düşündürmeyi ve tipik olarak durumsal farkındalık gerektirir.

<i>Silent Hill: Play Novel</i> 2001 video oyunu

Silent Hill AGB adıyla da bilinen Silent Hill: Play Novel, oyun kitabı tarzında bir görsel romandır. 21 Mart 2001 tarihinde Game Boy Advance konsoluna özel olarak yayınlandı. Oyun, aynı adı taşıyan video oyunu serisinin bir parçasıdır ve ilk Silent Hill'in kısmi bir uyarlamasıdır. Resmi olarak sadece Japonya'da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Satoru Iwata</span>

Satoru Iwata, Japon iş adamı, video oyun programcısı, video oyun tasarımcısı ve üreticisidir. 2002’den ölüm yılı olan 2015’e kadar Japon firması Nintendo’nun CEO’luğunu yapmıştır. Nintendo’nun 4. ve aynı zamanda şirketin kurucusu olan Yamauchi ailesinden gelmeyen ilk CEO’sudur.

Light novel, Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. İngilizce “light ve “novel” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Japon yapımı İngilizce (wasei-eigo) bir terimdir. Genellikle “Ranobe", “Rainobe" olarak kısaltılır. Ender olarak keibungaku, keishōsetsu olarak da geçer.

Super Mario 64, Nintendo 64 konsolu için 1996 yılında yapılmış bir Super Mario oyunudur. Geleneksel Super Mario oynanışını, görsel stili ve karakterleri büyük bir açık dünyada birleştiren 3D oynanışa sahip ilk Super Mario oyunudur. Oyunda Super Mario serisinin ana düşmanı Bowser, Prenses Peach'in kalesini işgal eder ve kalenin koruma kaynakları olan Güç Yıldızları'nı büyülü resimlerin içindeki birçok farklı dünyada gizler. Mario Bowser'a ulaşmak ve Prenses Peach'i kurtarmak için Prenses Peach'in kalesinin içindeki büyülü resimlerin içindeki farklı dünyalardan Güç Yıldızları'nı toplar.

Kanon, Key tarafından geliştirilen bir görsel romandır. Oyun, 4 Haziran 1999 tarihinde Microsoft Windows için piyasaya sürülmüş olup Key daha sonra erotik içerik olmadan Kanon'un sürümlerini yayınladı ve oyun Dreamcast, PlayStation 2 ve PlayStation Portable'a taşındı.

Active Gaming Media Inc. (AGM), Osaka, Japonya merkezli yerelleştirme şirketidir. 2008'de CEO Ibai Ameztoy tarafından kurulan şirketin temel hedefi video oyunları yerelleştirme servisi sunmaktır. AGM kuruluşundan sonra yerelleştirmenin yanı sıra oyunlarda hata ayıklama, pazarlama, reklam, dublaj ve oyunlar ve anime için yayımcılık hizmetleri vermeye başlamıştır.

<i>Bomberman</i> (1983 video oyunu)

Bomberman, Hudson Soft tarafından geliştirilmiş olan arcade-stili labirent tabanlı bir video oyunudur. Orijinal ev bilgisayarı oyunu Bomber Man 1983 yılının Temmuz ayında NEC PC-8801, NEC PC-6001 mkII, Fujitsu FM-7, Sharp MZ-700, Sharp MZ-2000, Sharp X1 ve MSX platformlarında Japonya'da piyasaya sürüldü. Eric and the Floaters adındaki grafiksel olarak modifiye edilmiş bir versiyonu Avrupa'da MSX ve ZX Spectrum platformları için çıktı. 3-D Bomberman adında, Bomberman'i labirentte birinci şahıştan yönlendirdiğimiz bir Japon devam oyunu bulunmaktadır. 1985 yılında Bomberman, Nintendo Entertainment System konsolu için yayınlandı. Oyun, basit oynanışıyla birçok oyunu olan Bomberman serisini başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Audio oyun</span>

Audio oyun, kişisel bilgisayarlar gibi cihazda oynanan elektronik oyundur. Bir video oyununa benzer; ancak görsel değil, sesli ve dokunsal geri bildirim vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ren'Py</span>

Ren'Py; dünyanın dört bir yanından binlerce içerik oluşturucu tarafından kullanılan, bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda çalışan etkileşimli hikâyeler anlatmak için sözcükleri, resimleri ve sesleri kullanmanıza yardımcı olan görsel bir roman motorudur. Bunlar hem görsel romanlar hem de yaşam simülasyon oyunları olabilir. Öğrenmesi kolay komut dosyası dili, herkesin büyük görsel romanları verimli bir şekilde yazmasına izin verirken Python komut dosyası karmaşık simülasyon oyunları için yeterlidir.

<span class="mw-page-title-main">Sekai Project</span> Amerikan video oyunu yayımcısı

Sekai Project, Amerikan video oyunu yayımcısıdır. En çok Japon görsel romanlarını geliştirmek ve İngilizceye çevirmekle tanınırlar; ancak manga ve görsel roman olmayan diğer video oyunları da yayınlamışlardır.

Shuffle!, Navel tarafından geliştirilen ve yayınlanan 2004 yapımı bir yetişkin görsel romanıdır. Oyun, 30 Ocak 2004 tarihinde Microsoft Windows için piyasaya sürüldü.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.